Dodaj do ulubionych

Kamera cyfrowa w formacie NTSC

11.01.06, 08:49
WItam,
Mam okazję kupić w dobrej cenie kamerę w formacie NTSC.
Do obróbki będę używał komputera.
Nie mam możliwości przetestowania jak się zachowuje na posiadanym przeze mni
sprzęcie.
Kamera będzie cyfrowa z twardym dyskiem JVC zapisująca w formacie dvd.
Czy po podłączeniu jej do w miarę nowego TV będą jakieś problemy?
Jak wygląda obróbka formatu NTSC za pomocą PC. Czy konieczna jest jakas
konwersja do formatu lepiej przyswajalnego przez TV lub odtwarzacz DVD?

Jestem zielony więc proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: a Re: Kamera cyfrowa w formacie NTSC IP: 195.136.112.* 11.01.06, 11:29
      jeden telewizor "dogada się" z kamerą ntsc, a inny nie. zależy, czy
      jest "multisystem". do komputera oczywiście wciągniesz materiał ntsc, ale
      będziesz go musiał przekonwertować do PAL-u. Efekt? Trochę mniej ostry obraz,
      minimalne (niemal niezauważźalne) zacięcia obrazu, poszarzała czerń. Takie
      są "uroki" NTSC. Ja bym wolał dopłacić do wersji PAL.
      • dc1977 Re: Kamera cyfrowa w formacie NTSC 11.01.06, 15:04
        no ale po co w takim razie konwertować do pal?
        czy wciągniętego filmu do kompa nie mogę po prostu przerobić na jakiś
        uniwersalny format DVD bez straty jakości i wypalić płytki?
        kamera którą chcę kupić ma wbudowany twardy dysk i film nie jest nagrywany w
        formacie DV - wydaje mi się że to format DVD więc tymbardziej zapytuję czy to
        ma znaczenie. zakładam że mój telewizor daje sobie z tym radę to Panasonic
        32PM11

pytanie dodatkowe:
        jakie są wasze opinie w sprawie kamery JVC Evario HDD GZ - MG 20?
        • Gość: Kornik Re: Kamera cyfrowa w formacie NTSC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:19
          > czy wciągniętego filmu do kompa nie mogę po prostu przerobić na jakiś
          > uniwersalny format DVD bez straty jakości i wypalić płytki?
          Nie ma czegoś takiego, jak uniwersalny format dvd. Każda płyta ma obraz
          zakodowany w jakimś formacie. Weż kilka pudełek z DVD, na każdym znajdziesz
          informację, że płyta jest w PAL'u (lub NTSC jeśli to np. płyta z USA).
          • dc1977 Re: Kamera cyfrowa w formacie NTSC 11.01.06, 15:51
            więc podczas robienia płyty dvd na kompie mogę prawdopodobnie zdecydować czy ma
            to być dvd-PAL czy dvd-NTSC tak?
            no i wracam do pytania czy mogę zrobić płytę DVD-PAL z sygnału ntsc bez utraty
            jakości?
      • Gość: Kornik Re: Kamera cyfrowa w formacie NTSC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.06, 15:29
        > Trochę mniej ostry obraz,
        > minimalne (niemal niezauważźalne) zacięcia obrazu, poszarzała czerń. Takie
        > są "uroki" NTSC
        Niezupełnie. Akurat mam sporo płyt w NTSC i te objawy nie występują. Obraz jest
        równie dobry jak w PALu (różnicy tych kilku linii naprawdę nie widać)
        Ale ostatnio bawiłem sie odtwarzaczem Manty. Efekty były dokładnie takie jak
        opisałes. Myślałem, ze to poprostu wina słabego odtwarzacza (na codzień używam
        Pioniera). Ale coś mnie tknęło i zajrzałem do ustawień. Okazało się, że sygnał
        wyjściowy ustawiony był na PAL. Czyli DVD dokonywało konwersji z NTSC do PAL'u.
        Zmieniłem na Multisystem (taki mam TV) i obraz od razu się wysostrzył i
        zniknęły zakłócenia przy ruszających się obiektach. Także opinie o rzekomej
        niskiej jakości obrazu w NTSC mogą często wynikac ze słabych parametrów
        konwerterów NTSC-PAL

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka