Dodaj do ulubionych

Warszawa -Płońsk

17.05.12, 14:31
Wytłumaczcie mi dlaczego przed niektórymi prxejściami dla pieszych ustawiono znaki ograniczenia prędkości do 100 km/h. Na innych obowiązuje 70.
Teraz jak zauwazyłem większość kierowców jedzie 110 km/h na wszystkich przejściach dla pieszych. Nie mówię o mordercach jadących więcej. Jadąc 110 nie ma szans przepuścić pieszego nie mówiąc o nagłym wtargnięciu.
Obserwuj wątek
    • wolfgang87 Re: Warszawa -Płońsk 17.05.12, 14:36
      Zauważ, że kiedy jest ciemno to i 70 jest za szybkie :)

A odpowiedź na pytanie: bo tak!

• emes-nju Re: Warszawa -Płońsk 17.05.12, 14:41
      Ja zadałbym raczej pytanie jakim prawem na takiej drodze w ogóle sa przejścia dla pieszych.
      • rekrut1 Re: Warszawa -Płońsk 17.05.12, 15:58
        Ja zadałbym raczej pytanie jakim ...........

I to jest właściwe pytanie! Na odpowiedź raczej bym nie liczył. :D
        Co do poprzedniego pytania - może ktoś dokonał pomiaru,z jaką szybkością poruszają się piesi na poszczególnych przejściach?? :))
    • edek40 Re: Warszawa -Płońsk 17.05.12, 14:44
      > Wytłumaczcie mi dlaczego przed niektórymi prxejściami dla pieszych ustawiono zn
      > aki ograniczenia prędkości do 100 km/h. Na innych obowiązuje 70.

Bo tak! Ale zauwaz, ze jest tam kilka skrzyzowan z sygnalizacja, na ktorych siedemdziesiatka wyswietla sie tylko wtedy, gdy ma zapalic sie czerwone. Jakiez to proste i "uczciwe" wobec kierowcow.

> Teraz jak zauwazyłem większość kierowców jedzie 110 km/h na wszystkich przejści
      > ach dla pieszych. Nie mówię o mordercach jadących więcej. Jadąc 110 nie ma szan
      > s przepuścić pieszego nie mówiąc o nagłym wtargnięciu.

Pieszy nie ma prawa wchodzic pod samochod. Pieszy nie ma radaru w oczach, wiec powinien uwazac tak na tych, ktorzy zwolnili, jak i tych, ktorzy nie zwolnili. Bo nie moga byc pewni swojego "pomiaru". Nie jest wina ani kierowcow, ani pieszych, ze tak ruchliwa droga zorganizowana jest jak miedzywsiowa szosina.

Gdy mi w nocy wtargnal pieszy jechalem okolo 70 km/h. Zdaniem policji zaczalem hamowac dopiero po uderzeniu. Gdybym jechal szybciej gosc wpadlby pod nastepny samochod...
    • derff Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 10:31
      To jest bardzo dobra droga bo jadąc zgodnie z przepisami dojeżdzam 130 km w 1,5 h lub nieznacznie dłużej. Nierozumiem po co z narażeniem życia swojego i cudzego jechać szybciej.
      • realgniot Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 10:35
        Ale jak będziesz jechał 130 to dojedziesz w godzinę, a jak jeszcze szybciej...
        Często nie rozumiem pędzących do czerwonego światła itd.
      • emes-nju Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 11:24
        derff napisał:

> Nierozumiem po co z narażeniem życia swojego i cudzego jechać szybciej.

Czy z powyższego mamy wyciągnąć wniosek, że jadąc przepisowe 100-120 km/h nie narażasz "życia swojego i cudzego?, a jadąc szybciej naraziłbyś?
        • edek40 Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 11:34
          > Czy z powyższego mamy wyciągnąć wniosek, że jadąc przepisowe 100-120 km/h nie n
          > arażasz "życia swojego i cudzego?, a jadąc szybciej naraziłbyś?

Naturalnie. Wynika to z tego, ze wszystkie znaki w Polsce stawiane sa przez fachowcow, ktorzy dokladaja wszelkich staran, aby byly zgodne z przepisami i zatwierdzone.
          • rekrut1 Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 14:39
            Nie wiem czy zwróciliście uwagę na fakt (to do edek40 i emes-nju)że od jakiegokolwiek tematu nie zaczynał by się wątek zawsze kończy się stwierdzeniem - Nierozumiem po co z narażeniem życia swojego i cudzego jechać szybciej .
            Czy ktoś pisał że na tym odcinku drogi należało by jechać szybciej?
            Miałem wrażenie że wątek dotyczył dziwnego zróżnicowania prędkości na poszczególnych przejściach ale pewnie jak zwykle się mylę.
            Pozdr.
            • emes-nju Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 14:45
              Jakoś mnie to nie dziwi. W końcu "wszyscy wiedzą", że prędkość zabija. Wyłącznie prędkość
              • derff Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 15:42
                Negowanie faktu że prędkość zabija nie najlepiej świadczy o autorze.
                Prędkość powinna być dostosowana do warunków. Bezpieczna pozwala na uniknięcie kolizji a wyższa od bezpiecznej nie.Podawanie przykładów uważam za zbedne.
                • emes-nju Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 15:51
                  derff napisał:

> Negowanie faktu że prędkość zabija nie najlepiej świadczy o autorze.

Dlaczego zatem żyje po wielokrotnych podróżach aeroplanem, który lata kilkakrotnie szybciej niż można w Polsce jeździć po autostradach?

> Prędkość powinna być dostosowana do warunków. Bezpieczna pozwala na uniknięcie
                  > kolizji a wyższa od bezpiecznej nie.Podawanie przykładów uważam za zbedne.

W to nikt chyba nie wątpi.

Ja zadałem pytanie czy jazda z prędkością przepisową, a nawet, skoro teraz postawiłeś tę kwestię, "dostosowaną" gwarantuje to, że się siebie ani nikogo nie zabije.
                • edek40 Re: Warszawa -Płońsk 18.05.12, 16:52
                  > Bezpieczna pozwala na uniknięcie kolizji

Jednakze gdy do kolizji dojdzie natychmiast, po fakcie, uznamy ja za niebezpieczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka