Dodaj do ulubionych

do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy

IP: *.rzeczpospolita.pl 22.02.04, 18:43
Kupiłem zestaw yamahy AV 440 i DVD 540 do tego Eltaxy Univers w komplecie. Teraz chcę
zmienić główne głośniki.
Czego słucham? Łatwiej będzie wymieć czego nie słucham: muzyki poważnej, hip hopu,
techno, drum and bass.
Czego oczekuje od kolumn? Przede wszystki detaliczności i analityczności ale również sporej
dynamiki i równowagi. Bas nie musi być jakiś strasznie niski i potężny.
Chcę wydać na parę kolumn 2,5, maksimum 3 tys. zł. i chyba będą to kolumny podłogowe.
Na razie jestem przed odsłuchami ale zawęziłem sobie pole maneweru do kilku typów: B&W
602.5, Avance Omega 506 lub 509, Acoustic Energy Evo One i Evo 3 lub JMLab Chorus 715.
Co sądzicie o tych głośnikach, a może są inne godne polecenia?
No o jakie kabelki z tym zagrają, podobno niezłe są Real Cable.
Pozdrawiam, Stempur
Obserwuj wątek
    • soso_soso Re: do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy 23.02.04, 08:38
      Jezeli pokoj w miare duzy to wybralbym z tego wszystkiego Evo 3.

pzdrw

soso
      • Gość: Stempur Re: do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy IP: *.rzeczpospolita.pl 23.02.04, 13:21
        Dzięki za radę. Pokój ma około 18 metrów kwadratowych.
        A co sądzisz o Avance Omega 509 mk 2 i 503 mk 2? Bo po przeczytaniu różnych opinii
        skłaniałem się właśnie ku Avanceom. Ale oczywiście muszę posłuchać.
        Pozdrawiam, Stempur
        • soso_soso Re: do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy 23.02.04, 14:34
          Avance to kolumny szalenie w Polsce nakrecone przez wszelkie hi-fi pisemka.
          Slyszalem je tylko raz, wlasnie w Polsce, nie pamietam modelu ale byly to
          bardzo smukle i nieco filigranowe podlogowe o 2 glosnikach srednio-
          niskotonowych. Nie gralo to ani dobrze ani zle. Dla mnie brakowalo zdecydowanie
          dynamiki i otwartosci. Ale to podobno tanie kolumny wiec moze nie jest zle.
          B&W znam dobrze. Maja podobna maniere jak 'niebieskie Dali, np. 6006. Czyli
          sporo bardzo dozego ale i bardzo okraglego basu, ktory robi cala muzyke. Do
          tego takze majacy sklonnosci do wyostrzenia wysokotonowiec. To gra dobrze tylko
          z dobra eletkronika. PRzecietne systemy o wlasnie takim profilu: bas +
          wysokie, brzmia czasami chorobliwie.
          • Gość: max Re: do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.04, 14:56
            Mam B&W 602S3 do tego zestawu, plus kable Ast 200 i interkonekt tez firmy Black
            Rhodium Harmony. Chodzi super, nie ma metalicznosci i dzwiek raczej bardzo
            plastyczny. Wiec ja osobiscie polecam B&W. Stereo rewelacja!!! Jestem mile
            zaskoczony tymi kablami, gdyz duzo wniosly dobrego :)
            Pozdr
            Max
            • Gość: soso max IP: 195.41.66.* 25.02.04, 06:33
              Max,

Ciesze sie, ze jestes zadowolony ze swego zestawu na B&W. Kabelki Sonic Link
              dawniej a obecnie Black Rhodium sa na pewno z klasa ale takze nie wyrozniaja
              sie na tle innych dobrych z firm takich jak Audioquest, Tara Lab czy innych.
              Co do kolumn. Powiem jedno, naprawde to sa podostrzajace kolumny a skargi na
              zbyt jaskrawe wysokie tony sa powszechne. By byc bardziej precyzyjnym. Radze
              wykonac male doswiadczenie. Prosze przejsc sie do sklepu z instrumentami
              muzycznymi i w dziale z perkusjami nauczyc sie, jaki dzwiek wydaja talerze, tak
              male jak i duze. Zapamietac ten dzwiek. Wrocic do domu i posluchac, jak B&W
              odtwarzaja wlasnie te dzwieki i bedziemy w domu. Sorry za rany i zniszczenia,
              jakie ten test wywola ale taka i prawda.

Gwoli wyjasnienia, nie pisze tego dlatego, by komus psuc przyjemnosc ze
              sluchania muzyki. Jednak prawda jest taka, ze wlasnie dobre odtworzenie
              wysokich tonow jest problemem dla wielu kolumn tudziez calych zestawow i do
              pewnych pulapow cenowych nie mozna spodziewac sie wiele. Ale wybierajac mozna
              wciaz jeszcze trafic na w miare przyzwoite wysokie tony i czasami takie
              poszukiwania sa sensowne. Wlasnie AE Evo 1 czy Evo 3 sa bardzo sensownie
              zbalansowane co do wszelkich zakresow i dlatego uwazam, ze sa dobra opcja. Byc
              moze fani bardzo ciezkiego grania uwazajacy, ze ciezko to bas + cykady uznaja,
              ze B&W sa lepsze. Ale jak przychodzi do sluchania muzyki i doznawania
              przyjemnosci z dzwiekow nas otaczajacych to chyba jednak B&W przegraja. Takze
              przy baaaaardzo agresywnej i ciezkiej muzyce w odtwarzaczu.

pzdrw

soso
              • Gość: dzordz Re: max IP: 80.198.124.* 25.02.04, 21:24
                Potwierdzam.Onegdaj ,za twoja sugestia pozbylem sie B&W .Dolozylem
                grosza,nabylem Ruark /tez angielskie/ i slucham,slucham,slucham...
                • soso_soso Re: max 26.02.04, 07:11

No tak, ale jest jeden problem. Twoje Ruarki kosztuja katalogowo 8500 zl za
                  pare. A to chyba nie przedzial budzetowych B&W.

BTW - jak tam bas? Juz sie osluchal? :-)

pzdrw

soso
                  • Gość: dzordz Re: max IP: 80.198.124.* 26.02.04, 20:33
                    wciaz pewien niedostatek.No ,ale cos za cos. :)
    • Gość: M-P Re: do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy IP: 62.233.197.* 24.02.04, 20:31
      Mam AV640, DVD540 i EVO One (pozostale glosniki sa rowniez f-my AE). Zanim
      kupilem te kolumny mialem przez chwile inne, od jakiejs miniwiezy. Razem z Evo
      One wszystko zagralo o niebo lepiej, trudno mi nawet opisac ten skok! Te
      kolumny to chyba najlepsza czesc calego zestawu.

Pozdrawiam
    • Gość: Bishop Re: do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy IP: 195.85.227.* 27.02.04, 08:28
      Do zestawu Yamahy koniecznie posłuchaj kolumn Infinity Alpha 50 - bardzo dobrze
      grają ... sam na nie teraz kaskę składam.
      A poza tym ładnie wyglądaja zwłąszcza w jasnej okleinie.
      Cena to w zależności od sklepu 3k - 3.2k.

Bishop
      • Gość: Stempur Re: do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy IP: *.rzeczpospolita.pl 08.03.04, 13:16
        Bardzo dziękuję wszystkim za opinie. Nie było mnie trochę, bo jeździłem na nartach i ...
        słuchałem głośników. Po odsłuchaniu chyba 10 kolumn wybrałem AE Evo 3 i Elac 105.2. Teraz
        muszę się zdecydować i kupuję.
        Jeszcze raz dzięki za rady.
        Stempur
        • Gość: soso Re: do soso i innych. Jakie kolumny do yamahy IP: 195.41.66.* 08.03.04, 14:10
          Prosimy o opinie po domowym odsluchu po zakupie!!!

pzdrw

soso

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka