Dodaj do ulubionych

droga 2+1 określenie

15.03.15, 12:20
Nowe rozporządzenie o drogach:
isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20150000329

i tam:
18) drodze o przekroju 2+1 – rozumie się przez to jednojezdniową, dwupasową drogę dwukierunkową
z zespołem leżących na przemian dodatkowych pasów ruchu do wyprzedzania, który tworzą co najmniej
dwa dodatkowe pasy do wyprzedzania, przeznaczone do ruchu w przeciwnych kierunkach, o ile odległość
pomiędzy nimi nie przekracza długości dłuższego z nich; odległość tę mierzy się pomiędzy końcami klinów
początkowych lub początkami klinów końcowych, w miejscach, w których pasy te mają pełną szerokość.”;

Czy to jest po polsku?
Obserwuj wątek
    • bimota Re: droga 2+1 określenie 15.03.15, 12:37
      NO TAK... PYTANIE CZY MA SENS...
    • nazimno Re: droga 2+1 określenie 15.03.15, 13:51
      To jest bełkot.
      Wzorcowy.
    • samspade Re: droga 2+1 określenie 15.03.15, 19:40
      Jest po polsku i mozna to zrozumiec. Putanie czy jest konieczne dodawac ta definicje do przepisow. Przeciez teraz sa drogi gdzie sa pasy do wyprzedzania. Widac da sie.
      • man_sapiens Re: droga 2+1 określenie 17.03.15, 07:54
        > Putanie czy jest konieczne dodawac ta definicje do przepisow.

Trzeba, kiepscy prawnicy też muszą z czegoś żyć.
      • bimota Re: droga 2+1 określenie 23.03.15, 19:57
        NO NIE WIEM CZY SIE DA...

JESLI DODATKOWYCH PASOW BEDZIE WIECEJ, TO O JAKA ODLEGLOSC MIEDZY NIMI CHODZI ? I O KTOREGO DLUZSZEGO Z NICH ? Z KTOREJ STRONY JEST POCZATEK I KONIEC ? WYCHODZA Z TEGO 4 ROZNE ODLEGLOSCI. MAM SOBIE WYBRAC, KTORA PASUJE ?
        • samspade Re: droga 2+1 określenie 23.03.15, 20:11
          Skoro są to znaczy że się da.
          I tak wybierz sobie co chcesz. Nikogo to nie obchodzi
          • bimota Re: droga 2+1 określenie 23.03.15, 20:29
            CHODZILO MI O TO, CZY DA SIE ZROZUMIEC "DEF."...
    • mariner4 Co by nie powiedzieć to ja uważam 19.03.15, 18:53
      drogę 2 + 1 za dobre rozwiązanie. Niedaleko mnie jest taki odcinek. Podoba mi sie.
      M.
      • oixio Re: Co by nie powiedzieć to ja uważam 19.03.15, 19:39
        Tak samo uważam takie rozwiązania za właściwe i niezbędne przy braku możliwości 2+2.
        Tu tylko problem z normalnym rozumieniem sprawy a zapisem w rozporządzeniu :)
    • klemens1 Re: droga 2+1 określenie 20.03.15, 13:35
      dwa dodatkowe pasy do wyprzedzania

Jak jest jeden dodatkowy pas do wyprzedzania, to już nie mamy drogi 2+1?
      • samspade Re: droga 2+1 określenie 20.03.15, 14:08
        Wedlug definicji nie. Wtedy jest to droga z dodatkowym padem do wyprzedzania w kedna strone.
        • klemens1 Re: droga 2+1 określenie 23.03.15, 18:37
          samspade napisał:

> Wedlug definicji nie. Wtedy jest to droga z dodatkowym padem do wyprzedzania w
          > kedna strone.

I jak się ją określa? 1 + 1?
          • samspade Re: droga 2+1 określenie 23.03.15, 19:17
            Nie wiem jak ją się określa. My napiszemy 2+1 w papierach będzie jednojezdniowa.
      • a_weasley Re: droga 2+1 określenie 28.03.15, 18:57
        Klemens1 napisał:

>> dwa dodatkowe pasy do wyprzedzania[/b]

> Jak jest jeden dodatkowy pas do wyprzedzania, to już nie mamy drogi 2+1?

Najwyraźniej nie.
        To znaczy w dowolnym miejscu jest właśnie jeden, tyle że raz w jedną, raz w drugą stronę:

co najmniej dwa dodatkowe pasy do wyprzedzania, przeznaczone do ruchu w przeciwnych kierunkach, o ile odległość pomiędzy nimi nie przekracza długości dłuższego z nich;
        Przecież odległość porównywalna w jakikolwiek sposób z DŁUGOŚCIĄ tych pasów może być tylko wzdłuż drogi, a nie w poprzek.
    • hasch1 Re: droga 2+1 określenie 23.03.15, 14:19
      Została ta definicja zapisana w języku urzędniczym. Ale takie rozwiązanie, zastosowane na obwodnicy Siedlec, działa i poniechawszy sporów o stosowanie urzędniczego w polszczyźnie, cieszmy się bo usprawnia ruch. Coprawda taki odcinek powinien mieć cokolwiek ponad kilometr, bo na krutszym znów zaczną się generować korki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka