Gość: gość IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.03.11, 15:15 Kiedy mogą wejść na rynek ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kornik Re: Telewizory 3D ale bez okularów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.11, 17:08 Że niby jakieś ruchome hologramy? Może za 20 lat, może za 50, może nigdy... Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Telewizory 3D ale bez okularów 24.03.11, 18:46 Od pewnego czasu wiele firm rozwija ekrany oparte na stereografi soczewkowej (lentikularnej). Istnieja rozwiazania zarowno statyczne, jak i dynamiczne, gdzie uklad sledzacy pozycje glowy obserwatora ciagle dopasowywuje pozycje folii soczewkowej wzgledem ekranu. Jeszcze rok..dwa lata temu efekty byly slabe albo co najwyzej mierne. Jednak prototypy wystawiane w tym roku np. na targach ISE w Amsterdamie byly juz calkiem akceptowalne. A egzemplaz na stoisku Philipsa rzeczywiscie dalo sie juz ogladac. Problemem ekranow soczewkowych jest silna zaleznosc jakosci obrazu od pozycji obserwatora. dawniej bylo to kilka sweet pointow. Obecnie punkty rozszerzyly sie do kilkunastostopniowych sektorow, ktorych dany ekran ma kilka. A miedzy nimi obszary zlego obrazu. Boczne ruchy obserwatora podczas seansu powoduja silne zmiany jakosci obrazu i efektu 3d. Dalszym problemem tego rozwiazania jes pogorszenie rozdzielczosci poziomej o dokladnie polowe. Z 1920x1080 robi sie 960x1080. Tyle, ze piksele sa dwa razy szersze, niz normalnie. Zaletami zas sa oczywisty brak okularow oraz brak znaczacego obnizenia jasnosci w porownaniu do rozwiazan z okularami migawkowymi. Patrzac na rozwoj mam wrazenie, ze za kilka (3..5) lat takie ekrany wejda do kina domowego. Do malych ekranow dla jednej osoby (przenosne konsole do gry) juz weszly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: locoloco Re: Telewizory 3D ale bez okularów IP: *.olsztyn.vectranet.pl 24.03.11, 21:49 Toshiba w Japonii już od roku sprzedaje telewizory 3D bez okularów. www.hdtv.com.pl/forum/newsy/65614-toshiba-20gl1-telewizor-lcd-3d-bez-okularow-test.html www.hdtv.com.pl/forum/lcd/65613-toshiba-20gl1-telewizor-lcd-3d-bez-okularow-test.html Modele większe: www.hdtv.com.pl/forum/ces-2011-centrum-informacji-relacja-fotorelacja-nowosci-relacja-hdtv-com-pl/62783-ces-2011-telewizory-3d-bez-okularow-toshiby-i-ozywienie-mysli-moze-juz.html Zapowiada już w tym roku : www.hdtv.com.pl/forum/newsy/65336-toshiba-3d-bez-okularow-jednak-w-sprzedazy-w-tym-roku.html LG też już ma koncept : www.hdtv.com.pl/forum/ces-2011-centrum-informacji-relacja-fotorelacja-nowosci-relacja-hdtv-com-pl/62771-ces-2011-3d-bez-okularow-zaczynamy-od-lg.html Samsung właśnie zaprezentował swój model : www.hdtv.com.pl/forum/newsy/65710-samsung-55-tv-lcd-3d-bez-okularow.html Sony na targach w Japonii zaprezentowało swój model : www.hdtv.com.pl/forum/newsy/65040-sony-okulary-3d-czy-juz-bez.html Więc wygląda że znacznie szybciej niż można by się domyślać . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Telewizory 3D ale bez okularów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.11, 10:36 Sam sobie odpowiedasz? Obroty w sklepie spadły i nudzisz się? Zaloguj sie, jak chcesz sam z sobą rozmawiać albo przynajmniej korzystaj z różnych dostawców netu. Odpowiedz Link Zgłoś
zlot-y89 Re: Telewizory 3D ale bez okularów 28.03.11, 09:21 Aj sporo tego jest, ale zastanawialiście się za ile taka technologia zawędruje do nas ? Trochę wody w Wiśle upłynie ;P Aktualnie najlepszym rozwiązaniem jest telewizja 3D II generacji, tzn taka w której używamy okularów polaryzacyjnych a nie okularów migawkowych. Jak dla mnie na górze aktualnie jest właśnie LG, maja taką sprytną technologię Cinema 3D, podobno pozwala ona cieszyć się obrazem w trzech wymiarach przy normalnej jasności i nasyceniu kolorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Telewizory 3D ale bez okularów IP: *.158.217.191.pat.umts.dynamic.eranet.pl 25.03.11, 10:29 Już zaczęły pojawiać się różne modele, ale z tego co mi wiadomo, to jakość obrazu pozostawia wiele do życzenia, a efekt 3D jest równy zeru. Wygląda więc no to, że póki co nie warto rozstawać się z okularami. Odpowiedz Link Zgłoś
adresnieprawidlowy Re: Telewizory 3D ale bez okularów 28.03.11, 11:26 Nie chodzi o to że efekt jest równy zeru - efekt jest całkiem dobry, ale technologia wciąż niedoskonała :/ - największy problem, to koszty produkcji wciąż są bardzo wysokie, a drugi ważny problem to niedoskonałość matryc - trzeba patrzeć niemal pod katem 90 stopni (czyli siedzieć dokładnie na wprost tv) żeby widzieć efekt 3D. Toshiba twierdzi, że sobie z tym poradzili i efekt można obserwować już z 9 różnych punktów - to już nieźle. Myślę, że 3D bez okularów pojawi się w naszych domach nie wcześniej niż za 5 lat. Choć czytałem też, ostatnio, że samsung przewiduje nawet 10 lat - zobaczymy. Jeśli Was ten temat interesuje to możecie sobie jeszcze poczytać hmblog.pl - tam jest trochę na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
crannmer Re: Telewizory 3D ale bez okularów 28.03.11, 12:18 adresnieprawidlowy napisał: > Nie chodzi o to że efekt jest równy zeru - efekt jest całkiem dobry, ale techno > logia wciąż niedoskonała :/ - największy problem, to koszty produkcji wciąż są > bardzo wysokie, a drugi ważny problem to niedoskonałość matryc - trzeba patrzeć > niemal pod katem 90 stopni (czyli siedzieć dokładnie na wprost tv) żeby widzie > ć efekt 3D. Toshiba twierdzi, że sobie z tym poradzili i efekt można obserwować > już z 9 różnych punktów Jak z punktow (w doslownym tego slowa znaczeniu) zrobia sie powierzchnie, to porozmawiamy z Toshiba jeszcze raz. (BTW to nie sa punkty, lecz odcinki na osiach wychodzacych pod pewnymi katami z ekranu. A zadaniem jest, zeby z osi zrobily sie sektory o rozwarciu przynajmniej kilkunastu stopni.) Odpowiedz Link Zgłoś
al-loroc Re: Telewizory 3D ale bez okularów 28.03.11, 22:06 Prace nad 3D bez okularów się toczą więc sądzę, że w ciągu najbliższych dwóch lat zobaczymy efekty :) Toshiba i LG poczyniło już pierwsze kroki, LG wypuściło nawet telefon 3D i efekt jest widoczny bez okularów ale kont widzenia to 90 stopni. Ciekawostką jest odejście od okularów migawkowych... zobaczymy jak to będzie wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: Telewizory 3D ale bez okularów IP: *.centertel.pl 28.03.11, 23:25 oj, przecież LG też pokazało na targach TV z 3D bez okularów, ale oni powiedzieli, że nie wypuszczą go na rynek do puki kąty widzenia nie będą miały przynajmniej 60 stopni, co z tego że 3D widać siedząc na wprost TV, wystarczy, że się ruszysz i kicha - ja bym tego nie kupił i w tym akurat wypadku popieram LG w ich założeniach Odpowiedz Link Zgłoś
amadeus123 Re: Telewizory 3D ale bez okularów 29.03.11, 00:04 jedna rozsądna wypowiedź, po co komu TV z 3D które widać tylko z jednego miejsca, nie wiem jak wy, ale ja podczas oglądania TV często zmieniam ułożenie na sofie, i co? za każdym razem miałbym przstawać TV? jeżeli coś nie jest jeszcze dopracowane to po co się pytam to na rynek wprowadzać? jak będą podstawowe problemy rozwiązane to proszę bardzo, wtedy sam chętnie takiego np. LG kupie, ale puki co nie ma się co napalać i na 3D bez okularów spokojnie poczekać Odpowiedz Link Zgłoś
antykryptoreklama Re: Telewizory 3D ale bez okularów 29.03.11, 09:16 O, pan sprzedawca LG powrócił na forum. Co, słupki sprzedaży spadły i szef pogonił do spamowania? > LG kupie, ale puki co nie ma się co napalać póki co, to polecam zamiast telewizora kupić słownik ortograficzny. Może być od LG byleby polski. Odpowiedz Link Zgłoś
amadeus123 Re: Telewizory 3D ale bez okularów 29.03.11, 22:01 ojoj, przepraszam, że wyraziłem opinię na forum, łączę się z tobą w "bulu", że ktoś może mieć jakieś własne zdanie, a jeżeli tobie to przeszkadza to może najwyższa pora założyć sobie blog i tam pisać? - nikt nie będzie Ci przeszkadzał, bo szukanie dziury w całym słabo Ci wychodzi :/ Odpowiedz Link Zgłoś
antykryptoreklama Re: Telewizory 3D ale bez okularów 30.03.11, 09:49 > ojoj, przepraszam, że wyraziłem opinię na forum, łączę się z tobą w "bulu", że > ktoś może mieć jakieś własne zdanie Ależ oczywiscie, to jest tylko "twoje" zdanie a nie zdanie twoich pracodawców. A na forum są sami idoci którzy nie widzą, że w kazdym poście musisz reklamować sprzęt LG. Tylko widzisz, to forum ma coś takiego jak wyszukiwarka. I jak wpisze się tam "amdeus123" to wywala całą liste wpisów. I tak jakos przez przypadek zapewne w prawie kazdym rekalmujesz LG: forum.gazeta.pl/forum/w,329,117947015,122980926,Re_telewizor_lcd_na_korbe_od_zuka.html forum.gazeta.pl/forum/w,518,94423339,97239292,Re_Jaki_telewizor_LCD_.html forum.gazeta.pl/forum/w,518,99341073,99598943,Re_LCD_czy_PLAZMA_.html forum.gazeta.pl/forum/w,518,101374912,102356756,Re_55_calowy_LED_TV_na_Facebook_u.html forum.gazeta.pl/forum/w,518,95994603,97239050,Re_TV_LG_nowa_seria_LH.html Dalej juz mi sie nie chce wklejac. Bloga pisać nie będę, ale mam dla ciebie propozycję- wykup normalną reklamę a nie zaśmiecaj forum. Taka wspaniałą firmę jak LG stac chyba na wydanie tych kilku złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt47 Re: Telewizory 3D ale bez okularów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 13:38 Co Wy pitolicie ja swojego"RUBINA" już dawno oglądam bez okularów.!!hehehehehe!!! Odpowiedz Link Zgłoś