Dodaj do ulubionych

Będę deployował Festplattę,

01.03.12, 07:59
po raz pierwszy w życiu. Strasznie podniecony jestem.
Czy ktoś z Was już to przeżył?
Obserwuj wątek
    • pierwszy-donosiciel Re: Będę deployował Festplattę, 01.03.12, 08:08
      zbyfauch napisał:

> po raz pierwszy w życiu. Strasznie podniecony jestem.
      > Czy ktoś z Was już to przeżył?
      --------------------------------------------------------
      • pierwszy-donosiciel Dzisiaj mamy 1.Marca roku 2012 01.03.12, 08:41
        Z powołanych ust samego Januszka, wiemy, że takie książki o polityce imigracyjnej Pana Prezydenta Roosevelta, w stosunku do swoich rodaków nie wnosi nic nowego w zagadnienie.

(Po kliknięciu na obrazek książki, można prawie 90% za darmo przeczytać! Warto!)

Dzisiaj mamy 1.Marca roku 2012, o ile się nie mylę.

Za kilka tygodni będziemy z radością obchodzić po raz 2012 Wielkanoc.

W moich bezsennych nocach nasunęło mi się pytanie, czy to obchodzenie po raz 2012 Wielkanocy jeszcze wnosi coś nowego do tej tej znanej szerokim kręgom społecznym problematyki?

Ja, osobiście uważam, że nie, i postuluję Święta Wielkanocne skasować i w tych dniach popracować na korzyść uratowania naszej wspólnej europejskiej twardej waluty.

Ot, co...
        • pierwszy-donosiciel Re: Dzisiaj mamy 1.Marca roku 2012 01.03.12, 08:49
          Niezwykle ciekawy komentarz czytelnika do tej powyższej pozycji wydawniczej...

Ot, co...
    • lepian4 Re: Będę deployował Festplattę, 01.03.12, 08:20
      Ja mam udane zycie seksualne. Juz wielokrotnie sie podniecilem.
    • jureek Re: Będę deployował Festplattę, 01.03.12, 19:12
      zbyfauch napisał:

> po raz pierwszy w życiu. Strasznie podniecony jestem.
      > Czy ktoś z Was już to przeżył?

Nie wiem, może i przeżyłem, tylko nie wiem tego, bo nie wiem, co to znaczy deployować festplattę?
      Jura
      • zbyfauch Re: Będę deployował Festplattę, 01.03.12, 19:48
        jureek napisał:
        > Nie wiem, może i przeżyłem, tylko nie wiem tego, bo nie wiem, co to znaczy depl
        > oyować festplattę?

Do niedawna nazywało się to w mojej firmie też co prawda enigmatycznie, niemniej po niemiecku - neu abfüllen, czyli zainstalować system operacyjny wraz z kompletnym pakietem oprogramowania. Ostatnio i tu zakwitł denglish w wykonaniu pewnego, złotoustego młodziana.
        • jureek Re: Będę deployował Festplattę, 01.03.12, 20:06
          Czyli dobrze czułem, że przeżyłem to wiele razy. Niestety. Ostatnio musiałem to zrobić na domowym pececie. Najpierw zainstalowałem sobie ubuntu, ale ta najnowsza wersja nie przypadła mi do gustu, gdy ostatnio instalowałem ten system ponad rok temu, lepiej to wyglądało - nie dość, że pulpit wygląda zupełnie inaczej (tzw. unity - bez normalnego paska zadań, dopasowane wszystko do ekranów dotykowych), to jeszcze głupiego odtwarzacza flasha trzeba osobno instalować. Długo też musiałem walczyć, zanim mogłem słuchać radia przez internet. Ale w sumie i tak się opłaciło - o ile poprzednio pod windowsami od włączenia komputera do czasu, kiedy mogłem wejść w przeglądarkę mijało nawet 5 minut, to teraz nie trwa to nawet pół minuty. Nie muszę też żadnych antywirusów aktualizować, w ogóle nie potrzebuję ich, no i jeszcze ani razu się nie zawiesił.
          Jura
          • zbyfauch Re: Będę deployował Festplattę, 01.03.12, 20:53
            Ja mam trochę doświadczenia z Zuzką. Ale tę miałem jako drugi system, obok windows. W grudniu musiałem mojego laptoka ponownie "zdeplojować" i zainstalowałem jedynie vistę. Mam jeszcze starszego laptoka z pentium III. Wrzuciłem Zuzkę ale może spróbuję z jakim debianem czy innym ubuntu. Wirusów się nie boję, od lat jadę na avaście i nie miałem problemów. Inna rzecz, że nie klikam bez sensu po sieci, nie instaluje wszystkiego, co się da. No i gry mam jeno te, co z windows. smile A i w te nie gram.
            • jureek Re: Będę deployował Festplattę, 01.03.12, 21:10
              A co to za zuska? Suse linux? Nie widziałem na oczy jeszcze. A na tego starszego laptoka to minta bym polecił. Bardzo mi się podoba i z wyglądu, i z działania. Żadnych niepotrzebnych fajerwerków, pulpit i okienka bardzo windowso-podobne, normalny pasek zadań i niewielkie wymagania sprzętowe. Aż żałuję, że o tym mincie dowiedziałem się, jak już ubuntu miałem zainstalowane. Bo ja leniwy pod tym względem jestem i jak sytuacja mnie nie zmusi, to sam z siebie nie deployuję. Ale gdybym teraz miał wybór - mint czy ubuntu, wybrałbym minta.
              Jura

linuxmint.com/
              • zbyfauch Re: Będę deployował Festplattę, 01.03.12, 21:19
                Tak, suse linux, nota bene kupiony przez novella.
                Mint, powiadasz? Ja z kolei o mincie nie słyszałem.
                Zobaczę.
    • zbyfauch Mint 02.03.12, 18:15
      Rozpoczynam instalację.
      To jednak pentium 4, 1,8 GHz.
      Masz jakieś wskazówki dotyczące partycjonowania?
      Tylko szybko. smile
      • zbyfauch Re: Mint 02.03.12, 18:15
        Dysk ma jedynie 40GB
        • zbyfauch Re: Mint 02.03.12, 18:16
          512 MB RAM
          • gadupa Mist 02.03.12, 18:21
            Cienizna.
            • lepian4 Re: Mist 02.03.12, 20:04
              Ale przynajmniej nie musi strajkowac o 1 Cent Lohnerhöhung! Ot co!
    • zbyfauch Mint nie chce, 02.03.12, 20:23
      to ściągłem ubuntu. Instaluje się. Nie trzeba cudować z partycjonowaniem, żadnych swapów, bierze cały dysk.
      Zobaczymy, co dalej.
    • zbyfauch Welcome from ubuntu. 02.03.12, 21:23
      Na razie dziala.
      • lepian4 Re: Welcome from ubuntu. 02.03.12, 21:36
        Wreszcie jakies pozytywne wiesci!

A dzis sie nieziemsko popierdzielilo
      • jureek Re: Welcome from ubuntu. 03.03.12, 16:08
        zbyfauch napisał:

> Na razie dziala.

Witaj, też z ubuntu smile Cholera, widzę, że spóźniłem się. Instalacja Ubuntu jest rzeczywiście bardzo łatwa (to wykrawanie partycji z wolnych obszarów dysku jest wręcz genialne), gorzej będzie potem, gdy przyjdzie zainstalować coś dodatkowego. Prawie niczego (nawet głupiego slasha, czy playera VLC) nie udało mi się zainstalować bez korzystania z konsoli i szukania wcześniej w googlach.
        A jak Ci się podoba ten desktop, tzw. unity?
        Jura
        • zbyfauch Re: Welcome from ubuntu."po lewo 03.03.12, 16:35
          Ja jestem otwarty na wszelkie zmiany, toteż nie martwi mnie na przykład fakt, że zamykanie okienka jest "po lewo, u góry". Desktop można sobie dopasować. Adblocka sobie na razie zainstalowałem i polską czcionkę. (Piszę teraz z ubuntu.)
          Tego laptoka używam zasadniczo do przeglądania zdjęć i dlatego zabieram go do Najjaśniejszej, nie obawiając się, że mi się włamią do domku czy samochodu i zapierdolą.
          Filmów na nim raczej oglądał nie będę.

P.S.
          Inna rzecz, że tego minta mi nie zainstalował chyba dlatego, że napęd dvd był zanieczyszczony. Przy ubuntu też miałczał, żebym nagrał cd wolniej i wyczyścił napęd, co uczyniłem i poszło. smile
          • jureek Re: Welcome from ubuntu."po lewo 03.03.12, 20:39
            zbyfauch napisał:

> Ja jestem otwarty na wszelkie zmiany, toteż nie martwi mnie na przykład fakt, ż
            > e zamykanie okienka jest "po lewo, u góry".

To jest akurat małe piwo i mi też nie przeszkadza.

> Desktop można sobie dopasować.

Jak wpadniesz na to, jak można uzyskać listwę zadań, żebym miał przegląd jakie programy i dokumenty mam otwarte, to koniecznie daj znać, bo tego mi najbardziej brakuje. Mogę co prawda używać alt + tabulator, żeby przechodzić do kolejnego otwartego okna, ale brakuje mi tej listwy jak cholera.

> Filmów na nim raczej oglądał nie będę.

Mi brakowało tego playera VLC do słuchania radia.

> Inna rzecz, że tego minta mi nie zainstalował chyba dlatego, że napęd dvd był z
            > anieczyszczony. Przy ubuntu też miałczał, żebym nagrał cd wolniej i wyczyścił n
            > apęd, co uczyniłem i poszło. smile

Mam już od dawna zepsuty napęd DVD, więc instalowałem z gwizdka USB.
            Zauważyłeś, jak teraz szybko startuje komputer? Bez ładowania tych wszystkich antywirusów, adobów i czego tam jeszcze.
            Jura
            Jura
            • zbyfauch Re: Welcome from ubuntu."po lewo 04.03.12, 19:34
              jureek napisał: (...)

Oczywiście, że jest szybszy aczkolwiek on nie jest najszybszy z natury takoż nie powala. smile
              Fakt, że pod xp był dużo powolniejszy.
              Ciekawe, czy uda mi się wystartować "gwizdkek" wlan (nie znałem tego określenia, fajne).
              Ale to w tygodniu.
              • jureek Re: Welcome from ubuntu."po lewo 05.03.12, 11:08
                zbyfauch napisał:

> Ciekawe, czy uda mi się wystartować "gwizdkek" wlan (nie znałem tego określenia
                > , fajne).

Zależy od gwizdka. Jednego w ogóle nie widział (kolega tłumaczył, co trzeba by zrobić, żeby go zobaczył, ale nie chciało mi się), natomiast z drugim gwizdkiem wlan bez żadnych wstępnych ceregieli (żadnych komunikatów, że zauważono nowy sprzęt, żadnych okienek instalacji) od razu połączył mnie z internetem.
                Jura

• zbyfauch Re: Welcome from ubuntu."po lewo 05.03.12, 20:06
                  Mojego jakoś nie powitał ale jak ręcznie podałem SSID i klucz, połączył bezproblemowo. Gwizdek marki belkin.
            • zbyfauch Re: Welcome from ubuntu."po lewo 06.03.12, 20:26
              fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sd/qf/mqca/luCRcwLnHUfq4BrvKX.png
              Ja mam po instalacji dwa panele, odpowiedniki Taskleiste. Jak widać na skrinszocie, w po dołu widać dwa taski, fajerfoksa i ofisa. Tego panela można konfigurować i umieścić na dole albo u góry.

I radio mi działa bez vlc-playera. Słuchałem na próbę swr1 i rmffm.

Może zainstalowałeś najnowszą wersję? Ja wrzuciłem tę dziesiątkę oznaczoną Long Term Support.
              • fan.club Polecam Tapinradio 06.03.12, 22:02
                www.google.de/search?sourceid=navclient&aq=0&oq=tapin&hl=de&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLL_deDE374DE374&q=tapinradio&gs_upl=0l0l0l4150lllllllllll0&aqi=g5
                • jureek Re: Polecam Tapinradio 07.03.12, 11:06
                  fan.club napisał:

> www.google.de/search?sourceid=navclient&aq=0&oq=tapin&hl=de&ie=UTF-8&rlz=1T4GGLL_deDE374DE374&q=tapinradio&gs_upl=0l0l0l4150lllllllllll0&aqi=g5

Ale to tylko pod Windows. Poza tym trzeba instalować. To już wolę tego uniwersalnego (chodzi i pod Windows, i pod Linuxem i odtwarza prawie wszystkie formaty) playera VLC, gdzie tylko kopiuję adres streamu.
                  Adresy biorę ze strony:
                  www.listenlive.eu/index.html

A adresy
              • jureek Re: Welcome from ubuntu."po lewo 07.03.12, 11:02
                zbyfauch napisał:

> Może zainstalowałeś najnowszą wersję? Ja wrzuciłem tę dziesiątkę oznaczoną Long
                > Term Support.

I tu właśnie leży pies pogrzebany. Zachciało mi się najnowszej wersji. Chyba 11.04.
                Jura

P.S. A Trójka u Ciebie gra? U mnie tylko przez VLC.

• zbyfauch Re: Welcome from ubuntu."po lewo 07.03.12, 19:49
                  jureek napisał:
                  > P.S. A Trójka u Ciebie gra? U mnie tylko przez VLC.

fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sd/qf/mqca/jZefiG3YQzkAA7xU0X.png
                  • jureek Re: Welcome from ubuntu."po lewo 07.03.12, 20:25
                    zbyfauch napisał:

> jureek napisał:
                    > > P.S. A Trójka u Ciebie gra? U mnie tylko przez VLC.
                    >
                    > fotoforum.gazeta.pl/photo/8/sd/qf/mqca/jZefiG3YQzkAA7xU0X.png

Nie załamuj mnie!
                    Jura
                    • zbyfauch Re: Welcome from ubuntu."po lewo 07.03.12, 20:42
                      jureek napisał:
                      > Nie załamuj mnie!

Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć, że notebuk co prawda szybko odpala a jeszcze szybciej się wyłącza ale przy dwóch zakładkach fajerfoksa i jednej chromego jedzie na prawie 40% obciążenia procesora.
    • gadupa Podniecony zbysio. hehe 07.03.12, 13:16
      Troche zlomu i chlopczykowi dawno nieuzywana laska stanela. hehehe

Sons etwas zu tun?

hehe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka