alusia_mama_kubusia 10.08.04, 21:48 od jakiego wieku dziecko może jechać przodem do kierunku jazdy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tata tomcia Re: foteliki samochodowe IP: 212.76.39.* 10.08.04, 22:02 na ktorym siedzeniu? Generalnie jak zmienisz nosidelko na fotelik. Nosidelka nie montuje sie przodem do kierunku jazdy. Foteliki z reguly tak, chyba ze producent stwierdzil inaczej. od 13 kg nalezy zmienic nosidelko na fotelik. Nigdy nie przewozi sie dziecka tylem do kierunku jazdy na siedzeniu, gdzie z przodu jest poduszka powietrzna (stad moje pierwsze pytanie). Dziecko mozna wtedy zabic. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: foteliki samochodowe 16.08.04, 05:18 W instrukcji fotelika powinno byc napisane! Najbezpieczniej jest aby dziecko jezdzilo tylem jak najdluzej czyli do ok. 15-16kg wagi (wiek nie ma nic do rzeczy). Zbyt wczesne odwrocenie fotelika moze byc dla dziecka zabojcze - kregi szyjne nie sa wystarczajaco silne. Fotelik mozna odwrocic dopiero gdy dziecko skonczy rok i osiagnie wage min. 9kg - musza wystapic OBA warunki! Ale przy tym minimum wagowym zwieksza sie jedynie szansa dziecka na przezycie w razie wypadku, kregi szyjne sa wciaz za slabe aby nie ulec uszkodzeniu i trwalemu paralizowi. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: foteliki samochodowe 16.08.04, 11:29 edytkus napisała: > Najbezpieczniej jest aby dziecko jezdzilo tylem jak najdluzej czyli do ok. 15- 1 > 6kg wagi (wiek nie ma > nic do rzeczy). Ale czy są takie foteliki (do jazdy tyłem) do których się zmieści dziecko 16kg? Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: foteliki samochodowe 16.08.04, 17:25 Sa, ale wiadomo - musi siedziec po turecku ze wzgledu na oparcie fotela. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: foteliki samochodowe 16.08.04, 23:26 edytkus napisała: > Sa, ale wiadomo - musi siedziec po turecku ze wzgledu na oparcie fotela. Jak kupowałem fotelik, to jakoś nie zauważyłem takich do jazdy tyłem (tych większych oczywiście). Rozejrzę się z ciekawości. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: foteliki samochodowe 17.08.04, 05:05 Czasem na Allegro sa sprzedawane takie foteliki. W USA wszystkie foteliki 0/9-18kg sa przeznaczone do jak najdluzszej jazdy tylem bo takie sa przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś