Dodaj do ulubionych

Kto już zmienił opony na letnie?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 13:27
Heh, jak tak dalej będzie z pogodą, to trzeba będzie oponki zmienić :-)
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Kto już zmienił opony na letnie? 09.01.07, 13:29
      ja jezdze na wielosezonowych goodyearach vector ev-2 i sobie chwale ;) maja
      nawet znaczek M+S.
      • radiomis Re: Kto już zmienił opony na letnie? 09.01.07, 13:50
        wg kalendarza jest zima. wiec jesli sie ma zimowe to mozna na nich jezdzic. na
        mokrym i zimnym asfalcie nie jest gorzej na zimowych niz na letnich. nie ma po
        co zmieniac
        • Gość: true Mam zimówki i na deszczu się boję IP: *.physchem.kth.se 09.01.07, 17:10
          Mam opony bridgestone blizzak 215/15/65 i strach na nich jechać (bieżnik 8-9
          mm). Często na II biegu podczas normalnej jazdy mielą koła. Podczas hamowania
          również włącza się ABS, temperatury w okolicy 2-5 C i deszcz. Wcześniej miałem
          letnie (Pirelli P6000, 205/16/55), warunki pogodowe mniej więcej te same. Na
          zimówkach jeżdżę wolniej bo na prawdę strach.
          • emes-nju Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 17:13
            Podpisuje sie wszystkimi przylgami! Na letnich auto jezdzilo jak gokart i chyba nie zdarzylo mi sie, zeby ABS sie wlaczyl. Na zimowych przy temperaturach 5-10 st. C slizgam sie dosc niepokojaco. ABS wlacza sie prawie przy kazdym gwaltowniejszym hamowaniu.
            • rickky Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 17:47
              emes-nju napisał:

> Na zimowych przy temperaturach 5-10
              > st. C slizgam sie dosc niepokojaco. ABS wlacza sie prawie przy kazdym gwaltown
              > iejszym hamowaniu.
              >

No nieee !!!
              Ja mam teraz założone Firestony Winterhawki 205/55/16 i żadnej, ale to żadnej
              różnicy między letnimi Michelin Premacy (czy jakoś tak) Sport 225,45,17 nie widzę.
              Jeżdżę tak samo szybko i agresywnie (1,8 l; 140 KM), hamuję ostro i żaden abs mi
              się nie włącza, a jeżeli już to bardzo rzadko i wtedy kiedy jest to konieczne.
              Tej "zimy" nie widzę żadnej różnicy między zimówkami a oponami letnimi, i gdybym
              nawet nie wymienił to prawdopodobnie jeździłoby mi się zupełnie tak samo.
              • tiges_wiz Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 18:13
                pewnie na wielosezonowych tez bys nie zobaczyl w takim razie roznicy :P a opon
                nie trzeba co pol roku zmieniac ;)
              • Gość: bolek Re: Mam zimówki i na deszczu się boję IP: *.cust.tele2.lu 09.01.07, 18:57
                Do Hondy Civic opony 225? Co za mlotek.
                • rickky Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 20:30
                  Gość portalu: bolek napisał(a):

> Do Hondy Civic opony 225? Co za mlotek.

Cholera, niczego nie cierpię bardziej niż debili na tym forum.
                  Przeczytaj sobie bolek katalog: STRONA 17 !!!

www.honda.pl/zdjecia/7/3/7/6233_Fold_H_Civic2006.pdf
                  MOżE SIę NAUCZYSZ ODROBINY POKORY, chociaż wątpię bo to chyba dla ciebie za trudne.
                • radiomis Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 20:59
                  Gość portalu: bolek napisał(a):

> Do Hondy Civic opony 225? Co za mlotek.

japonski mlotek. z homologacja i pelna specyfikacja w tabelce.
                  a... na ktorej stronie sa zdjecia z crash testow?
              • ksmx Masz kontrolę trakcji? 10.01.07, 16:19
                Może dlatego nie widzisz różnicy a auto same za Ciebie jedzie.
                • rickky Re: Masz kontrolę trakcji? 10.01.07, 19:01
                  ksmx napisał:

> Może dlatego nie widzisz różnicy a auto same za Ciebie jedzie.

To nie całkiem tak wygląda.
                  Kontrola trakcji włącza się baaardzo rzadko, więc to nie jest napewno przyczyna.
                  A jak się włącza to to widać, bo zapala się lampka kontrolna na kokpicie.
                  • Gość: K0pytko Dziś było 14 st. - chyba już czas :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:03
                    Może teraz zmienię, bo potem znowu kolejki będą.
                    • Gość: true :) nie masz dwóch kompletów? IP: *.bredband.comhem.se 10.01.07, 20:53
                      Mój letni komplet opon i felg leży w przedpokoju.
                      • Gość: K0pytko Re: :) nie masz dwóch kompletów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 21:12
                        Mam, ale nie chce mi się z tym samemu szarpać.
              • emes-nju Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 12.01.07, 14:07
                rickky napisał:

> emes-nju napisał:
                >
                > > Na zimowych przy temperaturach 5-10 st. C slizgam sie dosc niepokojaco. ABS
                > > wlacza sie prawie przy kazdym gwaltowniejszym hamowaniu.
                >
                > No nieee !!!
                > Ja mam teraz założone Firestony Winterhawki 205/55/16 i żadnej, ale to żadnej
                > różnicy między letnimi Michelin Premacy (czy jakoś tak) Sport 225,45,17 nie
                > widzę.

Na lato zakladam 205/55/15, a na zime, zgodnie z instrukcja 185/60/15. Na ten sezon zalozylem Michelin Alpin 3 i jestem poteznie zawiedziony. Roznica pomiedzy letnimi, a zimowymi jest powalajaca! Czekam na ochlodzenie...
          • gotti7 Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 24.01.07, 19:26
            ture napisz wiecej co do opon pirelli p-6000 ,czy są dobre?
    • Gość: zrob_se_dobrze Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.c29.msk.pl 11.01.07, 00:31
      a ja .... jeszcze nie zalozylem zimowych :-)
      • yeger_er Re: Kto już zmienił opony na letnie? 11.01.07, 17:23
        :)) Ja też zasówam na letnich 255/35/18 :)
        • Gość: bolek Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.cust.tele2.lu 11.01.07, 21:49
          w marzeniach?
          • Gość: yeger_er Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:17
            bolek, w realu, jak najbardziej w realu :)
            • Gość: BUC Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 19:09
              w realu? to chyba tylko na zamowienie
              nawet w Nor auto nie ma takich :)
              • Gość: yeger_er Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 19:55
                W Norauto nawet nie szukałem :)
                Ale tam gdzie się zaopatruję to dosyć chodliwy rozmiar :)
                • yeger_er Re: Kto już zmienił opony na letnie? 24.01.07, 18:12
                  No i dziś z powodu moich letnich plastrów pozostawiłem auto w garażu, wziąłem
                  żony też na letnich ale nieco węższych... hmm i tak jeździć się na tym nie da,
                  miałem kilka podbramkowych sytuacji.
                  Echh, muszę kupić kilka piwek na wieczór i zmienić koła na te obrzydliwe,
                  obleśne zimówki... a już myślałem że mi się uda :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka