Dodaj do ulubionych

Kodeks Ruchu Drogowego

27.08.13, 23:15
Ogólnodostępna ustawa Prawo o ruchu drogowym jest aktem prawnym, napisanym językiem urzędowo-prawniczym jest niezbyt przystępna dla przeciętnego kierowcy.

Tu znajdziesz Kodeks ruchu drogowego napisany jest prostym, potocznym językiem tak aby każdy mógł się z nim zapoznać, zrozumieć zawarte w nim zasady i stosować je na drodze. Dzięki temu może być bezpieczniej.
Obserwuj wątek
    • nazimno A moze dokonac przegladu PoRD? 27.08.13, 23:43
      I poprawic niedorobki.
      • edek40 A moze zrobic tak z calym polskim prawem? 28.08.13, 10:06
        Tylko jak wtedy daloby sie latwo lapac "jeleni" oraz jak moznaby usprawiedliwic fortuny, ktore wyciaga z ludzi firmy prawnicze?

O wiele lepiej jest, aby zielona strzalka w lewo zakazywala zawracania...
        • nazimno I tu lezy pies pogrzebany. 28.08.13, 11:27
          Swiat kauzyperdow funkcjonuje podobnie jak pajaki na wyplecionej przez siebie sieci.

• hasch1 Re: A moze dokonac przegladu PoRD? 28.08.13, 10:16
        A co chcesz zmieniać "PTOFANIE", przecież zgodne jest i zatwierdzone. Już za św.pamięci nieboszczki komuny, władza wiedziała lepiej, i władza trwa w swej pewności i trwa mać !
        Milicja nawet kiedy nie wie gdzie jest droga to jeśli będzie miała za co ukarać to będzie dążyć do sankcjonowania tego stanu rzeczy, bo wtedy jest ważna, ma wyniki, jest potrzebna i nieomylna.
        • nazimno Profanami sa ci, ktorzy to ciagle "ulepszaja". 28.08.13, 11:28
          • nazimno Dorzuce: zamiast napisac od nowa. 28.08.13, 11:59
            Przy udziale logikow.
            Oddanie tego "prawnikom" potraktowane bedzie jako sabotaz.
    • bimota Re: Kodeks Ruchu Drogowego 28.08.13, 10:21
      WYJASNIEN TO JA TAM WIELE NIE WIDZE... ZA JAKOSC TRZEBA ZWYKLE CHOC TROCHE ZAPLACIC.. :p

KODEKS DROGOWY, NAUKA, TESTY
    • autocash Re: Kodeks Ruchu Drogowego 28.08.13, 23:41
      Ja tam przeczytałem i zrozumiałem. Ale fakt - nie jest to łatwy język. Na szczęście są też wersje elektroniczne kodeksów, które łatwiej się przeszukuje (a to chyba zabierało mi najwięcej czasu)

---
      Wypożyczalnia samochodów we Wrocławiu, w Krakowie, w Warszawie.
      • edek40 Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 10:22
        > Ja tam przeczytałem i zrozumiałem.

A ja na przyklad szukalem kodeksowych zasad mijania sie na skrzyzowaniu samochodow jadych wzgledem siebie z naprzeciwka gdy oba skrecaja w lewo. Poleglem. Mozesz znalezc.

Bo przyjelo sie, ze mijaja sie prawymi bokami. Ale czy na pewno jest to zasada kodeksowa?
        • hasch1 Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 10:28
          Nie, to nie jest usankjonowane, aczkolwiek kiedy jest miejsce na takie przejechanie to jest dozwolone, jak wyprzedzanie z prawej na drodze dwupasmowej.
          • edek40 Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 10:39
            > Nie, to nie jest usankjonowane,

Taki zatwierdzony i precyzyjny, bez watpienia najlepszy na swiecie, a tu prosze - "zapomnieli" o bardzo powszechnej sytuacji drogowej.
        • nazimno Ciekawostka. 29.08.13, 10:35
          A to jest wlasnie ciekawostka, ktora niemieckie StVO uregulowalo w ten sposob.

Gdy oba pojazdy jadace naprzeciw skrecaja w lewo na skrzyzowaniu,
          to ich tory jazdy nie powinny sie przecinac, poniewaz takie
          zachowanie jest wykroczeniem.

Jedynym odstepstwem od tej zasady jest szczegolna geometria
          skrzyzowania, ktora na takie manewry nie pozwala,
          badz, gdy wymiary pojazdow na to nie pozwalaja.
          Wtedy wykroczenia nie ma.

Die StVO bestimmt in § 9 Abs. 4:

"Führer von Fahrzeugen, die einander entgegenkommen und jeweils nach links abbiegen wollen, müssen voreinander abbiegen, es sei denn, die Verkehrslage oder die Gestaltung der Kreuzung erfordern, erst dann abzubiegen, wenn die Fahrzeuge aneinander vorbeigefahren sind."

Dies bedeutet, dass beim beiderseitigen Linksabbiegen aus dem jeweiligen
          Gegenverkehr beide Fahrzeugführer in einem engen Bogen voreinander
          abbiegen sollen, so dass vermieden wird, dass sich ihre Fahrlinien kreuzen.
          Ein Verstoß hiergegen ist bußgeldbewehrt.

Nur, wenn entweder die Bauart und Gestaltung der Kreuzung oder eine besondere Verkehrslage oder eines der beiden Fahrzeuge (z. b. wegen seiner Länge)
          dieses Verfahren nicht zulassen, darf in weitem Bogen (also hinter dem anderen) abgebogen werden.
          • pacanek_ten_prawdziwy Re: Ciekawostka. 29.08.13, 12:45
            nazimno napisał:

> A to jest wlasnie ciekawostka, ktora niemieckie StVO uregulowalo w ten sposob.
            >
            >
            > Gdy oba pojazdy jadace naprzeciw skrecaja w lewo na skrzyzowaniu,
            > to ich tory jazdy nie powinny sie przecinac, poniewaz takie
            > zachowanie jest wykroczeniem.
            >
            > Jedynym odstepstwem od tej zasady jest szczegolna geometria
            > skrzyzowania, ktora na takie manewry nie pozwala,
            > badz, gdy wymiary pojazdow na to nie pozwalaja.
            > Wtedy wykroczenia nie ma.
            >

Hmmm typowo "niemieckie " czyli wspaniale przepisy :
            tory jazdy nie POWINNY SIE PRZECINAC , ale jest jak zwykle dalsza czesc ktora mowi ;
            albo geometria skrzyzowania , albo dlugosc pojazdu , albo specjalna sytuacja .......
            to jest bardzo jednoznaczne
            • nazimno Widzisz, pacanku... 29.08.13, 14:32
              Madry ustawodawca nie traktuje kierowcy jak wroga religijnego.

On w tym przepisie rozumnie uwzglednia rzeczywistosc, bo nie mozna sie od niej oderwac
              ani z uwagi na istniejace obiekty drogowe ani z uwagi na rozne wymiary pojazdow.

Z przepisu tego nalezy wywnioskowac:

skrecajcie jak mozecie, ale w miare mozliwosci nie przecinajcie sobie torow jazdy,
              bo bez powodu taka jazda jest wykroczeniem.

(w domysle: policje interesuja powazniejsze sprawy, niz takie duperele)
              Gdy zas dojdzie do wypadku, to rozsadny sad zadecyduje, co robic dalej
              na podstawie analizy zdarzenia.
              • pacanek_ten_prawdziwy Re: Widzisz,nazimno tu nie Niemcy 02.09.13, 19:28
                nazimno napisał:

> Madry ustawodawca nie traktuje kierowcy jak wroga religijnego.
                On w tym przepisie rozumnie uwzglednia rzeczywistosc, bo nie mozna sie od niej oderwac
                > ani z uwagi na istniejace obiekty drogowe ani z uwagi na rozne wymiary pojazdow.

Z przepisu tego nalezy wywnioskowac:
                i skrecajcie jak mozecie, ale w miare mozliwosci nie przecinajcie sobie torow jazdy, bo bez powodu taka jazda jest wykroczeniem.

Hmmm , tylko dlaczego jak polski ustawodawca daje tez taki czy podobny wybor to ty krytykujesz tego ustawodawce i wyzywasz od ........

(w domysle: policje interesuja powazniejsze sprawy, niz takie duperele)
                Gdy zas dojdzie do wypadku, to rozsadny sad zadecyduje, co robic dalej na podstawie analizy zdarzenia.

I tu to samo , nasze polskie sady jak twierdzisz sa ........... dopisz sobie sam co juz wielokrotnie tu pisales , ale jak chodzi o niemieckie to sa to rozsadne sady , ktore potrafia analizowac .

Hmmmm , troszke tu zalatuje ..................
        • tbernard Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 11:53
          Mnie uczył instruktor, że na światłach mijamy się bezkolizyjnie. Bez świateł na ogół kolizyjnie, chyba, że geometria, linie itp sugerują inaczej lub ten z przeciwka zaproponował bezkolizyjnie ale ja mam nie wyskakiwać z taką propozycją jako pierwszy, bo jakby co będę winny. Ale faktycznie, kiedy potem szukałem, to nie znalazłem w kodeksie tych zasad.
          • edek40 Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 12:06
            > Mnie uczył instruktor, że na światłach mijamy się bezkolizyjnie. Bez świateł na
            > ogół kolizyjnie,

Przeciez to bzdura!!!

Mnie uczyl, ze zawsze bezkolizyjnie, chyba ze znaki....
            • pejotpe4 Re: Kodeks Ruchu Drogowego 02.09.13, 14:52
              Jak mnie uczono, to jeszcze był KD, a nie PoRD (i nie pamiętam, by ten aspekt poruszano). Ale poszukałem w PoRD i nie mówi on NIC na ten temat, co oznacza iż może być problem, w przypadku zderzenia (prawdopodobnie współwina), bo można się mijać bezkolizyjnie, o ile wszyscy kierowcy tak postąpią (i geometria na to pozwala), albo po torze kolizyjnym, jeśli choć jeden z kierowców się zdecyduje na takie rozwiązanie. Po prostu trzeba uważać, bo PoRD w żaden sposób nie precyzuje zasad mijania przy skręcie w lewo.
      • bimota Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 10:43
        ZROZUMIALES... PYTANIE CZY DOBRZE... :p

CO DO WYMIJANIA, TO RACZEJ NIE ZAPOMNIELI, TYLKO DALI KIEROWCOM WYBOR...
        • edek40 Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 10:44
          > CO DO WYMIJANIA, TO RACZEJ NIE ZAPOMNIELI, TYLKO DALI KIEROWCOM WYBOR...

Rozumiem. Wybor.

Ciekawe...
        • tbernard Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 11:55
          A w razie kolizji, gdy dojdzie do nieporozumienia, to policjant ma wybór kogo uznać za winnego? Metodą orła i reszki?
          • edek40 Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 12:07
            A w razie kolizji, gdy dojdzie do nieporozumienia, to policjant ma wybór kogo u
            > znać za winnego? Metodą orła i reszki?

Zrobi wspolwine. Dla kierowcow to dramat, bo szkody nie pokryje OC sprawcy, a dla budzetu zysk - dwa mandaty.
          • bimota Re: Kodeks Ruchu Drogowego 29.08.13, 12:45
            A PRZEPIS ZLIKWIDUJE TAKIE SYTUACJE ?
    • edek40 Co tam kodeks!!! 29.08.13, 12:08
      Wspominalem o tym wielokrotnie i ciekaw jestem kto pamieta: jaki przepis i gdzie opublikowany zakazuje wjazdu na zielonym?
      • nazimno Explicite nic o zielonym nie ma. 29.08.13, 12:26
        Jest to:

Art. 25. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo.
        2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdu szynowego, który ma pierwszeństwo w stosunku do innych pojazdów, bez względu na to, z której strony nadjeżdża.
        3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się również w razie przecinania się kierunków ruchu poza skrzyżowaniem.
        4. Kierującemu pojazdem zabrania się:
        1) wjeżdżania na skrzyżowanie, jeżeli na skrzyżowaniu lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;

2) rozdzielania kolumny pieszych.
        • bimota Re: Explicite nic o zielonym nie ma. 29.08.13, 12:44
          STRZELAJ DALEJ... :)
          • nazimno W PoRD nie ma. 29.08.13, 14:41
            Jest tutaj:

Rozporządzenie w sprawie znaków i sygnałów drogowych:
            § 95
            2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:
            1) ruch pojazdu utrudniłby opuszczenie jezdni pieszym lub rowerzystom,
            2) ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.

Czyli kierowcy powinni czytac r o z p o r z a d z e n i a ?????

Buhahahahahahahah.....!!!!!
            • bimota Re: W PoRD nie ma. 29.08.13, 15:20
              JESLI NIE INTERESUJA ICH ZNAKI, TO NIE MUSZA..
              • edek40 Re: W PoRD nie ma. 29.08.13, 15:23
                > JESLI NIE INTERESUJA ICH ZNAKI, TO NIE MUSZA..

Az dziw bierze, ze PoRD sformulowane jest jako tekst jednolity. Przeciez mogliby dac podstawe z powiedzmy 1945 roku i zalecic zaznajamianie sie z nowelami, publikowanymi w Dziennikach Ustaw.
                • nazimno No wlasnie. 29.08.13, 15:27
                  Zupelnie jak serial telewizyjny.
                  Nie obejrzysz odcinka 345, to pogubisz sie juz w 346.
                  A bedzie ich conajmniej 5000.
                • bimota Re: W PoRD nie ma. 29.08.13, 16:57
                  JEDNOLITY... ALE USTAW DOTYCZASCYCH RUCHU DROGOWEGO JEST WIECEJ... :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka