Dodaj do ulubionych

foteliki samochodowe

10.08.04, 21:48
od jakiego wieku dziecko może jechać przodem do kierunku jazdy
Obserwuj wątek
    • Gość: tata tomcia Re: foteliki samochodowe IP: 212.76.39.* 10.08.04, 22:02
      na ktorym siedzeniu?

Generalnie jak zmienisz nosidelko na fotelik. Nosidelka nie montuje sie przodem
      do kierunku jazdy. Foteliki z reguly tak, chyba ze producent stwierdzil inaczej.
      od 13 kg nalezy zmienic nosidelko na fotelik.

Nigdy nie przewozi sie dziecka tylem do kierunku jazdy na siedzeniu, gdzie z
      przodu jest poduszka powietrzna (stad moje pierwsze pytanie). Dziecko mozna
      wtedy zabic.
      • edytkus Re: foteliki samochodowe 16.08.04, 05:18
        W instrukcji fotelika powinno byc napisane!
        Najbezpieczniej jest aby dziecko jezdzilo tylem jak najdluzej czyli do ok. 15-16kg wagi (wiek nie ma
        nic do rzeczy). Zbyt wczesne odwrocenie fotelika moze byc dla dziecka zabojcze - kregi szyjne nie sa
        wystarczajaco silne. Fotelik mozna odwrocic dopiero gdy dziecko skonczy rok i osiagnie wage min.
        9kg - musza wystapic OBA warunki! Ale przy tym minimum wagowym zwieksza sie jedynie szansa
        dziecka na przezycie w razie wypadku, kregi szyjne sa wciaz za slabe aby nie ulec uszkodzeniu i
        trwalemu paralizowi.
        • klemens1 Re: foteliki samochodowe 16.08.04, 11:29
          edytkus napisała:

> Najbezpieczniej jest aby dziecko jezdzilo tylem jak najdluzej czyli do ok. 15-
          1
          > 6kg wagi (wiek nie ma
          > nic do rzeczy).

Ale czy są takie foteliki (do jazdy tyłem) do których się zmieści dziecko 16kg?
          • edytkus Re: foteliki samochodowe 16.08.04, 17:25
            Sa, ale wiadomo - musi siedziec po turecku ze wzgledu na oparcie fotela.
            • klemens1 Re: foteliki samochodowe 16.08.04, 23:26
              edytkus napisała:

> Sa, ale wiadomo - musi siedziec po turecku ze wzgledu na oparcie fotela.

Jak kupowałem fotelik, to jakoś nie zauważyłem takich do jazdy tyłem (tych większych oczywiście). Rozejrzę się z ciekawości.
              • edytkus Re: foteliki samochodowe 17.08.04, 05:05
                Czasem na Allegro sa sprzedawane takie foteliki.

W USA wszystkie foteliki 0/9-18kg sa przeznaczone do jak najdluzszej jazdy tylem bo takie sa
                przepisy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka