Dodaj do ulubionych

Drony na PKP Cargo

02.09.15, 16:19
O dronach zabezpieczających transport przed kradzieżami słyszeliście na pewno, ale może można by je wykorzystać do rozpoznawania niebezpieczeństwa na przejazdach kolejowo-drogowych. Startuje taki dron i z góry obserwuje gdzie kaszankę rzucili.
Obserwuj wątek
    • nazimno Jasne, "drony zdobeda wiosne"! 03.09.15, 10:36
      Zupelnie jak traktory za czasow "swietnosci" komuny.

...posrali sie z tymi dronami...
    • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 03.09.15, 13:07
      > O dronach zabezpieczających transport przed kradzieżami słyszeliście na pewno,
      > ale może można by je wykorzystać do rozpoznawania niebezpieczeństwa na przejazd
      > ach kolejowo-drogowych.

A moze tez cudzoloznikow?
      • nazimno Ja malpa patykiem... 03.09.15, 15:33

www.pcwelt.de/videos/Drohnen-Abstuerze-9636862.html
      • ocala Re: Drony na PKP Cargo 04.09.15, 00:30
        edek40 napisał:

> > O dronach zabezpieczających transport przed kradzieżami słyszeliście na p
        > ewno,
        > > ale może można by je wykorzystać do rozpoznawania niebezpieczeństwa na pr
        > zejazd
        > > ach kolejowo-drogowych.
        >
        > A moze tez cudzoloznikow?

Ale żeś błysnął.
        • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 04.09.15, 09:30
          > Ale żeś błysnął.

Czy to ja zalozylem tak blyskotliwy watek?
          • ocala Re: Drony na PKP Cargo 04.09.15, 21:57
            edek40 napisał:

> > Ale żeś błysnął.
            >
            > Czy to ja zalozylem tak blyskotliwy watek?

A co w nim jest nie tak założone?
          • ocala Re: Drony na PKP Cargo 04.09.15, 22:03
            edek40 napisał:

> > Ale żeś błysnął.
            >
            > Czy to ja zalozylem tak blyskotliwy watek?

Co jest takiego głupiego w pomyśle, że skoro głupie drony pilnują by człowiek nie kradł węgla z wagonów, to może niech pilnują newralgicznych miejsc w których dochodzi do wypadków?????
            • muchman13 Re: Drony na PKP Cargo 04.09.15, 22:47
              Jeśli ktoś kradnie węgiel i dron to namierzy to można powiadomić odpowiednie służby, nagrać numery rejestracyjne... lecieć za pojazdem na który węgiel załadowano......... a jaką reakcje przewidujesz gdy dron dostrzeże niebezpieczeństwo.... operator ma dzwonić do maszynisty aby zwolnił?
              • ocala Re: Drony na PKP Cargo 04.09.15, 22:52
                muchman13 napisał(a):

> Jeśli ktoś kradnie węgiel i dron to namierzy to można powiadomić odpowiednie sł
                > użby, nagrać numery rejestracyjne... lecieć za pojazdem na który węgiel załadow
                > ano......... a jaką reakcje przewidujesz gdy dron dostrzeże niebezpieczeństwo..
                > .. operator ma dzwonić do maszynisty aby zwolnił?
                >

Dobre pytanie, ale ... ale skoro same, zaprogramowane, startują, oblatują trasę, wykrywają (rozróżniają) intruza, i same lądują, to czemu nie mogą wykrywać pojazdu na torach i uruchomić "Radio-Stop????
                • nazimno Re: Drony na PKP Cargo 05.09.15, 18:48
                  Automatyka do wykrywania przeszkody
                  na przejazdach jest od dawna stosowana
                  w Szwecji i Norwegii.
                  To jest dosc prosty scanner laserowy
                  przestrzeni 3-wymiarowej sprzezony
                  z siecia systemow sygnalizacji i nadzoru
                  szlakow kolejowych.

Drony do takich celow to kompletna brednia.

• ocala Re: Drony na PKP Cargo 05.09.15, 21:37
                    nazimno napisał:

> Drony do takich celow to kompletna brednia.

Możliwe, że tak, ale dlaczego?
                    • nazimno Re: Drony na PKP Cargo 05.09.15, 22:05
                      Systemy sygnalizacji kolejowej sa niezawodne z wykorzystaniem zasady redundancji.

Drony to tylko zdalnie sterowane zabawki
                      dla duzych chlopcow bez wyobrazni,
                      nafaszerowanych infantylnymi pogladami.

Drony militarne sa morderczym narzedziem w rekach ludzi bez skrupulow.
                      To zupelnie inny swiat niz wspomniane
                      zabawki.

• ocala Re: Drony na PKP Cargo 05.09.15, 23:09
                        nazimno napisał:

> Systemy sygnalizacji kolejowej sa niezawodne z wykorzystaniem zasady redundancj
                        > i.

Jak każde inne urządzenia mogą się zepsuć. Także drony.

> Drony to tylko zdalnie sterowane zabawki
                        > dla duzych chlopcow bez wyobrazni,
                        > nafaszerowanych infantylnymi pogladami.

Jednak czasami ratują lub odbierają życie, w zależności od potrzeb.

> Drony militarne sa morderczym narzedziem w rekach ludzi bez skrupulow.

A nie mogą być na kolei ratownikami? Co stoi na przeszkodzie? Zaawansowanie techniczne? Koszty?

> To zupelnie inny swiat niz wspomniane
                        > zabawki.
                        >

Nie miałem na myśli zabawek.
                      • ocala Re: Drony na PKP Cargo 05.09.15, 23:12
                        Czemu dron militarny może przenieść niewielki, ale precyzyjnie prowadzony ładunek wybuchowy, wrócić do bazy i posłużyć natychmiast jako szperacz zasypanych ludzi a dron kolejowy to niby zabawka? Czy tu nie chodzi o to, że odbiera on pracę wielu ludziom ale wprowadza bezpieczeństwo????
                • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 07.09.15, 10:53
                  > Dobre pytanie, ale ... ale skoro same, zaprogramowane, startują, oblatują trasę
                  > , wykrywają (rozróżniają) intruza, i same lądują, to czemu nie mogą wykrywać po
                  > jazdu na torach i uruchomić "Radio-Stop????

I wtedy pociag stanie w miejscu.
                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 07.09.15, 21:25
                    edek40 napisał:

> > Dobre pytanie, ale ... ale skoro same, zaprogramowane, startują, oblatują
                    > trasę
                    > > , wykrywają (rozróżniają) intruza, i same lądują, to czemu nie mogą wykry
                    > wać po
                    > > jazdu na torach i uruchomić "Radio-Stop????
                    >
                    > I wtedy pociag stanie w miejscu.

Nie, i wtedy pociąg samoczynnie zacznie hamować dużo wcześniej niż przeszkodę zauważy maszynista.
                    • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 10:43
                      > Nie, i wtedy pociąg samoczynnie zacznie hamować dużo wcześniej niż przeszkodę z
                      > auważy maszynista.

Z powyzszego wynika, ze do wypadkow dochodzi wylacznie wtedy, gdy pociag jest wystarczajaco daleko, a kierowca zatrzymuje sie na torach i stoi w oczekiwaniu na uderzenie.

> Nie, i wtedy pociąg samoczynnie

Twierdzisz, ze maszynisci nie usiluja uniknac zderzenia i nie hamuja? Hamuja, ale wobec tego, ze ich droga zatrzymania mierzona jest w setkach metrow, musieliby hamowac zanim kierowca wyjedzie spod domu.
                      • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 12:16
                        edek40 napisał:

> > Nie, i wtedy pociąg samoczynnie zacznie hamować dużo wcześniej niż przesz
                        > kodę z
                        > > auważy maszynista.
                        >
                        > Z powyzszego wynika, ze do wypadkow dochodzi wylacznie

A widzisz tu zwrot "wyłącznie" w moim tekście?

>
                        > > Nie, i wtedy pociąg samoczynnie
                        >
                        > Twierdzisz, ze maszynisci nie usiluja uniknac zderzenia i nie hamuja?

Hamują ale dopiero gdy odpowiednio weryfikując szarą plamę na horyzoncie. Gdyby informacja o zepsutym autokarze dotarła do maszynisty nie 500m przed nim a 1500m to raczej zdążyłby sam uruchomi procedurę awaryjnego hamowania i zatrzymać pociąg. Z ocen ekspertów wynika niestety, że maszyniści zbyt długo zwlekają z użyciem radio-stopu w obawie przed ośmieszeniem się.

Hamuja, a
                        > le wobec tego, ze ich droga zatrzymania mierzona jest w setkach metrow, musieli
                        > by hamowac zanim kierowca wyjedzie spod domu.

Nie pisałem o kierowcach wyjeżdżających spod domu tylko o wypadkach z udziałem przeszkód które albo utknęły albo w inny sposób nie mogą udrożnić szlaku.
                        • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 12:18
                          > Hamują ale dopiero gdy odpowiednio weryfikując szarą plamę na horyzoncie. Gdyby
                          > informacja o zepsutym autokarze dotarła do maszynisty nie 500m przed nim a 150
                          > 0m to raczej zdążyłby sam uruchomi procedurę awaryjnego hamowania i zatrzymać p
                          > ociąg. Z ocen ekspertów wynika niestety, że maszyniści zbyt długo zwlekają z uż
                          > yciem radio-stopu w obawie przed ośmieszeniem się.

Ile planujesz tych dronow, jakie to beda koszta i jaki wzrost bezpieczenstwa panujesz, jesli (slusznie) beda skuteczne wylacznie w razie awarii pojazdu na przejezdzie?

> Nie pisałem o kierowcach wyjeżdżających spod domu tylko o wypadkach z udziałem
                          > przeszkód które albo utknęły albo w inny sposób nie mogą udrożnić szlaku.

Ile jest takich wypadkow?
                          • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 12:22
                            edek40 napisał:

> Ile planujesz tych dronow, jakie to beda koszta

Nie wiem. Sądząc z tego, że do pilnowania węgla opłaca się używać dronów to myślę, że do ratowania pociągu przed wykolejeniem lub śmierci na torach w innym pojeździe też można koszty pominąć.

> > Nie pisałem o kierowcach wyjeżdżających spod domu tylko o wypadkach z udz
                            > iałem
                            > > przeszkód które albo utknęły albo w inny sposób nie mogą udrożnić szlaku.
                            >
                            >
                            > Ile jest takich wypadkow?

Za dużo.
                            • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 12:26
                              > Nie wiem.

Jak zwykle.

> Sądząc z tego, że do pilnowania węgla opłaca się używać dronów

W odroznieniu od setek przejazdow niestrzezonych, na ktorych niekoniecznie moze dojsc do wypadku, miejsce postoju pociagu z weglem jest znane zawczasu. Nie ma potrzeby wiec stawiania drona na kazdym przejezdzie na 24 godziny.

> Za dużo.

Ile? Konkretnie. Ciekaw jestem ile osob zginelo w Polsce na przejedzie, gdy ich pojazd zostal unieruchomiony na przejezdzie, a oni nie mieli czasu na jego opuszczenie. Musisz dysponowac taka wiedza.

Albo watek jest idiotyczny.
                              • nazimno Krotko: 08.09.15, 12:32
                                Laserowy skaner:

www.optex-europe.com/cms/documents/Optex_REDWALL_TewPlus_Case%20study.pdf
                                Radarowy skaner:

www.scheidt-bachmann.com/uploads/media/Produktbeschreibung_GFR_Scanner_Honeywell_E_04.pdf

PS
                                Ocala jest swiecie przekonany o swoich urojeniach, a sa to zwykle BREDNIE o dronach.
                                Szkoda czasu.
                                • edek40 Re: Krotko: 08.09.15, 13:01
                                  > Szkoda czasu.

Mam troszke nudna prace. A tu swietnie sie bawie.
                                  • ocala Re: Krotko: 08.09.15, 14:23
                                    edek40 napisał:

> > Szkoda czasu.
                                    >
                                    > Mam troszke nudna prace

Nie jestem zaskoczony. Kto by dał ciekawą pracę komuś takiemu jak ty?
                                    • nazimno Gdyby mi ktos opowiadal takie brednie jak Ty, 08.09.15, 16:15
                                      ocala, to bylby to jego ostatni dzien.

(pomijam juz zupelnie tragifarsowy "sposob Twojego filozofowania")
                                      • ocala Re: Gdyby mi ktos opowiadal takie brednie jak Ty, 08.09.15, 17:56
                                        nazimno napisał:

> ocala, to bylby to jego ostatni dzien.
                                        >
                                        > (pomijam juz zupelnie tragifarsowy "sposob Twojego filozofowania")

Ostatni dzień w czym?
                                        • nazimno w pracy, ocala 08.09.15, 17:57
                                          • ocala No widzisz zimny... 08.09.15, 19:45
                                            ...to ja mam ciekawą i interesującą pracę, (w której jestem niemal zakochany) mimo, że jak stwierdziłeś: pomijam juz zupelnie tragifarsowy "sposob Twojego filozofowania". I kto na tym wychodzi lepiej???
                                            • nazimno mnie "lata" Twoja "praca", kapujesz? 08.09.15, 20:01
                                              Sadzac po steku wypowiadanych przez Ciebie bzdur, jest prawdziwym cudem, ze jeszcze nie wyleciales z tego przytulku dla myslacych inaczej.
                                              • ocala Re: mnie "lata" Twoja "praca", kapujesz? 08.09.15, 20:55
                                                nazimno napisał:

> Sadzac po steku wypowiadanych przez Ciebie bzdur, jest prawdziwym cudem, ze jes
                                                > zcze nie wyleciales z tego przytulku dla myslacych inaczej.

Widocznie wielu innym moja wizja świata odpowiada.
                                                • edek40 Re: mnie "lata" Twoja "praca", kapujesz? 09.09.15, 10:00
                                                  > Widocznie wielu innym moja wizja świata odpowiada.

Miernym przelozonym jak najbardziej. Taki pracownik to skarb. Tobie zasadnosc istnienia czegokolwiek potwierdza sam fakt jego istnienia.
                                              • edek40 Re: mnie "lata" Twoja "praca", kapujesz? 09.09.15, 09:59
                                                > Sadzac po steku wypowiadanych przez Ciebie bzdur, jest prawdziwym cudem,

Nigdzie nie wyleci. Pamietaj, jak ofiarnie i debilnie broni wszelkiej masci idiotyzmy i tego typu kwiatki. Bez watpienia w jakis sposob bierze udzial w tej farsie.
                                                • nazimno na marginesie 09.09.15, 10:22
                                                  Przerazajace jest to, ze ocala jest esencja w merdaniu ogonkiem i dziwacznosci pojmowania realiow otoczenia - pomijam juz zupelnie kwalifikacje merytoryczne i techniczne oraz wiedze
                                                  uzyteczna, czego przykladem sa brednie o dronach.

Jesli tak wyglada przecietna mentalnosc np. pracownikow firm albo instytucji administracji
                                                  to przyszlosc kraju dostala sie w lapy kompletnych ....... (wybrac wlasciwe).
                                                  Ich decyzje doprowadzaja zwykle sprawy do absurdow.
                                                  • edek40 Re: na marginesie 09.09.15, 11:36
                                                    > Jesli tak wyglada przecietna mentalnosc

Moja znajoma, po wielu latach najpierw wlasnej dzialalnosci, a potem wychowywania dzieci, zatrudnila sie na urzedzie nazwijmy to panstwowym. Najpierw musiala sie nauczyc, ze dzien zaczyna sie od kawki. Potem trzeba cos milego szepnac szefowej. W nastepnej kolejnosci, w ciagu godzinki-dwoch zrobic swoje, aby miec troszke luzu na wykonanie pracy za szefowa, ktora do dzis nie umie wlaczyc komputera.

Teraz przezywa pieklo, poniewaz w ciagu roku doszkolila sie (wymog formalny, bo wiedze miala) i dogonila w kompetencjach szefowa i mocno jej zagraza (bo umie wlaczyc komputer).

Uznawana jest powszechnie za zlego pracownika. Tak przez naczelnikow, jak i kolegow.

Kto to widzial, aby sie doksztalcac na wlasny koszt, a dzienny przydzial zajec robic w 1-2 godziny...?
                                          • ocala A edzio "cieciuje" bo jaka inna.. 08.09.15, 19:47
                                            ...praca może być tak nudna?????
                                            • edek40 Nie mozesz sie oprzec 09.09.15, 09:54
                                              Aby nie pojechac po sprawach calkowicie cie nie interesujacych? Az tak ci zalaze za skore? Dzieki.
                                              • ocala Re: Nie mozesz sie oprzec 09.09.15, 20:19
                                                edek40 napisał:

> Aby nie pojechac po sprawach calkowicie cie nie interesujacych? Az tak ci zalaz
                                                > e za skore? Dzieki.

Nie , nie zalazłeś mi za skórę. Bo niby czym? Po prostu odpowiedziałem w twoim stylu o zabawie.
                              • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:14
                                edek40 napisał:

> > Nie wiem.
                                >
                                > Jak zwykle.

Nie wiem bo to tylko pomysł.

> > Sądząc z tego, że do pilnowania węgla opłaca się używać dronów
                                >
                                > W odroznieniu od setek przejazdow niestrzezonych, na ktorych niekoniecznie moze
                                > dojsc do wypadku, miejsce postoju pociagu z weglem jest znane zawczasu. Nie ma
                                > potrzeby wiec stawiania drona na kazdym przejezdzie na 24 godziny.

A czy ja napisałem, że stawiać drona na każdym przejeździe?

> > Za dużo.
                                >
                                > Ile? Konkretnie. Ciekaw jestem ile osob zginelo w Polsce na przejedzie, gdy ich
                                > pojazd zostal unieruchomiony na przejezdzie,

Niedawno doszłoby do tragedii w wieloma ofiarami śmiertelnymi pomiędzy Warszawa Włochy a Ursusem. Na szczęście pociągi jechały wolno
                                • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:27
                                  > Nie wiem bo to tylko pomysł.

Acha.

> A czy ja napisałem, że stawiać drona na każdym przejeździe?

A na ktorym? Na tym, co juz byl wypadek najazdu na zablokowany pojazd, czy na takim, na ktorym jeszcze nie bylo?

> Niedawno doszłoby do tragedii w wieloma ofiarami śmiertelnymi pomiędzy Warszawa
                                  > Włochy a Ursusem. Na szczęście pociągi jechały wolno

Autobus z dziecmi? Nie slyszalem.
                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:35
                                    edek40 napisał:

> > Nie wiem bo to tylko pomysł.
                                    >
                                    > Acha.
                                    >
                                    > > A czy ja napisałem, że stawiać drona na każdym przejeździe?
                                    >
                                    > A na ktorym?

Na takim niebezpiecznym jak ten pod ursusem.

> > Niedawno doszłoby do tragedii w wieloma ofiarami śmiertelnymi pomiędzy Wa
                                    > rszawa
                                    > > Włochy a Ursusem. Na szczęście pociągi jechały wolno
                                    >
                                    > Autobus z dziecmi? Nie slyszalem.

Nie, pociąg z dorosłymi.
                                    • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:37
                                      > Na takim niebezpiecznym jak ten pod ursusem.

W tak ruchliwym miejscu potrzebny jest droznik.

> Nie, pociąg z dorosłymi.

Pociag z doroslymi utknal? Znaczy sie kto mial sie zatrzymac?
                                      • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:44
                                        edek40 napisał:

> > Na takim niebezpiecznym jak ten pod ursusem.
                                        >
                                        > W tak ruchliwym miejscu potrzebny jest droznik.

Jaki dróżnik? O czym ty gadasz? Skrzyżowanie dwóch szlaków kolejowych nad bardzo zatłoczoną ulicą po sklepem wielkopowierzchniowym.

> > Nie, pociąg z dorosłymi.
                                        >
                                        > Pociag z doroslymi utknal? Znaczy sie kto mial sie zatrzymac?

J.w.
                                        • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:47
                                          > Jaki dróżnik? O czym ty gadasz? Skrzyżowanie dwóch szlaków kolejowych nad bardz
                                          > o zatłoczoną ulicą po sklepem wielkopowierzchniowym.

Powiadasz zatem, ze o maly wlos nie doszlo do zderzenia pociagow?

Czy wiesz jakie sa podstawowe zasady zapobiegania zderzeniom na torach?
                                          • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 14:09
                                            edek40 napisał:

> > Jaki dróżnik? O czym ty gadasz? Skrzyżowanie dwóch szlaków kolejowych nad
                                            > bardz
                                            > > o zatłoczoną ulicą po sklepem wielkopowierzchniowym.
                                            >
                                            > Powiadasz zatem, ze o maly wlos nie doszlo do zderzenia pociagow?
                                            >
                                            > Czy wiesz jakie sa podstawowe zasady zapobiegania zderzeniom na torach?

To nie istotne bo dron mógłby zapobiec zawczasu temu zdarzeniu i nie ryzykowałby życia kilkudziesięciu ludzi w pociągach oraz na drodze pod miejscem niedoszłej katastrofy.
                                            • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 14:54
                                              > To nie istotne bo dron mógłby zapobiec zawczasu temu zdarzeniu i nie ryzykowałb
                                              > y życia kilkudziesięciu ludzi w pociągach oraz na drodze pod miejscem niedoszłe
                                              > j katastrofy.

W oparciu o twoje nieistotne, w tym szacowanie prawdopodobienstwa proponuje umiescic wszystkich ludzi w szpitalach i codziennie badac na wszelkie dolegliwosci. MOze kosztowne, ale chyba nawet bardziej sensowne niz te twoje drony.
                                              • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:02
                                                edek40 napisał:

> W oparciu o twoje nieistotne, w tym szacowanie prawdopodobienstwa proponuje umi
                                                > escic wszystkich ludzi w szpitalach i codziennie badac na wszelkie dolegliwosci
                                                > . MOze kosztowne, ale chyba nawet bardziej sensowne niz te twoje drony.

Przypominam, że zalecane przez WHO podstawowe badania powinny być wykonywane możliwie jak najczęściej a w przypadku chorób z dziedziny jaka zajmuje się twój kolega kobiety powinny same kontrolować swoje piersi nie rzadziej niż co kwartał a mężczyźni powinni przeprowadzać auto diagnostykę jąder co pół roku, choć nie wyobrażam sobie faceta który nie robiłby tego co 15 minut.
                                                • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:14
                                                  > Przypominam, że zalecane przez WHO podstawowe badania powinny być wykonywane mo
                                                  > żliwie jak najczęściej a w przypadku chorób z dziedziny jaka zajmuje się twój k
                                                  > olega kobiety powinny same kontrolować swoje piersi nie rzadziej niż co kwartał
                                                  > a mężczyźni powinni przeprowadzać auto diagnostykę jąder co pół roku, choć nie
                                                  > wyobrażam sobie faceta który nie robiłby tego co 15 minut.

Czyli mamy podobnie.

Ja tez nie wyobrazam sobie takiej ilosci dronow.
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:17
                                                    edek40 napisał:

> Czyli mamy podobnie.
                                                    >
                                                    > Ja tez nie wyobrazam sobie takiej ilosci dronow.

Bo tez i ja o takiej ilości nie pisałem.
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:20
                                                    > Bo tez i ja o takiej ilości nie pisałem.

A o jakiej, aby mozna bylo mowic o jakims realnym zjawisku, a nie tylko kosztownym lataniem sobie tu i owdzie?
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:24
                                                    edek40 napisał:

> > Bo tez i ja o takiej ilości nie pisałem.
                                                    >
                                                    > A o jakiej, aby mozna bylo mowic o jakims realnym zjawisku, a nie tylko kosztow
                                                    > nym lataniem sobie tu i owdzie?

O bliżej nieokreślonej liczbie zastosowanych w miejscach o podwyższonym ryzyku zaistnienia wypadku oraz o podwyższonym ryzyku wielu ofiar z tym wypadkiem związanych vide wiadukt przy Ursusie
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:30
                                                    > O bliżej nieokreślonej liczbie zastosowanych w miejscach o podwyższonym ryzyku
                                                    > zaistnienia wypadku oraz o podwyższonym ryzyku wielu ofiar z tym wypadkiem zwią
                                                    > zanych vide wiadukt przy Ursusie

Ile jest takich miejsc w Polsce?

Jak czesto dochodzi do incydentow na nich?

Jak czesto dochodzi do incydentow poza nimi?
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 17:48
                                                    edek40 napisał:

> Ile jest takich miejsc w Polsce?

Za dużo.

> Jak czesto dochodzi do incydentow na nich?

Zbyt często.

> Jak czesto dochodzi do incydentow poza nimi?

Mogło by rzadziej.
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 09.09.15, 09:55
                                                    Mozna wstrzymac ruch. To tez dobra metoda i uratuje mnostwo istnien ludzkich.

A w Las Wegasie zapalil sie aeroplan. Moze tez drona?
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 09.09.15, 20:23
                                                    edek40 napisał:

> Mozna wstrzymac ruch. To tez dobra metoda i uratuje mnostwo istnien ludzkich.

Już raz omawialiśmy twoje pomysły o zerowym ruchu, pamiętasz? Nawet przewidziałem, że w końcu to zaproponujesz.

> A w Las Wegasie zapalil sie aeroplan. Moze tez drona?

Do czego? To pierwszy przypadek zapalenia się 777-200 tej linii. I mimo, że tym samym modelem, w tym samym czasie wracała moja żona i moje dziecko również do Londynu (z innego miasta) nie uważam że dron rozwiązałby problem bo drona ten aeroplan ma w sobie.
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 10:05
                                                    > Do czego? To pierwszy przypadek zapalenia się 777-200 tej linii.

Ale byl. I bylo 150 osob. Przeciez organizacja i koszta nie maja znaczenia.
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 10:44
                                                    edek40 napisał:

> > Do czego? To pierwszy przypadek zapalenia się 777-200 tej linii.
                                                    >
                                                    > Ale byl.

Dopiero teraz. Nigdy wcześniej.

I bylo 150 osob. Przeciez organizacja i koszta nie maja znaczenia.

Zgadza się. I dlatego ten bolid ma już swojego "drona" na pokładzie.
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 11:17
                                                    > Dopiero teraz. Nigdy wcześniej.

Nigdy wczesniej samolot nie zapalil sie na pasie????

> Zgadza się. I dlatego ten bolid ma już swojego "drona" na pokładzie.

Pilota?
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 13:40
                                                    edek40 napisał:

> > Dopiero teraz. Nigdy wcześniej.
                                                    >
                                                    > Nigdy wczesniej samolot nie zapalil sie na pasie????

777-200 BA nigdy.

> > Zgadza się. I dlatego ten bolid ma już swojego "drona" na pokładzie.
                                                    >
                                                    > Pilota?

Nie - drona
                                                  • nazimno slowa ci sie pop...y 10.09.15, 11:22
                                                    To, co ciagle p...sz, to sa:

sjp.pl/androny
            • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 07.09.15, 10:52
              > Co jest takiego głupiego w pomyśle, że skoro głupie drony pilnują by człowiek n
              > ie kradł węgla z wagonów, to może niech pilnują newralgicznych miejsc w których
              > dochodzi do wypadków?????

Bo nie jest sprawa PKP Cargo. Od tego jest policja, ale ci zdecydowanie wola stac pod liniami wysokiego napiecia na dlugich prostych zabudowanych niczym.
              • ocala Re: Drony na PKP Cargo 07.09.15, 21:26
                edek40 napisał:

> > Co jest takiego głupiego w pomyśle, że skoro głupie drony pilnują by czło
                > wiek n
                > > ie kradł węgla z wagonów, to może niech pilnują newralgicznych miejsc w k
                > tórych
                > > dochodzi do wypadków?????
                >
                > Bo nie jest sprawa PKP Cargo. Od tego jest policja, ale ci zdecydowanie wola st
                > ac pod liniami wysokiego napiecia na dlugich prostych zabudowanych niczym.

Od czego jest ta policja? Co ma policja do zepsutego autobusu z przedszkolakami na przejeździe kolejowym?
                • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 10:44
                  > Od czego jest ta policja? Co ma policja do zepsutego autobusu z przedszkolakami
                  > na przejeździe kolejowym?

Ile jest takich wypadkow?
                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 12:10
                    edek40 napisał:

> > Od czego jest ta policja? Co ma policja do zepsutego autobusu z przedszko
                    > lakami
                    > > na przejeździe kolejowym?
                    >
                    > Ile jest takich wypadkow?

Ile by nie było to zawsze za dużo. Szczególnie gdy w grę wchodzą dzieci.
                    • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 12:16
                      > Ile by nie było to zawsze za dużo. Szczególnie gdy w grę wchodzą dzieci.

Ile bylo takich wypadkow w ciagu powiedzmy 10 lat?
                      • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 12:23
                        edek40 napisał:

> > Ile by nie było to zawsze za dużo. Szczególnie gdy w grę wchodzą dzieci.
                        >
                        > Ile bylo takich wypadkow w ciagu powiedzmy 10 lat?

A ile martwych dzieci to dużo? Od jakiej liczby wypadków śmiertelny tego typu wg ciebie można mówić o tragedii?
                        • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 12:34
                          > A ile martwych dzieci to dużo?

Zero to nie jest za duzo. To w sam raz.

Udowodnij, ze jest ich wiecej w wypadkach, w ktorych doszlo do unieruchomienia pojazdu i to w takiej odleglosci od pociagu, ze twoj auto-stop zdarzylby cokolwiek zdzialac.
                          • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:11
                            edek40 napisał:

> > A ile martwych dzieci to dużo?
                            >
                            > Zero to nie jest za duzo. To w sam raz.
                            >
                            > Udowodnij, ze jest ich wiecej w wypadkach, w ktorych doszlo do unieruchomienia
                            > pojazdu i to w takiej odleglosci od pociagu, ze twoj auto-stop zdarzylby cokolw
                            > iek zdzialac.

No właśnie o to chodzi, że gdyby dron widział dalej niz maszynista to mógłby wcześniej ostrzec lub uruchomić radio-stop. Jak maszynista zidentyfikuje szarą plamę na szlaku że to nie mgła to jest już za późno.
                            • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:28
                              > No właśnie o to chodzi, że gdyby dron widział dalej niz maszynista to mógłby wc
                              > ześniej ostrzec lub uruchomić radio-stop.

Obawiam sie, ze o wiele skuteczniejszy bylby jegomosc z czerwona flaga. On moglby ZAPOBIEC wtargnieciu pojazdu.
                              • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:36
                                edek40 napisał:

> > No właśnie o to chodzi, że gdyby dron widział dalej niz maszynista to móg
                                > łby wc
                                > > ześniej ostrzec lub uruchomić radio-stop.
                                >
                                > Obawiam sie, ze o wiele skuteczniejszy bylby jegomosc z czerwona flaga. On mogl
                                > by ZAPOBIEC wtargnieciu pojazdu.

Ale nie np zderzeniu pociągów
                                • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:38
                                  > Ale nie np zderzeniu pociągów

Od tego sa procedury i infrastruktura. Jesli nie dziala, to dron nie pomoze.
                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:45
                                    edek40 napisał:

> > Ale nie np zderzeniu pociągów
                                    >
                                    > Od tego sa procedury i infrastruktura. Jesli nie dziala, to dron nie pomoze.

No właśnie tu by pomógł
                                    • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 13:55
                                      > No właśnie tu by pomógł

Do ilu tego typu incydentow dochodzi rocznie?

Ile z nich konczy sie tragedia?

Jak kierowac drony w miejsca, w ktorych dojdzie do splotu kilku niekorzystnych wydarzen?
                                      • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 14:12
                                        edek40 napisał:

> > No właśnie tu by pomógł
                                        >
                                        > Do ilu tego typu incydentow dochodzi rocznie?

W ubiegłym roku były 3 takie zdarzenia o których było głośno.

> Ile z nich konczy sie tragedia?

Nieistotne. Liczy się ryzyko.

> Jak kierowac drony w miejsca, w ktorych dojdzie do splotu kilku niekorzystnych
                                        > wydarzen?

Wiadomo gdzie jest wiesze prawdopodobieństwo i ewentualne skutki można obliczyć.
                                        • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:03
                                          > Nieistotne. Liczy się ryzyko.

Gdy pitolisz o jezdzie 30 km/h nieistotne wydaje ci sie, ze mimo to ktos moze zginac.

> Wiadomo gdzie jest wiesze prawdopodobieństwo

Wiadomo.

Dlatego tak wazne sa okresowe przeglady.
                                          • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:08
                                            edek40 napisał:

> > Nieistotne. Liczy się ryzyko.
                                            >
                                            > Gdy pitolisz o jezdzie 30 km/h nieistotne wydaje ci sie, ze mimo to ktos moze z
                                            > ginac.

Tak, ale ryzyko śmierci przy 30 jest znacznie mniejsze niż przy 60km/h

> > Wiadomo gdzie jest wiesze prawdopodobieństwo
                                            >
                                            > Wiadomo.
                                            >
                                            > Dlatego tak wazne sa okresowe przeglady.

Czego przeglądy? Ludzkich zachowań????
                                            • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:15
                                              > Tak, ale ryzyko śmierci przy 30 jest znacznie mniejsze niż przy 60km/h

Sam napisales, ze to nieistotne.

> Czego przeglądy? Ludzkich zachowań????

Jaki wplyw na automatyke ma ludzkie zachowanie?
                                              • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:18
                                                edek40 napisał:

> > Tak, ale ryzyko śmierci przy 30 jest znacznie mniejsze niż przy 60km/h
                                                >
                                                > Sam napisales, ze to nieistotne.

...że co nie istotne?

> > Czego przeglądy? Ludzkich zachowań????
                                                >
                                                > Jaki wplyw na automatyke ma ludzkie zachowanie?

A nie wiem. Nie jestem psychologiem. Wiem, że mimo zabezpieczeń do katastrof dochodzi nader często
                                                • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:21
                                                  > ...że co nie istotne?

Nie wiesz co piszesz?

Widac.

> A nie wiem. Nie jestem psychologiem. Wiem, że mimo zabezpieczeń do katastrof do
                                                  > chodzi nader często

3 incydenty w ciagu roku to nader czesto?
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:26
                                                    edek40 napisał:

> > ...że co nie istotne?
                                                    >
                                                    > Nie wiesz co piszesz?
                                                    >
                                                    > Widac.

Nie, nie wiem co ty piszesz.

> > A nie wiem. Nie jestem psychologiem. Wiem, że mimo zabezpieczeń do katast
                                                    > rof do
                                                    > > chodzi nader często
                                                    >
                                                    > 3 incydenty w ciagu roku to nader czesto?

Na jednym szlaku? W Warszawie? Z ryzykiem kilkudziesięciu potencjalnych ofiar??? To mało?
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 15:43
                                                    > Na jednym szlaku? W Warszawie? Z ryzykiem kilkudziesięciu potencjalnych ofiar??
                                                    > ? To mało?

Wskaz zrodlo.
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 08.09.15, 17:55
                                                    edek40 napisał:

> > Na jednym szlaku? W Warszawie? Z ryzykiem kilkudziesięciu potencjalnych o
                                                    > fiar??
                                                    > > ? To mało?
                                                    >
                                                    > Wskaz zrodlo.

Mas media. Poszukaj sobie sam. Wpisz "zderzenie pociągów" w Warszawie i okolicach.
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 09.09.15, 09:57
                                                    > Mas media. Poszukaj sobie sam. Wpisz "zderzenie pociągów" w Warszawie i okolica
                                                    > ch.

Pierwszy (i ostatni) news pochodzi z 10.02.2014.
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 09.09.15, 20:25
                                                    edek40 napisał:

> > Mas media. Poszukaj sobie sam. Wpisz "zderzenie pociągów" w Warszawie i o
                                                    > kolica
                                                    > > ch.
                                                    >
                                                    > Pierwszy (i ostatni) news pochodzi z 10.02.2014.

O którym mowisz? O tym co omal nie spadły dwa zatłoczone pociągi na zakorkowaną ulicę w Ursusie czy może o zderzeniu SKM-ki i KM. A może o Zderzeniu KM i SKM pod Warszawa ZOO?
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 10:06
                                                    > O którym mowisz?

O tym, ktory dostale z gugla po wpisaniu zaproponowanej frazy.
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 10:47
                                                    edek40 napisał:

> > O którym mowisz?
                                                    >
                                                    > O tym, ktory dostale z gugla po wpisaniu zaproponowanej frazy.

Zaktualizuj może konto bo mi wyskakują trzy newsy.
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 11:36
                                                    > Zaktualizuj może konto bo mi wyskakują trzy newsy.

Potrzebujesz przeszkolenia w zakresie wklejania linkow?
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 13:41
                                                    edek40 napisał:

> > Zaktualizuj może konto bo mi wyskakują trzy newsy.
                                                    >
                                                    > Potrzebujesz przeszkolenia w zakresie wklejania linkow?

Nie. Stosuje twoja metodę "wiem, ale nie powiem"
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 14:01
                                                    > Nie. Stosuje twoja metodę "wiem, ale nie powiem"

Wiesz (chyba), mowisz, ale nie dokumentujesz. To spora roznica.
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 10.09.15, 20:25
                                                    edek40 napisał:

> > Nie. Stosuje twoja metodę "wiem, ale nie powiem"
                                                    >
                                                    > Wiesz (chyba), mowisz, ale nie dokumentujesz. To spora roznica.

Ty tez nie dokumentujesz, niby nie pamiętasz gdzie się woda lała przez S7, masz zdjęcia Rembelszczyzny z niezmienionymi znakami ale ich nie pokażesz, na wskazanym zdjęciu przez inna osobę widzisz błędy w oznakowaniu OZ ale ich nie podasz.... itd, itp.
                                                    W moim przypadku możesz przynajmniej wpisać w szukarkę frazę zderzenie pociągów Warszawa zoo , Ursus albo inne i wyskakują artykuły o tym co się wydarzyło. Ja natomiast nie mogę wpisać w szukarkę "co edzio miał na myśli pisząc o złamaniu przepisów" albo "gdzie u edzia woda się przelewa"
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 11.09.15, 11:18
                                                    > Ty tez nie dokumentujesz, niby nie pamiętasz gdzie się woda lała przez S7

Nie misiaczku, podalem skladnie zapytania do gugla. Trzeba bylo sobie wejsc. Zalinkowac sie nie dalo, bo, niewiedziec czemu, wychodzilo, ze to spam.

> masz zdjęcia Rembelszczyzny

Ty masz Rembelszczyzne. Ja pisze o zupelnie innym, choc nieodleglym miejscu, ktore udokumentowalem i zdjeciem mojego autorstwa i linkiem do SV.
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 11.09.15, 23:17
                                                    edek40 napisał:

> > Ty tez nie dokumentujesz, niby nie pamiętasz gdzie się woda lała przez S7
                                                    >
                                                    > Nie misiaczku, podalem skladnie zapytania do gugla. Trzeba bylo sobie wejsc. Za
                                                    > linkowac sie nie dalo, bo, niewiedziec czemu, wychodzilo, ze to spam.

Ale to do mnie masz pretensję, że wyskoczył ci SPAM? Nie podałeś i tyle. SPAM też ci wyskoczył gdy pytaliśmy cię który przepis ze zdjęcia OZ został złamany????

> > masz zdjęcia Rembelszczyzny
                                                    >
                                                    > Ty masz Rembelszczyzne. Ja pisze o zupelnie innym, choc nieodleglym miejscu, kt
                                                    > ore udokumentowalem i zdjeciem mojego autorstwa i linkiem do SV.

Piszemy o tym samym miejscu. Nie pokazałeś zdjęcia choć sam twierdziłeś, że je masz.
                                                  • edek40 Re: Drony na PKP Cargo 12.09.15, 08:40
                                                    > Ale to do mnie masz pretensję, że wyskoczył ci SPAM? Nie podałeś i tyle

Jakie pretensje. Opisalem problem, a ze tobie WYGODNIEJ jest nie zajrzec (albo napisac, ze nie zajrzales), to twoj, a nie moj problem. Ja wiem, ze na S7 doszlo do fuszerki, wie o tym mnostwo ludzi, ale swiat sie nie zawali, jesli ocala bedzie zyl w nieswiadomosci.
                                                  • ocala Re: Drony na PKP Cargo 12.09.15, 14:07
                                                    edek40 napisał:

> > Ale to do mnie masz pretensję, że wyskoczył ci SPAM? Nie podałeś i tyle
                                                    >
                                                    > Jakie pretensje. Opisalem problem, a ze tobie WYGODNIEJ jest nie zajrzec (albo
                                                    > napisac, ze nie zajrzales), to twoj, a nie moj problem. Ja wiem, ze na S7 doszl
                                                    > o do fuszerki, wie o tym mnostwo ludzi, ale swiat sie nie zawali, jesli ocala b
                                                    > edzie zyl w nieswiadomosci.

Ale nie podałeś źródła informacji. Nie podałeś co w załączonym zdjęciu OZ jest niezgodne z przepisami. Zatem i ja pójdę w twoje ślady
    • kos52 Bezpieczeństwo na przejazdach kolejowych 06.09.15, 12:53
      Bezpieczeństwo na przejazdach kolejowych zależy od możliwej i potrzebnej widoczności:

Sprawdź potrzebną widoczność przed przejazdem kolejowym

A gdy jej nie ma i nie może być - powstaje obowiązek zastosowania sygnalizacji świetlnej zgodnie z Konwencją Genewską - tu cytat:
      "Część III

PRZEPISY DODATKOWE DOTYCZĄCE PRZEJAZDÓW KOLEJOWYCH W JEDNYM POZIOMIE Z
      DROGĄ

Artykuł 46

Przed przejazdami kolejowymi mogą być używane, jeżeli okoliczności
      tego wymagają, dodatkowe znaki pośrednie w postaci tablic
      prostokątnych, umieszczone pod znakiem I,8 lub I,9 następnie na dwóch
      trzecich i na jednej trzeciej odległości dzielącej znak od toru
      kolejowego i mające trzy, dwa lub jeden pas ukośny czerwony na tle
      białym lub żółtym. Przykłady tych znaków uwidocznione są na rysunkach
      I,8a, I,9a, I,8/9b i I,8/9c.

Artykuł 47

W przypadku, gdy zdala nastawne zapory przejazdu kolejowego nie są
      widoczne z punktu, w którym odbywa się ich nastawianie, niezależnie od
      tego, czy odbywa się ono ręcznie, czy samoczynnie, muszą one być
      zaopatrzone w sygnalizację dźwiękową lub wzrokową uprzedzającą w porę
      użytkowników drogi, że za chwilę rozpocznie się zamykanie zapory.
      Zamykanie zapory musi być dostatecznie powolne, aby pozwolić dokończyć
      przejazdu użytkownikom drogi, znajdującym się już na przejeździe.

Artykuł 48

Na każdym przejeździe kolejowym z zaporami działanie zapór powinno być
      zapewnione podczas całego czasu trwania ruchu pociągów. Jeżeli
      przejazd przechodzi na stałe z kategorii przejazdów z zaporami do
      kategorii przejazdów bez zapór z sygnalizacją samoczynną lub do
      kategorii przejazdów bez zapór i bez sygnalizacji samoczynnej, zapory
      muszą być usunięte dla uniknięcia wątpliwości, która mogłaby powstać
      wśród użytkowników drogi.

Artykuł 49

1. Na każdym przejeździe kolejowym bez zapór z sygnalizacją samoczynną
      sygnał samoczynny uprzedzający o zbliżaniu się pociągów powinien być
      umieszczony w bezpośredniej bliskości toru kolejowego i o ile możliwe
      na tej samej podstawie, na której jest umieszczony znak w kształcie
      krzyża św. Andrzeja (I,10 i I,11). Ten sygnał ostrzegawczy musi się
      składać, tak w dzień, jak i w nocy, z jednego lub kilku świateł
      migających koloru czerwonego, nakazujących zatrzymanie się
      użytkownikom drogi. Odpowiednie środki powinny być przedsięwzięte, aby
      zaradzić ewentualnemu uszkodzeniu działania sygnału samoczynnego i aby
      ten ostatni nie mógł być mylnie zrozumiany.
      2. Prócz przewidzianego wyżej czerwonego sygnału świetlnego może być
      również zastosowany sygnał dźwiękowy.
      3. Do przewidzianej powyżej sygnalizacji samoczynnej, uprzedzającej o
      zbliżaniu się pociągu, zalicza się również taką samą sygnalizację
      kierowaną ręcznie, a nie samoczynnie.

Artykuł 50

Przejazd kolejowy może nie być zaopatrzony w zapory i sygnalizację
      samoczynną jedynie w tym przypadku, gdy użytkownicy drogi mogą widzieć
      wyraźnie z dostatecznej odległości tor kolejowy z jednej i z drugiej
      strony przejazdu
      , tak aby kierujący, zbliżający się do toru kolejowego
      z jednej czy z drugiej strony, jeżeli pociąg jest już widoczny, mieli