Gość: bibi IP: *.iic.pwr.wroc.pl 09.11.03, 11:36 Zamierzam kupić zimówki, nie wiem na jakie się zdecydować, wpadły mi w oko Dunlopy M3, ma ktoś jakieś doświadczenia z tymi gumami??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doradca Re: Zimówki Dunlop M3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.03, 18:04 Proponowałbym od skontaktowania się z serwisem oponiarskim i zacząć od pytania o rodzaj opon najepszy dla samochodu jakim jeździsz. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e5 Zimówki 11.11.03, 23:20 Jeśli jeździsz standardowo a nie rajdowo, to na zimę polecam opony węższe - ok 155. W zimie jeździ się wolniej, trzymanie na ostrych zakrętach nie jest już zawsze możliwe przy zmiennej pogodzie, więc nie musimy fundować sobie szerokich i drogich opon. Wąska opona łatwiej przetnie warstwę śniegu a poza tym, z racji mniejszej powierzchni styku z nawierzchnią, wytwarza większą siłę nacisku na jednostkę powierzchni, więc jest szansa na odrobinę lepsze trzymanie na lodzie (jeśli na lodzie w ogóle jakieś trzymanie istnieje). A że przy okazji są tańsze, to już bonus. Co do marki opon, to już nie ma dużego znaczenia - polskie są dużo tańsze, chociaż z reguły głośniejsze. Ja kupiłem cichutkie 155-ki (letnie szer. 175) Malloya za ok. 80 zł netto/szt. Pamiętaj tylko o dobraniu opon do felg - niech rozmiary dobiorą fachowcy. I pamiętaj, że zimowe opony nie gwarantują superbezpiecznej jazdy, tylko odrobinę zwiększają Twoje szanse w zmaganiach z niebezpieczną aurą... Pozdrawiam Mejson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nazimowkizmieniac Re: Zimówki Dunlop M3 IP: *.ey.com.pl / *.ey.com.pl 12.11.03, 12:04 Oczywiście żaden matol nie potrafi czytac tylko standardowo wali pierdoly. Są super, mam je w swoim volvo. trzymanie bajka. W porownaniu do Continentali sp sport contact (letnie) są głośniejsze ale tylko na nierównym asfalcie, na gładkim porównywalnie ciche. Polecam te oponki, mimo ze sporo kosztują to warte tego. Odpowiedz Link Zgłoś
mejson.e5 Matołów czytanie 12.11.03, 14:35 Moje standardowe pierdoły były odpowiedzią na pierwsze pytanie: "co polecacie?". Twoja odpowiedź, Gościu, była odpowiedzią na drugie: "co sądzicie o Dunlop...". Natomiast Twoje maniery nie są godne polecenia. Mejson Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i jeszcze sie kłóc Re: Matołów czytanie IP: *.ey.com.pl / *.ey.com.pl 12.11.03, 15:43 Pokaz mi pytanie "co polecacie" Nie widzialem zeby o to pytal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Zimówki Dunlop M3 IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 12.11.03, 21:43 g Odpowiedz Link Zgłoś