Dodaj do ulubionych

Prawa czy lewa stona

25.05.04, 16:46
jezdni jest tą obowiązującą do jazdy w Polsce. Gdy jest więcej niż jeden pas
w tym samym kierunku to zdecydowana większość kierowców wybiera lewy pas. Na
pewno jest to nie zgodne z przepisami. Odnoszę wrażenie, że ta zdecydowana
większość prawo jazdy zdobywała w Anglii.
pozdrawiam.kaz.
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: Prawa czy lewa stona 25.05.04, 22:34
      > jezdni jest tą obowiązującą do jazdy w Polsce.

Prawa, jeżeli jest to jezdnia dwukierunkowa

> Gdy jest więcej niż jeden pas
      > w tym samym kierunku to zdecydowana większość kierowców wybiera lewy pas.

Wtedy zobowiązani są - jeżeli jest to jezdnia dwukierunkowa - zajmować pas na prawej połowie jezdni (czyli dowolny do jazdy w swoim kierunku), a jeżeli jest to droga dwujezdniowa, to muszą zajmować prawą jezdnię (czyli dowolny z jej pasów).
      • Gość: fragi Re: Prawa czy lewa stona IP: *.zebyd.com.pl 25.05.04, 23:07
        Gdyby nawierzchnia prawego pasa była lepsza niż lewego, to większość jeździłaby
        prawym.
        • bwv1004 Re: Prawa czy lewa stona 25.05.04, 23:12
          Tak, na Zielenieckiej w Wawie (dwa pasy w każdą stronę) NIGDY nie jadę prawym,
          nawet jeśli jest pusty po horyzont a za mną sie wścieka jakiś wyścigowiec.
          Jakbym miał coś porządnego terenowego, może bym się odważył.
        • vatseq Re: Prawa czy lewa stona 26.05.04, 09:39
          I tu ukłon i pytanie w stronę policji: ile mandatów nałożyła policja za
          niewłaściwy stan techniczny nawierzchni jezdni administratorom dróg w Polsce???
          A potem drugie pytanie: jak uszkodzona nawierzchnia wpływa na bezpieczeństwo
          drogowe (koleiny, dziury, pofałdowania, ...)??

vatseq
        • oka5 Re: Prawa czy lewa stona 26.05.04, 11:56
          Gość portalu: fragi napisał(a):

> Gdyby nawierzchnia prawego pasa była lepsza niż lewego, to większość
          > jeździłaby prawym.

Będę polemizować ;-). Nawet gdy jezdnia ma wszystkie pasy w jednakowo dobrym
          stanie, kierowcy jakoś wybierają ten lewy. Na jezdniach z 3 pasami ogromna
          większość pojazdów jedzie środkowym. Prawy pas najczęściej jest zupełnie pusty.
          Tylko raz słyszałam o zdarzeniu, jakiego doświadczył mój znajomy taksówkarz.
          Dawno temu milicja (wtedy była jeszcze milicja) wlepiła mu mandat za to, że
          jadąc Wisłostradą poruszał się pasem środkowym, a nie prawym. Kuriozalne prawda?
          A jednak całkowicie uzasadnione przepisami.
          • Gość: ktb Re: Prawa czy lewa strona IP: 213.17.181.* 31.05.04, 19:26
            Brawo milicja.
            Jest dalej przepis, są nawet przydzielone punkty za taką jazdę. Policja nie
            odpowiada za stan dróg ale respektowanie przepisu. Na pewno nie daliby teraz
            mandatu gdyby w tym miejscu na prawym pasie były ewidentne dziury na pół
            zawieszenia. Ale za Gierka te drogi były jeszcze w dobrym stanie...
            Nie trzeba się aż tak cofać do przeszłości, teraz też niebiescy działają,
            niestety niezmiernie rzadko... Może mieć to formę pouczania przez megafon
            dachowy (czasem na starych polonezach coś takiego jeszcze mają), żeby zabłąkany
            na lewym pasie TIR zjechał na prawo.. Widziałem to na żywo w ruchu w rejonie
            Katowic, a i w TV (TV4) widziałem zatrzymanie i pouczenie kierowcy ciężarówki
            za taką jazdę chyba w okolicach Poznania. Wolna jazda lewym pasem to
            zwiększenie zagrożenia i to powinno do niektórych (całkiem skąd inąd wydawałoby
            się rozsądnych ludzi) dotrzeć.
            Ruch w tym kraju jest prawostronny. Pod ten podstawowy przepis (już widzę te
            komentarze że wcale nie jest podstawowy) konstruuje się nasze samochody!
            Pokażcie mi przepis o ograniczeniu prędkości pod który konstruuje się
            samochody. Gdyby jazda lewym i prawym pasem była tak samo bezpieczna to
            kierownica byłaby z lewej strony i bez problemu. Pozdrawiam
            niniejszym "anglików" (nie nazywam już ich lewitami) aczkolwiek określenie
            lewitacja jest bliższe temu zjawisku.
            Chciałem jeszcze się pochwalić, że jeździłem w ruchu lewostronnym. Żadna sztuka
            jeżeli są pasy ruchu i ma się wyobraźnię i pamięć. Trzeba tylko jeździć tak jak
            po Wawie, gdzie szybsi przecież muszą wyprzedzać prawą stroną bo prawy,
            zniszczony pas jest zawsze wolny. Tylko kiedy kierownica jest po prawej decyzja
            jest bezpieczniejsza, bo z lepszą widocznością.
            Pozdrawiam
      • Gość: olo Re: Prawa czy lewa stona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.04, 21:51
        Mylisz się. Musi jechać prawym pasem.
        4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi
        jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż
        jednego pasa.

• klemens1 Re: Prawa czy lewa stona 31.05.04, 23:45
          Gość portalu: olo napisał(a):

> Mylisz się. Musi jechać prawym pasem.
          > 4. Kierujący pojazdem jest obowiązany jechać możliwie blisko prawej krawędzi
          > jezdni. Jeżeli pasy ruchu na jezdni są wyznaczone, nie może zajmować więcej niż
          >
          > jednego pasa.

Możliwie blisko prawej krawędzi. Jeżeli prawy pas jest pusty i nie skręca w lewo, oznacza to że prawym pasem.
    • Gość: alienor Re: Prawa czy lewa stona IP: *.crowley.pl 26.05.04, 14:24
      Sa sytuacje, kiedy, moim zdaniem, lepiej ustawic sie na lewym, nawet jesli
      prawy jest wolny. Na przyklad kiedy zblizasz sie do skrzyzowania, widzisz, ze
      jest czerwone swiatlo, sa dwa pasy ruchu, lewego mozna jechac tylko w jednym
      kierunku (w lewo albo prosto),a z prawego w dwoch kierunkach: w tym samym co z
      lewego i dodatkowo w prawo. Za toba moze nadjechac ktos, kto zechce skrecic w
      prawo na warunkowym i wtedy mu nie przeszkadzasz.
      • albert.flasz Re: Prawa czy lewa stona 26.05.04, 16:28
        Wtedy tobie przeszkadza ten, który ustawił się wcześniej na pasie lewym, bo po
        zmianie świateł włącza lewy kierunkowskaz z zamiarem skrętu w lewo i czeka aż
        puszczą go jadący z przeciwka, prawda?
        • Gość: alienor Re: Prawa czy lewa stona IP: *.crowley.pl 26.05.04, 16:35
          Pisalam o sytuacjach, kiedy z lewego pasa jest tylko jeden kierunek ruchu.
        • Gość: misiu Re: Prawa czy lewa stona IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.05.04, 16:46
          Kierowca chcący skręcać w lewo powinien sygnalizować swój zamiar włączonym
          kierunkowskazem już dojeżdżając do świateł. Ci, którzy włączają kierunkowskaz
          dopiero w momencie ruszania na zielonym to tłuki warte obtrąbienia.
          • bwv1004 Re: Prawa czy lewa stona 01.06.04, 15:38
            Gość portalu: misiu napisał(a):

> to tłuki warte obtrąbienia.

I tak nie zrozumieją o co chodzi... Ja już odpuściłem - chcąc jechać do przodu
            staję na prawym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka