Dodaj do ulubionych

Rowerzysta zimą

25.10.11, 21:50
Po raz pierwszy tej zimy drogi nie będą odśnieżane na czarno lecz tylko na biało. Jeśli będzie to ubita biel czyli na pograniczu lodu to jazda taką drogą będzie tak samo szybka jak po asfalcie. Wystarczy tylko założyć opony kolcowane. Jeśli jednak "biel" ma mieć konsystencję błota pośniegowego to o jeżdzie można zapomnieć i zaczniemy mówić o specerowaniu. Czy zatem spacerujący rowerzysta droga typo Trasa Ł, Trasa S czy Trasa T będzie normalnym widokiem? Czy może ZOM zacznie wreszcie odśnieżać drogi dla rowerów?
Obserwuj wątek
    • kozak-na-koniu Re: Rowerzysta zimą 25.10.11, 22:05
      W zasadzie, to Natura wyposażyła Człowieka w 2 nogi, które służą do chodzenia, więc jeśli taki rowerzysta od czasu do czasu sobie pomaszeruje, to korona chyba z łepetyny mu nie spadnie.
      • emes-nju Re: Rowerzysta zimą 26.10.11, 10:33
        Nooo... Mam do pracy ok. 13 km. Rowerem 40 min, samochodem 60 min (jak nie ma za specjalnych korkow - mam to szczescie, ze moja trasa wiedzie poza tym, co nam bufetowa z galasem zafundowali w ramach budowy metra i innych remontow, ktore MUSZA byc prowadzone jednoczesnie we wszystkich newralgicznych punktach), komunikacja do 90 min. Jezdze wiec rowerem, bo widocznie tego ode mnie chce warszawska waaaaadza.

Ile czasu bede szedl pieszo te 13 km i czy naprawde Warszawa chce zmniejszania sie wplywow podatkowych, bo ludzie zamiast pracowac tkwia w korku albo odbywaja pielgrzymki...?

I czy naprawde "sie nie da" utrzymywac drog dla rowerow w jakim takim stanie? W Warszawie przeciez i tak prawie ich nie ma :P
    • klemens1 Re: Rowerzysta zimą 26.10.11, 13:58
      W sumie dla kilku drozdów wysiadujących jaja w gnieździe potrafią wstrzymać budowę mostu, więc dlaczego nie mieliby odśnieżać za kilka milionów dróg żeby paru rowerzystów mogło sobie pojeździć zimą?
      Ewidentny brak logiki.
      • railly Re: Rowerzysta zimą 26.10.11, 14:04
        Zimą rowerami jeździ tylko garstka desperatów i twardzieli, z zasady rower odbierany jest jako raczej wiosenno-letnio-jesienny środek lokomocji. I dla tych kilku twardzieli nikt nie będzie odśnieżał ścieżek.
        • emes-nju Re: Rowerzysta zimą 26.10.11, 16:06
          railly napisała:

> dla tych kilku twardzieli nikt nie będzie odśnieżał ścieżek.

Swiete slowa!

Ale wiesz dlaczego w zimie jezdzi tylko kilku twardzieli? Bo... Bo nie ma gdzie bezpiecznie jezdzic. Wiesz... Odsniezenie wszystkich sciezek rowerowych w Warszawie mozna by zrobic przy pomocy kilku lopat i sie za bardzo nie zmeczyc.

Czyli tak. Rowerzystow w zimie jest malo, bo nie dosc, ze malo jest sciezek, to jeszcze nikt o nie nie dba, a wiec nie oplaca sie odsniezac, choc mogloby to zwiekszyc liczbe rowerzystow, a wiec i sens odsniezania :P

Masz synku gitare, a jak nuczysz sie grac, to ci struny kupie :P

PS Sadzac z liczby rowerzystow o tej porze roku, calkiem sparalizowana Warszawa przesiada sie na rowery. A w zimie, mac, na autonogi :/ Bo sparalizowac miasto w slusznej idei wysadzania ludzi z samochodow jest latwo, ale zapewnic wysadzonym alternatywe dla auta, juz nie bardzo. A zreszta po co - Polak-cwaniak zawsze sobie poradzi. To przeciez prawie oficjalne stanowisko wladz :/
        • eventhorizon Re: Rowerzysta zimą 26.10.11, 18:47
          No patrz, a Gdańsk od tego roku będzie regularnie odśnieżał drogi rowerowe.
          (do tej pory też były utrzymywane ale odprzypadku do przypadku i miały chyba ostatnią kolejnosć odśnieżania)

"Zarząd Dróg i Zieleni w Gdańsku właśnie ogłosił przetarg na usuwanie śniegu z ścieżek rowerowych. Usługa ma być realizowana na drogach o łącznej długości 30 km przy użyciu dwóch niewielkich pługów. Żaden z nich nie może ważyć więcej, niż 2,5 tony. " (za trojmiasto.pl)

Na razie tylko 30km najbardziej głównych szlaków ale od czegoś trzeba zacząć.
          Mało (ale z roku narok coraz więcej!) ludzi jeżdzi rowerami zimą, bo drogi dlarowerów nie są przejezdne.
          Znam miejsca w Europie gdzie drogi dla rowerów odśnieża się jako pierwsze, przed drogami dla samochodów.

Tych "kilku desperatów" to ładny tłum w niektórych krajach:
          www.youtube.com/watch?v=yNIKJ6UNhV0
          A zimana rowerze jest świetna, dużo szybciej poruszam sie po mieście rowerem niż samochodem. Przy okazji odpada mi odśnieżanie wyjazdu z garażu (robią mi to służby miejskie, ale przewaznie około południa, wieć jadąc po opadach do pracy musiałbym rano sam machac łopatą) i skrobanie szyb po wyjściu z biura.
          • klemens1 Re: Rowerzysta zimą 28.10.11, 13:18
            > No patrz, a Gdańsk od tego roku będzie regularnie odśnieżał drogi rowerowe.

No i super - zobaczymy czy faktycznie te drogi będą używane z intensywnością która spowoduje że odśnieżanie ich jest racjonalne. Być może tak będzie.
            • eventhorizon Re: Rowerzysta zimą 28.10.11, 18:18
              lemens1 napisał:
              > No i super - zobaczymy czy faktycznie te drogi będą używane z intensywnością kt
              > óra spowoduje że odśnieżanie ich jest racjonalne. Być może tak będzie.

Miasto co jakiś czas monitoruje natężenie ruchu rowerowego na głównych trasach.
              Są nawet plany ustawnia kilku automatycznych zliczaczy rowerów (na wzór znanych np. z Kopenhagi) tak więc przypuszczam, że na wiosnę wygenerują sie jakies statystyki mówiące o ile wzrósł ruch dzięki utrzymaniu przejezdnosci dróg rowerowych.
          • rapid130 Re: Rowerzysta zimą 28.10.11, 21:28
            > A zima rowerze jest świetna.

Poza miastami mniej. Wjechać w chmurę solno-błotnej mazi rozpylonej przez lecącego z przeciwka tira - bezcenne. Człowiek wygląda po tym jak Stirling Moss po rajdzie Mille Miglia. :PPPP
        • divak2 Re: Rowerzysta zimą 27.10.11, 09:47
          No właśnie problem w tym, że ta "garstka" się z roku na rok powiększa. Jakieś pięć lat temu , to jak zauważyłem ślad na śniegu i nie był on mój, to było to tak, jakbym spotkał jakichś ludzi podczas wyprawy na biegun północny. Potem śladów zaczęło przybywać a ja spotykałem pojedynczych rowerzystów, a zeszłej zimy jeździło pi razy oko 30% tego co latem.

I rowerów zimą prawdopodobnie będzie przybywać, bo korki są wtedy większe, grzęźnie w nich komunikacja publiczna, a połowę miejsc do parkowania zajmują pryzmy śniegu. Dość wspomnieć ze moje 5,5 km do pracy autobus zimą pokonuje w ponad 50 minut(jeśli przyjedzie), auto w jakieś 40, a jadący udeptanym chodnikiem rower w 20. I wreszcie, szkoda mi piłować zimny silnik 1,8l na drugim biegu w korku przez ponad 5km.
        • bimota Re: Rowerzysta zimą 27.10.11, 12:39
          Mozesz wyjasnic dlaczego nazwales to "desperacja" ?

U nas i tak wiekszosc to drogi pieszo-rowerowe, ktore sa odsniezane, chyba tez wiekszosc z nich lezy w gestii spoldzielni mieszkaniowych i dzialania sluzb miejskich malo tu zmieniaja. Odsniezac wcale nie trzeba tak czesto, ja tylko blagam by nie solili... Mozna tez jechac jezdnia, po sniegu ubitym przez auta. No ale trzeba byc "twardzielem", a wiekszosc spoleczenstwa to pipy...
          • railly Re: Rowerzysta zimą 27.10.11, 15:09
            > Mozna tez jechac jezdnia, po sniegu ubitym przez auta.

No nie załamuj mnie, chyba by mnie szlag trafił gdyby rowerzysta jechał mi zimą drogą krajową po ubitym śniegu brzegiem jezdni. Ubity brzeg jezdni jest bowiem co najmniej pól metra bliżej środka niz latem, co oznacza że rowezrysta jedzie prawie środkiem. Wypzredzanie go w takich warunkach zimą na śniegu powoduje zagrożenie i dla mnie, i dla niego. Nie mam nic pzreciwko rowerzystom, niech jeżdżą ściezkami rowerowymi albo brzegiem jezdni w nieśniezne pory roku,ale zawalidroga w cięzkich warunkach drogowych, króry moze w kazdej chwili poslizgnac sie na sniegu i wpasc mi pod koła to dla mnie gruba przesada.
    • inguszetia_2006 Re: Rowerzysta zimą 27.10.11, 15:12
      Witam,
      Ja bym nie odśnieżała dróg rowerowych zimą, bo to się nie kalkuluje. Rowerzystów zimą jest niewielu i spokojnie mogą jechać ulicami. Tłoku nie robią. Nawet niech sobie tym środkiem jadą. Tych trzech rowerzystów w Warszawie (Emes i jeszcze dwóch innych;-P), zaiste nie robi mi różnicy;-P A pieniądze przeznaczmy na wywożenie śniegu.
      Pzdr.
      Inguszetia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka