Dodaj do ulubionych

Jedziemy łapać na radar:/

21.07.08, 00:09
Sytuacja bardzo piękną:/ Wjeżdżam w teren zabudowany, jadę sobie 50km/h. Z
zatoczki autobusowej za mną wytacza się radiowóz (na oko właśnie skończyli
łapać). Wyprzedza mnie na ciągłej i pogina tak 80-100 na oko. Dojeżdża do
końca wsi, staje w zatoczce i wyciąga radar. I jak tu mieć szacunek do władzy
i przepisów...:/
Obserwuj wątek
    • kozak-na-koniu Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 08:08
      Trzeba było zadzwonić na 112.:)
    • habudzik Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 08:28
      ALe o so chodzi ? Co Cie tak przeraziło ?
      • simon921 Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 08:42
        > ALe o so chodzi ? Co Cie tak przeraziło ?

To, że policja mająca pilnować przestrzegania przepisów, sama ma te
        przepisy w d...? Na sygnale nie jechali...
        • Gość: rekrut1 Re: Co wolno wojewodzie..... IP: 85.222.86.* 21.07.08, 10:25
        • Gość: Poll Re: Jedziemy łapać na radar:/ IP: 195.245.213.* 21.07.08, 11:38
          A dlaczego mieli jechać na sygnale ? Policja może łamac przepisy
          nawet nie jadąc na sygnale . Policjant zdaje się ma prawo np użyć
          broni jadąc po cywilnemu dajmy na to metrem .
          • kozak-na-koniu Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 11:45
            Gość portalu: Poll napisał(a):

> Policjant zdaje się ma prawo np użyć
            > broni jadąc po cywilnemu dajmy na to metrem .

Tak Ci się tylko wydaje. Boże, co za debil...
          • simon921 Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 11:46
            Ale masz jakieś wsparcie?

Może ja się mylę, ale wydawało mi się, że radiowóz z samego faktu
            bycia radiowozem nie jest uprzywilejowany, dopiero jak się zacznie
            świecić i wyć;)
            • habudzik Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 11:52
              simon921 napisał:

> Ale masz jakieś wsparcie?
              >
              > Może ja się mylę, ale wydawało mi się, że radiowóz z samego faktu
              > bycia radiowozem nie jest uprzywilejowany, dopiero jak się zacznie
              > świecić i wyć;)

Oczywiście że nie jest uprzywilejowany co nie oznacza że nie wolno
              mu przekroczyć dozwolonej prędkości .
              • jureek Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 12:26
                habudzik napisał:

> simon921 napisał:
                >
                > > Ale masz jakieś wsparcie?
                > >
                > > Może ja się mylę, ale wydawało mi się, że radiowóz z samego faktu
                > > bycia radiowozem nie jest uprzywilejowany, dopiero jak się zacznie
                > > świecić i wyć;)
                >
                > Oczywiście że nie jest uprzywilejowany co nie oznacza że nie wolno
                > mu przekroczyć dozwolonej prędkości .

Proszę o konkretny przypis pozwalający mu na to dlatego, że jest radiowozem.
                Jura
                • Gość: Poll Re: Jedziemy łapać na radar:/ IP: 195.245.213.* 21.07.08, 13:45
                  Dlatego może łamać przepisy ruchu drogowego że jest policjantem .
                  Policja pracuje także w cywilu i jeździ cywilnymi pojazdami także .
                  Nikt mu nie zbroni wjechać pod prąd czy zaparkować na zakazie
                  parkowania ( oczywiście jeśli nie robi tego prywatnie bo wtedy to
                  jest nadużycie ) .
                  • kozak-na-koniu Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 14:29
                    Masz, dokształć się. Artykuły 14 do 17 oraz przepisy wykonawcze.
                    • habudzik Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 15:48
                      Obrobili bank a zjawiajaca się na miejscu policja nie może
                      zaparkować pojazdu nieoznakowanego , nieuprzywiejowanego , wiozącego
                      ekipe techników do zbierania śladów na miejscu zdarzenia , tak ? Pod
                      prąd tez im nie wolno wjechać bo są po cywilnemu , tak ? Może i tak -
                      zamykaja ulice i prąd nie ma znaczenia . Ty jestes chory
                      psychicznie i tyle .
                      • jureek Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 17:37
                        W stanie wyższej konieczności to i ja mogę łamać przepisy nie będąc policjantem.
                        Miałeś podać przepis, który policjantom bez stanu wyżeszej konieczności (zmiana
                        miejsca łapania na radar nie jest stanem wyższej konieczności) powzwala łamać PoRD.
                        Jura
                        • habudzik Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 17:42
                          To nie jest stan wyższej konieczności jak np : pościg za bandytą ,
                          to normalna rutynowa robota jakich robią codzienie kilka .
                          • jureek Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 17:45
                            habudzik napisał:

> To nie jest stan wyższej konieczności jak np : pościg za bandytą ,
                            > to normalna rutynowa robota jakich robią codzienie kilka .

Prosiłem o przepis. Poza tym oni nie ścigali bandyty, tylko zmieniali miejsce
                            suszenia.
                            Jura
                            • habudzik Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 17:53
                              A ja nie mówiełem o przepisach bo ich nie znam i nie chce znać . Ja
                              się pytam kto im zabrioni zaparkowac na zakazie , wjwechać pod prąd
                              jesli wykonują działania operacyjne . Nie oznacza to że to popieram
                              bezkrytycznie tylko nie widze możliwości wyciągnięcia konsekwencji z
                              takiego a nie innego zachowania . Pamiętasz porucznika Borewicza w
                              Brązowym "dużym" Fiacie jak go kolega po fachu zatrzymał i chciał
                              mandat wlepić mówiąc "gdzie się pchasz baranie " ? Woolno mu było po
                              cywilnemu wjechać tam gdzie innym nie , nie ścigał nikogo . To
                              oczywiście film ale zawsze tak może się zdarzyć w realu i nic na to
                              nie poradzimy .
                              • jureek Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 18:28
                                To, co opisałeś to jeszcze jeden przykład różniący nas od starych demokracji.
                                Tam policjant nie jest świętą krową, a wręcz przeciwnie, ma świecić przykładem.
                                I nawet w telewizyjnych kryminałach cywilni policjanci jak każdy płacą mandaty
                                (z własnej kieszeni oczywiście) za przekroczenia prędkości, czy parkowanie na
                                zakazie. A u nas niestety, ciągle panuje poddańcza mentalność i przekonanie, że
                                waaadzy wolno wszystko. Dlatego tym bardziej powinniśmy patrzeć władzy na ręce.
                                Urzędnicy powinni się nauczyć, że ich funkcja to służba, a nie przywileje.
                                Dlatego nie odpuszczałbym takich zachowań, jak opisane w tym wątku, nawet jeśli
                                szanse na ukaranie policjantów byłyby małe.
                                Jura
                                • habudzik Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 22:02
                                  A nie , no z tym się zgadzam . Żaden policjant innego policjanta nie ukaże
                                  mandatem jeśli nie będzie za plecami stał operator z kamerą który cały ten
                                  proceder nakręci .
    • Gość: na zimno Nie kumasz. Oni mysleli, ze dopadna Ciebie. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.07.08, 10:20
      I chcieli zdazyc.
      • inguszetia_2006 Re: Nie kumasz. Oni mysleli, ze dopadna Ciebie. 21.07.08, 11:15
        Gość portalu: na zimno napisał(a):

> I chcieli zdazyc.

Witam,
        I co? Udało im się?;-)Czy byłeś sprytniejszy?;P
        Pzdr.
        Inguszetia
        • simon921 Re: Nie kumasz. Oni mysleli, ze dopadna Ciebie. 21.07.08, 11:43
          Pewnie, że nie;) Zastanawiałem się czy się nie zatrzymać i sobie z
          nimi o tym nie pogadać, ale stanęli na przystanku i jakby byli
          złośliwi mogliby mi dać mandat za nieprawidłowe parkowanie.
    • emes-nju Re: Jedziemy łapać na radar:/ 21.07.08, 11:57
      simon921 napisał:

> Sytuacja bardzo piękną:/ Wjeżdżam w teren zabudowany, jadę sobie
      > 50km/h. Z zatoczki autobusowej za mną wytacza się radiowóz (na oko
      > właśnie skończyli łapać). Wyprzedza mnie na ciągłej i pogina tak
      > 80-100 na oko. Dojeżdża do końca wsi, staje w zatoczce i wyciąga
      > radar.

I zeby tylko kazali placic haracz i szybko sie odpierd.lali. Ale nie! Oni jeszcze musza kazdego czestowac gadka umoralniajaca o zgubnych skutkach byt szybkiej jazdy :-/

Od czasu, kiedy sam zostalem ze swistem wyprzedzony przez radiowoz gnajacy na odpowiedzialny posterunek w krzakach, zaczalem traktowac tak jadace radiowozy, jako demonstracje jak nalezy jezdzic. Bez asysty radiowozu-pirata jestem zdecydowanie grzecznym kierowca - ale jak moze sobie za takim niebieskim posmigac, to smigam. Szczegolnie jak mam na pokladzie swiadka ;-P
    • mejson.e Przykład idzie z Góry... 21.07.08, 18:43
      Smutne to co napisałeś, ale jakżeż prawdziwe.

Wielu zapomina, że zły przykład niszczy więcej niż mogą dać mądre rady - tak jak
      napisał emes-nju - ich pouczania brzmią fałszywie jak jak pijackie zaklinania
      "jakbogakocham".

To samo dzieje się gdy tatuś za kierownica zachowuje się w obecności dziecka
      inaczej niż naucza w domu - przekracza prędkość, jedzie na czerwonym świetle,
      wyprzedza na trzeciego.

A wracając do policjantów z wątku bardzo przydałby się wychowawczy film
      nakręcony z ich akcji i opublikowany w internecie albo w telewizji...

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
    • simon921 Skarga 21.07.08, 18:55
      Pewnie wyjdę na idiotę, ale napisałem skargę na: skargi.kgp@policja.gov.pl

Bardziej z ciekawości co odpiszą, ale zobaczymy. Nienawidzę takiej podwójnej
      moralności - ja mogę, ale Ciebie ukarzę. Bo ja jestem władza:/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka