Dodaj do ulubionych

Tu jest Polska i sie mowi po polsku...

28.08.09, 21:32
W sumie logiczne...
miasta.gazeta.pl/bialystok/1,35235,6969279,Tu_jest_Polska_i_mowi_sie_po_polsku.html
Obserwuj wątek
    • thunder-mug Nu, przypadek jasny... 28.08.09, 21:44

annajustyna znalazła ciekawy artykuł w G.W.

Cytat
      Dowiedziałam się też, że mam "przestać się mądrzyć" i "iść się leczyć"

Nu, przypadek jasny...

Ta pani, która się wtrącała w nieswoje sprawy miała po prostu wysrany mózg...

Nic dodać, nic ująć...

Mamy więcej takich....
      • maria421 Re: Nu, przypadek jasny... 28.08.09, 22:35
        Nalezaloby te pania z okienka wyslac sama na jakies zagraniczne wakacje.
        • zbyfauch Re: Nu, przypadek jasny... 28.08.09, 23:30
          Eeee tam, wystarczyłyby egzorcyzmy.
          Może tylko Apel Jasnogórski.
        • thunder-mug można poznać prawdziwego patriotę! 29.08.09, 07:29
          maria421 napisała:

Cytat
          > Nalezaloby te pania z okienka wyslac sama na jakies zagraniczne wakacje.

Po tym właśnie można poznać prawdziwego patriotę!

Prawdziwy patriota spędza wakacje w swojej ojczyźnie...

Ot co!
          • jessi_a Re: można poznać prawdziwego patriotę! 29.08.09, 08:38
            czepiaja sie wszyscy tej pani z okienka. Wlosi zamiast na ersperanto, powinni
            byli lepiej czas na polski poswiecic. nerwow by nie stracili i znizke
            uzyskali wink
    • ja.nusz Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 08:51
      Jest to zjawisko na szczęście zanikające, ale tradycje muszą być jakoś
      podtrzymywane.
      A tu inne okienko:

www.youtube.com/watch?v=qlMEpSbESiU
      • koelscher Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:05
        Fajne, gdyby to nie byla falszywka. Przeciez nawet dziecko slyszy, ze glos jest
        podlozony.
        smile
        k-r
        • jureek Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:09
          W takim razie każdy film fabularny jest fałszywką. Misia nie oglądałeś? Przecież
          to autentyczna scena z tego filmu.
          Jura
          • koelscher Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:17
            Dlaczegoz mialbym ogladac akurat jakiegos "Misia" ?
            Odebralem to jako - rzekomo - autentyczna scenke, nakrecona czyms tam.
            Od razu wpadlo mi w ucho, ze dzwiek nie pasuje do obrazu - ot co.
            Tylko tyle i nic wiecej.

k-r
            • ja.nusz Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:22
              "Misia" nie znasz - ale ze Stachem Tymem to chyba piłeć - no przynajmniej jadłeśsmile
              • koelscher Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 15:16
                Czyzbym wspominal kiedys o jakims Stachu T. ?
                Mysle, ze watpie...
                smile

k-r
                • ja.nusz Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 18:09
                  koelscher napisał:

> Czyzbym wspominal kiedys o jakims Stachu T. ?
                  > Mysle, ze watpie...
                  > smile
                  >
                  > k-r

Jak prawie każdy na tym forum lubisz sobie czasami z kogoś zadrwić.
                  Tym razem zadrwiono z ciebie, bo przyznałeś się, że nie znacz komedii S.Bareii
                  pt. "Miś" - film ten należy zdecydowanie do klasyki polskiego kina okresu PRL-u.
                  Jażeli powiesz jeszcze np.,że nie znasz "Rejsu" , to jesteś usprwiedliwiony -
                  po prostu nie interesujesz się polskim filmem - żadna hańba - może masz wiącej
                  do powiedzenia np. o teatrze niż inni.
                  • koelscher Ba, ja.nusz ! 29.08.09, 18:51
                    - Nie dosc, ze nie znam "Misia", to (na dodatek) wcale nie zauwazylem, jakoby ze
                    mnie "zadrwiono".
                    Gwoli wyjasnienia: Wierz mi, ze w okresie premiery tego niewatpliwei wybitnego
                    dziala mialem co innego w (i na) glowie, niz interesowanie sie premierami
                    filmow. W okresie pozniejszym zas interesowalem sie raczej filmami, wnoszacymi
                    cos do kultury - nazwijmy ja - uniwersalnej. Filmow polskich (z bardzo
                    nielicznymi wyjatkami) rzeczywiscie do takich nie zaliczam.

k-r
                    • koelscher ps 29.08.09, 22:02
                      Obejrzalem, w trybie nieco przyspieszonym. Zalosne.

k-r
                      • zbyfauch Re: ps 29.08.09, 22:44
                        "Miś" nie jest prawdopodobnie uniwersalnym arcydziełem, nawet nie
                        prawdopodobnie, żadnym arcydziełem nie jest.
                        Niemniej jest to kawał dobrego, inteligentnego, dowcipnego, polskiego kina.
                        Kina na czasie, "na miarę potrzeb i możliwości".
                        I choćbyś się nadęty smutasie zesrał, przeszedł do historii, stał się kanonem,
                        na równi z "Rejsem". Ty natomiast musiałbyś podpalić katedrę w Kolonii, żeby
                        znaleźć się w lokalnej kablówce.
                        • zbyfauch Pooglądaj "handicapie" 29.08.09, 23:01
                          www.youtube.com/watch?v=E2LMrh0ubCI
                        • koelscher Re: ps 29.08.09, 23:26
                          Nie watpie, ze stal sie "kanonem" dla podobnych do ciebie.
                          -Jedem das Seine. Zaloze sie, ze nie jestes w stanie tak wysoko podniesc glowy,
                          aby zobaczyc, gdzie ja sie z n a j d u j e...
                          - buSka z jenzyczkiem !

k-r

• ja.nusz Re: ps 29.08.09, 23:42
                            A zdradzisz, które polskie filmy filmy mógłbyś ludowi polecić, aby się lud tak
                            na dobre odchamił?
                            • koelscher przyklady? 30.08.09, 00:09
                              Prosze bardzo, nie dla "ludu" jednak, lecz dla Ciebie na wypadek, ze ktoregos
                              nie widziales:
                              - Noz w wodzie
                              - Krotki film o zabijaniu i - tu sie pewnie nieco zdziwisz -
                              - Kocham kino

Moze zanalazloby sie jeszcze kilka...

k-r
                              • juzniewqrwionylektor ja bym jeszcze dorzucił żonę 30.08.09, 03:39
                                dla australijczyka!
                                Wspaniały Gołas z przedziałkiem między jedynkami, Kreuzfahrtschiff Batory,
                                Mazowsze, słowem wszystko, co diaspora uwielbia.
                                Takich misiów pokazuje niemiecka prywatna tv codziennie mnóstwo. W PL
                                wystarczyło być niby cwanym i przemycić pod łaskawym okiem cenzora trochę satyry
                                na codzienność i już zostawało się kultowym reżyserem.
                                A nad wszystkim i tak czuwała bezpiekawink
                                Bez jej przyzwolenia Piwowski mógłby się uważać za męczennika ustroju, bo mu
                                zabroniono rzeczywistość widzianą przepitym spojrzeniem polskiej szkoły filmowej
                                sfilmować.
                                • jessi_a Re: ja bym jeszcze dorzucił żonę 30.08.09, 07:46
                                  a co ma wspolngeo Piwowski z zona dla australijczyka?
                                • ja.nusz Re: ja bym jeszcze dorzucił żonę 30.08.09, 08:16
                                  juzniewqrwionylektor napisała:

> A nad wszystkim i tak czuwała bezpiekawink

I czuwała tak skutecznie, że wycięli sukinsyny całego Dobrowolskiego z Rejsu -
                                  bezpowrotnie.

A to zdanie ma też szansę zostać kultem:

> Takich misiów pokazuje niemiecka prywatna tv codziennie mnóstwo.
                            • lepian4 Re: ps 30.08.09, 08:58
                              W tym filmie nie
                              jeden zacny forowicz sie odnajdzie. Gdy przemysli, bez watpienia sie
                              odchami. Januszku, jesli jezszce tego nie znasz, goraco polecam

Nasza jest Polska tylko! Tylko my Polacy! Jest tylko jedna nacja i
                              ja. My ja mamy. Moja jest tylko racja, swieta racja. Bo nawet jesli
                              jest twoja, to moja jest mojsza niz twojsza. Ze wlasnie moja racja
                              jest najmojsza!

Rate mal, wer könnte das hier sagen?
                              • ja.nusz Re: ps 30.08.09, 09:19
                                lepian4 napisał:

W tym filmie nie
                                > jeden zacny forowicz sie odnajdzie. Gdy przemysli, bez watpienia sie...

Tu w drodze wyjątku zgadzam się w całej rozciągłości i dorzucam w tym miejscu to:

www.youtube.com/watch?v=V2sedTLIRWU
                                > Rate mal, wer könnte das hier sagen?

Jak to kto? Marysia.

PS.
                                A mistrzowi jeckiemu polecam raczej losy Adasia Miauczyńskiego z "Wszyscy
                                jesteśmy Chrystusami" - to jest tak ładnie dołujące.
                                • lepian4 Re: ps 30.08.09, 11:29
                                  Ups, da breucht einer eine ideologische Brille!
                                  • lepian4 Re: ps 30.08.09, 11:37
                                    Psy
                                    obowiazuje taka sama dyscyplina i reguly wspolzycia, jak ludzi:
                                    wolnosc jednych nie moze byc kosztem drugich

P.S. Podac ci kilka przykladow z forum wzietych?
                          • maria421 Re: ps 30.08.09, 08:41
                            koelscher napisał:

> Zaloze sie, ze nie jestes w stanie tak wysoko podniesc glowy,
                            > aby zobaczyc, gdzie ja sie z n a j d u j e...

Uwazaj na kominy-smile

• fan.club Heee? 30.08.09, 08:59
                              Czyżby nasz l'odeur de Cologne był kominiarzem? No, no....
                              • maria421 Re: Heee? 30.08.09, 09:05
                                fan.club napisał:

> Czyżby nasz l'odeur de Cologne był kominiarzem? No, no....

Nie wiem, ale widze ze bardzo wysoko sie wznosi smile
                              • koelscher Re: Heee? 30.08.09, 09:51
                                Niepotrzebne mi, pikusia, kominy. Wystarcza wiezyczki...
                                smile

k-r
                                • jessi_a Re: Heee? 30.08.09, 09:56
                                  w takim razie uwazaj na nisko przelatujace samoloty wink
            • jureek Re: Tu jest Polska i sie mowi po polsku... 29.08.09, 14:27
              No sorry, to nie jest "jakiś tam Miś".
              Mimo, że jest to film fabularny, to jest w nim więcej autentycznej prawdy o
              PRL-u niż w niejednej "dokumentalnej" Polskiej Kronice Filmowej.
              Jura
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka