15.10.13, 15:45
pomalutku, pomalutku Europa zaczynala sie budzic ?

Szwajcaria, Francja, po czesci Skandynawia, teraz Anglia...
Az sie boje uwierzyc.

wyborcza.pl/1,75477,14778669,Awantura_w_programie_BBC_na_zywo__Minister_odsyla.html#BoxSlotII3img
vpr

PS
Nie zauwzylem jakos, zeby ta wymiana pogladow miala cokolwiek wspolengo z "awantura".
Obserwuj wątek
    • maria421 Re: Czyby... 15.10.13, 17:27
      Jedna jaskolka tu i tam wiosny nie czyni.

Przypomnial mi sie jeden talk show w niemieckiej telewizji w ktorym m.inn udzial brali Leon de Winter i imam z Lipska . Imam nie podal reki moderatorce, ale strasznie sie skarzyl na dyskryminacje w Niemczech. De Winter powiedzial mu cos w tym stylu "Pan jest zapraszany do niemieckiej TV, przychodzi pan do studia w muzulmanskim stroju, nie podaje reki gospodyni studia i pan smie mowic o dyskryminacji"?

• vampirr Re: Czyby... 15.10.13, 21:39
        Zgadnij, Najmilejsza, skad wiedzialem, ze na pewno Cie tu spotkam?... smile

Im Übrigen: Kein angenehmer Zeitgeonosse, der Leon. Theo war mir viel lieber (und näher).

vpr

maria421 napisała:

> Jedna jaskolka tu i tam wiosny nie czyni.
        >
        > Przypomnial mi sie jeden talk show w niemieckiej telewizji w ktorym m.inn udzia
        > l brali Leon de Winter i imam z Lipska . Imam nie podal reki moderatorce, ale s
        > trasznie sie skarzyl na dyskryminacje w Niemczech. De Winter powiedzial mu cos
        > w tym stylu "Pan jest zapraszany do niemieckiej TV, przychodzi pan do studia w
        > muzulmanskim stroju, nie podaje reki gospodyni studia i pan smie mowic o dyskry
        > minacji"?
        >
        >
        • lepian4 Re: Czyby... 16.10.13, 11:05
          Sam lepiej zgadnij, skad wiedzialem, ze sie do Maryji dopierdolisz?
    • ja.nusz Re: Czyby... 15.10.13, 23:23
      vampirr napisał:

> pomalutku, pomalutku Europa zaczynala sie budzic ?

Na czym to budzenie niby miałoby polegać - toć deporrtacje nieuznanych azylantów są w EU na porządku dziennym - trwa to czasem trochę, ale ogólnie nie ma zmiłuj się.
      • vampirr Re: Czyby... 15.10.13, 23:38
        Juz Waszmosc objasniam:

Obudzenie moze polegac chocby na tym, ze minister urzedujacego rzadu mowi nielegalnemu w audycji telewizyjnej wprost: Nie masz tu nic do szukania, zjezdzaj tam, skad przybyles.
        Cos podobnego jest w obecnych Niemczech nie do pomyslenia.

Z drugiej strony, jak wiele jeszcze brakuje do calkowitego obudzenia pokazuje sam fakt, ze naciagacz, ktorego wnioski o azyl odrzucano 5 razy (!) przebywa nadal na Wyspach, ba - moze sie swobodnie poruszac i jest zapraszany do studia telewizyjnego...

Sytuacje w Niemczech ilustruje swietnie ostatnie orzeczenie (pierwsze tego typu w Niemczech) sadu w NRW, na mocy ktorego przebywajacy od niespelna 2 lat w Niemczech rumunscy Cyganie maja prawo do harz IV, mimo, ze nigdy tu nie pracowali, tylko "intesywnie ubiegali sie o prace". Czyz nie trudno o wieksza groteske? Konsekwencje tego wyroku, jesli nie zostanie on skasowany przez Bundessozialgericht, sa wprost niewyobrazalne...

vpr
        ja.nusz napisał:

> vampirr napisał:
        >
        > > pomalutku, pomalutku Europa zaczynala sie budzic ?
        >
        > Na czym to budzenie niby miałoby polegać - toć deporrtacje nieuznanych azylantó
        > w są w EU na porządku dziennym - trwa to czasem trochę, ale ogólnie nie ma zmił
        > uj się.
        • ja.nusz Re: Czyby... 16.10.13, 00:27
          vampirr napisał:

> Juz Waszmosc objasniam:
          >
          > Obudzenie moze polegac chocby na tym, ze minister urzedujacego rzadu mowi niele
          > galnemu w audycji telewizyjnej wprost: Nie masz tu nic do szukania, zjezdzaj ta
          > m, skad przybyles.
          > Cos podobnego jest w obecnych Niemczech nie do pomyslenia.

W Niemczech nie zapraszają do TV - przychodzą w środku nocy i wiozą najkrótszą drogą na lotnisko - jeżeli znane są Ci praktyki z UK, to tutejsze powinieneś znać tym plepiej.

> Z drugiej strony, jak wiele jeszcze brakuje do calkowitego obudzenia pokazuje s
          > am fakt, ze naciagacz, ktorego wnioski o azyl odrzucano 5 razy (!) przebywa nad
          > al na Wyspach, ba - moze sie swobodnie poruszac i jest zapraszany do studia tel
          > ewizyjnego...

Uchodźcy wykorzystują sytuację pobytu w państwie PRAWA, PRAWA, z którego cała Europa jest przecież bardzo dumna - nie możesz jednak oczekiwać, żeby traktowano ich tak, jak w krajach, z których uciekali.
          Reforma polityki imigracyjnej w UE jest jak najbardziej konieczna, ale na pewno nie w oparciu o populistyczne slogany w rodzaju "Europo obudź" się.
          >
          > Sytuacje w Niemczech ilustruje swietnie ostatnie orzeczenie (pierwsze tego typu
          > w Niemczech) sadu w NRW, na mocy ktorego przebywajacy od niespelna 2 lat w Nie
          > mczech rumunscy Cyganie maja prawo do harz IV, mimo, ze nigdy tu nie pracowali,
          > tylko "intesywnie ubiegali sie o prace". Czyz nie trudno o wieksza groteske? K
          > onsekwencje tego wyroku, jesli nie zostanie on skasowany przez Bundessozialgeri
          > cht, sa wprost niewyobrazalne...

A tu akurat wykazujesz się Waćpan kompletną niewiedzą.
          HartzIV (Harz to Góry Smolne), zastąpił swego czasu pomoc socjalną (Sozialhilfe), do której ma prawo każdy ubiegający się o azyl na czas trwania procedury.
          Do tego nie są potrzebne żadne wyroki sądowe - no chyba, że w jakichś szczególnych przypadkach - może Cyganie z Twojego przykładu są akurat takim "Sonderfall"....

• vampirr Re: Czyby... 16.10.13, 00:50
            Przykro mi, ale to Wasc zdajesz sie nie miec bladego pojecia...

www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/gericht-spricht-rumaenen-hartz-iv-anspruch-zu-a-927254.html
            vpr

PS
            Klar: Hartz nach Harz! smile
            > A tu akurat wykazujesz się Waćpan kompletną niewiedzą.
            > HartzIV (Harz to Góry Smolne), zastąpił swego czasu pomoc socjalną (Sozialhilfe
            > ), do której ma prawo każdy ubiegający się o azyl na czas trwania procedury.
            > Do tego nie są potrzebne żadne wyroki sądowe - no chyba, że w jakichś szczególn
            > ych przypadkach - może Cyganie z Twojego przykładu są akurat takim "Sonderfall"
            > ....
            >
            • vampirr Re: Czyby... 16.10.13, 00:58
              Przy okazji umknelo Wasci zdaje sie, ze rumunscy Cyganie nie musza juz skladac wnioskow o azyl.
              Sie genießen die FREIZÜGIGKEIT der EU...
              smile
              vpr

vampirr napisał:

> Przykro mi, ale to Wasc zdajesz sie nie miec bladego pojecia...
              >
              > www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/gericht-spricht-rumaenen-hartz-iv-anspruch-zu-a-927254.html
              > vpr
              >
              > PS
              > Klar: Hartz nach Harz! smile
              > > A tu akurat wykazujesz się Waćpan kompletną niewiedzą.
              > > HartzIV (Harz to Góry Smolne), zastąpił swego czasu pomoc socjalną (Sozia
              > lhilfe
              > > ), do której ma prawo każdy ubiegający się o azyl na czas trwania procedu
              > ry.
              > > Do tego nie są potrzebne żadne wyroki sądowe - no chyba, że w jakichś szc
              > zególn
              > > ych przypadkach - może Cyganie z Twojego przykładu są akurat takim "Sonde
              > rfall"
              > > ....
              > >
              >
              >
              • maria421 Re: Czyby... 16.10.13, 09:36
                Kazdy kraj UE powinien byc odpowiedzialny za wlasnych obywateli. Rumunia, jako czlonek UE, powinna byc odpowiedzialna za wlasnych Cyganow. Tak wiec Rumun, ktory "bezskutecznie stara sie o prace" powinien byc odeslany do Rumunii. Tak samo jak Polak do Polski itp.
                Przyznawanie takim "imigrantom" jakiejkolwiek pomocy socjalnej jest zacheta dla tlumow nowych chetnych.
                • vampirr Re: Czyby... 16.10.13, 18:14
                  W rzeczy samej, w rzeczy samej.....

vpr

PS
                  Podobna procedure proponowalbym dla forumowych glist...
                  smile

maria421 napisała:

> Kazdy kraj UE powinien byc odpowiedzialny za wlasnych obywateli. Rumunia, jako
                  > czlonek UE, powinna byc odpowiedzialna za wlasnych Cyganow. Tak wiec Rumun, kto
                  > ry "bezskutecznie stara sie o prace" powinien byc odeslany do Rumunii. Tak samo
                  > jak Polak do Polski itp.
                  > Przyznawanie takim "imigrantom" jakiejkolwiek pomocy socjalnej jest zacheta dla
                  > tlumow nowych chetnych.
              • vampirr Re: Czyzby... 16.10.13, 23:54
                Znaczy siem, nic Wasc juz do dodania nie masz w kwestii obowiazujacego prawa?

vpr
    • chief-denunciator UE to zralizowana „Oda do radości” 16.10.13, 09:56

Ja mam takie przeczucie, jakoby ten WONTEK miał tło rasistowskie....

Myli mnie moje przeczucie?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
      Hymn europejski jest wizytówką nie tylko Unii Europejskiej, ale również Europy w szerszym znaczeniu. Poemat „Oda do radości” Fryderyka Schillera wyraża idealistyczną wizję braterstwa całej rasy ludzkiej – wizję, którą podzielał Beethoven.
      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bardzo proszę szanownych uzerów uzmysłowić sobie dla jakich wartości Zjednoczona Europa stoi!

Ot, co...
      • maria421 Re: UE to zralizowana „Oda do radości” 16.10.13, 10:06
        Masz brata? Ja mam. Kazde z nas dba o wlasne potomstwo smile
        • chief-denunciator Re: UE to zralizowana „Oda do radości” 16.10.13, 10:14
          maria421 napisała:

> Masz brata? Ja mam. Kazde z nas dba o wlasne potomstwo smile
          ==========================

Ale jestem święcie przekonany, że nephew w Polsce bardzo się cieszy, gdy bogata ciocia z Zachodu przyjeżdża w odwiedziny do Poznania i przywozi kupę ładnych prezentów...

Ot, co...
          • maria421 Re: UE to zralizowana „Oda do radości” 16.10.13, 10:24
            chief-denunciator napisała:

> Ale jestem święcie przekonany, że nephew w Polsce bardzo się cieszy, gdy bogat
            > a ciocia z Zachodu przyjeżdża w odwiedziny do Poznania i przywozi kupę ładnych
            > prezentów...
            >
            > Ot, co...

Nephew jest juz na to za stary smile
            A prezenty to "ciocia z zachodu" robila zawsze z wlasnej, nieprzymuszonej woli.
            Nephew nigdy sie "cioci z Zachodu" na kark nie zwalal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka