Dodaj do ulubionych

SAT ginący sygnał

15.09.10, 17:27
Witam, mam cyfre i standardową antenę czyli 60cm. Sygnał na maksa lub prawie na maksa, na jednym tunerze pokazuje 10/10, na innym jest na polu zielonym czyli bardzo dobry sygnał. Kiedy się mocno chmurzy i pada deszcz lub zimą jak jest duże zachmurzenie i leci śnieg to tuner gubi sygnał i nie obrazu ani dźwięku. Myślałem o wymianie anteny na większą ale rozmawiałem ze znajomym który ma talerz 80 cm i na "n" też gubi mu sygnał podczas zachmurzenia. Co może być przyczyną i czy założenie większego talerza załatwi sprawę?
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: SAT ginący sygnał 15.09.10, 21:41
      bulman napisał:

> a maksa, na jednym tunerze pokazuje 10/10, na innym jest na polu zielonym czyli
      > bardzo dobry sygnał.

W dobrych warunkach tunery pokazuja 100% nawet przy niezupelnie dobrze ustawionej antenie. Nalezy wzaic mokra szmate i przykryc nia rozek, coby wskaznik pokazal 30..40%. Ustawic antene na maksimum sygnalu. I jeszcze raz mocniej oslonic rozek, po czym nastawic antene na maksimum sygnalu.

Dobrze tez jest wymienic rozek na lepszy. Ew. wymienic tuner na czulszy. W przypadku kombinacji z rozkiem o wysokim napieciu wyjsciowym (do dlugich przewodow) i przesterowania wejscia odbiornika uzyc rezystora tlumiacego.
      • swojadroga Re: SAT ginący sygnał 16.09.10, 12:35
        Albo zaprośić montera z miernikiem, aby prawidłowo ustawił antenę za pomocą miernika. :)
        • bulman Re: SAT ginący sygnał 16.09.10, 14:12
          Czy prawidłowe ustawienie z miernikiem, czy na mokrą szmatę jak było wcześniej rozwiąże problem ? Czy próbowaliście tego?
          • swojadroga Re: SAT ginący sygnał 16.09.10, 16:31
            Ewentualnie jeśli konwerter utracił swą szczelność to może on wymagać wymiany z powodu wilgoci w jego wnętrzu. Ale na forum ciężko to stwierdzić. :)
      • bulman Re: SAT ginący sygnał 16.09.10, 14:20
        Pisząc o rożku masz na myśli konwerter? tak się domyślam ale lepiej się upewnić. Fakt że antenę ustawiałem przy innym tunerze i wtedy miałem inny konwerter, teraz sobie to uświadomiłem. Może faktycznie zweryfikuję jeszcze raz ustawienie przy zasłoniętym konwerterze, mam nadzieje że to pomoże.
        • bulman Re: SAT ginący sygnał 05.01.11, 10:27
          Wymieniłem talerz na 90 cm, ustawiłem ręcznie dostosowując się do wskazań na tunerze, mam 4,5 kreski na 5. Więc trochę więcej niż na mniejszym talerzu ale zmiana jest :) mimo śniegów i to nie małych w tym roku nie przerw w sygnale jak było do tej pory. Myślę, że mimo ustawień anteny przyrządami i tak najwięcej daje wielkość talerza.
          • Gość: swojadroga Re: SAT ginący sygnał IP: *.238.64.26.ip.abpl.pl 06.01.11, 15:55
            Skręcenie konwertera, ustawienie anteny, jakośc konwertera, jakość i długość kabli. Wszystko to ma wpływ na jakość sygnału. Przy 90cm czaszy akurat w dekoderze C+ powinno pokazać 5.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka