Dodaj do ulubionych

Stare ale aktualne

16.09.08, 14:00
lodz.naszemiasto.pl/wydarzenia/797041.html
Napisałem stare bo znowu mi Liberia wyskoczy że to sprzed roku czy dwóch .
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 14:04
      we wroclawiu byl podobny problem .. w miescie bezkolizyjnych lewoskretow zrobiono taki sygnalizator i zaczely sie wypadki ...

i wiesz co zrobiono? nie zwalono wine na kierowcow tylko przeorganizowano skrzyzowanie. teraz jest tam bezkolizyjny.
      • habudzik Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 14:06
        Więc super !!!! Zamiast nauczyć kierowców że trzeba jeździc po prawej
        przebudujmy drogi .
        • sokolasty Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 14:24
          "nauczyć kierowców że trzeba jeździc po prawej"

Co? Nie wiem, jaki to ma związek z tematem wątku.
          • Gość: Poll Re: Stare ale aktualne IP: 82.160.4.* 16.09.08, 15:17
            Ano taki że jedni uwazaja że kierowców trzeba nauczyć prawidłowej jazdy i
            oduczyć złych nawyków a drudzy uważają że lepiej jest się dostosować do błednego
            pojmowania przez kierowcę kto i dlaczego ma pierwszeństwo przebudowując za nasze
            wspólne pieniądze połowe skrzyzowań w Polsce
            • tiges_wiz Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 15:20
              warszawiak sie odezwal...
              to ze w tym miescie wiekszosc srzyzowan mialo skrety kolizyjne to nie oznacza ze wszedzie tak jest .. to skrzyzowaniu we wroclawiu bylo wyjatkiem. To bylo na obwodnicy srodmiejskiej gdzie wszystkie oprocz tego bylo inne .. taniej wyszlo zmienic cykl swiatel niz placic za rannych i karetki.
              • sokolasty Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 16:17
                Jeżeli:
                1 jestem w terenie nieznanym
                2. chcę skręcić w lewo
                3. zapala mi się zielone

ruszam, ale wciąż patrzę, czy ci z naprzeciwka stoją. Bo oni mogą mieć też
                zielone. Niestety wciąż takie rozwiązanie jest praktykowane z powodu braku
                miejsca na pas do lewoskrętu po obu stronach skrzyżowania.

Jeżeli jestem na pierwszym miejscu do lewoskrętu i wiem, że z naprzeciwka też
                ruszą, butuję i ścinam zakręt.

Kiedyś w małym mieście widziałem dwóch zawodników stojących vis-a-bis siebie na
                skrzyżowaniu na głównej, obaj z załączonym lewym kierunkiem i patrzących się na
                siebie. I tak czekają. NB - na kursie teoretycznym zapytałem co-to-nie-onego
                instruktora, co w takiej sytuacji należy zrobić, to się wykręcił, że niby nie
                rozumie, a potem zwiał.

W średnim mieście, w którym mieszkam, nikt by nawet nie zwolnił. Ścięcie zakrętu
                i mijamy się prawymi drzwiami.
                • tiges_wiz Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 17:51
                  tam byla jeszcze taka zmylka, ze na przeciwko na lewym pasie byly dwa swiatla. W
                  lewo czerwone, prosto zielone. Widzialem tam jeden wypadek i kobieta ie
                  tlumaczyla ze myslala, ze prosto maja czerwone, bo oczywiscie kieronkowskazu
                  ktos tam nie wlaczyl, a dostala strzala od kierowcy z prawego pasa.
              • habudzik Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 21:51
                A najtaniej było tak doje....ć kierowcom by wieczorem zamiast walić k. wzięli do
                ręki KD i nauczyli się jak się jeździ .
      • Gość: na zimno Wszystko zalezy wiec od ludzi. IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.09.08, 14:07
        Jedni pomysla, a drudzy maja "wszystko w tyle".

• habudzik Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 14:08
        Po co karać złodziei . Zabrać wszystkim wszystko i nie bedzie problemu z
        kradzierzaą
        • Gość: na zimno Ten problem (zabrac wszystkim wszystko) IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.09.08, 14:15
          rozwiazuja wlasnie socjalisci wybrani przez lud pracujacy
          w roznych panstwach Europy, ktorzy wlasnie robia to samo,
          co zlodzieje, z ta tylko roznica, ze nazywaja to zlodziejstwo
          "sprawiedliwosci spoleczna".

Teraz przylaczyli sie do tego Amerykanie i ich system oszustw
          bankowych, poniewaz socjalistow tam podobno nie ma.

Niedlugo juz rzeczywiscie nie bedzie co krasc.
          Najwyzszy sie ucieszy, mniej bedzie grzesznikow.
          Co daj Boze amen.
          • Gość: Poll Re: Ten problem (zabrac wszystkim wszystko) IP: 82.160.4.* 16.09.08, 14:21
            Wiesz , mi chodziło o to że nie można przebudowywać skrzyżowania i sygnalizacji
            swietlnej tylko dlatego że 1 na 1000 kierowców albo nie zna przepisów albo ( nie
            wiem co gorsze ) olewa je . To w końcu za naszą kase to zrobią .
            • sokolasty Re: Ten problem (zabrac wszystkim wszystko) 16.09.08, 14:30
              Tak sobie myślę, że w dużym mieście ten jeden promil kierowców to jest jeden
              dzwon dziennie i przez to skrzyżowanie jest zablokowane.

Chociaż to, że mam zielone, nie zwalnia mnie od rozejrzenia się, szczególnie,
              jak jestem w nieznanym terenie.
              • emes-nju Re: Ten problem (zabrac wszystkim wszystko) 16.09.08, 16:38
                sokolasty napisał:

> Tak sobie myślę, że w dużym mieście ten jeden promil kierowców to
                > jest jeden dzwon dziennie

No wlasnie... A wypadki przy skrecie w lewo zwykle naleza do powaznych. A powazny wypadek kosztuje (STATYSTYCZNIE) ok. 0,5 mln zlotych.

Nawet dla 1 jelopy na 1000 nieomylnych (tylko skad wziac tylu habudzikow...?) warto przebudowac skrzyzowanie tak, zeby nawet ta 1 jelopa sobie poradzila.
                • habudzik Re: Ten problem (zabrac wszystkim wszystko) 16.09.08, 21:56
                  Nie warto przebudowywać a wyszkolić . Jak szkolić Ty nie umiesz napiasć a ja -
                  tak . Jeb...ć , jeb...ć , jeb...ć aż będzie węczało . Po czym przyje...ć jeszcze
                  raz , tak na wszelki wypadek . Wtedy jeden z drugim zanim zdejmie nogę z hamulca
                  i nieśmiało wciśnie lekko pedał gazu to sie 1000 razy zastanowi : czy może ,
                  dlaczego może , a może jednak nie może .
      • edek40 Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 18:14
        > we wroclawiu byl podobny problem .. w miescie bezkolizyjnych lewoskretow zrobio
        > no taki sygnalizator i zaczely sie wypadki ...
        >
        > i wiesz co zrobiono? nie zwalono wine na kierowcow tylko przeorganizowano skrzy
        > zowanie. teraz jest tam bezkolizyjny.

Wiesz co? Czasem odnosze wrazenie, ze ten Twoj Wroclaw to jakis taki bardziej
        europejski. A im dalej na wschod to coraz wieksza dzicz. Urzednik, co ukazy
        wydaje i obywatel, ktory jet winienl, drzy i pada na kolana. I nawet do glowy mu
        nie wpada, ze urzednik to moze byc najzwyklejszy idiota, ktory z prostych rzeczy
        robi zawile monstra i nazywa krawat zwisem meskim albo wali nikomu nie potrzebne
        strzalki na sygnalizatorami. Ktore wprawdzie nie sa niezgodne z przepisami, ale
        rownie logiczne jak zwis meski.
        • tiges_wiz Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 18:29
          cos niestety w tym jest ;)
          pozdejmowano wiele tablic "teren zabudowany" a wielu miejscowosciach zostawiajac
          70 przed skrzyzowaniem. nmajgorzej jest na dk8, ale ona jest skazona programem.
          Emes ci potwierdzi, ze ja ciagle sie dziwilem, organizacja ruchu w Warszawie, bo
          u siebie nie widzialem az tylu problemow. No i przyjechalem do warszawy i widze
          ze mial racje ;)

Problemem Wroclawia jest kompletnie niewydolny system komunikacyjny, a nie
          oznakowane, bo te jest moim zdaniem niezle,
          • tiges_wiz Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 18:33
            aha .. i jeszcze permanentne remonty wszystkiego i wszedzie, szczegolnie ze
            wygrywa czesto firma robiaca takie fuszerki ze o matko ;) ...

ech ... drogi jak w warszawie i inzyniera ruchu z wroclawia :P mazenie :P
            • edek40 Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 18:35
              > ech ... drogi jak w warszawie i inzyniera ruchu z wroclawia :P mazenie :P

Ech...
              • swoboda_t Re: Stare ale aktualne 17.09.08, 00:47
                edek40 napisał:

> > ech ... drogi jak w warszawie i inzyniera ruchu z wroclawia :P
                mazenie :P
                >
                > Ech...

Katowice?? No, w każdym razie ja sobie chwalę :P
          • swoboda_t Re: Stare ale aktualne 17.09.08, 00:39
            > Emes ci potwierdzi, ze ja ciagle sie dziwilem, organizacja ruchu w
            Warszawie, b
            > o
            > u siebie nie widzialem az tylu problemow. No i przyjechalem do
            warszawy i widze
            > ze mial racje ;)

Mam podobne odczucia - jazda w Warszawie jest tragiczna. Nie (tylko)
            z powodu infrastruktury rozumianej jako drogi, ale głównie
            oznakowania i organizacji ruchu. Tylu kolizyjnych rozwiązań, co w
            Wawie nie widziałem nigdzie indziej. Mówi się (przesadnie),
            że "warszawiacy" (czyli tak naprawdę Polacy w przekroju) jeżdżą jak
            debile. Ale w takich warunkach (tyle zagrożeń, przeszkód, bzdur)
            trudno inaczej. Ja - przyznaję bez bicia - w warszawskich warunkach
            czuję się zagubiony i spięty, chociaż na codzień obcuję z ruchem
            nominalnie porównywalnym.
            • habudzik Re: Stare ale aktualne 17.09.08, 00:42
              swoboda_t napisał:
              Ja - przyznaję bez bicia - w warszawskich warunkach
              > czuję się zagubiony i spięty, chociaż na codzień obcuję z ruchem
              > nominalnie porównywalnym.

Bo niewiele w życiu miast widziałeś poza Warszawą .
              • habudzik Re: Stare ale aktualne 17.09.08, 00:44
                Znaczy się nie żeby to był jakiś minus ale jednak
        • habudzik Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 21:58
          Mi się Wrocław nawet bardzo podobał - do czasu .
          • tiges_wiz Re: Stare ale aktualne 16.09.08, 23:54
            a ja wcale nie pisze, ze mi sie podoba jazda po wroclawiu .. tylko ze problemy
            sa tam inne. Drogi pamietajace hitlera, remontowane drogi po trzech latach od
            remontu, malo mostow, obwodnica w pole, ... oj jest tego troche ..
            • Gość: Poll Re: Stare ale aktualne IP: 82.160.4.* 17.09.08, 00:30
              A ja nie do Ciebie z tym .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka