Gość: kierowcowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 09:14 Kto z państwa pamięta w czasie jazdy, że opona przy badaniach jest poddawana 10 minutowemu obciążeniu przy prędkości maksymalnej(indeksowej ;) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kierowcowa Re: indeks prędkości - po co to jest....... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 15:40 Nikt nie chce się przyznać jakie ma opony i jaki styl jazdy ;) www.fulda.com/fulda_pl_pl/test_and_tips/tyre_technology/tyres_speed_indexes/index.jsp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowcowa Re: ja mam H .. i co?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 18:28 Bo zastanawia mnie czy różni ściganci używający np S mają świadomość,że w czasie testu te opony muszą wytrzymać "aż" 10 minut przy prędkości 180 km/h Do tego dochodzą sprawy zmęczenia materiału.... Czy wiesz gdzie można znaleźć informacje nt. wypadków spowodowanych uszkodzeniem opony? A swoją drogą, to choć czasem zdarza mi się jechać maksymalnie 140 przez dłuższy czas, to właśnie z powyższych powodów uzywam opon o tym indeksie co i Twoje, czyli ze sporym zapasem. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Overkill 16.03.06, 20:02 Gość portalu: kierowcowa napisał(a): > Bo zastanawia mnie czy różni ściganci używający np S mają świadomość,że w > czasie testu te opony muszą wytrzymać "aż" 10 minut przy prędkości 180 km/h Nawet na autostradzie w Niemczech utrzymanie ponad 180 km/h przez dziesiec minut jest mozliwe bardzo rzadko lub wcale. Urzymanie 180 km/h przez dziesiec minut w Polsce jest zupelnie iluzoryczne. A krotkie nawet zwolnienia wystarczaja, aby opony nieco ostygly i byly gotowe do nastepnej sesji. Do tego dochodzi wyprzedzenie szybkosciomierza, ktore powoduje, ze majac 180 na liczniku na prawde jedzie sie w okolicach 160..165. Czyli z predkoscia dla opon S zupelnie i na dlugo bezpieczna. > Do tego dochodzą sprawy zmęczenia materiału.... Zmecznie materialu ma kazdy uzytkownik w swoim reku. Wystarczy troszczyc sie o utrzymanie wlasciwego (nieco wyzszego) cisnienia w oponach. I szanowac opony podczas parkowania i wjezdzania na krawezniki. > Czy wiesz gdzie można znaleźć informacje nt. wypadków spowodowanych > uszkodzeniem opony? > A swoją drogą, to choć czasem zdarza mi się jechać maksymalnie 140 przez > dłuższy czas, to właśnie z powyższych powodów uzywam opon o tym indeksie co i > Twoje, czyli ze sporym zapasem. Do dowolnie dlugiej jazdy ze 140 opona S ma az za duze rezerwy. Stsowanie H w samochodzie majacym konstrukcyjna predkosc maksymalna ponizej 180 tylko dlatego, ze sie jedzie 140, to zupelna przesada i overkill. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Overkill 17.03.06, 08:21 akurat predkosc maksymalna mojego auta przekracza 180 km/h ;) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: Overkill 17.03.06, 09:04 tiges_wiz: > akurat predkosc maksymalna mojego auta przekracza 180 km/h ;) Niedobrze! I nic się nie da na to poradzić? Może rozleguluj mu zapłon, albo lej mu gorsza benzynę... Mój nie ma takich odrażających przypadłości. Ciągnie 90, aż dusza rośnie. A w miastach nawet 50. - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Overkill 17.03.06, 09:38 zaplon jest elektroniczny .. co najwyzej musialbym mu popsuc bieg 3,4 i 5. Po za tym na szczescie mieszkam blizej Berlina niz Warszawy, wiec co jakich czas odwiedzam normalne drogi. Tak to bywa jak tesciowa mieszka 4500 km na wschod, a szwagier 900 km na zachod. Po za tym w mojej miejscowosci na poludniu mozna legalnie jezdzic 130 km/h, a na polnocnym zachodzie 110 km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Overkill 17.03.06, 22:35 Moj tekst odnosil sie do kierowcowej, uwazajacej za sluszne, zakladac indeks H tylko dlatego, ze osiaga 140 na godzine. Predkosc maksymalna jej samochodu lezy ponizej 180, to montaz opon H tylko dla samego indeksu jest zbyteczne i nie niesie zadnych korzysci. Ani nie zwieksza bezpieczenstwa. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowcowa Re: Overkill IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:52 Dla mnie dłuższy czas - to przynajmniej powyżej pół godziny ;) Bo "osiągać" - to osiągałam więcej niż 160. I proszę mi tu nie zarzucać,że łamałam przepisy, bo akurat tam było wolno jechać szybciej. (A ile naprawdę fabryka dała - jeszcze nie sprawdziłam i chyba nie będę sprawdzać. ;) Dlatego w moim wypadku założenie opon takich jak stosuję, bynajmniej nie uważam za przerost formy nad treścią. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Jednak Overkill 18.03.06, 15:49 Gość portalu: kierowcowa napisał(a): > Dla mnie dłuższy czas - to przynajmniej powyżej pół godziny ;) > Bo "osiągać" - to osiągałam więcej niż 160. Miedzy osiaganiem, a wskazaniami predkosciomierza lezy duzy odstep. Popatrz na dane o predkosci maksymalnej w instrukcji. > Dlatego w moim wypadku założenie opon takich jak stosuję, bynajmniej nie > uważam za przerost formy nad treścią. Jesli auto wg. danych fabrycznych nie przekracza predkosci 180, a do dokumentow samochodu wpisany jest indeks S lub T, to zakladanie opon z H _jest_ przerostem formy nad trescia. Montaz opon H z powodu powyzej pol godziny jazdy z szybkosciomierzem 140 _jest_ przerostem formy nad trescia. Nawet w kraju z kilkoma drogami bez ograniczen nikt nie zaklada opon H tlko dlatego, ze bedzie jechal przez kilka godzin z autostradowa predkoscia. Zaklada sie opony H tylko w przypadkach, jesli samochod bedzie zdolny predkosci graniczne dla S lub T przekroczyc. Podaj po prostu marke, typ i silnik, a dostaniesz konkretna odpowiedz. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowcowa Re: Jednak Overkill IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 16:58 Prędkość maksymalna 195 (troszkę starsza omega) I nie bardzo podobają mi się Twoje teorie dotyczące wskazań prędkościomierza. Nie robię żadnych kombinacji ze średnicą zewnętrzną opony, utrzymuję właściwe ciśnienie, więc skąd miała by mi się utrzymywać przez parę minut aż taka rozbieżność między wskazaniami a faktyczną prędkością podczas dość stabilnej jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
mike68 Re: ja mam H .. i co?? 17.03.06, 22:01 ten indeks jest juz na zachodzi raczej niedopuszczalny Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: ja mam H .. i co?? 17.03.06, 22:13 za szybki, za wolny? a moze nie koszerny? Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Bajki 17.03.06, 22:32 mike68 napisał: > ten indeks jest juz na zachodzi raczej niedopuszczalny Indeks H niedopuszczalny? Na zachodzie? Bzdura zupelna i bajki. O dopuszczalnosci indeksu decyduje tylko i wylacznie konstrukcyjna predkosc maksymalna danego typu samochodu w danej wersji silnikowej. Nawet indeksy S sa dosc czeste. MfG C. Odpowiedz Link Zgłoś
mike68 Re: Bajki 18.03.06, 09:09 to w takim razie gumiarze robia w konia kupujących wciskając im niepotrzebnie opony o wyzszym indeksie a zarazem droższe zastawiając się tym że na zachodzie opony o indeksie H i mniejszym są masowo wypychane na rynek wschodni i ze tam na tym już się nie jeżdzi. Swoją drogą ja kupiłem nowe letnie Dunlop Sp Sport 9000 o indeksie ZR - ponad 240 - ciekawe jak się bedą spisywać bo tanie nie były Odpowiedz Link Zgłoś
gladiusz Re: z tego zrozumialem ze 16.03.06, 21:25 Cytat z podanej przez Ciebie strony : "Wskaźnik prędkości opony stanowi część indeksu prędkości i jest liczbą, lub literą, wskazującą maksymalną prędkość, przy której dana opona może przenosić dopuszczalne obciążenie." Czyli opona jest badana na max zalozonej predkosci przz max dopuszczalnym obciazeniu samochodu ? To znaczyloby ze jak mam S to sobie moge jechac 180 dluuugo jesli jade sam i bez bagazu. Skąd te 10 min ? Nie kwestionuje tego co napisales tylko tak zauwazylem i jestem ciekawy co z tym wyladowaniem samochodu i skad te 10 min ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowcowa Re: z tego zrozumialem ze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.06, 12:56 Bo tyle trwa badanie przy maksymalnej prędkości. Chyba muszę poszukać tej dyrektywy i wkleić linka ;) Odpowiedz Link Zgłoś