Dodaj do ulubionych

Ustępowanie pieszym

28.10.13, 14:44
NA ZAŁĄCZONYM OBRAZKU widać przejście dla pieszych z jednego lasu, do drugiego. Na DK7/E77.

Jak widać jest zgodne i zatwierdzone, a w najbliższej przyszłości spodziewać się, że trzeba będzie zatrzymać się przed nim na widok pieszego. Dla ułatwienia dodam, że ograniczenie tam obowiązujące, to 100 km/h (czyli nie jest to droga szybkiego ruchu :P ), a przejście bez znaku nad jezdnią pojawia się za łagodnym wzgórkiem.

Kolegów od europeizacji zachowań polskich kierowców proszę o receptę jak w takim miejscu zachowa się europejski kierowca? Pewnie od dostrzeżenia znaku A-16 (przejście dla pieszych), także umieszczonego tylko na poboczach, toczą się 30-tką (w nocy o połowę mniej) w liczącym dziesiątki tysięcy aut na dobę ruchu na drodze nieszybkiego ruchu, za to międzynarodowej :P
Obserwuj wątek
    • jureek Re: Ustępowanie pieszym 28.10.13, 16:00
      emes-nju napisał:

> NA ZAŁĄCZONYM OBRAZKU widać przejście dla pieszych z je
      > dnego lasu, do drugiego. Na DK7/E77.

Może głupi jestem, ale widzę na tym zdjęciu przystanek i dlatego wydaje mi się, że przejście to jest bardziej związane z tym przystankiem niż z lasem.
      Moim skromnym zdaniem powinno się tam zainstalować światła na przycisk.
      Jura
      • emes-nju Re: Ustępowanie pieszym 29.10.13, 10:36
        jureek napisał:

> Może głupi jestem, ale widzę na tym zdjęciu przystanek i dlatego wydaje mi się,
        > że przejście to jest bardziej związane z tym przystankiem niż z lasem.

Tak, tak... A najlepszym uzasadnieniem ograniczenia prędkości jest fakt jego postawienia.

> Moim skromnym zdaniem powinno się tam zainstalować światła na przycisk.

Moim też.

Ale zdaniem tych, którzy, w zupełnie nieeuropejskich warunkach, lansują zachodnie standardy współistnienia pieszych i kierowców na drogach, nie. Wystarczy PRZEPIS.
      • bimota Re: Ustępowanie pieszym 29.10.13, 10:47
        A CO ZA ROZNICA CZY RUCH BEDZIE ZATRZYMYWANY Z POWODU POJAWIENIA PIESZEGO, CZY WYWOLANEGO PRZEZ NIEGO CZERWONEGO ?
        • emes-nju Re: Ustępowanie pieszym 29.10.13, 10:51
          bimota napisał:

> A CO ZA ROZNICA CZY RUCH BEDZIE ZATRZYMYWANY
          > Z POWODU POJAWIENIA PIESZEGO, CZY
          > WYWOLANEGO PRZEZ NIEGO CZERWONEGO ?

Skup się! Już? a teraz zastanów się co kierowcy łatwiej zauważyć? Czerwone światło czy szarego człowieczka na szarym asfalcie. W dzień. A w nocy?
          • bimota Re: Ustępowanie pieszym 29.10.13, 12:03
            A TY JUZ SIE SKUPILES ? TO TERAZ SIE ZASTANOW CO BEDZIE JESLI W 4 TAKICH MIESCACH ZAINSTLAUJA SWIATLA, A W 5. JUZ NIE... ZWLASZCZA W NOCY...
            • emes-nju Re: Ustępowanie pieszym 29.10.13, 12:08
              Takich przejść bez świateł przez takie drogi nie ma prawa być. Szczególnie jeżeli naprawdę zafundują nam zmiane przepisów.
      • edek40 Re: Ustępowanie pieszym 29.10.13, 10:48
        > Moim skromnym zdaniem powinno się tam zainstalować światła na przycisk.

To super!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka