IP: 195.117.1.* 27.06.06, 15:12
Witam i proszę o radę. Mam zamiar kupić kino domowe orz nagrywarkę DVD. I
teraz się zastanawiam czy inwestować w nagrywarkę DVD (np. KG 7900)i
amplitunery (np.PInerr 1016)które mają HDMI W niedalekiej przyszłości dokupię
zapewne plazmę bądź LCD. Ale czy warto wyrzucać po kilka setek więcej na
sprzęty (ampli i dvd) z HDMI i czy jest to warte tej kasy. Co w praktyce będę
z tego miał. Będę wdzięczny za odpowiedź gdyż ejstem laikiem w tej kwestii.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Kornik Re: HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 15:56
      Złączem HDMI prześlesz w postaci cyfrowej zarówno dźwięk wielokanałowy jak i
      obraz oraz sygnały sterujące. Czyli z punktu wygody użytkownika podłączasz
      wszystkie źródła (DVD, nagrywarkę, tuner HDTV czy co tam jeszcze wymyślą)
      pojedynczymi kablami HDMI do amplitunera i łączysz ampli z telewizorem tez
      jednym kablem. Jak wybierzesz z pilota DVD to wszystko powinno Ci się samo
      włączyć/przełączyć i na TV oglądasz film z DVD. Jak wciśniesz inne źródło, to
      ampli powinien sam poprzełączać sygnały. Tyle w teorii, bo w praktyce to może
      być różnie, np część urządzeń nie będzie przesyłać sygnału audio, albo któreś
      urządzenie nie będzie miało wyjścia HDMI i i tak ręcznie będziesz musiał coś
      przełączać.
      Jeśli chodzi o jakość sygnału, to dźwięk po HDMI niczym nie będzie się różnił
      od dźwięku przesłanego cyfrowym coaxem. Co do obrazu, to logiczne by było
      przesyłanie sygnału z cyfrowego urządzenia jak DVD do cyfrowego TV np. plazmy.
      Ale dobre podłączenie analogowe np. componentem też da doskonały obraz.
      Locoloco zaraz pewnie podeśle linki do jego strony, gdzie widać wyraźnie
      wyższość HDMI nad komponentem. Ale jak się przyjrzysz zdjęciom, to zauważysz,
      ze sygnał po komponencie ma po prostu inaczej ustawiony kontrast, korekcje
      gamma itp. Ostateczny efekt zależy bardzo od jakości elektroniki w samym
      telewizorze i od ustawień. Na forach możesz nawet znaleźć opinie, że obraz na
      niektórych LCD czy plazmach jest lepszy przy komponencie niż przy HDMI.
      Wybór zależy od Ciebie.
      • Gość: Laik Re: HDMI IP: 195.117.1.* 27.06.06, 16:57
        Dzieki za info. Ja wiem że wybór należy do mnie ale się zastanawiam czy po
        prostu warto więcej wydawac. Jeśli kwestia jakości obrazu jest dyskusyjna jak
        piszesz to w praktyce jak ajest przewaga HDMI? Nie do końca rozumiem tę kwestię
        pojedynczych kabli w wypadku HDMI czy t znaczy że przy innych połączeniach będę
        miał więcej kabli? Ile?
        • Gość: Kornik Re: HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.06, 17:17
          > Nie do końca rozumiem tę kwestię
          > pojedynczych kabli w wypadku HDMI czy t znaczy że przy innych połączeniach
          > będę miał więcej kabli? Ile?
          Podłączenie DVD - ampli - TV po HDMI: 2 szt
          Podłączenie DVD - ampli (audio) i DVD - TV (video component): 4szt.
          Dołożenie do zestawu dekodera satelity po HDMI (o ile ktos taki
          wyprodukuje):1szt
          Dołożenie zwykłego dekodera: 2szt (jesli ma wyjście cyfrowe dźwięku) lub 3
          szt. jesli podłaczysz dżwięk zwykłym kablem stereo
          Jesli podłaczysz kilka urządzeń do TV do różnych gniazd, to może się okazać, że
          jak chcesz sie przełączyc z satelity na DVD to musisz z pilota zmienic w TV
          ktore wejscie ma byc używane
          • Gość: Laik Re: HDMI IP: 195.117.1.* 28.06.06, 08:55
            Ok, dzięki to teraz lepiej to kumam. A czy jeśli bym się zdecydował na kupno
            DVD i TV z HDMI ale ampli bez to ma to sens? Np. ampli Pioneer 1016 (z HDMI)
            jest jednak o jakieś 6oo zł droższy niż Pioneer 1015 bez HDMI a chyba innych
            większych różnic między nimi nie ma.
            • Gość: Kornik Re: HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 11:31
              Ma sens. Starcisz może trochę na komforcie obsługi, ale jakość dżwięku będzie
              identyczna.
              P.S.
              Kiedy pojawią sie w końcu płyty dvd w technologii HD (bluray, hddvd) to pojawi
              się też dodatkowy standard dźwięku dtshd. Jeśli teraz kupisz ampli z hdmi to
              prawdopodobnie i tak nie będzie miało ono wbudowanego dekodera tego dźwięku.
              Więc kto wie, czy za pare lat nie będzie Cie czekac wymiana ampli (jeśli
              uznasz, ze nowy standard bedzie wart wydanych pieniędzy). Więc moze faktycznie
              warto dac sobie teraz na wstrzymanie i kupic tańszy amplituner?
              • Gość: Laik Re: HDMI IP: 195.117.1.* 28.06.06, 11:51
                Dzięki.
                Czyli jak rozumiem obecnie zakup ampli z HDMI nie poprawi mi istotnie
                parametrów. Natomiast DVD i TV warto mieć z HDMI bo ma to sens chociaż jak
                widzę są różne opinie na temat jakości obraxu przyłaneg po componencie i HDMI.
                Dzięki zawytłumaczenie, pewno zdecyduję się na dvd z HDMI a ampli bez. I w
                niedlekiej przyszłości TV również z HDMI.
        • Gość: jacek2 Re: HDMI IP: *.w81-48.abo.wanadoo.fr 27.06.06, 22:38
          Jakosc obrazu zdecydowanie lepsza z HDMI niz z RGB .
          • Gość: Laik Re: HDMI IP: 195.117.1.* 28.06.06, 08:56
            No tak ale jeśli tylko jakość obrazu jest lepsza to czy ampli z HDMI dużo mi da
            czy też wystarczy mieć HDMI w DVD i TV?
          • Gość: Kornik Re: HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 09:49
            Są różne opinie. Tu masz głos człowieka, który twierdzi odwrotnie:
            www.hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=5946
            "nie wiem jak telewizor ale odtwarzacz dvd samsunga z HDMI to porażka. Różnica
            jest dosłownie nie wielka. Wiem bo miałem Samsunga HD850 i HD950. Testowałem bo
            rozglądałem się za jakimś dvd z hdmi do mojego Sony'ego KDF. Samsung odpadł od
            razu, przegrał z componentem w Pioneer'ze"
            Większość opinii z różnych źródeł jest taka, że obrazy sa porównywalne.
            Osobiście porównywalem niedawno u kumpla obraz na plaźmie Pioneera przez HDMI i
            komponent. Różnica była minimalna,. Trudno powiedzieć który obraz jest lepszy,
            po prostu troche się różniły (chyba inna korekcja gamma)
            Dlatego byłbym ostrozny z wypowiadaniem się kategorycznie, że któryś standard
            jest lepszy. Wieksze różnice w obrazie wynikają raczej z klasy konkretnego
            sprzetu niż ze sposobu przesyłu danych.
            • Gość: jacek2 Re: HDMI IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 29.06.06, 07:12
              Jesli chodzi o mnie to roznica pomiedzy HDMI a RGB jest duza !!
              DVD Pioneer DV989 - LCD Sony Bravia serii V .
              • Gość: Jacku Re: HDMI IP: 195.117.1.* 29.06.06, 08:20
                A czy masz do tego amplituner czy też dvd i telewizor? Bo ja mam głóny problem
                chyba z tym, czy warto wydawać kasę na ampli z HDMI który jest jednak droższy
                od "zwykłęgo"/. Nagrywarkę i tak pewno kupię HDMI (pewno LG 7900) a telewior
                jak będę niedługo zmieniał to już pewno większośc taka będzie.
                • jacekm22 Re: HDMI 29.06.06, 18:09
                  Mam tylko DVD i LCD z HDMI , i moim zdaniem poprzestan na tym zestawie jesli
                  chodzi o HDMI na dzien dzisiejszy .
      • Gość: locoloco Re: HDMI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 14:57
        witam
        raczej pytanie retoryczne
        sprawdź sam i poczytaj odpowiedzi uzytkowników
        www.hdtv.com.pl/upload/rte/artykuly/fototest/s60/P1000545.jpg
        www.hdtv.com.pl/upload/rte/artykuly/fototest/s60/P1000541.jpg
        hdtv.com.pl/forum/showthread.php?t=5951pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka