IP: *.3s.pl 05.01.09, 19:08
Jorguś celuje rzutkami do tarczy o średnicy 2 cm. Jorguś nie ma nic więcej do
roboty i rzuca cały dzień. Z jednakowym prawdopodobieństwem trafia w dowolny
punkt tarczy, ale zawsze trafia gdzieś w tarczę.

Jaka będzie średnia odległość jego trafień od środka (w linii prostej oczywiście)?
Obserwuj wątek
    • Gość: bigda Re: Rzutki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.09, 23:57
      No cóż, jeśli z takim samy prawdopodobieństwem w każdy punkt trafia, to średnia
      odległość będzie chyba różna promieniowi koła o powierzchni połowy tarczy.
    • belkor Re: Rzutki 06.01.09, 10:42
      Nie napisałeś, jaki model losowania przyjąć w zadaniu. To, że prawdopodobieństwo
      wylosowania każdego punktu jest takie samo nie mówi zbyt wiele. Przy założeniu,
      że losujemy z prawdopodobieństwem jednostajnym wyszło mi, że średnia odległość
      będzie wynosić 2/3cm. Dawno nie liczyłem całek, więc nie postawiłbym zbyt dużo
      na to, że jest to właściwa odpowiedź, ale symulacje na komputerze wydają się to
      potwierdzać.
    • smiechowiec Re: Rzutki 06.01.09, 11:08
      Wydaje mi się, że dla tak postawionego problemu będzie to promień
      koła, którego powierzchnia jest równa połowie powierzchni całej
      tarczy.
      Wychdzi w cm jakieś 1 podzielić na pierwiastek z 2 czyli około 0.7cm.
      • belkor Re: Rzutki 06.01.09, 11:58
        > Wydaje mi się, że dla tak postawionego problemu będzie to promień
        > koła, którego powierzchnia jest równa połowie powierzchni całej
        > tarczy.
        > Wychdzi w cm jakieś 1 podzielić na pierwiastek z 2 czyli około 0.7cm.

Wydaje mi się, że to trochę za dużo. Jeśli podzielimy koło na część wewnętrzną (koło o promieniu 1/sqrt(2)) i zewnętrzną (pierścień o szerokości 1-1/sqrt(2)), to przy każdym trafieniu prawdopodobieństwo trafienia w każdą z tych części wyniesie 1/2. Każde trafienie w część wewnętrzną "ściąga" średnią odległość w kierunku zera, a trafienie w część zewnętrzną "ściąga" średnią w kierunku 1.

Jednak w wewnętrznej części możliwe oległości są z przedziału 0 - 0.7, a w zewnętrznej z przedziału 0.7 - 1. W wewnętrznej części przedział ten jest większy. Jeśli np. trafię w pobliżu środka tarczy (odległość 0.2), to aby to zrównoważyć do 0.7, potrzebuję co najmniej dwóch trafień w zewnętrzną część. Można się więc spodziewać, że średnia odległość będzie bardziej bliska środka.
        • Gość: Krzyś Re: Rzutki IP: *.d.ae.katowice.pl 06.01.09, 13:50
          Brawa dla Belkora, 2/3 cm to dobra odpowiedź
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka