Dodaj do ulubionych

tuner DVB-T-200 goclever

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.12, 20:46
Kupiłem dzisiaj coś takiego jak w tytule i chciałbym znaleźć kogoś kto to instalował, albo wie o co chodzi. Tuner wygląda trochę inaczej niż te skrzyneczki na telewizorze. To coś wkłada się bezpośrednio z tyłu (łącze scart). Mam problem z pilotem - nie działa, nie wiem czy przypadkiem baterie są OK (chociaż nowe, może wyczerpane, ale jakoś nie wydaje mi się).
W każdym razie, skoro czujnik jest na tunerze, to nie bardzo rozumiem czy pilotem należy sterować od tyłu telewizora????
Zresztą próbowałem ze wszystkich stron i tak nie reaguje... wiem, że coś chyba robię nie tak. Czy ktoś może pomóc?
Obserwuj wątek
    • azm2 Re: tuner DVB-T-200 goclever 05.11.12, 02:19
      Pilot powinien łapać światło z pilota rozproszone za telewizorem. Jeżeli światło nie ma się na czym rozproszyć, to nie masz sterowania. Spróbuj zainstalować jakieś "lusterko" do odbijania promieni z pilota po tej stronie telewizora, na którą patrzy czujnik tunera. Może wystarczy kawałek papieru, eksperymentuj.
      Możesz użyć przedłużacza SCART (męski-żeński) i położyć tuner na szafce obok telewizora, żeby mieć pewność, że czujnik widzi pilota.
      Możliwe, że baterie są wyczerpane - włóż inne, żeby się upewnić.
      Możliwe, że pilot jest uszkodzony - jeżeli tak, to reklamuj u sprzedawcy. Żeby mieć pewność, musisz sprawdzić z innym egzemplarzem tego samego modelu tunera.
      • Gość: Piter Re: tuner DVB-T-200 goclever IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.11.12, 02:31
        Człowieku co Ty facetowi mieszasz w głowie jakie lusterko przecież tuner sam w sobie niema żadnego czujnika tylko w zestawie znajduje się odbiornik, który od tunera można wyprowadzić przed telewizor i musi działać
    • Gość: Piter Re: tuner DVB-T-200 goclever IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.11.12, 02:12
      Żeby pilot działał to zestawie znajduje się odbiornik, który trzeba wyprowadzić poza telewizor
      • azm2 Re: tuner DVB-T-200 goclever 16.11.12, 11:00
        To znaczy, że producent wprowadził zmiany (dodał czujnik na przewodzie), a instrukcji nie zmienił. Widziałem starszą wersję.
        • wtopek Re: tuner DVB-T-200 goclever 16.11.12, 14:22
          wszystkie dekodery "wpinane" do gniazda scart mają czujniki podczerwieni wyprowadzone na przewodzie
      • Gość: Paweł Re: tuner DVB-T-200 goclever IP: *.centertel.pl 27.11.12, 20:01
        Mam to samo kupiłem na allegro za 77zł i powiem Wam że wcześnienej kupiłem podobny tuner ale WIVE i pilot działa nawet skierowany w przeciwnym kierunku, tu jest prawdopodobnie problem technologiczny związany z odbiornikiem IR. Pilot sprawdzony działa bez opóźnień.

Wydaje mi się że problem dotyczy każdego odbiornika dvb-t 200, bo sprzedawca z allegro z 30sprzedanych dostał zaledwie jeden komentarz.(po 2tyg) także mówi to o problemie....
    • Gość: malina Re: tuner DVB-T-200 goclever IP: *.3.199.109.static.rdi.pl 01.05.13, 21:10
      mam ten sam problem! muszę kilka razy nacisnąć guzik pilota, by móc przełączyć na inny kanał. Jest to bardzo denerwujące i nie wiem czy to podlega gwarancji, czy jest to normanne przy takim typie dekodera!
    • Gość: L Re: tuner DVB-T-200 goclever IP: 194.156.48.* 04.02.14, 17:31
      Trzba podłączyć kabelek, który działa jak antena na pilota
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka