Dodaj do ulubionych

chle chle chle - tak sie koncza pobozne zyczenia

12.08.14, 12:11

lodz.gazeta.pl/lodz/1,35136,16463129,Zrobili_ograniczenie_30_km_h__Efekt__Wiecej_wypadkow_.html
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 12.08.14, 12:19
      Pobożne życzenia skutecznie zastępują w Polsce BADANIA :/
      • nazimno A wystarczy srednio rozsadna glowa. 12.08.14, 12:44
    • jureek Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 12.08.14, 12:59
      Od kiedy to wierzysz pismakom? Zawsze przecież psy na nich wieszałeś.
      Już sam tytuł niespecjalnie pasuje do treści, no ale chodzi przecież o kliknięcia, więc trzeba czytelnikowi włazić w tyłek, choćby samym tytułem.
      Tytuł sugeruje bowiem, że to wprowadzenie ograniczenia spowodowało przyrost liczby wypadków, a z treści dowiadujemy się, że jednak większy wpływ mogła na to mieć zmiana organizacji ruchu na skrzyżowaniach. Ludzie jednak nie lubią ograniczeń, więc rzucają się na każdego newsa, że ograniczenie spowodowało więcej wypadków, niczym szczerbaty na suchary. No i są kliknięcia i pieniądze płyną od reklamodawców.
      • emes-nju Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 12.08.14, 13:07
        No ale jak jest tak poważne ograniczenie (rowerem jeżdżę szybciej...), to nie powinno być kraks. A są.
        • samspade Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 12.08.14, 13:12
          Winny jest tutaj łącznik między pedałami a kierownicą. Jest on zbyt ograniczony żeby zrozumieć jakże skomplikowaną zasadę: ustąpić temu z prawej strony.
          • nazimno Odchylenim prawicowym dajemy ODPOR ! 12.08.14, 13:26
            .
            • samspade Idę prosto. Nie biorę jeńców żadnych. 12.08.14, 13:35
              Idę prosto dopóki nie padnę.
              • jureek Re: Idę prosto. Nie biorę jeńców żadnych. 12.08.14, 14:51
                samspade napisał:

> Idę prosto dopóki nie padnę.

Dobre :)))
                Kazik w ogóle jest świetny.
          • emes-nju Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 12.08.14, 13:33
            samspade napisał:

> Winny jest tutaj łącznik między pedałami a kierownicą.
            > Jest on zbyt ograniczony żeby zrozumieć jakże
            > skomplikowaną zasadę: ustąpić temu z prawej strony.

Raczej nienauczony. Skrzyżowania równorzędne, to w Polsce nadal rzadkość i nie bardzo jest gdzie wypracowywać nawyki.

Poza tym skręcający w prawo nad zwyczaj często jadą nie patrząc, bo przecież mają pierwszeństwo. I trafiają zjeżdżającego w tylny błotnik czy drzwi :P
            • samspade Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 12.08.14, 13:37
              emes-nju napisał:

> Raczej nienauczony. Skrzyżowania równorzędne, to w Polsce nadal rzadkość i nie
              > bardzo jest gdzie wypracowywać nawyki.

Skomplikowany nawyk. Przed skrzyżowaniem rozejrzeć się.

> Poza tym skręcający w prawo nad zwyczaj często jadą nie patrząc, bo przecież ma
              > ją pierwszeństwo. I trafiają zjeżdżającego w tylny błotnik czy drzwi :P

Jak wyżej, Tyle że w takim przypadku jakże skomplikowanej sztuki patrzenia nie opanowało dwóch na raz.
            • agios_pneumatos Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 12.08.14, 18:02
              emes-nju napisał:

> samspade napisał:
              >
              > > Winny jest tutaj łącznik między pedałami a kierownicą.
              > > Jest on zbyt ograniczony żeby zrozumieć jakże
              > > skomplikowaną zasadę: ustąpić temu z prawej strony.
              >
              > Raczej nienauczony. Skrzyżowania równorzędne, to w Polsce nadal rzadkość i nie
              > bardzo jest gdzie wypracowywać nawyki.
              >

Nawyki można wypracować na każdym skrzyżowaniu gdzie dwa wloty mają równoczesnie zielone. Ale to też pewnie rzadkość [by ustąpić temu z prawej przy skręcie].

> Poza tym skręcający w prawo nad zwyczaj często jadą nie patrząc, bo przecież ma
              > ją pierwszeństwo. I trafiają zjeżdżającego w tylny błotnik czy drzwi :P
              >

Skąd on zjeżdża skoro ma ustąpić?
              • tbernard Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 13.08.14, 02:37
                > > ją pierwszeństwo. I trafiają zjeżdżającego w tylny błotnik czy drzwi :P
                > >
                >
                > Skąd on zjeżdża skoro ma ustąpić?

Na tego typu skrzyżowaniach przy takich kolizjach (uderzenie w tylny bok w strefie 30 na skrzyżowaniu równorzędnym) powinna być wina uderzającego, bo to on musi dużo bardziej się postarać aby doszło do takiego zdarzenia.
          • nazimno Ludziska maja zakodowane. 12.08.14, 15:29
            Widza czarny krzyz i mysla, ze zaraz bedzie Kosciol.
            A to tylko skrzyzowanie rownorzedne i jest "beeeeeccccc".
            (albo Kosciol)
    • qqbek U mnie na wsi działa. 12.08.14, 13:38
      No, ale strefą"30+równorzędne" jest dzielnica domków jednorodzinnych (za wyłączeniem ulic "zbiorczych").
      No i wypadków nie ma chyba tylko dlatego, że ze względu na dziury/leżących policjantów (wariant typowo polski - 10km/h albo sprawdzamy czy plomby się dobrze trzymają) nie ma jak się rozpędzić do więcej niż 30km/h. Stłuczki jak najbardziej się zdarzają, bo mamy system uczenia kierowców do zdawania egzaminów... a jak taki wjedzie na równorzędne skrzyżowanie to już baranieje (wczoraj mnie opie...ł jeden, którego strąbiłem - wylazł i drze japę "jak jedziesz"... odparłem "w prawo od prawej na równorzędnym" - on jechał prosto od lewej i dlatego mieliśmy okazję pogadać sobie, bo jak się zatrzymał to i ja za nim zatrzymać się musiałem. Najśmieszniejsze jest to, że po moim tekście zrobił minę wojaka Szwejka zastanawiającego się, jak takie nieszczęście mogło mu się przydarzyć, burknął "no tak", wsiadł i pojechał).
    • rapid130 Bandyta ze skalpelem 12.08.14, 13:50
      Tak byśmy nazwali lekarza, który działałby z delikatnością i intuicją podobną do ZDiT Łódź.
      To jest przykład eksperymentu medycznego doktora Mengele, a nie organizacja ruchu.

Zobaczcie jak wyglądała Kaczeńcowa (feralne skrzyżowanie z Lnianą)
      Do k*** nędzy, jak można na takim "lotnisku" stosować zasadę prawej strony?
      Do k*** nędzy, kiedy inżyranci się nauczą, że tylko intuicyjne rozwiązania są bezpieczne.
      To nie są USA i ich Four-Way-Stop!

Niech już tam będzie rondo, albo wyniesione "skrzyżowanie holenderskie", skoro już trzeba wymusić grzeczne 40 km/h.
      • samspade Re: Bandyta ze skalpelem 12.08.14, 14:01
        Pokaż zdjęcia po zwężeniu jezdni.
        Dość szeroka jezdnia została zwężona poprzez wydzielenie po jej obu stronach pasów dla rowerów.
        Zdaje sobie sprawę że coś mogli zrobić źle ale przyzwoitość nakazywała by żeby pokazać aktualne zdjęcia a nie wylewać żółć na podstawie starych zdjęć.
        • qqbek Poczytaj zanim skomentujesz. 12.08.14, 14:06
          samspade napisał:

> Pokaż zdjęcia po zwężeniu jezdni.
          > Dość szeroka jezdnia została zwężona poprzez wydzielenie po jej obu stronach
          > pasów dla rowerów.

Zanim skomentujesz, poczytaj sobie... komentarze pod pierwotnym artykułem.
          Zdaniem tambylców jest to bowiem jedna z krótszych ścieżek rowerowych na świecie i się raptem po kilka metrów od skrzyżowania.

> Zdaje sobie sprawę że coś mogli zrobić źle ale przyzwoitość nakazywała by żeby
          > pokazać aktualne zdjęcia a nie wylewać żółć na podstawie starych zdjęć.

Przecież masz aktualne zdjęcie w artykule.
          Przyzwoitość, której brak tak często nam tu imputujesz, nakazywałaby wpierw zapoznać się z artykułem i ilustrującym go materiałem graficznym, potem zaś dopiero ferowanie wyroków.
          • qqbek i urywa się raptem po kilka metrów* b/t 12.08.14, 14:07
          • samspade Re: Poczytaj zanim skomentujesz. 12.08.14, 14:31
            I na tym zdjeciu widac wyraznie ze jezdnia jest zwezona.
            Nie zarzucam czesto wam(komu?) braku przyzwoitosci.
            Ale jezeli uzywamy porownan do doktora mengele trzeba chyba miec wieksze podstawy niz komentarze pod artykulem. Choc zdaje sobie sprawe ze z gory nie zrzucajac calej winy na znakologa (ktokolwiek to jest) stoje na pozycji przegranej. Przeciez nie mozna napisac nic zlego na naszych rodakow za kierownica. Bo (i tutaj wstawic milion powodow).
            • qqbek Re: Poczytaj zanim skomentujesz. 12.08.14, 14:41
              samspade napisał:

> I na tym zdjeciu widac wyraznie ze jezdnia jest zwezona.
              > Nie zarzucam czesto wam(komu?) braku przyzwoitosci.

A ja Tobie zarzucam zaślepienie i zacietrzewienie.
              Bo można dyskutować nad drapieżnością artykułu i tez w nim zawartych.
              Ale z czterokrotnym zwiększeniem się na "poprawionym" skrzyżowaniu częstotliwości występowania zdarzeń (w tym wypadków drogowych), dyskutować trudno.
              Zwłaszcza, że władze Łodzi reklamowały nowe rozwiązania jako "najbezpieczeniejsze".

> Ale jezeli uzywamy porownan do doktora mengele trzeba chyba miec wieksze podsta
              > wy niz komentarze pod artykulem. Choc zdaje sobie sprawe ze z gory nie zrzucaj
              > ac calej winy na znakologa (ktokolwiek to jest) stoje na pozycji przegranej. Pr
              > zeciez nie mozna napisac nic zlego na naszych rodakow za kierownica. Bo (i tuta
              > j wstawic milion powodow).

Dlaczego nie ma skrzyżowań na autostradach i większości ekspresówek?
              Dlaczego skrzyżowań równorzędnych nie uświadczysz na szerszych ulicach, a ich występowanie w miejscach innych niż miasto Łódź ograniczone jest właściwie do wąskich uliczek osiedlowych?
              Zadałeś sobie dwa te pytania, przed podjęciem się obrony "znakologa", który nie tylko Emesa, ale także i moim zdaniem jest tutaj w błędzie, w błędzie za który użytkownicy "usprawnionej" przezeń drogi płacą własną krwią.
              • samspade Re: Poczytaj zanim skomentujesz. 12.08.14, 15:03
                qqbek napisał:

> A ja Tobie zarzucam zaślepienie i zacietrzewienie.

Zauważam też winy kierowców a nie tylko zarządcy drogi, znakologa i policji. Więc masz rację jestem zacietrzewiony i zaślepiony.

> Ale z czterokrotnym zwiększeniem się na "poprawionym" skrzyżowaniu częstotliwoś
                > ci występowania zdarzeń (w tym wypadków drogowych), dyskutować trudno.

Dlatego tez nie dyskutuję. Przyjmuję ten fakt do wiadomości.

> Zadałeś sobie dwa te pytania, przed podjęciem się obrony "znakologa", który nie
                > tylko Emesa, ale także i moim zdaniem jest tutaj w błędzie, w błędzie za który
                > użytkownicy "usprawnionej" przezeń drogi płacą własną krwią.

A podjąłem się obrony znakologa? Ciekawe, nie wiedziałem.
                I jakże poetycko się wypowiadasz. Czy to po to żeby ukryć przypisywanie mi nie moich intencji?
    • oixio wolę mrówki 12.08.14, 14:40
      Zasada pierwszeństwa z prawej strony nie jest naturalną zasadą obserwowaną w przyrodzie.
      Tam ten kto porusza się prosto, ten kto ma większą masę i prędkość ma naturalne "pierwszeństwo".

Urzędnicy wymyślili, że człowiek będzie czynił inaczej - efekty widać.

Polecam organizacje ruchu w społeczności termitów, mrówek, pszczół ...

A szczytem głupoty nazwę ograniczanie prędkości skrzyżowaniami równorzędnymi.
      • qqbek Re: wolę mrówki 12.08.14, 14:45
        oixio napisał:

> Zasada pierwszeństwa z prawej strony nie jest naturalną zasadą obserwowaną w pr
        > zyrodzie.
        > Tam ten kto porusza się prosto, ten kto ma większą masę i prędkość ma naturalne
        > "pierwszeństwo".

Weź w takim razie mądralo przypadek dwóch poruszających się na wprost... prostopadle do siebie.

> Urzędnicy wymyślili, że człowiek będzie czynił inaczej - efekty widać.
        >
        > Polecam organizacje ruchu w społeczności termitów, mrówek, pszczół ...

Czyli wszyscy mają jechać za tym, kto najsmrodliwiej pierdzi/nie zmieniał koszulki i skarpetek od tygodnia? Polecam uważną lekturę dzieł na temat organizacji społeczności owadów, przed wypisywaniem bzdur na forum.

> A szczytem głupoty nazwę ograniczanie prędkości skrzyżowaniami równorzędnymi.

Jedyny punkt, z którym się tu zgodzę.
        Skrzyżowania równorzędne mają rację bytu tylko tam, gdzie prędkość jest już i tak, z innych względów, znacznie ograniczona, jako że od wszystkich uczestników ruchu wymagają wzmożonej uwagi.
        • oixio Re: wolę mrówki 12.08.14, 16:45
          zasad-ruchu-w-grupie-uczmy-sie-od-mrowek-radza-naukowcy
          Tam:
          "W modelowaniu ruchu mrówek Burd współpracuje z profesorem transportu publicznego z Monash University, Grahamem Currie. Currie przyznaje, że początkowo był sceptyczny wobec tego rodzaju prac. Później zmienił jednak nastawienie. Dziś zauważa, że ludzie mają o wiele mniejsze doświadczenie "z tłokiem na ulicach i ruchem poszczególnych osobników" niż mrówki, które radzą z tym sobie od milionów lat.
          Mrówki kierują się instynktem społecznym. Tego rodzaju zachowania można się nauczyć. My możemy się tego nauczyć od nich - uważa Currie."

fascynujacy_swiat_mrowek
          O świadomości zbiorowej, biologicznym komputerze, super organizmie, który potrafi się uczyć ?

Komputer-z-mrowek-25
          tam:
          "Tunel powstanie, jeśli zbierze się więcej mrówek, które uznają, że powinien on powstać, niż tych, które sądzą inaczej."
          • nazimno Ludzie sa tak cholernie inteligentni, ze 12.08.14, 17:35
            od mrowek nie beda sie w stanie tych madrosci nauczyc w zadnym przypadku.
            To bylby dyshonor i straszny wstyd.

A juz zupelnie nie beda w stanie zadecydowac, kiedy "ma powstac tunel",
            bo juz teraz za cholere nie wiedza jak jezdzic np. po rondzie, albo np.
            popier...ja lewym pasem - majac prawy wolny po horyzont
            i nie wiedza, ze mozna inaczej (co dopiero jakis tam "tunel").

Krytyczny przypadek wystapi, gdy beda musieli dostosowac sie do tych, co
            "cos w ogole sadza", poniewaz kazde zwrocenie uwagi na cokolwiek grozi
            dzis zwracajacemu uwage - wizyta u dentysty a moze nawet chirurga,
            a w skrajnym przypadku - u przedsiebiorcy pogrzebowego.

Instynktownie ludziska maja gleboko w d...ie tak w ogole uczenie
            sie czegokolwiek nowego, a w szczegolnosci od mrowek.

Swiadomosc zbiorowa szkodzi zdrowiu i ludzie dobrze o tym wiedza,
            wiec staraja sie olac wszystko, co sie z nia kojarzy.

Wiec ja to czarno widze.

• qqbek Ditto! 13.08.14, 00:41
              Skoro głupia i jakże prosta zasada pierwszeństwa dla nadjeżdżających z prawej sprawia nam taki problem, to nie ma co oczekiwać, że ludziska coś mądrzejszego (w założeniach) będą w stanie zaakceptować.
              Ja dziś (właściwie to wczoraj) strąbiony zostałem za wyprzedzenie z prawej i zjazd tuż przed wyprzedzanego (na nic mi to było, bo zaraz był skręcający w lewo i com nadrobił tożem stracił). Strąbiono mnie za wyprzedzenie z prawej i za to, że wepchnąłem się gościowi pod maskę prawie... a gdyby doszedł do wniosku, że wcale nie musiał te 30km/h zjeżdżać na lewy, skoro jechał tak przez poprzedni kilometr, gdzie pas ruchu był jeden, a linia podwójna i już absolutnie nie musiał w nastoletnim Baleno urządzać sobie wyścigów, ledwie doszedł do wniosku, że to dyshonor być wyprzedzonym z prawej... tobym tak ciasno przed niego nie musiał wjechać.
              • nazimno Re: Ditto! 13.08.14, 07:34
                I tak wyglada ta cala "psychomotorycznosc".
                Teoretycy z wiara w ludzki rozum rozbija sobie
                czolo, zanim to pojma.
                • qqbek Gdzie nam do mrówek, pszczół... 13.08.14, 08:46
                  nazimno napisał:

> I tak wyglada ta cala "psychomotorycznosc".
                  > Teoretycy z wiara w ludzki rozum rozbija sobie
                  > czolo, zanim to pojma.

Gdzie nam do mrówek, pszczół czy nawet ameb. To stworzenia obdarzone czymś, czego sporej części kierujących po prostu brakuje. A to tajemnicze coś, to instynkt samozachowawczy.
                  • nazimno Re: Gdzie nam do mrówek, pszczół... 13.08.14, 09:05
                    I dlatego mrowki zyja na Ziemi juz chybs ze 200 000 000
                    lat.

Ludzie nie maja ZADNYCH szans na pobicie tego
                    rekordu.
                    "Sapiens" w nazwie gatunku wyraznie im szkodzi.

• jureek Re: Ditto! 13.08.14, 10:13
                qqbek napisał:

> ł w nastoletnim Baleno urządzać sobie wyścigów, ledwie doszedł do wniosku, że t
                > o dyshonor być wyprzedzonym z prawej... tobym tak ciasno przed niego nie musiał
                > wjechać.

Jak zobaczyłeś, że chce się ścigać, to nie mogłeś odpuścić i wjechać za niego?
                • qqbek Re: Ditto! 13.08.14, 10:44
                  jureek napisał:

> qqbek napisał:
                  >
                  > Jak zobaczyłeś, że chce się ścigać, to nie mogłeś odpuścić i wjechać za niego?

Teoretycznie mógłbym, ale przede mną, bez włączenia kierunkowskazu, swoje pierwszeństwo zaczął właśnie egzekwować kierowca trolejbusu, wyjeżdżając z zatoczki.
                  Do tego brak było przesłanek by twierdzić, że cham nie zechce hamować wraz ze mną, żeby mi na złość zrobić - zredukował i depnął dopiero, gdy już mój przód był przed jego przodem.
                  Słowem zrobiło się niemiło, przez chore ambicje pana z Suzuki :)
                • bimota Re: Ditto! 13.08.14, 10:59
                  ZROZUMIALES CO ON TAM NABAZGRAL ??

W GORY SIE NIE CHCESZ WYBRAC... ? :)
    • bimota Re: chle chle chle - tak sie koncza pobozne zycze 12.08.14, 15:54
      NIGDY NIE POJMA, ZE ICH WYMYSLY ZWYKLE ODNOSZA ODWROTNY SKUTEK. TERAZ NASTEPNY GENIUSZ CHCE TAM RONDO BUDOWAC... DO STANU POPRZEDNIEGO PRZYWROCIC NIE WOLNO, BO BY SIE TEN LWEACKO-URZEDNICZY SWIAT ZAWALIL...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka