Dodaj do ulubionych

Odszkodowanie z OC

IP: *.core.lanet.net.pl 08.11.05, 17:40
dziecko zostało potrącone przez samochód ,niestety nie ma żadnego
ubezpieczenia ,ma dolegliwości które trzeba rozpocząc jak najwcześniej leczyć
(niestety na ostrym nie dopatrzyli się uszkodzonych więzadeł w kolanie) tak że
trzeba do ortopedy ,usg i lekki gips (tez płatny)a terminy panstwowe dalekie
,wiec chcę leczyć kolano prywatnie bo nieleczone zerwane wiezadła to kontuzja
na lata .
Czy jak bedę miała rachunki z leczenia to mogę domagać się odszkodowania z OC
kierowcy ,
słyszałam że jest taka mozliwość.
Obserwuj wątek
    • Gość: sławek Re: Odszkodowanie z OC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 17:50
      Musisz się skontaktować z ubezpieczycielem sprawcy.Podajesz strasznie mało
      danych dot. wypadku.Nic nie piszesz czy dziecko było w szpitalu, czy była
      policja, czy była sprawa w sądzie i zapadł wyrok, kiedy był wypadek i dużo
      innych.Pozdr.
      • Gość: mam Re: Odszkodowanie z OC IP: *.core.lanet.net.pl 08.11.05, 18:02
        dziecko było na ostrym zbadane ,nie przeswietlono konczyn bo ruszała nimi bez
        oporu ,z opisem potłuczenie ogólne odesłana do domu i nie było konieczności
        obserwacji szpitalnej ,po kilku dniach kolano oprócz siniaka spuchło bo jest
        podekrzenie zerwania czy naderwania wiezadeł.st.kolanowego ,tak że to nie powód
        do lecz.szpitalnego tylko teraz u specjalisty ,
        właśnie istota wypadku wydaje mi się nieistotna (wina) ale było wzystko ,policja
        karetka i ostry dyzur .
        Mnie powiedziano ze można się starać o odszkodowanie za uszczerbek powstały przy
        wypadku.
        Dla jasności dodam ze maszej winy (dziecka i rodziców) policja nie znalazła
        ,było to naprawdę nieszczęsliwe zdarzenie spowodowane nie zachowaniem
        ostrożności kierujacego w strefie zamiszkania-znaki drogowe były jednoznaczne.
        • Gość: mam Re: Odszkodowanie z OC IP: *.core.lanet.net.pl 08.11.05, 18:04
          przepraszam ża dziwaczne sformułowanie istoty nieistotnej :)
          • Gość: sławek Re: Odszkodowanie z OC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 19:49
            Czy policja wskazała sprawcę wypadku?
            • Gość: mam Re: Odszkodowanie z OC IP: *.core.lanet.net.pl 08.11.05, 21:17
              nie kontaktowałam sie w tej sprawie z policją ,która była powsciagliwa w ocenie
              winy kierowcy -nie miałam do tego głowy ,zdrowie dziecka zaraz po wypadku było
              najwazniejsze ,policje prosiłam i karetke bo wygladało to bardzo groźnie a
              skończyło sie jak opisałam (oby) chciałam wiedzieć tylko czy kierowca był
              trzeźwy bo był to okres Święta Zmarłych :( ,no i ten kierowca też dzwonił do
              pogotowia ,
              Moim celem nie jest dręczenie kierowcy ( który dla mnie jest sprawcą) ale tu nie
              o winie tylko o możliwościach odszkodowania z OC tego kierowcy ,jesli nie mylę
              to NW
              dzieki za link zajrzę.
              • Gość: sławek Re: Odszkodowanie z OC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 22:50
                Ja wiem, że nie miałaś głowy, ale jak już pisałem odszkodowania możesz
                dochodzić od ubezpiczyciela SPRAWCY zdarzenia.Trzymaj się.
              • entry Re: Odszkodowanie z OC 09.11.05, 16:20
                >jesli nie mylę to NW

mylisz się, NW dotyczy kierującego i pasażerów. Normalnie z jego OC dostaniesz
                odszkodowanie. Wina, wbrew temu co piszesz jest bardzo istotna, co prawda w
                strefie zamieszkania, do tego potrącenie dziecka to odszkodowanie jest pewne,
                ale wielkość przyczynienia wiąże się też z wielkością uzyskanego odszkodowania.
                Tu raczej spodziewałbym się 100% winy kierującego. I teraz uwaga: jeżeli
                leczenie potrwa dłużej niż 7 dni (na co się zanosi) sprawa obligatoryjnie
                trafia do sądu i może dlatego policja nie chciała jasno odpowiedzieć. Ale o
                odszkodowanie starać możesz się od razu.
          • Gość: sławek Re: Odszkodowanie z OC IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.05, 20:03
            Dopytuję się o tego sprawce, bo odszkodowania z polisy OC możesz dochodzić
            tylko od ubezpieczyciela sprawcy wypadku.Wklejam też link do stowarzyszenia,
            które zajmuje się ofiarami wypadków.Tam powinnaś uzyskać wszystkie
            informacje.Pozdrawiam.
            www.idn.org.pl/alterego/kontakt.htm
        • pocieszne Re: Odszkodowanie z OC 09.11.05, 04:57
          Gość portalu: mam napisał(a):

> właśnie istota wypadku wydaje mi się nieistotna (wina)

jak najbardziej istotne jest czy winny jest kierowca
          tylko z jego OC mozna zadac odszkodowania za wszystkie zwiazane z uszczerbkiem
          na zdrowiu poniesione koszty

> Dla jasności dodam ze maszej winy (dziecka i rodziców) policja nie znalazła
          > ,było to naprawdę nieszczęsliwe zdarzenie spowodowane nie zachowaniem
          > ostrożności kierujacego w strefie zamiszkania-znaki drogowe były jednoznaczne

bezwzglednie kierujacy jest winny
          w strefie zamieszkania pieszy nawet na jezdni ma pierwszenstwo
    • lidiazawrot Re: Odszkodowanie z OC 09.11.05, 13:59
      jest też możliwość dochodzenia tego przez firmę odszkodowawczą.Wtedy trzeba im
      zapłacić ale dopiero po uzyskaniu pieniędzy.Jestem przedstawicielką takiej firmy
      i wiem że jest to pewny sposób bo firma ma też w tym interes.Jak chcesz
      szczegółów to zapraszam na priva.Trzymaj wszystkie rachunki za leczenie a nawet
      za taksówki do szpitali i przychodni.Pozdawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka