Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich?

22.12.09, 09:03

Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich?

Byli nawet gorsi od Szwajcarów, skalpowali nieproszonych gości, czego o Szwajcarach nie można powiedzieć... (Jeszcze...)

Nawet znienawidzonych na całym świecie Niemiaszków nie skalpują w Szwajcarii...

I dlaczego nie chcieli dobrowolnie ofiarowywać swe złoto hiszpańskim gościom?

Dlaczego rozprzestrzeniali choroby weneryczne wśród hiszpańskich gości?

Możecie się z takim niegościnnym postępowaniem pogodzić?
Obserwuj wątek
    • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 09:19
      Jest to klasyczny przyklad na to, ze ksenofobie nalezy pielegnowac.
      Dokladnie tak samo pieczolowicie, jak indianie pielegnowali swoje
      ogrodki warzywne na obrzezach swych indianskich miast. Z momentem,
      gdy indianie zaczeli myslec globalnie, utrwalil sie na calym swiecie
      dziwny obraz indianskich plemian blakajacych sie po prerii, posrod
      mknacych pociagow z uciekinierami. Na szczescie niemiaszkowi Dichter
      und Denker, typu Klekhi Petra wprowadzili Zucht und Ordnung.
      Przynajmniej posrod nielicznych plemion, otwartych na piekno
      germanskiej tradycji i kultury.
    • donnerbalken Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 09:31
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Karl_May_Museum_Skalp.jpg/318px-Karl_May_Museum_Skalp.jpg

Dalsze niezbite dowody ksenofobii Indian amerykańskich...
    • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 10:10
      Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię.
      Jura

P.S. "I dlaczego nie chcieli dobrowolnie ofiarowywać swe złoto hiszpańskim
      gościom?" - w przeczeniach w języku polskim akkusativ zmienia się na genitiv.
      Czyli "chcieli ofiarować swe złoto", ale "nie chcieli ofiarować swego złota"
      • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 10:32
        jureek napisał:

> Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię.

Europejczycy tez nie najechali na cala Ameryke Polnocna, Srodkowa i Poludniowa.
        Do Ameryki Polnocnej tez najpierw przyjechali z Europy tacy owczesni imigranci
        na statku ktory sie nazywal "Mayflower". Oni nic innego nie chcieli jak tylko
        zyc po swojemu, rozmnazac sie i szerzyc wlasna purytanska wiare.
        • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 10:37
          Coś jest z tym szerzeniem wiary. Prawie jedna trzecia księży katolickich w
          niemieckojęzycznych kantonach Szwajcarii jest z Niemiec smile
          Jura
          • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 10:42
            jureek napisał:

> Coś jest z tym szerzeniem wiary. Prawie jedna trzecia księży katolickich w
            > niemieckojęzycznych kantonach Szwajcarii jest z Niemiec smile
            > Jura

A w przeciagu jednego pokolenia islam stal sie w Europie druga religia. Bez
            najazdu w klasycznym tego slowa znaczeniu.
            • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 10:48
              maria421 napisała:

> A w przeciagu jednego pokolenia islam stal sie w Europie druga religia.

A jaka była druga religia w poprzednim pokoleniu?
              Jura
              • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:01
                jureek napisał:

> A jaka była druga religia w poprzednim pokoleniu?

A musiala byc jakas druga religia?
                • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:14
                  maria421 napisała:

> A musiala byc jakas druga religia?

W poprzednim pokoleniu Europa była w 100% chrześcijańska lub niewierząca?
                  Jura
                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:34
                    jureek napisał:

> W poprzednim pokoleniu Europa była w 100% chrześcijańska lub niewierząca?
                    > Jura

Nie.
                    • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:41
                      maria421 napisała:

> jureek napisał:
                      >
                      > > W poprzednim pokoleniu Europa była w 100% chrześcijańska lub niewierząca?
                      > > Jura
                      >
                      > Nie.

No więc wynika z tego jasno, że jakaś religia musiała zajmować drugie miejsce
                      pod względem ilości wyznawców. Jeśli nie był to islam (bo jak napisałaś stał
                      się
                      on drugą religią), to ciekawi mnie jaka to była religia. Judaizm? Buddyzm?
                      Jura
                      • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:46
                        Marksizm i leninizm
                      • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:52
                        Jurek, jezeli Cie to ciekawi to poszukaj wiadomosci na ten temat.
                        Faktu ze najwiekszy przyrost procentowy przypada na islam i tak nie zmienisz.
                        • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 12:01
                          maria421 napisała:

> Jurek, jezeli Cie to ciekawi to poszukaj wiadomosci na ten temat.

Myślałem, że Ty wiesz i podzielisz się tą wiedzą. Szkoda, będę musiał poszukać
                          sam. Zanim zacznę kwerendę, chciałbym tylko wiedzieć, jak definiujesz pokolenie.
                          20 lat? 25?

> Faktu ze najwiekszy przyrost procentowy przypada na islam i tak nie zmienisz.

Ja temu przecież wcale nie zaprzeczam.
                          Jura
                          • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 12:16
                            Czy to jak ja definiuje pokolenie zmieni cos w fakcie ze najwiekszy przyrost
                            procentowy wsrod religii w Europie ma islam?
                            • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 12:24
                              maria421 napisała:

> Czy to jak ja definiuje pokolenie zmieni cos w fakcie ze najwiekszy przyrost
                              > procentowy wsrod religii w Europie ma islam?

Ile razy mam pisać, że nie kwestionuję tego? Mam tylko wątpliwości, czy
                              rzeczywiście tak jest, jak napisałaś, że islam w ciągu jednego pokolenia stał
                              się drugą religią w Europie. Żeby to sprawdzić, muszę wiedzieć, jak definiujesz
                              pokolenie.
                              Jura
                              • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 13:08
                                jureek napisał:
                                > Ile razy mam pisać, że nie kwestionuję tego? Mam tylko wątpliwości, czy
                                > rzeczywiście tak jest, jak napisałaś, że islam w ciągu jednego pokolenia stał
                                > się drugą religią w Europie. Żeby to sprawdzić, muszę wiedzieć, jak definiujesz
                                > pokolenie.
                                > Jura

Co wlasciwie chcesz sprawdzac jezeli nie kwestionujesz ze islam jest najszybciej
                                rozwijajaca sie religia?
                                • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 13:18
                                  maria421 napisała:

> Co wlasciwie chcesz sprawdzac jezeli nie kwestionujesz ze islam jest najszybcie
                                  > j
                                  > rozwijajaca sie religia?

Czy jest tak, jak napisałaś, że w ciągu pokolenia stał się drugą religią w Europie.
                                  Jura
                                • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 13:30
                                  Sama religia nie przyczynia sie do powiekszenia populacji. Nasza
                                  innergemeinschaftlicha socjalistyczna wizja zbawienia swiata
                                  powoduje, ze ta bezproduktywna masa narusza struktury populacji
                                  europejskiej. Mohamed nakazal sie obijac. Oni poslusznie to czynia.
                                  Tylko w Europie im sie za to placi. Syty wilk szuka wilczycy na
                                  Schäferstünchen, a nie tlusta owieczke.
                            • donnerbalken nie mogą sobie Antybyby Pille kupić... 22.12.09, 12:41
                              maria421 napisała:

Cytat
                              > Czy to jak ja definiuje pokolenie zmieni cos w fakcie ze najwiekszy przyrost

Nu, a tylko dlatego, że Islamki nie znają języka niemieckiego i nie mogą sobie w aptece Antybyby Pille kupić...
                            • ja.nusz Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 14:27
                              maria421 napisała:

> Czy to jak ja definiuje pokolenie zmieni cos w fakcie ze
                              najwiekszy przyrost

Mario, gdybyś napisała jak powyżej, nikt by tego nie kwestionował i
                              nie byłoby znów tej bezsensownej, tasiemcowej dyskusji - w między
                              czasie twoja specjalność.
                              A tak na marginesie, to chciałbym cię poinformować, że z tych ok. 40
                              milonów europejskich muzułmanów 80% (a może nawet więcej) żyje tam
                              gdzie zawsze żyło.
                              Nie siej tutaj więc poraz kolejny mohairowej paniki, że islam zalewa
                              Europę. Gwarantuję ci - nie musisz się obawiać, że Alkaida zdmuchnie
                              ci świeczki na choince.
                              • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 15:10
                                Skad masz te dane statystyczne? One sa w gruncie rzeczy przerazajace.
                              • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 15:15
                                Mi moga dmuchac i nadmuchac. Mam elektryczne lampki.
                              • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 15:44
                                Tasiemcowe dyskusje to specjalnosc Twoja, Jurka i Lepiana.

Tak na marginesie to chcialabym Cie poinformowac ze w Polsce (mowie o obecnych
                                granicach Polski) zawsze zylo ok 3 tysiecy muzulmanow . A teraz jest ich 30
                                tysiecy. Dziesieciokrotnie wiecej w ciagu , powiedzmy, 25 lat.

• jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 16:37
                                  maria421 napisała:

> Tasiemcowe dyskusje to specjalnosc Twoja, Jurka i Lepiana.

Mario, nie doszukałem się danych o liczbie muzułmanów i przedstawicieli innych
                                  religii w Europie 25 lat temu. Może jednak zdradzisz, skąd Ty masz te liczby, bo
                                  nie przypuszczam, że ot tak z powietrza chlapnełaś sobie, że "w przeciagu
                                  jednego pokolenia islam stal sie w Europie druga religia"?
                                  Nie byłoby tasiemcowej dyskusji, gdybyś od razu poparła swoje stwierdzenie
                                  jakimiś danymi, albo po prostu wycofała się z niego.
                                  Jura
                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 16:51
                                    Jureek, domagasz sie dowodow, to prosze bardzo:

Religionen

Etwa 75 % der Europäer sind Christen (vor allem katholisch, protestantisch,
                                    orthodox).[2]

Zwischen 35 und 53 Millionen, also bis zu 8 % sind Muslime, wobei die meisten
                                    Muslime in den europäischen Teilen Russlands (25 Millionen) leben, daneben im
                                    europäischen Gebiet der Türkei (5,9 Millionen), Bosnien-Herzegowina (2,2
                                    Millionen), Albanien (1,4–2,5 Millionen[3]), sowie muslimische Einwanderer und
                                    deren Nachkommen in Frankreich (5,5 Millionen), Deutschland (über 4 Millionen),
                                    im Vereinigten Königreich (1,5 Millionen) und Italien (1 Million).

Weniger als 1 % der europäischen Bevölkerung sind Juden (knapp 2 Mio.). Andere
                                    Religionen (Hinduismus, Buddhismus etc.) sind ebenfalls mit weniger als 1 %
                                    vertreten.

W calej Europie jest mniej Zydow niz muzulmanow tylko w samych Niemczech.
                                    Jeszcze jakies pytania?
                                    • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 17:01
                                      Tyle to ja też w wikipedii przeczytałem. Ja jak najbardziej zgadzam się, że
                                      aktualnie islam jest drugą religią w Europie. Ty jednak napisałaś, że stał
                                      się
                                      drugą religią w ciągu jednego pokolenia. Żeby to udowodnić, trzeba by
                                      wykazać, że jedno pokolenie wstecz nie zajmował jeszcze drugiego miejsca. Tych
                                      danych mi brakuje, ale mam nadzieję, że Ty takimi danymi dysponujesz.
                                      Jura
                                      • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:03
                                        jureek napisał:

> Tyle to ja też w wikipedii przeczytałem. Ja jak najbardziej zgadzam się, że
                                        > aktualnie islam jest drugą religią w Europie. Ty jednak napisałaś, że stał
                                        > się
                                        drugą religią w ciągu jednego pokolenia. Żeby to udowodnić, trzeba by
                                        > wykazać, że jedno pokolenie wstecz nie zajmował jeszcze drugiego miejsca. Tych
                                        > danych mi brakuje, ale mam nadzieję, że Ty takimi danymi dysponujesz.
                                        > Jura

Wiedzialam ze tak bedzie. Bo dla Ciebie jest istotne czy islam stal sie druga
                                        religia w ciagu jednego pokolenia czy w ciagu poltora pokolenia oraz czy jedno
                                        pokolenie to jest lat 20, 25 czy tez 30.
                                        Czyli- dla Ciebie nie jest wazny sam temat tylko to za co uczepic sie rozmowcy smile
                                        • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:18
                                          maria421 napisała:

> Wiedzialam ze tak bedzie. Bo dla Ciebie jest istotne czy islam stal sie druga
                                          > religia w ciagu jednego pokolenia czy w ciagu poltora pokolenia oraz czy jedno
                                          > pokolenie to jest lat 20, 25 czy tez 30.

Myslałem, że to dla Ciebie jest istotne, bo to Ty przecież napisałaś, a nie ja.
                                          No to jak? Masz jakieś liczby pokazujące, że 20, 25 czy też 30 lat temu islam
                                          nie był jeszcze drugą religią w Europie?

> Czyli- dla Ciebie nie jest wazny sam temat tylko to za co uczepic sie rozmowcy

Przypominam, że temat jest o ksenofobii Indian, ale jak widać dla Ciebie nie
                                          jest ważny sam temat, tylko to żeby przyczepić się do islamu smile
                                          Jura
                                          • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:25
                                            jureek napisał:

> Myslałem, że to dla Ciebie jest istotne, bo to Ty przecież napisałaś, a nie ja.
                                            > No to jak? Masz jakieś liczby pokazujące, że 20, 25 czy też 30 lat temu islam
                                            > nie był jeszcze drugą religią w Europie?

A Ty masz jakies dane przeczace mojej tezie? No to wal smialo zamiast czepiac
                                            sie przez nastepne 100 wpisow.

> Przypominam, że temat jest o ksenofobii Indian, ale jak widać dla Ciebie nie
                                            > jest ważny sam temat, tylko to żeby przyczepić się do islamu smile
                                            > Jura

Temat o ksenofobii Indian??? A taka wogole istnieje???
                                            • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:44
                                              maria421 napisała:

> A Ty masz jakies dane przeczace mojej tezie?

Przecież pisałem już, że nie mam takich danych i wcale nie twierdzę, że Twoja
                                              teza jest nieprawdziwa. Ja tylko mam wątpliwości i dlatego proszę Cię, żebyś Ty
                                              postawioną przez siebie tezę uzasadniła jakimiś danymi, bo wierzę, że takimi
                                              danymi dysponujesz, tylko z niezrozumiałych dla mnie powodów nie chcesz ich ujawnić.

> Temat o ksenofobii Indian??? A taka wogole istnieje???

A to już pytanie nie do mnie, tylko raczej do założyciela wątku.
                                              Jura
                                              • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:49
                                                Jureek, nie nudz.
                                                Na poczatku lat 60- tych w Niemczech bylo ok 6 tys. Turkow. Dzisiaj jest ich
                                                ile? 2,5 miliona?

A teraz triumfuj ze 40 lat to nie jest jedno pokolenie. Bo przeciez o to Ci
                                                tylko chodzi, nie?
                                                • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:57
                                                  maria421 napisała:

> A teraz triumfuj ze 40 lat to nie jest jedno pokolenie. Bo przeciez o to Ci
                                                  > tylko chodzi, nie?

Nie, nie chodzi mi o to wcale, przecież to Ciebie prosiłem o zdefiniowanie
                                                  pokolenia własnie po to, żeby samemu nie narzucać parametrów. Nie przyczepię się
                                                  nawet tego, że poprzednio pisałaś o Europie, a teraz ograniczasz się do Niemiec.
                                                  Ciekaw jestem tylko, jaka była ta druga religia w Europie 40 lat temu.
                                                  Jura
                                                  • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 19:13
                                                    Reasumujac wasze rozwazania pragne powiedziec, ze Islam oznacza
                                                    Frieden. Nigdy nie byl druga religia, tylko zawsze byl jedyna sluszna i
                                                    prawdziwa droga do Boga. Reszte nalezy zwalczac, chyba ze bezboznicy
                                                    zgodza sie dobrowolnie placic haracz na rzecz sprawiedliwych. Pozostali
                                                    powinni zasmakowac ostrza noza! Tak bylo, jest i pozostanie na wieki
                                                    wiekow, Allah akbar.
                                                  • ja.nusz Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 19:22
                                                    Ty nie reasumujesz, ty szerzysz islamofobię w najlepszym stylu maryjnym - choć w
                                                    czym jak w czym, ale w mohairowej beretce ne mogę sobie ciebie wyobrazić.
                                                  • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 19:26
                                                    Zajrzalem do Kroanu i nie wiem, o czym mowisz?
                                                    Koszmar, nauki Mohameda nazywasz bredzeniem! Wiesz, co ci grozi?
                                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 20:07
                                                    jureek napisał:

> Nie, nie chodzi mi o to wcale, przecież to Ciebie prosiłem o zdefiniowanie
                                                    > pokolenia własnie po to, żeby samemu nie narzucać parametrów. Nie przyczepię si
                                                    > ę
                                                    > nawet tego, że poprzednio pisałaś o Europie, a teraz ograniczasz się do Niemiec

A, to Ty chcesz podobne statystyki ze wszystkich krajow?
                                                    Znajdziesz je z pewnoscia w necie.

> Ciekaw jestem tylko, jaka była ta druga religia w Europie 40 lat temu.
                                                    > Jura

Tez znajdziesz w necie.
                                                  • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 20:18
                                                    Każesz mi szukać, mimo iż masz te dane? Nieładnie.
                                                    To Ty pisałaś przecież o Europie, że islam w Europie w ciągu jednego pokolenia
                                                    stał się drugą religią, a teraz się dziwisz, że nie zadowalają mnie liczby tylko
                                                    z Niemiec?
                                                    A co do tej drugiej religii w Europie 40 lat temu, to nie wiesz, jaka to była,
                                                    czy też wiesz, tylko nie chcesz mi odpowiedzieć?
                                                    Jura
                                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 22:56
                                                    jureek napisał:

> Każesz mi szukać, mimo iż masz te dane? Nieładnie.
                                                    > To Ty pisałaś przecież o Europie, że islam w Europie w ciągu jednego pokolenia
                                                    > stał się drugą religią, a teraz się dziwisz, że nie zadowalają mnie liczby tylk
                                                    > o
                                                    > z Niemiec?
                                                    > A co do tej drugiej religii w Europie 40 lat temu, to nie wiesz, jaka to była,
                                                    > czy też wiesz, tylko nie chcesz mi odpowiedzieć?
                                                    > Jura

A moze byla tylko jedna? Tylko jedna liczaca sie po tym jak te ktora kiedys
                                                    stanowila druga religie zdziesiatkowano?
                                                    Jureek, mysl troche wiecej nad tematem rozmowy a troche mniej nad tym czego by
                                                    sie tu jeszcze uczepic.
                                                    No, czego sie jeszcze uczepisz? Bedziesz dalej tupal pietami jak dzieciak i
                                                    powtarzal ze chcesz dane z calej Europy sprzed 40 lat?
                                                    To sobie tup.
                                                  • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 10:52
                                                    maria421 napisała:

> A moze byla tylko jedna? Tylko jedna liczaca sie po tym jak te ktora kiedys
                                                    > stanowila druga religie zdziesiatkowano?

Aha, teraz w ten sposób. Dobierać sobie kryteria tak, jak akurat wygodniej. Cały
                                                    czas do tej pory kryterium była dla Ciebie liczba wyznawców, epatowałaś
                                                    liczbami, jak to w ciagu 25 lat w Polsce zdziesięciokrotniła się liczba
                                                    muzułmanów itd. itp., a jak liczby nie pasuja, to szybciutko przeskakujemy na
                                                    inne kryterium, wygodniejsze, bo niedookreślone - czyli jaka religia była
                                                    licząca się. I pewnie jeszcze Ty, będziesz okreslać, co jest liczące się, a co nie.
                                                    Twoim zdaniem w Europie sprzed 40 lat nie było Bosniaków, nie było Albańczyków
                                                    (no, ci może nie liczyli się, bo ich Hodża za mordę trzymał), nie było
                                                    Algierczyków we Francji, Pakistańczyków w Anglii, palestyńskich azylantów po
                                                    wojnie sześciodniowej w Szwecji - to wszystko można pominąć, jako coś nieistotnego?
                                                    Jura

• maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 11:01
                                                    Jurek, przyznaje Ci forumowa odznake Zlotego Rzepa. Nikt tak jak Ty nie potrafi
                                                    sie czypiac jak rzep welonusmile
                                              • donnerbalken Temat o ksenofobii Indian??? 22.12.09, 18:54
                                                jureek napisał:

Cytat
                                                > Temat o ksenofobii Indian??? A taka wogole istnieje???

A to już pytanie nie do mnie, tylko raczej do założyciela wątku.

Nie!

Old Shatterhand i Winnetou się kochali jak bracia...
                                                • ja.nusz Re: Temat o ksenofobii Indian??? 22.12.09, 18:57
                                                  donnerbalken napisała:

> Old Shatterhand i Winnetou się kochali jak bracia...[/b]

Tak, ale to było w Jugosławii.
                                                  • donnerbalken Re: Temat o ksenofobii Indian??? 22.12.09, 19:20
                                                    ja.nusz napisał:

Cytat
                                                    > donnerbalken napisała:
                                                    >
                                                    > > Old Shatterhand i Winnetou się kochali jak bracia...
                                                    >
                                                    > Tak, ale to było w Jugosławii.

W Jugosławii kochali się niedobitki z K.u.K Monarchie...

Podobnie będą się niebawem w UE kochać...
                                                • lepian4 Re: Temat o ksenofobii Indian??? 22.12.09, 19:24
                                                  Tak, ale tylko dlatego, ze Old Shatterhand byl Niemcem, a Winnetou
                                                  wychowany zostal w tradycji niemieckiej przez Niemca, Klekhi Petre.
                                                  Karl May byl przynajmniej w tej kwestii konsekwentny, zaden Niemiec nie
                                                  mogl byc lajdakiem.
                                          • koelscher Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 20:20
                                            jureek napisał:

(...)Przypominam, że temat jest o ksenofobii Indian(...)

Tu by mnie rzeczywiscie interesowalo, czy ta bezdennie glupia prowokacja jest
                                            dla ciebie rzeczywiscie "tematem" ?

k-r
                                            • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 20:32
                                              koelscher napisał:

> Tu by mnie rzeczywiscie interesowalo, czy ta bezdennie glupia prowokacja jest
                                              > dla ciebie rzeczywiscie "tematem" ?

Ano jest tematem, tyle że takim z tych bardziej rozrywkowych smile
                                              Jura
                                              • koelscher Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 22:54
                                                Masz racje, wzialem to zbyt powaznie...
                                                k-r
                                              • donnerbalken Nein - es ist nicht Frieden auf Erden ! 23.12.09, 08:21
                                                jureek napisał:
                                                Cytat
                                                > koelscher napisał:
                                                >
                                                > > Tu by mnie rzeczywiscie interesowalo, czy ta bezdennie glupia prowokacja jest dla ciebie rzeczywiscie "tematem" ?
                                                >
                                                > Ano jest tematem, tyle że takim z tych bardziej rozrywkowych smile

Nu,

Und hier ist der Hund begraben!

Erst hat man den Menschen ihrer Heimat beraubt, danach der Ehre.

Die Thematisierung ihrer Probleme ist laut Jecki-Kölscher:

Cytat
                                                Tu by mnie rzeczywiscie interesowalo, czy ta bezdennie glupia prowokacja jest
                                                > dla ciebie rzeczywiscie "tematem" ?

Da wird es endlich mal deutlich wessen geistiges Erbe die Person angetreten ist.

Pure Verachtung für ein großes, stolzes Volk, weil es bereits am Boden liegt.

Da kann man ja darauf los trampeln.

Also in diesem Sinne:

Frohe Weihnachten!

"Ehre sei Gott in der Höhe - und Frieden auf Erden!" ...

Nein! es ist nicht Frieden auf Erden !

===================================================
                                                • lepian4 Re: Nein - es ist nicht Frieden auf Erden ! 23.12.09, 09:01
                                                  Slusznie, bezczelna prowokacja jest stwierdzenie, ze Ausrottung der
                                                  Indianer jest tylko rozrywkowym tematem. Nawet Obama obiecal zajac
                                                  sie notorycznym lamaniem praw czlowieka wobec niedobitkow czerwonej
                                                  rasy. Nawet na naszym forum nie bylo ani jednej akademii z tej
                                                  okazji. A wlasnie w tym roku minela chocby 100- lecie smierci
                                                  wybitnego indianskiego wodza, ktory pokojowymi srodkami probowal
                                                  wytlumaczyc amerykancom, ze postepuja nieslusznie i niehumanitarnie
                                                  wobec jego ludzi. Mniej wiecej tak, jak dzis wybrani zydzi wobec
                                                  Palestynczykow.
                                                  • donnerbalken Re: Nein - es ist nicht Frieden auf Erden ! 23.12.09, 09:25
                                                    lepian4 napisał:

Cytat
                                                    A wlasnie w tym roku minela chocby 100- lecie smierci
                                                    wybitnego indianskiego wodza, ktory pokojowymi srodkami probowal
                                                    wytlumaczyc amerykancom, ze postepuja nieslusznie i niehumanitarnie
                                                    wobec jego ludzi. Mniej wiecej tak, jak dzis wybrani zydzi wobec
                                                    Palestynczykow.

Nu,

Mam maluczkie wątplowości, czy Twój wpis spełnia wszystkie kryteria politycznej poprawności...

Wolność słowa wolnością słowa, ale gdzieś musimy ustanowić granice...

Szczególnie gdy chodzi o naszych starszych braci (siostry także) w wierze...

PS

Zapomniałeś napisać, co sądzisz o tej heroicznej bojowniczce o pokój światowy....

Zauważ, wczoraj w czadorze a dzisiaj na barykadzie o wyzwolenie ludzkości.

To na barykadach Wielkiej Rewolucji Francuskiej pokazują tylko 1,5 cycka, a tam wszystko...

https://www.renner-institut.at/frauenakademie/images/i_geschichte/franzrev_g.jpg
                                                  • lepian4 Re: Nein - es ist nicht Frieden auf Erden ! 23.12.09, 09:48
                                                    Zupelnie nie pojmuje, co masz do zacnego Heeh-rooh-nee-mooh?
                                                    Zalaczyles cudne zdjecie z dawnymi fryzurami na prerii.
                                                    Tutaj znajdziesz drobna errate:
                                                    "Im Jahre 1837 verlor er seine Eltern, die während eines Festes des
                                                    weißen Händlers Johnson von dessen Skalpjägern ermordet wurden. Der
                                                    Indianer-Häuptling der Mimbreno-Apachen, Mangas Coloradas, nahm ihn
                                                    in seine Obhut und machte aus ihm einen Krieger. Als dieser Frieden
                                                    mit den Weißen schloß, verließ Geronimo ihn."
                                                    Wspomniales poprawnosc polityczna, co w tym jest zlego, ze indianiec
                                                    wierzyl w dyplomacje z amerykancami??
                                                    Odnosnie twojego zdjecia dodam, ze jest dokladnie odwrotnie niz nam
                                                    sie wydaje. To biali handlarze mieli komercyjne zapotrzebowanie na
                                                    skalpy. To jest tez taka mzonka, jak handel czarnymi. Biali
                                                    przyplywali do portu i czarni Krieger sprzedawali za lusterka i inne
                                                    kolorowe perelki czarnych Kriegsgefangene. Dzis sie mowi, ze tylko
                                                    biali handlowali czarnymi. Mam gdzies taka poprawnosc polityczna!
                                                    Obecny prezydent nawet ukrywa swa afrykanska metryke urodzenia!!!!

• koelscher Obecny prezydent 23.12.09, 22:04
                                                    nawet ukrywa swa afrykanska metryke urodzenia!!!!

Sorry, lepian, ale chiiiiba ci sie cos popierdolilo...
                                                    Czy miala byc to moze zadziwiajaca metafora ?

k-r

lepian4 napisał:

> Zupelnie nie pojmuje, co masz do zacnego Heeh-rooh-nee-mooh?
                                                    > Zalaczyles cudne zdjecie z dawnymi fryzurami na prerii.
                                                    > Tutaj znajdziesz drobna errate:
                                                    > "Im Jahre 1837 verlor er seine Eltern, die während eines Festes des
                                                    > weißen Händlers Johnson von dessen Skalpjägern ermordet wurden. Der
                                                    > Indianer-Häuptling der Mimbreno-Apachen, Mangas Coloradas, nahm ihn
                                                    > in seine Obhut und machte aus ihm einen Krieger. Als dieser Frieden
                                                    > mit den Weißen schloß, verließ Geronimo ihn."
                                                    > Wspomniales poprawnosc polityczna, co w tym jest zlego, ze indianiec
                                                    > wierzyl w dyplomacje z amerykancami??
                                                    > Odnosnie twojego zdjecia dodam, ze jest dokladnie odwrotnie niz nam
                                                    > sie wydaje. To biali handlarze mieli komercyjne zapotrzebowanie na
                                                    > skalpy. To jest tez taka mzonka, jak handel czarnymi. Biali
                                                    > przyplywali do portu i czarni Krieger sprzedawali za lusterka i inne
                                                    > kolorowe perelki czarnych Kriegsgefangene. Dzis sie mowi, ze tylko
                                                    > biali handlowali czarnymi. Mam gdzies taka poprawnosc polityczna!
                                                    > Obecny prezydent nawet ukrywa swa afrykanska metryke urodzenia!!!!
                                                    >
                                                  • lepian4 Re: Obecny prezydent 25.12.09, 20:25
                                                    Nic mi sie nie popierdolilo.
                                • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 16:42
                                  Chm. Pomine meine Wenigkeit, ale januszek zwykle glosi cos nie na
                                  temat, dodatkowo krotko i zwiezle. Eposy pisal dawno temu i nie na
                                  tym forum.
                                  Tez zupelnie przypadkowo jest tez dziesieciokrotnie wiecej Polakow,
                                  niz w czasach, ktore wspominasz. Ale chyba nie o to chodzi?
                                  Polscy muzulmanie, to tez zupelnie inna bajka. Nigdy nie byli
                                  rozpieszczani, wiec nie wpadli na pomysl wiecznego obrazania sie i
                                  tuptania do zasilkowni. Pomijam Czeczencow, ktorych polska first
                                  lady przed wyborami meza glaszcze troskliwie przed kamerami po buzi.
                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 16:53
                                    lepian4 napisał:

> Tez zupelnie przypadkowo jest tez dziesieciokrotnie wiecej Polakow,
                                    > niz w czasach, ktore wspominasz. Ale chyba nie o to chodzi?

Napisalam o 3 tys muzulmanow w Polsce w jej obecnych granicach. Czyli od 1945 r.
                                    Liczba Polakow w tym czasie sie nie zwiekszyla 10-krotnie.

• lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 11:13
                                      Wielu muzulmanow poleglo podczas wojny za wolna Polske. W wielu
                                      jednostkach byli imanowie i inni hadzis. Wypadalo by to uszanowac i
                                      doliczyc ich do tych twoich statystyk Dla nich bylo to oczywiste.
                                      Warto by te wzorce unaocznic nowym pokoleniom, a nie bzdury
                                      obrazalskich!
                                      Co innego nasi zydowscy bracia, ktorzy masowo kolabrowali z
                                      Moscalami i do dnia dzisiejszegpo wymyslaja coraz to nowsze bajki o
                                      przesladowaniach. To dziala jak opowiastki wedkarza, ktoremu ryba z
                                      uplywem czasu, w trakcie dumnych relacji zwykle rosnie. Nawet wtedy,
                                      gdy pozostana po niej juz tylko osci.
                                      • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 11:34
                                        lepian4 napisał:

> Wielu muzulmanow poleglo podczas wojny za wolna Polske. W wielu
                                        > jednostkach byli imanowie i inni hadzis. Wypadalo by to uszanowac i
                                        > doliczyc ich do tych twoich statystyk Dla nich bylo to oczywiste.
                                        > Warto by te wzorce unaocznic nowym pokoleniom, a nie bzdury
                                        > obrazalskich!
                                        > Co innego nasi zydowscy bracia, ktorzy masowo kolabrowali z
                                        > Moscalami i do dnia dzisiejszegpo wymyslaja coraz to nowsze bajki o
                                        > przesladowaniach. To dziala jak opowiastki wedkarza, ktoremu ryba z
                                        > uplywem czasu, w trakcie dumnych relacji zwykle rosnie. Nawet wtedy,
                                        > gdy pozostana po niej juz tylko osci.

Wielu muzulmanow walczylo tez u boku Hitlera.
                                        • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 11:50
                                          Masz na mysli I. czy II wojne swiatowa?
                                          Jasne, Adi mial wielu muzulmanskich sojusznikow, np, nieskalana
                                          Turcje, ale nie przypomniam sobie, by byli wcieleni w jednostki
                                          Rzeszy. Poscy muzulmanie byli normalnymi obywatelami
                                          Rzeczypospolitej i w nalezyty sposob sluzyli krajowi. Czego nie
                                          mozna powiedziec o braciach z Bliskiego Wschodu. Warto na tym
                                          pozytywnym doswiadczeniu narodowym budowac przyszlosc. W II RP bylo
                                          to mozliwe. Pewnie dlatego, ze nie bylo specjalnych
                                          Integrationsmaßnahmen i innych poprawnych politycznie patologii.
                                          • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 11:56
                                            lepian4 napisał:

> Masz na mysli I. czy II wojne swiatowa?
                                            > Jasne, Adi mial wielu muzulmanskich sojusznikow, np, nieskalana
                                            > Turcje, ale nie przypomniam sobie, by byli wcieleni w jednostki
                                            > Rzeszy.

www.adf-berlin.de/html_docs/berichte_deutschland/muslim_nazi.html
                                            Poscy muzulmanie byli normalnymi obywatelami
                                            > Rzeczypospolitej i w nalezyty sposob sluzyli krajowi. Czego nie
                                            > mozna powiedziec o braciach z Bliskiego Wschodu. Warto na tym
                                            > pozytywnym doswiadczeniu narodowym budowac przyszlosc. W II RP bylo
                                            > to mozliwe. Pewnie dlatego, ze nie bylo specjalnych
                                            > Integrationsmaßnahmen i innych poprawnych politycznie patologii.

Polscy obywatele zydowscy nie byli brani do wojska polskiego?
                                          • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 12:11
                                            Co Ty pieprzysz? Żydzi nie walczyli w szeregach Wojska Polskiego z hitlerowskim
                                            najeźdźcą? Weź, się doucz trochę.
                                            Jura
                                            • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 12:31
                                              Bywali i tacy, ale antypolska postawa wsrod syjonistow byla
                                              powszechniejsza i na tyle zorganizowana, ze mozna by potraktowac
                                              jako standart. Pomine kolaboracje syjonistyczna. Zrobmy maly Deal
                                              Jureeku, ty podasz mi polskie jednostki, w ktorym stale towarzyszyl
                                              rabin, a ja podam ci polskie jednostki z imanem.
                                              • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 12:54
                                                pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82u%C5%BCba_duszpasterska_%28II_RP%29#S.C5.82u.C5.BCba_duszpasterska_wyznania_moj.C5.BCeszowego
                                                • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 13:31
                                                  To, ze panstwo wydawlo szczodrze pieniadze na takie posadki, jest mi od
                                                  dawna wiadomo. Pytanie brzmialo jednak, w jakich jednostkach owi duchowni
                                                  byli eingesetzt? Pytam sie o czasy wojny, gdy trzeba bylo z narazeniem
                                                  wlasnego zycia ruszyc wlasna dupe, a nie o czasy pokoju, gdy robiono
                                                  pamiatkowo-patriotyczne zdjecia dla potomnych
                                                  Ja usilnie szukalem i nic nie znalazlem
                                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 13:51
                                                    Lepian, przeczytales to co zalinkowal Jurek?

"Dywizje, brygady i garnizony, w których znajdowało się ponad 1500 wojskowych
                                                    wyznania mojżeszowego i szpitale ponad 250 łóżek, miały osobnego rabina wojskowego"

Rabin byl tam , gdzie bylo ponad 1500 wojskowych wyznania mojzeszowego.
                                                    Teraz tylko trzeba byloby znalezc ilu rabinow bylo w Polskim Wojsku II RP i juz
                                                    bedziesz wiedzial ilu Zydow sluzylo wtedy w wojsku.

I nie opowiadaj o tym, ze ci Zydzi, ktorzy sluzyli wtedy w wojsku nie narazali
                                                    wlasnego zycia bo nie masz na to zadnych dowodow.

• lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 14:05
                                                    Podaj mi wiec prosze jednostki podczas kampani wrzesniowej, w ktorej byl
                                                    rabin. Znam jednostki, w ktorych byli kapelmistrze, imani. Nie znam
                                                    jednak ani jednej z rabinem. Powtorze sie, papierki z czasu pokoju wcale
                                                    mnie nie interesuja. Dodam wiecej, gdyby sie choc jeden taki bohater
                                                    znalazl, mielibysmy dzis w kazdym miescie jego pomniki. Dzieki ich
                                                    kolaboranckiej naturze, przynajmniej to dobrodziejstwo zostalo nam
                                                    oszczedzone.
                                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 14:09
                                                    lepian4 napisał:

> Podaj mi wiec prosze jednostki podczas kampani wrzesniowej, w ktorej byl
                                                    > rabin. Znam jednostki, w ktorych byli kapelmistrze, imani. Nie znam
                                                    > jednak ani jednej z rabinem. Powtorze sie, papierki z czasu pokoju wcale
                                                    > mnie nie interesuja. Dodam wiecej, gdyby sie choc jeden taki bohater
                                                    > znalazl, mielibysmy dzis w kazdym miescie jego pomniki. Dzieki ich
                                                    > kolaboranckiej naturze, przynajmniej to dobrodziejstwo zostalo nam
                                                    > oszczedzone.

"Groby żydowskie pośród katolickich – miejsce pochowania poległych w czasie
                                                    kampanii wrześniowej w 1939 r., Cmentarz powązkowski, Warszawa

1 września 1939 r. w ogólnopolskim dzienniku Nasz Przegląd ukazało się oświadczenie:
                                                    Quote-alpha.png
                                                    Organizacja Syjonistyczna i naród żydowski stoją po stronie polskiej, gotowe do
                                                    walki o swą godność i niepodległość. To oświadczenie winno być drogowskazem dla
                                                    światowego żydostwa. Miejsce Żydów całego świata jest po stronie polskiej[75].

W czasie tzw. kampanii wrześniowej w 1939, ok. 120 tys. obywateli polskich
                                                    narodowości żydowskiej lub żydowskiego pochodzenia wzięło udział w walkach z
                                                    Niemcami i Sowietami, będąc żołnierzami polskiej armii. Ustalono, że w czasie
                                                    całej II wojny światowej, 32 216 żydowskich żołnierzy i oficerów Wojska
                                                    Polskiego zginęło, a ok. 61 tys. zostało wziętych do niewoli przez nazistów
                                                    (większość z nich nie przeżyła)[76]. Ci, którzy zostali zwolnieni, bardzo szybko
                                                    znaleźli się w gettach i obozach pracy, gdzie podzielili los swoich żydowskich
                                                    współobywateli."
                                                  • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 14:27
                                                    Przytoczylas bardzo ciekawe zrodlo informacji. Szkoda, ze autor nawet nie
                                                    sprawdzil, co pisze. Powolujesz sie wiec na nastepujace dane:
                                                    120.000,00 żydowskich żołnierzy i oficerów Wojska Polskiego sluzylo
                                                    -32 216 zginęło,
                                                    - ok 61.000 wpadlo w niewole. Co z reszta?
                                                    26.784 przepadlo! Sa to ci dezertezy, o ktorych donnerbalken wspominal?

Fanatycy Holocaustu wspominaja miliony zydowskich ofiar. Jaki procent
                                                    stanowia ci z posrod tych poczciwych 120.000 tysiecy? Ilu wymigalo sie,bo
                                                    mialo Polske w nosie? Gdzie byli rabini?

Zreszta mozemy sie rozdrabniac na jeszce absurdalniejsze szczegoly.
                                                    Faktem bezspornym jest, ze bez poprawnosci politycznej muzulmanie byli,
                                                    nie tylko w Polsce, ale w calej Europie najnormalniejszymi obywatelami.
                                                    Dopiero nadgorliwosc poprawnych politycznie poprzewracala wszystkim w
                                                    glowie.
                                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 14:57
                                                    lepian4 napisał:

> Przytoczylas bardzo ciekawe zrodlo informacji. Szkoda, ze autor nawet nie
                                                    > sprawdzil, co pisze. Powolujesz sie wiec na nastepujace dane:
                                                    > 120.000,00 żydowskich żołnierzy i oficerów Wojska Polskiego sluzylo
                                                    > -32 216 zginęło,
                                                    > - ok 61.000 wpadlo w niewole. Co z reszta?
                                                    > 26.784 przepadlo! Sa to ci dezertezy, o ktorych donnerbalken wspominal?

Lepian, wiesz ilu Slazakow poszlo na wojne, wcielonych do armii Hitlera i nigdy
                                                    z niej nie wrocilo i wszelki slad po nich zaginal?
                                                    To tez dezerterzy?

• lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 15:06
                                                    To teraz bedziemy dyskutowali o Slazakach?
                                                    Nie daj Boze dokopiemy sie slaskich zydow i nigdy sie z tej dyskusji nie
                                                    wygrzebiemy.
                                                  • ja.nusz Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 15:08
                                                    Wszyscy dookoła spełnili twoje prośby zalinkowali ci co mogli o
                                                    żydowskich wojakach, a ty trzymasz nadal w tajemnicy swoich
                                                    muzułmanów frontowych. Wszystkie przedstawione dane i fakty olewasz
                                                    sikiem prostym, bo demaskują cię jako ciemniaka, który swoją rację
                                                    uważa za swojszą.
                                                  • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 15:37
                                                    A moze ty odpowiesz na moje pytanie odrobine kompetentniej, niz twoi
                                                    poprzednicy? Pytanie brzmi, w jakich jednostkach sluzyli rabini podczas
                                                    kampanii wrzesniowej? Przeciez nie jest to zadna tajemnica. Wrecz
                                                    przeciwnie, wspaniala wiesc dla propagandy Shoah Businessu. Marii zadalem
                                                    tez inne pytanie: jaki procent stanowi 120.000 zolnierzy wobec calej
                                                    populacji wspolwyznawcow, ktorych ofiary ocenia sie juz w milionach?
                                                    Bylbym ci wdzieczny, gdybys mogl cos wniesc konstruktywnego do tej
                                                    Nebesächlichkeit tasiemcowej
                                                  • fan.club W kwestii rankingu religii w Europie. 24.12.09, 16:27
                                                    www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/0,1518,668821,00.html
                                                  • maria421 Re: W kwestii rankingu religii w Europie. 25.12.09, 22:09
                                                    "Moscheen zu bauen ist eine Art, das Terrain zu markieren",

Warto to zapamietac.
                                              • donnerbalken Armia Andersa 23.12.09, 14:11
                                                lepian4 napisał:

Cytat
                                                > Bywali i tacy, ale antypolska postawa wsrod syjonistow byla
                                                > powszechniejsza i na tyle zorganizowana, ze mozna by potraktowac
                                                > jako standart.

Gdy Armia Andersa przedziarała się poprzez Bliski Wschód do Monte Cassino, połowa jego żołnierzy pozostała w Jeruzalem i ustanowiła trzon przyszłych Israeli Defense Forces...

(Zdezertowała nie powiedziałem....)
                                • ja.nusz Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 19:15
                                  maria421 napisała:

> Tak na marginesie to chcialabym Cie poinformowac ze w Polsce (mowie o obecnych
                                  > granicach Polski) zawsze zylo ok 3 tysiecy muzulmanow . A teraz jest ich 30
                                  > tysiecy. Dziesieciokrotnie wiecej w ciagu , powiedzmy, 25 lat.

No to Maryja wytoczyła koronny argument w sprawie zagrożenia Europy przez islam.
                                  30.000 sztuk obrzezanego bydła w granicach Rzeczypospolitej - to
                                  śmierdzi mi końcem katolicyzmu.
                                  >
                                  • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 19:16
                                    Janusz, nie bluzgaj, bo tworzysz durna dyskusje owsika.
            • ja.nusz Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 10:50
              maria421 napisała:

> A w przeciagu jednego pokolenia islam stal sie w Europie druga religia. Bez
              > najazdu w klasycznym tego slowa znaczeniu.

A może zdradzisz nam, jaką to religię islam wysiudał z drugiego miejsca w
              Europie - czy może jednak już zawsze był srebrnym medalistą?
              • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:01
                ja.nusz napisał:

> A może zdradzisz nam, jaką to religię islam wysiudał z drugiego miejsca w
                > Europie - czy może jednak już zawsze był srebrnym medalistą?

Zeby zajas drugie miejsce niekoniecznie trzeba kogos z tego drugiego miejsca
                wysiudac.
                • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 12:28
                  maria421 napisała:

> Zeby zajas drugie miejsce niekoniecznie trzeba kogos z tego drugiego miejsca
                  > wysiudac.

W tym przypadku jednak trzeba, bo jak sama napisałaś, w poprzednim pokoleniu
                  Europy nie zamieszkiwali wyłącznie chrześcijanie i niewierzący, ktoś więc te
                  drugie miejsce musiał zajmować, zanim zajął je islam.
                  Jura
                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 13:10
                    jureek napisał:

> W tym przypadku jednak trzeba, bo jak sama napisałaś, w poprzednim pokoleniu
                    > Europy nie zamieszkiwali wyłącznie chrześcijanie i niewierzący, ktoś więc te
                    > drugie miejsce musiał zajmować, zanim zajął je islam.
                    > Jura

Jureek, zamiast tracic czas na liczenie ile diablow zmiesci sie na szpilce
                    pomysl ze za jakis czas islam wysiuda chrzescijan z pierwszego miejsca. I to
                    bedzie rowniez po czesci Twoja zasluga.
                    • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 13:42
                      maria421 napisała:

> I to
                      > bedzie rowniez po czesci Twoja zasluga.

No co Ty? Mam troje wychowanych po katolicku dzieci. Uważasz, że powinienem mieć
                      więcej?
                      Jura
                      • donnerbalken Udowodnij, że prawdę mówisz! 22.12.09, 14:15
                        jureek napisał:

Cytat
                        > maria421 napisała:
                        >
                        > > I to
                        > > bedzie rowniez po czesci Twoja zasluga.
                        >
                        > No co Ty? Mam troje wychowanych po katolicku dzieci. Uważasz, że powinienem mieć więcej?
                        > Jura

Nu, a dlaczego nie mogę znaleźć ich obrazka w internecie?

Udowodnij, że prawdę mówisz!
                        • jureek Re: Udowodnij, że prawdę mówisz! 23.12.09, 11:01
                          donnerbalken napisała:

> Nu, a dlaczego nie mogę znaleźć ich obrazka w internecie?

Bo dupa z Ciebie, a nie rechercher! Oczywiście, że są w internecie dane o moich
                          dzieciach i to dokładnie takie, które potwierdzają to, co wyżej napisałem.
                          Jura
                        • jureek Re: Udowodnij, że prawdę mówisz! 23.12.09, 11:20
                          Jak będę miał dobry humor, to może dodatkowo zeskanuję jeszcze specjalnie dla
                          Asieka-maglary zdjecie córki, gdy razem z grupą Sternsinger śpiewała kolędy w
                          urzędzie kanclerskim w Berlinie. To było jeszcze za tego kanclerza, co o fuchę w
                          Gazpromie się starał.
                          Jura
                      • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 14:26
                        jureek napisał:
                        >
                        > No co Ty? Mam troje wychowanych po katolicku dzieci. Uważasz, że powinienem mie
                        > ć
                        > więcej?
                        > Jura

Uwazam ze powinienes zdac sobie sprawe z tego czym jest islam i wyciagnac
                        konsekwencje.
                        • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 14:30
                          Jakie konsekwencje? Konkrety poproszę.
                          Jura
                          • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 15:35
                            jureek napisał:

> Jakie konsekwencje? Konkrety poproszę.
                            > Jura

Konsekwencje wynikajace z niepohamowanej islamizacji Europy.
                            • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 15:38
                              Poczytajcie sobie o Casablance, Islamabadzie...
                              Nic innego w Europie nasi bracia nie wymysla
                            • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 16:31
                              maria421 napisała:

> Konsekwencje wynikajace z niepohamowanej islamizacji Europy.

Prosiłem o konkrety, a Ty znowu okólniki. Zarzuciłaś mi, że przyczyniam się do
                              tego, że w przyszłości islam będzie na pierwszym miejscu w Europie.
                              Pytam więc, co konkretnie mam robić, żebym się do tego nie przyczyniał.
                              Co zrobiłem, już Ci napisałem, Ty uważasz, że to za mało. Co Ty zrobiłaś więcej?
                              Jura
                              • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 16:58
                                jureek napisał:

> Prosiłem o konkrety, a Ty znowu okólniki. Zarzuciłaś mi, że przyczyniam się do
                                > tego, że w przyszłości islam będzie na pierwszym miejscu w Europie.
                                > Pytam więc, co konkretnie mam robić, żebym się do tego nie przyczyniał.

Zaczac od zapoznania sie z tym czym jest islam zamiast zachlystywania sie
                                muzulmanka w chuscie na silowni.

> Co zrobiłem, już Ci napisałem, Ty uważasz, że to za mało. Co Ty zrobiłaś więcej
                                > ?
                                > Jura

Poznalam, wyciagnelam wnioski. Konkretne.
                                • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 17:12
                                  maria421 napisała:

> Zaczac od zapoznania sie z tym czym jest islam zamiast zachlystywania sie
                                  > muzulmanka w chuscie na silowni.

Myślisz, że od tego, że na niszowym forum poinformowałem o tym, że zobaczyłem na
                                  siłowni dziewczynę w chuście, islam urośnie w siłę i stanie się pierwszą religią
                                  w Europie? Wydaje mi się, że wyraźnie przeceniasz mnie i to forum.

> Poznalam, wyciagnelam wnioski. Konkretne.

No właśnie pytam, jakie konkretnie, a Ty jak zwykle odpowiadasz ogólnikowo.
                                  Jura
                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:06
                                    jureek napisał:

> Myślisz, że od tego, że na niszowym forum poinformowałem o tym, że zobaczyłem n
                                    > a
                                    > siłowni dziewczynę w chuście, islam urośnie w siłę i stanie się pierwszą religi
                                    > ą
                                    > w Europie? Wydaje mi się, że wyraźnie przeceniasz mnie i to forum.

Temat muzulmanki na silowni to nie byla jedyna okazje kiedy rozmawialismi o
                                    islamie, wiec mialam okazje wczesniej poznac Twoj bardzo tolerancyjny stosunek
                                    do tej religii.

> No właśnie pytam, jakie konkretnie, a Ty jak zwykle odpowiadasz ogólnikowo.
                                    > Jura

Odpowiadam na tyle na ile moge odpowiedziec na forum.
                                    • ja.nusz Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:26
                                      Próbowałem w normalny sposób zapytać - kiszka blada.
                                      Próbowałem normalnie tłumaczyć - kiszka blada.

Proszę mi wybaczyć ( w ostateczności wygumkować), ale ja tego mohairowego
                                      pierdolenia tej dewotki już nie trawię.
                                      • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:40
                                        Januszku, jezeli cos jest dla Ciebie za trudne, to nie czytaj, nie bedziesz mial
                                        niestrawnosci.
                                        To jedyna rada jaka moge Ci dac, bo jak Cie z chamstwa wyleczyc to naprawde nie
                                        wiem.
                                        • ja.nusz Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:48
                                          Co ja mam tu czytać? I co jest zbyt trudne? Chyba nie masz na myśli tych twoich
                                          dewotycznych debilizmów? Wtrąciłaś coś do wątku, potem poodwracałaś wszystkie
                                          koty, wszystkimi możliwymi ogonami i nadal rżniesz mohairowego głupa - bujaj się
                                          ciotka.
                                      • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:54
                                        O prosze, klasyka januszka. Krotko, zwiezle i nie na temat. I to ma byc
                                        dyskusja tasiemiec? Lepiana tez jakis czas nie bylo.
                                        • ja.nusz Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:59
                                          W tasiemcowe, to Ma ryja wciąga pana Jerzego, a ja nie wychodzę z podziwu jak on
                                          znosi ten mohairowy amok.
                                          • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 19:09
                                            Fajny dowcip.
                                          • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 19:09
                                            ja.nusz napisał:

> W tasiemcowe, to Ma ryja wciąga pana Jerzego, a ja nie wychodzę z podziwu jak o
                                            > n
                                            > znosi ten mohairowy amok.

Dziękuję za uznanie. Ja po prostu mam wrodzoną cierpliwość. Nie chcę się
                                            chwalić, ale gdy pracowałem jako nauczyciel i korepetytor (to dawne już czasy),
                                            rodzice moich uczniów też bardzo cenili moją cierpliwość wobec ich dzieci. Tak
                                            mnie już bozia obdarowała, że trudno wyprowadzić mnie z równowagi. Tu, na forum,
                                            to chyba tylko Lepianowi się to udało. Będzie mogł to sobie wpisać w referencje,
                                            że udało mu się wqrwić niespotykanie spokojnego z natury człowieka.
                                            Jura
                                            • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 19:15
                                              Wow, wzruszylem sie. Ich wußte es doch immer, nun habe ich Beweise: ich
                                              bin einzigartig und wertvoll!
                                            • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 20:09
                                              Jureek, uznanie od Januszka to raczej zenujaca sprawa jest....
                                    • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:32
                                      maria421 napisała:

> Temat muzulmanki na silowni to nie byla jedyna okazje kiedy rozmawialismi o
                                      > islamie, wiec mialam okazje wczesniej poznac Twoj bardzo tolerancyjny stosunek
                                      > do tej religii.

Stosunek stosunkiem, a konkretne działania konkretnymi działaniami. Zarzuciłaś
                                      mi, że między innymi z mojej winy islam zajmie w przyszłości pierwsze miejsce w
                                      Europie. Dlatego pytam, jakie moje działania przyczyniają się do tego?
                                      Nie sądzisz chyba, że mój tolerancyjny stosunek do islamu wyrażany na niszowym
                                      forum może mieć wpływ na miejsce islamu w Europie?

>
                                      > > No właśnie pytam, jakie konkretnie, a Ty jak zwykle odpowiadasz ogólnikow
                                      > o.
                                      > > Jura
                                      >
                                      > Odpowiadam na tyle na ile moge odpowiedziec na forum.

Dlaczego nie możesz na forum? Jeżeli masz jakieś skuteczne rady, jak zwykły
                                      śmiertelnik może przyczynić się do zatrzymania ekspansji islamu, lecz
                                      zatrzymujesz te rady tylko dla siebie, mimo iż ludzie Cię pytają, to sama
                                      przyczyniasz się do tego, że islam stanie się pierwszą religią w Europie.
                                      Zachowujesz się trochę jak sprzedawcy Amwaya, którzy też tylko roztaczają wizje,
                                      zalecają zapoznawanie się z ich materiałami informacyjnymi, ale gdy zapytać o
                                      konkrety, to chowają głowę w piach.
                                      Jura
                                      • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:43
                                        jureek napisał:
                                        >
                                        > Stosunek stosunkiem, a konkretne działania konkretnymi działaniami. Zarzuciłaś
                                        > mi, że między innymi z mojej winy islam zajmie w przyszłości pierwsze miejsce w
                                        > Europie. Dlatego pytam, jakie moje działania przyczyniają się do tego?
                                        > Nie sądzisz chyba, że mój tolerancyjny stosunek do islamu wyrażany na niszowym
                                        > forum może mieć wpływ na miejsce islamu w Europie?

To Ty tylko na forum masz tolerancyjny stosunek do islamu?

> Dlaczego nie możesz na forum? Jeżeli masz jakieś skuteczne rady, jak zwykły
                                        > śmiertelnik może przyczynić się do zatrzymania ekspansji islamu, lecz
                                        > zatrzymujesz te rady tylko dla siebie, mimo iż ludzie Cię pytają, to sama
                                        > przyczyniasz się do tego, że islam stanie się pierwszą religią w Europie.
                                        > Zachowujesz się trochę jak sprzedawcy Amwaya, którzy też tylko roztaczają wizje
                                        > ,
                                        > zalecają zapoznawanie się z ich materiałami informacyjnymi, ale gdy zapytać o
                                        > konkrety, to chowają głowę w piach.
                                        > Jura

Rady moge dawac po kolei. Pierwsza i nieodzowna jest zapoznanie sie z islamem.
                                        Jak sie zapoznasz dostaniesz nastepna rade.
                                        • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 18:54
                                          maria421 napisała:

> To Ty tylko na forum masz tolerancyjny stosunek do islamu?

Nie, nie tylko na forum. Nie chodzi jednak o stosunek, lecz o konkretne
                                          działania. Nie sądzisz chyba, że gdyby mój stosunek (powtarzam - sam stosunek, a
                                          nie konkretne działania) do islamu był nietolerancyjny, to muzułmanie mniej
                                          dzieci by robili?

> Rady moge dawac po kolei. Pierwsza i nieodzowna jest zapoznanie sie z islamem.
                                          > Jak sie zapoznasz dostaniesz nastepna rade.

No właśnie, jak amwayowcy. U nich też tak jest - najpierw zapoznaj się z naszymi
                                          materiałami informacyjnymi, a potem pogadamy o konkretach. Pamiętasz skorego,
                                          jak na każde pytanie o konkrety odsyłał on do zapoznania się z jakimś planem
                                          marketingowym?
                                          Takie nieodpowiadanie na pytania, narzucanie jedynej słusznej drogi i kolejności
                                          są charakterystyczne dla prania mózgu. Sorry, ale nie ze mną takie numery. Mam
                                          zbyt krytyczną naturę, aby poddać się takim procedurom.
                                          Jura
                                          • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 20:05
                                            Jureek, nie rozsmieszaj mnie. Gdybys Ty mial krytyczna nature to juz dawno sam
                                            zapoznalbys sie gruntownie z tematem "islam".

• jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 20:30
                                              maria421 napisała:

> Jureek, nie rozsmieszaj mnie. Gdybys Ty mial krytyczna nature to juz dawno sam
                                              > zapoznalbys sie gruntownie z tematem "islam".

Aha, teraz branie pod włos się zaczyna. Nieźle, nieźle - a konkretów jak nie
                                              było, tak nie ma.
                                              Jak rozumiem, według Ciebie krytyczna natura objawia się tym, że ktoś zapoznaje
                                              się z materiałami przez Ciebie podsuniętymi i podąża wytyczoną przez Ciebie
                                              ścieżką poznania.
                                              Według mnie jednak krytycyzm objawia się miedzy innymi tym, że człowiek sam
                                              wybiera sobie obszary zainteresowań, a niekoniecznie to, do czego inni go
                                              namawiają. Owszem, religioznastwo jest ciekawą i dla mnie dziedziną, nie
                                              zamierzam jednak skupiać się przede wszystkim na poznawaniu islamu. Nie każdy
                                              musi być specjalistą w tej dziedzinie, jak Ty, która potrafisz na prawie każdą
                                              okoliczność znaleźć odpowiedni cytat z Koranu, niczym Świadkowie Jehowy
                                              swobodnie rzucający cytatami z Biblii. Nie mam ani ambicji, ani czasu, by
                                              osiągnąć takie wyżyny.
                                              Jura
                                              • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 22:50
                                                Jakie chcesz konkrety jezeli uciekasz od ogolnej wiedzy na temat islamu?

Nie masz zamiaru skupiac sie na islamie- nie musisz. Tylko badz konsekwentny i
                                                nie wypowiadaj sie na tematy na jakie nie masz pojecia i na jakie nie chcesz
                                                miec pojecia.
                                                • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 10:31
                                                  maria421 napisała:

> Jakie chcesz konkrety jezeli uciekasz od ogolnej wiedzy na temat islamu?

Ojejku, normalnie ręce opadają. Tyle razy wyjaśniałem, o jakie konkrety mi
                                                  chodzi, a Ty dalej pytasz "jakie chcesz konkrety". Chodzi mi o przykłady
                                                  działań, jakie powinienem podjąć, żeby nie przyczynić się do tego, że w
                                                  przyszłości islam stanie się pierwszą religią w Europie. Ty ciągle odpowiadasz
                                                  na to, że najpierw mam studiować islam. To nie jest żadne działanie, przecież
                                                  to, że dogłębnie poznam tę religię, nie spowoduje, że kobiety muzułmańskie
                                                  przestaną rodzić.
                                                  Poza tym znowu manipulujesz, zakładając, że uciekam od ogólnej wiedzy na
                                                  temat islamu. Wcale nie uciekam, śmiem twierdzić, że ogólną wiedzę (i to na
                                                  poziomie wyższym niż encyklopedyczny) już mam, nie zamierzam jedynie studiować
                                                  Koranu od deski do deski, żeby na każdą okoliczność mieć stosowny cytat. To ja
                                                  już zamiast Koranu wolę Biblię poczytać.

> Nie masz zamiaru skupiac sie na islamie- nie musisz. Tylko badz konsekwentny i
                                                  > nie wypowiadaj sie na tematy na jakie nie masz pojecia i na jakie nie chcesz
                                                  > miec pojecia.

Zaraz, zaraz. To, że nie posiadam dogłębnej wiedzy, nie oznacza jeszcze wcale,
                                                  że nie mam pojęcia. To nie jest tak, że albo jest się ekspertem, albo nie ma się
                                                  pojecia. Miedzy jednym a drugim jest jeszcze całe spektrum stanów posrednich.
                                                  Uważasz, że można wypowiadać się tylko na tematy będące w centrum
                                                  zainteresowania wypowiadającego się? Kurcze, to taki np. Leonardo da Vinci na
                                                  żaden temat nie mógłby się wypowiedzieć, bo tego renesansowego człowieka
                                                  interesowało wszystko i trudno byłoby znaleść dziedzinę na której byłby skupiony.
                                                  Jura
                                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 10:59
                                                    Jurek, po pierwsze- ja Cie do zadnych dzialan nie namawiam i nie mam zamiaru
                                                    namawiac.
                                                    Po drugie- zeby podjac dzialania trzeba byc samemu do nich przekonanym.
                                                    Zeby byc samemu do nich przekonanym trzeba wiedziec dlaczego. Zeby wiedziec
                                                    dlaczego trzeba posiadac wiedze na temat.

Ty, jak juz powiedziales, nie masz ambicji w tym kierunku bo uznajesz ze wiesz
                                                    juz wystraczajaco duzo zeby sie wypowiadac.

Coz moge powiedziec jeszcze? Ze Sokrates glupi byl kiedy mowil "Wiem ze nic nie
                                                    wiem"?
                                                  • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 11:40
                                                    maria421 napisała:

> Jurek, po pierwsze- ja Cie do zadnych dzialan nie namawiam i nie mam zamiaru
                                                    > namawiac.

Stawiasz mi jednak zarzut, że miedzy innymi to z mojej winy islam tak urosnie w
                                                    siłę, że stanie się pierwszą religią w Europie.
                                                    Napisałem ci konkrety, co ja mały robaczek zrobiłem, żeby tak się nie stało.
                                                    Ty napisałaś, że to za mało, że przede wszystkim powinienem dogłębnie poznać
                                                    islam, konkretów jednak nie podałaś.

> Po drugie- zeby podjac dzialania trzeba byc samemu do nich przekonanym.

Nie trzeba. W pracy pracuję nad kampaniami reklamowymi, a wcale nie jestem np.
                                                    przekonany, że Jaguar to najlepsze auto pod słońcem.

> Ty, jak juz powiedziales, nie masz ambicji w tym kierunku bo uznajesz ze wiesz
                                                    > juz wystraczajaco duzo zeby sie wypowiadac.
                                                    >
                                                    > Coz moge powiedziec jeszcze? Ze Sokrates glupi byl kiedy mowil "Wiem ze nic nie
                                                    > wiem"?

Z tym Sokratesem, to strzeliłaś sobie w kolano, bo to nie ja zarzucam innym
                                                    niewiedzę, czyli wywyższam swoją wiedzę, tylko Ty cały czas to robisz.
                                                    Jura
                                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 11:50
                                                    Jurku, ja przeciez nie chce robic zadnej reklamy nikomu, wiec Twoje porownanie
                                                    do reklamy Jaguara jest absolutnie chybione.

Po drugie, ja nigdy nie uciekalam od zapoznania sie z materialami zrodlowymi
                                                    dotyczacymi omawianego tematu, jak Ty to robisz. W kwestii islamu moge
                                                    powiedziec ze wiem wiecej od Ciebie, ale nigdy nie powiedzialam ze wiem
                                                    wszystko. Ale poniewaz jestem swiadoma ze nie wiem wszystkiego to dalej szukam.
                                                    I to co dalej znajduje potwierdza to co juz na ten temat mysle. Ty natomiast nie
                                                    chcesz szukac, uwazasz ze jest Ci to niepotrzebne.
                                                  • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 12:10
                                                    maria421 napisała:

> Jurku, ja przeciez nie chce robic zadnej reklamy nikomu, wiec Twoje porownanie
                                                    > do reklamy Jaguara jest absolutnie chybione.

Tu nie chodzi, to tylko przykład, że można podejmować skuteczne działania, wcale
                                                    nie będąc do nich przekonanych.
                                                    Ja jednak widzę, że bardziej zależy Ci na tym, żeby przekonać mnie, jaki to
                                                    islam jest bzydki, niż na tym, żeby zrobić coś pozytywnego w tym
                                                    kierunku, żeby jednak chrześcijaństwo pozostało na pierwszym miejscu w Europie.
                                                    Nie musisz mnie aż tak przekonywać, bo ani mi śni konwertować na islam.

> Po drugie, ja nigdy nie uciekalam od zapoznania sie z materialami zrodlowymi
                                                    > dotyczacymi omawianego tematu, jak Ty to robisz. W kwestii islamu moge
                                                    > powiedziec ze wiem wiecej od Ciebie, ale nigdy nie powiedzialam ze wiem
                                                    > wszystko. Ale poniewaz jestem swiadoma ze nie wiem wszystkiego to dalej szukam.
                                                    > I to co dalej znajduje potwierdza to co juz na ten temat mysle. Ty natomiast ni
                                                    > e
                                                    > chcesz szukac, uwazasz ze jest Ci to niepotrzebne.

Skąd takie wnioski, że nie chcę szukać? To, że nie piszę się na prowadzenie
                                                    przez Ciebie za rączkę, nie znaczy wcale, że odrzucam wszelkie informacje, jeśli
                                                    tylko dotyczą islamu. Faktem jest, że islam nie jest moją obsesją, ani nawet
                                                    centralnym punktem zainteresowania, ale nie znaczy to wcale, że szukam. Ostatnio
                                                    np. znalazłem ciekawe materiały o panowaniu islamu w Hiszpanii, jeszcze przed
                                                    wyprawami krzyżowymi. Ciekawy był też artykuł o kontaktach świętego Franciszka z
                                                    islamem. To wcale nie jest tak, że temat mnie w ogóle nie interesuje, nie jest
                                                    to jednak główny punkt moich zainteresowań.
                                                    Jura
                                                  • jureek Re: poprawka 23.12.09, 12:14
                                                    jureek napisał:

> maria421 napisała:
                                                    >
                                                    > > Jurku, ja przeciez nie chce robic zadnej reklamy nikomu, wiec Twoje porow
                                                    > nanie
                                                    > > do reklamy Jaguara jest absolutnie chybione.
                                                    >
                                                    > Tu nie chodzi o reklamę, to tylko przykład, że można podejmować
                                                    skuteczne działania, wcal
                                                    > e
                                                    > nie będąc do nich przekonanym.
                                                  • maria421 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 14:06
                                                    Wniosek ze nie chcesz szukac wyciagnelam z tego co Ty sam piszesz.

A sw. Franciszek chcial nawrocic sultana na chrzescijanstwo. Masz zamiar go
                                                    nasladowac?

Mowisz ze Hiszpanii za panowania Maurow czytales. Czyli o pakcie z Umar, o
                                                    meczennikach z Kordoby , o okrucienstwach Almanzora, o zniszczeniu Santiago de
                                                    Compostela tez.
                                              • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 23.12.09, 03:52
                                                Czasu masz duzo. O ambicjach nie chce dyskutowac.
                      • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 15:14
                        Trojka to taki symbol chrzescjanski. Istnieja obawy, ze z tego
                        powodu sasiedzi moga poczuc sie urazeni. Moze warto, by uniknac
                        nieporozumien, o kolejne cudko. Dodam jesczce, ze czworka to tez
                        szalenie wazny symbol chrzescjanski. Dieser Weg wird kein leichter
                        sein!
          • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:05
            Wszystkie powazne pdreczniki gramatyki czeskiej tez sa po niemiecku
            i nikomu to nie przeszkadza. Wielu wybitnych Czechow nie potrafilo
            nawet mowic po czesku. To tez jest przyklad ksenofobii?
            • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:13
              lepian4 napisał:

> To tez jest przyklad ksenofobii?

Nie.
              • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:40
                To dziwne, bo takie same aspekty ze zmierzchlej przeszlosci sa w
                przypadku Szwajcarow dowodem na ich rzekoma ksenofobie.
                • jureek Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:44
                  lepian4 napisał:

> To dziwne, bo takie same aspekty ze zmierzchlej przeszlosci sa w
                  > przypadku Szwajcarow dowodem na ich rzekoma ksenofobie.

Może dla kogoś innego są, ale nie dla mnie. Nie pisałem o podręcznikach
                  gramatyki Schweizerdeutsch po niemiecku.
                  Jura
                  • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 22.12.09, 11:50
                    Tak, fakycznie nie pisales o tym. Podobnie jak nie psiales o
                    najstarszym niemieckim uniwersytecie w Pradze, o Fryderyku Smetanie,
                    ktory nie zanl ani jednego czeskiego slowa, etc. Ty tylko rzucasz na
                    wiatr teorie o ksenofobiach i innych antygermanskich fobiach
        • donnerbalken opłakane skutki braku należnej polityki imigracyjn 22.12.09, 11:59
          maria421 napisała:

Cytat
          Do Ameryki Polnocnej tez najpierw przyjechali z Europy tacy owczesni imigranci
          na statku ktory sie nazywal "Mayflower".

I tu widzimy opłakane skutki braku należnej polityki imigracyjnej ludności tubylczej (Autochtoni) w obu Amerykach.

To się w Ameryce po 9.11. już nie powtórzy....
          • donnerbalken Ot, czego Indianom wtedy brakowało... 22.12.09, 13:15
            donnerbalken napisała:

Cytat
            > maria421 napisała:
            >
            > Cytat
            > Do Ameryki Polnocnej tez najpierw przyjechali z Europy tacy owczesni imigranci
            > na statku ktory sie nazywal "Mayflower".
            >

>
            > I tu widzimy opłakane skutki braku należnej polityki imigracyjnej ludności tuby
            > lczej (Autochtoni) w obu Amerykach.
            >
            > To się w Ameryce po 9.11. już nie powtórzy....
            >
            >

Ot, czego Indianom wtedy brakowało...
      • donnerbalken off topic... 22.12.09, 11:34

jureek napisał:

Cytat
        P.S. "I dlaczego nie chcieli dobrowolnie ofiarowywać swe złoto hiszpańskim
        gościom?" - w przeczeniach w języku polskim akkusativ zmienia się na genitiv.
        Czyli "chcieli ofiarować swe złoto", ale "nie chcieli ofiarować swego złota"

Was Hänschen nicht gelernt hat, Lernt Hans nimmer mehr..

Aber bei dem unvollendeten Aspekt des Verbs “ofiarowywać” bleibe ich ohne jegliche Kompromisse standhaft stehen.

Cytat
        Der Aspekt der Verben ist eine den slawischen und baltischen Sprachen eigene Besonderheit. In germanischen oder romanischen Sprachen gibt es ihn nicht. Trotzdem lässt er sich teilweise durch Vergleiche veranschaulichen. Fast alle polnischen Verben haben zwei Aspekte, einen vollendeten und einen unvollendeten. Diese Aspekte sagen etwas darüber aus,
        a) ob eine Handlung dauerhaft bzw. wiederholt oder ob sie einmalig ist,
        b) ob die Handlung vollendet wurde oder nicht.
        • jureek Re: off topic... 22.12.09, 11:53
          Oj tak, to jest jeszcze trudniejszy problem dla Niemca uczącego się polskiego,
          te czasnowniki dokonane i niedokonane. Helmut, któremu pomagam w nauce
          polskiego, też ma z tym problem. A jeszcze dochodzą takie formy jak "mawiać",
          "bywać", "sypiać", "miewać" itp. Wytłumacz Niemcowi, kiedy ma powiedzieć
          "mówię", a kiedy "mawiam".
          Natomiast ze zmianą przypadku z biernika na dopełniacz Helmut radzi sobie
          całkiem dobrze. To właśnie on zwrócił mi uwagę na tę regułę - jeżeli jakiś język
          jest ojczysty, nie zwraca się takiej uwagi na jego gramatykę. Tak samo niewielu
          Niemców świadomych jest reguły, że po "wohin?" jest akkusativ, a po "wo?" dativ.
          Po prostu tak się mówi i nie zwraca uwagi na to, jakie reguły gramatyczne tym
          rządzą.
          Jura
      • donnerbalken Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię. 22.12.09, 12:13
        jureek napisał:

Cytat
        Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię.

Przed 1945 Schwajczarzy tego nie wykluczali i budowali olbrzymim nakładem schrony w Alpach.

A po 1945 zaczął się prawdziwy najazd.

Wpierw tych lepiej sytuowanych: Sachs, Ten facet od formuły 1 i kupy innych...

A potem pospolite ruszenie w poszukiwaniu lepiej płatnej roboty.

Od prezenterki w TV do normalnych roboli...

Ja Helwetów doskonale rozumiem...
        • jureek Re: Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię. 22.12.09, 12:25
          Wiesz ilu Niemców mieszka aktualnie w Szwajacarii?
          Jura
          • donnerbalken Re: Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię. 22.12.09, 12:35
            jureek napisał:

Cytat
            > Wiesz ilu Niemców mieszka aktualnie w Szwajacarii?
            > Jura

Między innymi syn mej kuzynki z NRD...

I jak pamiętam także krewni/ znajomi fanclubu...
            • jureek Re: Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię. 22.12.09, 12:40
              Nie pytałem kto, tylko ilu.
              Jura
              • jessi_a Re: Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię. 22.12.09, 12:55
                z moich znajomych i z rodziny bedzie z 6-ciu.
                Policzmy dodajmy i bedziemy wiedziec wink
              • donnerbalken Re: Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię. 22.12.09, 12:56
                jureek napisał:
                ·
                Cytat
                > Nie pytałem kto, tylko ilu.
                > Jura

https://www.spiegel.de/img/0,1020,770545,00.jpg

2005 waren es schon 13.800.

Cytat
                "Einmarsch der Deutschen" oder "Deutsche lieben unsere Jobs": Mit diesen Überschriften kommentierten Schweizer Tageszeitungen im Sommer die Einwanderungsstatistik. Sie zeigte, dass Deutsche die am schnellsten wachsende ausländische Bevölkerungsgruppe in der Schweiz sind. 2003 kamen rund 7000 zum Arbeiten ins Nachbarland, 2005 schon 13.800. Seitdem schreiben die Zeitungen von der "Neuen deutschen Welle".

www.spiegel.de/unispiegel/jobundberuf/0,1518,457783,00.html
                • jureek Re: Aha, Niemcy najechali na Szwajcarię. 22.12.09, 13:22
                  Ja mam dane, że w 2007 roku było ich prawie 190 tysięcy. To sporo na niecałe 8
                  milionów ludności.
                  Jura
              • fan.club Melduję trzy osoby. 22.12.09, 15:48
                Fizjoterapeutka, architekt i doradca. Ten "najgorszy" czyli doradca
                twierdzi, że wypełnia lukę, której Szwajcarzy nie zdołali wypełnić.
    • lepian4 Re: Co sądzicie o ksenofobii Indian amerykańskich 05.01.10, 03:24
      Ci grzeczni chlopcy sa ksenofobami, czy indianami?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka