Dodaj do ulubionych

współpraca dekodera z monitorem Sony MFM-HT95

IP: *.ip.inter-reh.pl 12.07.13, 13:31
Kupiłam dekoder TechniSat CE 4HD. Posiadam monitor Sony MFM-HT95 z opcją TV. Pan w sklepie doradził mi kabel (Euro-3RCA), który łączy się z monitorowym wejściem Video. Podłączyłam..., ale monitor nie "widzi" dekodera. Przeczytałam w Internecie, że kabel pewnie jest jednokierunkowy (czy tak?) i dlatego całość nie działa. Jakie mam możliwości w tym konkretnym wypadku? Jaki powinnam kupić kabel, przejściówkę lub co tam jeszcze? Wdzięczna będę za gotowe, sprawdzone informacje (typ, model itp.). Sama znalazłam coś takiego - sklep.delta.poznan.pl/konwerter-hdmi-vga+au_c591_p4742.html?ps_session=6add087572bb9885fdb057d830ad2de2.
Bardzo drogo... Czy jednak zadziała?
Ktoś podpowiedział mi jeszcze wykorzystanie gniazda PC1 (z kablem AUDIO). Do PC1 mam podłączony komputer, ale analogiczne gniazdo PC2 jest wolne. Monitor ma jednak opcję oglądania TV w okienku (tzw. PIP) przy pracy na komputerze. To dotychczas działało bez zarzutu przy normalnie wpiętej (bezpośrednio do monitora) antenie. Jeśli włączę dodatkowe urządzenie (dekoder) do PC2, monitor potraktuje je jako drugi komputer i nie zechce już pokazywać obrazu w małym okienku. Czy tak?
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: współpraca dekodera z monitorem Sony MFM-HT9 12.07.13, 22:08
      Najprostsze i najtansze wyjscie to adapter Scart-cinch/s-video z przelacznikiem kierunku. Cos takiego:
      ecx.images-amazon.com/images/I/41f28BUBrUL._SX300_.jpg
      Ten adapter laczysz zwyklymmi przewodami cinch (RCA)
      ecx.images-amazon.com/images/I/41566h08DLL._SX300_.jpg
      z wejsciem monitora. Przelacznik na adapterze nalezy doswiadczalnie ustawic w takiej pozycji, w jakiej bedzie obraz. Jakosc obrazu nie bedzie powalajaca, ale bedzie dzialac.

Lekkie polepszenie jakosci obrazu da sie uzyskac podlaczajac w miejsce zoltego polaczenia cinch przewod s-video:
      ecx.images-amazon.com/images/I/41Q6NN1J9SL._SY300_.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka