Gość: K0pytko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 13:27 Heh, jak tak dalej będzie z pogodą, to trzeba będzie oponki zmienić :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tiges_wiz Re: Kto już zmienił opony na letnie? 09.01.07, 13:29 ja jezdze na wielosezonowych goodyearach vector ev-2 i sobie chwale ;) maja nawet znaczek M+S. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomis Re: Kto już zmienił opony na letnie? 09.01.07, 13:50 wg kalendarza jest zima. wiec jesli sie ma zimowe to mozna na nich jezdzic. na mokrym i zimnym asfalcie nie jest gorzej na zimowych niz na letnich. nie ma po co zmieniac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true Mam zimówki i na deszczu się boję IP: *.physchem.kth.se 09.01.07, 17:10 Mam opony bridgestone blizzak 215/15/65 i strach na nich jechać (bieżnik 8-9 mm). Często na II biegu podczas normalnej jazdy mielą koła. Podczas hamowania również włącza się ABS, temperatury w okolicy 2-5 C i deszcz. Wcześniej miałem letnie (Pirelli P6000, 205/16/55), warunki pogodowe mniej więcej te same. Na zimówkach jeżdżę wolniej bo na prawdę strach. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 17:13 Podpisuje sie wszystkimi przylgami! Na letnich auto jezdzilo jak gokart i chyba nie zdarzylo mi sie, zeby ABS sie wlaczyl. Na zimowych przy temperaturach 5-10 st. C slizgam sie dosc niepokojaco. ABS wlacza sie prawie przy kazdym gwaltowniejszym hamowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 17:47 emes-nju napisał: > Na zimowych przy temperaturach 5-10 > st. C slizgam sie dosc niepokojaco. ABS wlacza sie prawie przy kazdym gwaltown > iejszym hamowaniu. > No nieee !!! Ja mam teraz założone Firestony Winterhawki 205/55/16 i żadnej, ale to żadnej różnicy między letnimi Michelin Premacy (czy jakoś tak) Sport 225,45,17 nie widzę. Jeżdżę tak samo szybko i agresywnie (1,8 l; 140 KM), hamuję ostro i żaden abs mi się nie włącza, a jeżeli już to bardzo rzadko i wtedy kiedy jest to konieczne. Tej "zimy" nie widzę żadnej różnicy między zimówkami a oponami letnimi, i gdybym nawet nie wymienił to prawdopodobnie jeździłoby mi się zupełnie tak samo. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 18:13 pewnie na wielosezonowych tez bys nie zobaczyl w takim razie roznicy :P a opon nie trzeba co pol roku zmieniac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Mam zimówki i na deszczu się boję IP: *.cust.tele2.lu 09.01.07, 18:57 Do Hondy Civic opony 225? Co za mlotek. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 20:30 Gość portalu: bolek napisał(a): > Do Hondy Civic opony 225? Co za mlotek. Cholera, niczego nie cierpię bardziej niż debili na tym forum. Przeczytaj sobie bolek katalog: STRONA 17 !!! www.honda.pl/zdjecia/7/3/7/6233_Fold_H_Civic2006.pdf MOżE SIę NAUCZYSZ ODROBINY POKORY, chociaż wątpię bo to chyba dla ciebie za trudne. Odpowiedz Link Zgłoś
radiomis Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 09.01.07, 20:59 Gość portalu: bolek napisał(a): > Do Hondy Civic opony 225? Co za mlotek. japonski mlotek. z homologacja i pelna specyfikacja w tabelce. a... na ktorej stronie sa zdjecia z crash testow? Odpowiedz Link Zgłoś
ksmx Masz kontrolę trakcji? 10.01.07, 16:19 Może dlatego nie widzisz różnicy a auto same za Ciebie jedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
rickky Re: Masz kontrolę trakcji? 10.01.07, 19:01 ksmx napisał: > Może dlatego nie widzisz różnicy a auto same za Ciebie jedzie. To nie całkiem tak wygląda. Kontrola trakcji włącza się baaardzo rzadko, więc to nie jest napewno przyczyna. A jak się włącza to to widać, bo zapala się lampka kontrolna na kokpicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Dziś było 14 st. - chyba już czas :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:03 Może teraz zmienię, bo potem znowu kolejki będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: true :) nie masz dwóch kompletów? IP: *.bredband.comhem.se 10.01.07, 20:53 Mój letni komplet opon i felg leży w przedpokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K0pytko Re: :) nie masz dwóch kompletów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 21:12 Mam, ale nie chce mi się z tym samemu szarpać. Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 12.01.07, 14:07 rickky napisał: > emes-nju napisał: > > > Na zimowych przy temperaturach 5-10 st. C slizgam sie dosc niepokojaco. ABS > > wlacza sie prawie przy kazdym gwaltowniejszym hamowaniu. > > No nieee !!! > Ja mam teraz założone Firestony Winterhawki 205/55/16 i żadnej, ale to żadnej > różnicy między letnimi Michelin Premacy (czy jakoś tak) Sport 225,45,17 nie > widzę. Na lato zakladam 205/55/15, a na zime, zgodnie z instrukcja 185/60/15. Na ten sezon zalozylem Michelin Alpin 3 i jestem poteznie zawiedziony. Roznica pomiedzy letnimi, a zimowymi jest powalajaca! Czekam na ochlodzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
gotti7 Re: Mam zimówki i na deszczu się boję 24.01.07, 19:26 ture napisz wiecej co do opon pirelli p-6000 ,czy są dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zrob_se_dobrze Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.c29.msk.pl 11.01.07, 00:31 a ja .... jeszcze nie zalozylem zimowych :-) Odpowiedz Link Zgłoś
yeger_er Re: Kto już zmienił opony na letnie? 11.01.07, 17:23 :)) Ja też zasówam na letnich 255/35/18 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.cust.tele2.lu 11.01.07, 21:49 w marzeniach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeger_er Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 13:17 bolek, w realu, jak najbardziej w realu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUC Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 19:09 w realu? to chyba tylko na zamowienie nawet w Nor auto nie ma takich :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yeger_er Re: Kto już zmienił opony na letnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 19:55 W Norauto nawet nie szukałem :) Ale tam gdzie się zaopatruję to dosyć chodliwy rozmiar :) Odpowiedz Link Zgłoś
yeger_er Re: Kto już zmienił opony na letnie? 24.01.07, 18:12 No i dziś z powodu moich letnich plastrów pozostawiłem auto w garażu, wziąłem żony też na letnich ale nieco węższych... hmm i tak jeździć się na tym nie da, miałem kilka podbramkowych sytuacji. Echh, muszę kupić kilka piwek na wieczór i zmienić koła na te obrzydliwe, obleśne zimówki... a już myślałem że mi się uda :) Odpowiedz Link Zgłoś