Dodaj do ulubionych

Dzisiaj Swieto Wszystkich Radarowcow w BRD !!!

18.09.14, 10:04
od 6:00 rano przez 24 h.

Informacja dokladna, uprzejma, dokumenty sa.
Pelna kultura informacyjna.

www.netzwelt.de/news/148868-blitz-marathon-2014-steht-polizei.html
www.polizei.hessen.de/icc/internetzentral/nav/2e6/broker?uMen=2e616516-e401-811c-5ec3-f12109241c24&uCon=c0c70506-5302-6841-cf0d-ad060ef798e7&uTem=bff71055-bb1d-50f1-2860-72700266cb59
www.internetwache.brandenburg.de/fm/141/2014-09-15%20Kontrollorte%20Land%20Brandenburg%202014_Stand%2015.pdf
I wiele innych.

Trzeba byc skonczonym przyglupem aby dac sie sfotografowac.

Obserwuj wątek
    • hannl Nie BRD tylko RFN 18.09.14, 11:14
      czyli jak mowili na Slasku za czasow enerdufka: Rychtyg Fajne Niemcy.
      • nazimno BRD = RFN 18.09.14, 11:17
        Jak zwal tak zwal ale zwal.
        • jureek Re: BRD = RFN 19.09.14, 07:58
          nazimno napisał:

> Jak zwal tak zwal ale zwal.

Czyli jeśli napiszę, że w weekend byłem w Benatkach, to będzie wszystko OK, bo "jak zwał, tak zwał, ale zwał"? Nieważne, że w języku ludzi, do których piszę, miasto to nazywa się Wenecja, po co ja mam się dostosowywać do języka forum, niech czytelnicy główkują.
          Uważam, że wyrazem szacunku dla czytelnika jest używanie polskich nazw na polskim forum. Co innego, gdybyś nie wiedział, że BRD to po polsku RFN, ale wiesz to, a mimo to używasz niemieckiego skrótu? Dlaczego?
          No to byłoby na tyle porannego kazania :)
          • nazimno Nigdy nie uzywaj skrotu USA. 19.09.14, 08:03
            Badz konsekwentny.
            Bedziesz?

PS

www.songtexte.com/songtext/madonna/papa-dont-preach-3d69533.html
            • jureek Re: Nigdy nie uzywaj skrotu USA. 19.09.14, 08:16
              nazimno napisał:

> Badz konsekwentny.
              > Bedziesz?

A to niby dlaczego? Istnieje w języku polskim przyjęty rodzimy skrót, którym można zastąpić USA? Ja takiego nie znam, a raczej nie wydaje mi się, żebym nie znał ojczystego języka.
              Nie odpowiedziałeś na pytanie, jakie motywy skłaniają Cię do użycia skrótu niemieckiego, mimo iż w Polsce używa się polskiego skrótu (i w języku potocznym, chociaż tu lepsze byłoby użycie nazwy Niemcy po prostu, i w dokumentach oficjalnych)
              • nazimno Z grubej rurrrrrryyy jak zwykle cos nadajesz... 19.09.14, 09:32
                A nie przyszlo Ci do glowy, ze to jest pewnego rodzaju gra slow?
                (BRD ~ "Bezpieczenstwo Ruchu Drogowego", ze z glupia frant zazartuje...)

PS
                Co do USA brak Ci konsekwencji, bo problem jest dokladnie taki sam.
                Stany Zjednoczone Ameryki Polnocnej = SZAP (zaproponuj to Komisji Nazewnictwa
                a z pewnoscia zarechocza jednym chorem tarzajac sie po podlodze, ROTFL, ten skrot spolszczylem i nawet jest komunikatywny)

Prowadzisz sledztwo w sprawie "motywow", a one sa zadne, a intencji "sklaniajacych"
                tez nie ma. Moglem uzyc RFN ale uzylem BRD - ot tak sobie uzylem - w ogole nie zastanawiajac sie, ze na forum jest jakies czujne oko ochotnika, pilnujace poprawnosci.
                Co rusz przypominaja mi sie stare czasy, gdy slysze takie pytania.

"A wyyyyy, co mieliscie na mysli, cooooooo?????"

Mam nadzieje, ze czasy te juz minely.
                Tzn - mialem.
                Do wyglaszania kazan trzeba miec talent.

• jureek Re: Z grubej rurrrrrryyy jak zwykle cos nadajesz. 19.09.14, 10:33
                  nazimno napisał:

> Co do USA brak Ci konsekwencji, bo problem jest dokladnie taki sam.

To nie jest taki sam problem. Dla skrótu BRD istnieje polski odpowiednik (RFN), dla skrótu USA takiego powszechnie przyjętego odpowiednika nie ma.
                  Nie zrozumiałeś też, że nie chodzi mi o jakieś sztywne reguły, a tylko i wyłącznie o to, żeby podczas pisania brać też pod uwagę czytelnika i dlatego używać wyrażeń zrozumiałych dla tego przeciętnego czytelnika. Każdy w Polsce wie, o jaki kraj chodzi, gdy napisze się USA, natomiast skrót BRD wcale już nie jest tak powszechnie znany.

> Prowadzisz sledztwo w sprawie "motywow",

No i kto tu wali z grubej rury? Zadałem z ciekawości pytanie, a Ty już robisz z tego całe śledztwo.

> a one sa zadne, a intencji "sklaniajac
                  > ych"
                  > tez nie ma. Moglem uzyc RFN ale uzylem BRD - ot tak sobie uzylem - w ogole nie
                  > zastanawiajac sie, ze na forum jest jakies czujne oko ochotnika, pilnujace popr
                  > awnosci.

No i git. Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie przypuszczałem, że napisało się to spontanicznie, bez zastanawiania się.
                  Tylko że jeśli już warto się przy pisaniu zastanowić, to nie ze względu na kogoś pilnującego poprawności, lecz ze względu na czytelników, dla których nasz przekaz powinien być zrozumiały. To podobnie jak w ruchu drogowym, gdzie przepisów warto przestrzegać, nie ze względu na policję, lecz ze względu na innych uczestników ruchu.

> Co rusz przypominaja mi sie stare czasy, gdy slysze takie pytania.

Oj, to przepraszam bardzo, jeśli moje niewinne pytanie wywołało takie koszmarne wspomnienia. Nie było to moim zamiarem.

> Do wyglaszania kazan trzeba miec talent.

Talent pewnie też, ale moim zdaniem ważniejsza jest treść, czyli żeby wygłaszający kazanie miał coś do przekazania. Wolę księdza mówiącego monotonnym głosem, bez gestykulacji, ale mówiącego o ważnych sprawach, niż utalentowanego kaznodzieję, modulującego teatralnie głos, wymownie gestykulującego, ale nie przekazującego właściwie żadnych treści.
    • hannl I "żniwa". 18.09.14, 19:17
      Najszybsi namierzeni zostali w Reutlingen (238 zamiast dozwolonych 100) i na A2 (219 zamiast dozwolonych 120)

W NRW w kontrolach uczestniczyly rowniez dzieci szkolne. Przy jednej ze szkol w Duesseldorfie jeden z uczniow przylapal wlasna matke jadaca za szybko w strefie ograniczenia. Rowniez jedna z nauczycielek musiala wysluchac co nieco od swoich uczniow, ktorzy ja przylapali.

W Muenster jeden z ojcow przyznal sie policjantom, ze rano przed wyjsciem do pracy znalazl na stole kartke od syna "Przestrzegaj ograniczen, dzisiaj maraton blyskawiczny". Zlapano go z predkoscia 130 km/h na ograniczeniu do 100.

W Essen zostala zatrzymana kobieta jadaca 59 kmh na ograniczeniu do 30 kmh. Jako, ze dzieci obslugiwaly radar, ominela ja kara w wysokosci 120 € ale nie pouczenie.

Pouczen ze strony policji chcial sobie oszczedzic inny kierowca w poblizu Essen, ktory na widok zatrzymujacej go policji nacisnal na gaz ladujac na barierze.

www.spiegel.de/auto/aktuell/blitz-marathon-der-schnellste-raser-kommt-aus-baden-wuerttemberg-a-992454.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka