annajustyna 28.08.09, 21:32 W sumie logiczne... miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,6969279,Tu_jest_Polska_i_mowi_sie_po_polsku.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thunder-mug Nu, przypadek jasny... 28.08.09, 21:44 annajustyna znalazła ciekawy artykuł w G.W. Cytat Dowiedziałam się też, że mam "przestać się mądrzyć" i "iść się leczyć" Nu, przypadek jasny... Ta pani, która się wtrącała w nieswoje sprawy miała po prostu wysrany mózg... Nic dodać, nic ująć... Mamy więcej takich.... Odpowiedz Link
maria421 Re: Nu, przypadek jasny... 28.08.09, 22:35 Nalezaloby te pania z okienka wyslac sama na jakies zagraniczne wakacje. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Nu, przypadek jasny... 28.08.09, 23:30 Eeee tam, wystarczyłyby egzorcyzmy. Może tylko Apel Jasnogórski. Odpowiedz Link
thunder-mug można poznać prawdziwego patriotę! 29.08.09, 07:29 maria421 napisała: Cytat > Nalezaloby te pania z okienka wyslac sama na jakies zagraniczne wakacje. Po tym właśnie można poznać prawdziwego patriotę! Prawdziwy patriota spędza wakacje w swojej ojczyźnie... Ot co! Odpowiedz Link
jessi_a Re: można poznać prawdziwego patriotę! 29.08.09, 08:38 czepiaja sie wszyscy tej pani z okienka. Wlosi zamiast na ersperanto, powinni byli lepiej czas na polski poswiecic. nerwow by nie stracili i znizke uzyskali Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 08:51 Jest to zjawisko na szczęście zanikające, ale tradycje muszą być jakoś podtrzymywane. A tu inne okienko: www.youtube.com/watch?v=qlMEpSbESiU Odpowiedz Link
koelscher Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:05 Fajne, gdyby to nie byla falszywka. Przeciez nawet dziecko slyszy, ze glos jest podlozony. k-r Odpowiedz Link
jureek Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:09 W takim razie każdy film fabularny jest fałszywką. Misia nie oglądałeś? Przecież to autentyczna scena z tego filmu. Jura Odpowiedz Link
koelscher Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:17 Dlaczegoz mialbym ogladac akurat jakiegos "Misia" ? Odebralem to jako - rzekomo - autentyczna scenke, nakrecona czyms tam. Od razu wpadlo mi w ucho, ze dzwiek nie pasuje do obrazu - ot co. Tylko tyle i nic wiecej. k-r Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:22 "Misia" nie znasz - ale ze Stachem Tymem to chyba piłeć - no przynajmniej jadłeś Odpowiedz Link
koelscher Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 15:16 Czyzbym wspominal kiedys o jakims Stachu T. ? Mysle, ze watpie... k-r Odpowiedz Link
ja.nusz Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 18:09 koelscher napisał: > Czyzbym wspominal kiedys o jakims Stachu T. ? > Mysle, ze watpie... > > > k-r Jak prawie każdy na tym forum lubisz sobie czasami z kogoś zadrwić. Tym razem zadrwiono z ciebie, bo przyznałeś się, że nie znacz komedii S.Bareii pt. "Miś" - film ten należy zdecydowanie do klasyki polskiego kina okresu PRL-u. Jażeli powiesz jeszcze np.,że nie znasz "Rejsu" , to jesteś usprwiedliwiony - po prostu nie interesujesz się polskim filmem - żadna hańba - może masz wiącej do powiedzenia np. o teatrze niż inni. Odpowiedz Link
koelscher Ba, ja.nusz ! 29.08.09, 18:51 - Nie dosc, ze nie znam "Misia", to (na dodatek) wcale nie zauwazylem, jakoby ze mnie "zadrwiono". Gwoli wyjasnienia: Wierz mi, ze w okresie premiery tego niewatpliwei wybitnego dziala mialem co innego w (i na) glowie, niz interesowanie sie premierami filmow. W okresie pozniejszym zas interesowalem sie raczej filmami, wnoszacymi cos do kultury - nazwijmy ja - uniwersalnej. Filmow polskich (z bardzo nielicznymi wyjatkami) rzeczywiscie do takich nie zaliczam. k-r Odpowiedz Link
zbyfauch Re: ps 29.08.09, 22:44 "Miś" nie jest prawdopodobnie uniwersalnym arcydziełem, nawet nie prawdopodobnie, żadnym arcydziełem nie jest. Niemniej jest to kawał dobrego, inteligentnego, dowcipnego, polskiego kina. Kina na czasie, "na miarę potrzeb i możliwości". I choćbyś się nadęty smutasie zesrał, przeszedł do historii, stał się kanonem, na równi z "Rejsem". Ty natomiast musiałbyś podpalić katedrę w Kolonii, żeby znaleźć się w lokalnej kablówce. Odpowiedz Link
koelscher Re: ps 29.08.09, 23:26 Nie watpie, ze stal sie "kanonem" dla podobnych do ciebie. -Jedem das Seine. Zaloze sie, ze nie jestes w stanie tak wysoko podniesc glowy, aby zobaczyc, gdzie ja sie z n a j d u j e... - buSka z jenzyczkiem ! k-r Odpowiedz Link
ja.nusz Re: ps 29.08.09, 23:42 A zdradzisz, które polskie filmy filmy mógłbyś ludowi polecić, aby się lud tak na dobre odchamił? Odpowiedz Link
koelscher przyklady? 30.08.09, 00:09 Prosze bardzo, nie dla "ludu" jednak, lecz dla Ciebie na wypadek, ze ktoregos nie widziales: - Noz w wodzie - Krotki film o zabijaniu i - tu sie pewnie nieco zdziwisz - - Kocham kino Moze zanalazloby sie jeszcze kilka... k-r Odpowiedz Link
juzniewqrwionylektor ja bym jeszcze dorzucił żonę 30.08.09, 03:39 dla australijczyka! Wspaniały Gołas z przedziałkiem między jedynkami, Kreuzfahrtschiff Batory, Mazowsze, słowem wszystko, co diaspora uwielbia. Takich misiów pokazuje niemiecka prywatna tv codziennie mnóstwo. W PL wystarczyło być niby cwanym i przemycić pod łaskawym okiem cenzora trochę satyry na codzienność i już zostawało się kultowym reżyserem. A nad wszystkim i tak czuwała bezpieka Bez jej przyzwolenia Piwowski mógłby się uważać za męczennika ustroju, bo mu zabroniono rzeczywistość widzianą przepitym spojrzeniem polskiej szkoły filmowej sfilmować. Odpowiedz Link
jessi_a Re: ja bym jeszcze dorzucił żonę 30.08.09, 07:46 a co ma wspolngeo Piwowski z zona dla australijczyka? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: ja bym jeszcze dorzucił żonę 30.08.09, 08:16 juzniewqrwionylektor napisała: > A nad wszystkim i tak czuwała bezpieka I czuwała tak skutecznie, że wycięli sukinsyny całego Dobrowolskiego z Rejsu - bezpowrotnie. A to zdanie ma też szansę zostać kultem: > Takich misiów pokazuje niemiecka prywatna tv codziennie mnóstwo. Odpowiedz Link
lepian4 Re: ps 30.08.09, 08:58 W tym filmie nie jeden zacny forowicz sie odnajdzie. Gdy przemysli, bez watpienia sie odchami. Januszku, jesli jezszce tego nie znasz, goraco polecam Nasza jest Polska tylko! Tylko my Polacy! Jest tylko jedna nacja i ja. My ja mamy. Moja jest tylko racja, swieta racja. Bo nawet jesli jest twoja, to moja jest mojsza niz twojsza. Ze wlasnie moja racja jest najmojsza! Rate mal, wer könnte das hier sagen? Odpowiedz Link
ja.nusz Re: ps 30.08.09, 09:19 lepian4 napisał: W tym filmie nie > jeden zacny forowicz sie odnajdzie. Gdy przemysli, bez watpienia sie... Tu w drodze wyjątku zgadzam się w całej rozciągłości i dorzucam w tym miejscu to: www.youtube.com/watch?v=V2sedTLIRWU > Rate mal, wer könnte das hier sagen? Jak to kto? Marysia. PS. A mistrzowi jeckiemu polecam raczej losy Adasia Miauczyńskiego z "Wszyscy jesteśmy Chrystusami" - to jest tak ładnie dołujące. Odpowiedz Link
lepian4 Re: ps 30.08.09, 11:37 Psy obowiazuje taka sama dyscyplina i reguly wspolzycia, jak ludzi: wolnosc jednych nie moze byc kosztem drugich P.S. Podac ci kilka przykladow z forum wzietych? Odpowiedz Link
maria421 Re: ps 30.08.09, 08:41 koelscher napisał: > Zaloze sie, ze nie jestes w stanie tak wysoko podniesc glowy, > aby zobaczyc, gdzie ja sie z n a j d u j e... Uwazaj na kominy- Odpowiedz Link
fan.club Heee? 30.08.09, 08:59 Czyżby nasz l'odeur de Cologne był kominiarzem? No, no.... Odpowiedz Link
maria421 Re: Heee? 30.08.09, 09:05 fan.club napisał: > Czyżby nasz l'odeur de Cologne był kominiarzem? No, no.... Nie wiem, ale widze ze bardzo wysoko sie wznosi Odpowiedz Link
koelscher Re: Heee? 30.08.09, 09:51 Niepotrzebne mi, pikusia, kominy. Wystarcza wiezyczki... k-r Odpowiedz Link
jureek Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:27 No sorry, to nie jest "jakiś tam Miś". Mimo, że jest to film fabularny, to jest w nim więcej autentycznej prawdy o PRL-u niż w niejednej "dokumentalnej" Polskiej Kronice Filmowej. Jura Odpowiedz Link