Dodaj do ulubionych

sygnalizator S3

IP: 195.187.84.* 11.05.05, 16:11
Mam nadzieje, ze pomozecie. Swiezo zrobilam prawo jazdy, wiec nie mam kogo
zapytac. Czy za sygnalizatorem swietlnym S3 (takim ze strzalkami NA STALE)
mozna zawracac, jesli strzalka w lewo jest zielona? Praktyka pokazuje ze tak,
ale w kodeksie nie jest to jasno napisane. Dzieki za pomoc, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: tor Re: sygnalizator S3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:55
      Odpowiedzi udziela par.97.1 rozporządzenia o znakach...
      "Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator kierunkowy S-3 dotyczą
      kierujących jadących w kierunkach wskazanych strzałką (strzałkami)."
      Tak więc można poruszać się tylko w kierunkach pokazywanych przez strzałki i
      ruch ten jest bezkolizyjny.
      pozdr
      • Gość: baba-za-kolkiem Re: sygnalizator S3 IP: 195.187.84.* 11.05.05, 19:46
        No wlasnie, zawracanie powinno byc zatem bezkolizyjne. Z drugiej strony pisza w
        innych miejscach, ze jesli ruch jest kierowany sygnalizatorem S3,zawracac nie
        wolno.
        I gdzie tu logika ? Jak to rozumiec ????
    • deadeasy Re: sygnalizator S3 11.05.05, 17:29
      Jesli nie ma/bylo znaku zakazu zawracania to ja bym powiedziala, ze mozna
      zawracac.
    • Gość: kafar Re: sygnalizator S3 IP: *.emrsn.co.uk / *.emrsn.co.uk 11.05.05, 18:13
      Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji
      z dnia 31 lipca 2002 r. w sprawie znaków i sygnałów drogowych
      (Dz. U. Nr 170 z 12 października 2002 r., poz. 1393)

§ 72. ...(znak pionowy, z zaznaczeniem kierunków dla poszczególnych pasów)
      3. Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo
      ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że
      jest to zabronione znakiem B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

§ 87. 1. Znaki: (poziome na jezdni)
      1) P-8a "strzałka kierunkowa na wprost",
      2) P-8b "strzałka kierunkowa do skręcania",
      3) P-8c "strzałka kierunkowa do zawracania"
      oznaczają, że jazda z pasa ruchu, na którym są umieszczone, jest dozwolona
      tylko w kierunku wskazanym strzałką; połączone symbole znaków P-8a, P-8b lub P-
      8c oznaczają zezwolenie na ruch w kierunkach wskazanych strzałkami kierunkowymi.

2. Strzałka kierunkowa zezwalająca na skręcanie w lewo, umieszczona na skrajnym
      lewym pasie ruchu, oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to
      zabronione znakiem pionowym B-23 lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3.

Dozwolone więc raczej nie jest, praktyka wskazuje, że jest.
      Ale żeby to w przepisach wyszukać straciłem kiedyś cały dzień.
      • Gość: zaba Re: sygnalizator S3 IP: 195.187.84.* 11.05.05, 19:40
        Dzieki Kafar, ja tez wlasnie jestem po lekturze przepisow. Tak mi sie wydawalo
        jak piszesz, ale pewna nie bylam, teraz juz WIEM :) Dzieki !!!!
        • Gość: baba-za-kolkiem Re: sygnalizator S3 IP: 195.187.84.* 11.05.05, 19:49
          A moze wypowie sie jakis ekspert, ktos kto naucza na kursach lub pan policjant
          z drogowki ??? Zawracam jak wszyscy, mandatow placic nie chce - tez jak
          wszyscy :) pozdr
          • entry Re: sygnalizator S3 11.05.05, 20:23
            przecież jaśniej niż z podaniem cytatów z KD się nie da. Nie można i już, a to
            że wszyscy tak robią,co to za argument? wszyscy też przekraczają prędkość,
            wszyscy parkują w miejscach niedozwolonych i wszyscy, no może większość nie
            zatrzymuje się przed zieloną strzałką. Każdy podejmuje ryzyko i Ty też.
      • beor Re: sygnalizator S3 12.05.05, 10:14
        Wielkie dzieki Kafar. Kawał dobrej roboty.
    • Gość: iza Re: sygnalizator S3 IP: *.torun.mm.pl 11.05.05, 20:53
      O rany, bez przesady, przecież to jedna z podstawowych reguł, których uczą na
      kursie prawa jazdy: nie wolno zawracać przy sygnalizacji ze strzałkami!
      Wyjaśnienie jest zupełnie logiczne - te strzałki zapewniają BEZKOLIZYJNY
      przejazd w kieunku, który wyznaczają. Więc byc może komuś innemu w tym samym
      czasie pokazują, że może jechać tam, gdzie chciałabyś zawracać (np. tym, którzy
      nadjeżdżają od lewej strony, z drogi, w którą prowadzi strzałka, i skręcają w
      prawo).
      • tiges_wiz Re: sygnalizator S3 12.05.05, 08:48
        tylko ze we wroclawiu ci do wieszaja swiatla o tym nie pamietaja ;)
        i sie okazalo ze na dlugich ulicach nigdzie nie mozna zawracac (hallera,
        legnicka) bo wszedzie strzalki w lewo ...
        niedawno zaczeli to zmieniac dopiero
    • callafior Re: sygnalizator S3 11.05.05, 21:00
      W takim przypadku NIE WOLNO zawracać (wg. przepisów) chociaż większość kierowców
      to lekceważy.
      ---------
      Co masz zrobić dziś, zrób pojutrze, będziesz mieć dwa dni wolnego...
      • deadeasy Re: sygnalizator S3 11.05.05, 23:30
        No tak, co kraj to obyczaj. Dziekuje, przy okazji i ja sie czegos
        nauczylam. :o)

Dla tych co sie do UK wybieraja - zawracac nie mozna jak jest znak zakazu.
        Jesli znaku nie ma to mozna zawracac bez wzgledu czy jest strzalka flitrujaca
        czy zwykle swiatlo zielone. Zeby jeszcze ulatwic znak taki wala na
        sygnalizatorze "przed skrzyzowaniem" wiec od razu wiadomo "co wolno a co nie".
        :o)
    • Gość: ciekawski a gdzie jest taka krzyżówka w Wawie IP: *.chello.pl 12.05.05, 09:51
      • beor Re: a gdzie jest taka krzyżówka w Wawie 12.05.05, 10:13
        Na przykład: Goworka z Puławską.
      • Gość: zaba Re: a gdzie jest taka krzyżówka w Wawie IP: *.siedlce.sdi.tpnet.pl 12.05.05, 14:26
        Np. skrek z Trasy Lazienkowskiej w lewo do King Cross, na wysokosci stacji
        Shell, ale w przeciwna strone (nazw ulic nie znam).
    • Gość: Mr. Y Re: sygnalizator S3 IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 12.05.05, 10:45
      Nie można zawracać; zawracający bardzo tamują ruch w lewo (zwalniają aby
      zawrócić) i zmiejszają przepustowość skrzyżowania.

Ale w Polen prawo jest od tego, aby je łamać.
    • Gość: tryg odpowiedź brzmi - NIE !!! IP: 193.0.70.* 12.05.05, 18:31
    • adik.s Re: sygnalizator S3 13.05.05, 10:06
      jeśli na drodze są strzałki kierunkowe (w lewo) to nie można zawracać. Czyli
      rozdz 2 §72 pkt 3 Kodeksu Drogowego `Umieszczona na znaku F10 lub F11 strzałka
      zezwalająca na skręcenie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza takze
      zezwolenie na zawracanie, chyba ze jest to zabronione znakiem B23 lub RUCH JEST
      KIEROWANY SYGNALIZATOREM S3` - wiec zawracanie jest zabronione.
      > "Praktyka pokazuje ze tak,
      > ale w kodeksie nie jest to jasno napisane" --z kodeksu jeszcze trzeba
      umiec korzystac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka