Dodaj do ulubionych

kamera dvd a mini dv

IP: 89.174.33.* 11.04.07, 20:11
Chcę kupić kamerę dvd lub minidv.
Kamerę bedzie użytkować również osoba ,która ma odtwarzacz dvd nieczytający
divix-ów.

Rozumiem,że z kamery mini dv trzeba będzie przegrać film do formatu dvd.
Jak to się odbywa?
W jakim formacie przegrywa się film z kasety na dysk? Czy to divix?

Potem trzeba zmienić ten format na dvd.
Ile to zajmuje czasu i czy jakość po przegraniu jest bardzo pogorszona?
Dodatkowe poprawki w jakimś programie do edycji znów pogorszą mi znacznie jakość?

Z kamery dvd wkładam płytkę bezpośrednio do komputera i ewentualnie wprowadzam
jakieś poprawki w programie do edycji.

Co dokładnie przemawia za wyższością kamer mini dv nad kamerami dvd. o której
pisze się na tym forum?
Obserwuj wątek
    • Gość: m.rycho Re: kamera dvd a mini dv IP: *.aster.pl 12.04.07, 01:12
      >Rozumiem,że z kamery mini dv trzeba będzie przegrać film do formatu dvd.<
      Nie trzeba,można odtwarzać z kamery.
      >Jak to się odbywa? <
      Albo nagrywarka z wejściem cyfrowym, albo komputer.
      >W jakim formacie przegrywa się film z kasety na dysk? Czy to divix?
      Nie divix.Można przechwycić w różnych formatach ,pełnej jakości miniDv,jakości
      MPEG czyli takiej jak DVD lub jakości podglądu.
      >Potem trzeba zmienić ten format na dvd.<
      Jak chcesz mieć płytę DVD to trzeba.
      >Ile to zajmuje czasu i czy jakość po przegraniu jest bardzo pogorszona?<
      Na nagrywarce nagrasz w czasie rzeczywistym,na komputerze też możesz tak zrobić
      ale porządny film to u mnie godzinna płyta DVD nagrywa się ok.4,5godz.
      Straty jakości są praktycznie niezauważalne.
      >Dodatkowe poprawki w jakimś programie do edycji znów pogorszą mi znacznie jakoś
      > ć?<
      Nic nie pogorszą.
      >Co dokładnie przemawia za wyższością kamer mini dv nad kamerami dvd. o której
      > pisze się na tym forum?<
      Nagrania miniDv są dużo bardziej trwałe od DVD i teoretycznie mają lepszą
      jakość gdyż nagrywane są z mniejszą kompresją.

• Gość: Ja Re: kamera dvd a mini dv IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 08:58
        Jako uzupełnienie do powyższych argumentów weź też pod uwagę,że standard miniDV
        zapisuje każdą klatke filmu oddzielnie. A DVD zapisuje jedna klatke a dla
        nastepnych kilku klatek tylko róznice miedzy nimi a ta pierwszą. Dlatego
        nagranie na miniDV jest dużo większeniz na DVD. Ale jak chcesz robic montaz
        filmu, to na mDV masz od razu gotowe klatki a na DVD komputer musi wyliczyc
        obraz tych niepełnych klatek. Dlatego do montazu filmu zapisanego na DVD musisz
        miec duzo szybszy komputer
        • Gość: Ewa Re: kamera dvd a mini dv IP: 89.174.33.* 12.04.07, 10:07
          Bardzo dziękuję.
          A teraz coś konkretnego... co sądzicie o zakupie kamery PANASONIC NV-GS320?
          Ma optyczny stabilizator obrazu.
          centrumpromocji.pl/product_info.php?cPath=25_49_261_271&products_id=6364
          Kamerę potrzebuję do filmowania na wakacjach , a poza tym chciałabym żeby w
          miarę dobrze sprawowała się w domu podczas filmowania imprez rodzinnych oraz
          mojego dziecka, które stale znajduje się w ruchu.

Czy ten model to dobry wybór? Jeśli nie, to jaki wybrać?
          Pozdrawiam
          • Gość: hjy Re: kamera dvd a mini dv IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 13:57
            nie chcę Ci mieszać w głowie, ale możesz się jeszcze zastanowić nad kamerą w
            systemie HDV, czyli wysokiej rozdzielczości. Za 3600zł kupisz doskonałego
            canona HV10. Po co Ci kamerka wysokiej rozdzielczości? Hmmm... za kilka lat
            wszyscy będą mieli telewizory wysokiej rozdzielczości. Przyjemnie będzie
            wówczas oglądać rodzinne filmy w jakości nieporównanie lepszej, niż miniDV, czy
            DVD.

A dziś z takiej kamery możesz przegrać film na zwykłą płytę DVD, w nagrywarce
            za 300zł, w niższej rozdzielczości, żeby na co dzień oglądać nagrania na
            zwykłym TV. A kasety leżą w szafie i czekają na lepsze czasy. pozdrawiam!
            • Gość: Ewa Re: kamera dvd a mini dv IP: 89.174.33.* 12.04.07, 14:46
              Nie stać mnie na kamerę za 3600.
              Planuje przeznaczyć max do 2500zł.

Zestaw PANASONIC NVGS320+TORBA+3 KASETY mogę kupic za 2050. Pytanie czy warto i
              czym różni się ta kamera od panasonic Nv - gs 280?

A może wystarczy mi NV-GS 180? Co o tym sądzicie?
              • Gość: Rycho Re: kamera dvd a mini dv IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 15:08
                Panasonic 320 ma obiektyw Leica-marka mówi sama za siebie.
                Jezeli chodzi o mnie to brakuje w niej wejscia IEEE 1394 (Fire-Wire),niezła
                przy dobrym oświetleniu,przy słabym wyraźne szumy.Filmy można zrobić całkiem
                dobre a przy ograniczeniach finansowych to wybór modelu trafny.
                • Gość: Ewa Re: kamera dvd a mini dv IP: 89.174.33.* 12.04.07, 20:08
                  A czy wyraźne szumy przy słabszym oświetleniu daje również Panasonic NV-SG280 i 180?

Do czego będzie mi potrzebne wejście Fire-Wire ?(ta kamera ma takie wyjście).
                  Znalazłam jeszcze parę różnic w stosunku do modelu 280:

1. Brak wejścia n mikrofon
                  2. Brak manualnego nast. ostrości
                  3. Brak lampy błyskowej
                  4. Jest klasyczny dekielek na obiektyw zamiast wbudowanej osłonki

Czy to istotne różnice? Czy w moim przypadku mają one znaczenie?
                  • Gość: Rycho Re: kamera dvd a mini dv IP: *.aster.pl 13.04.07, 01:07
                    Te Panasoniki mają małe matryce (1/6 cala) i przy słabym świetle szumią oraz
                    dają niezbyt dobre kolory.Żeby było przyzwoicie powinna być matryca 3CCD 1/3"
                    ale to już kosztuje zdecydowanie drożej.
                    Fire-wire wejście umożliwia cyfrowe nagranie na kamerę obrobionego filmu z
                    komputera bez straty jakości.Czy Tobie będzie potrzebne to nie wiem, mnie
                    przydaje się bardzo.
                    >1. Brak wejścia n mikrofon
                    > 2. Brak manualnego nast. ostrości
                    > 3. Brak lampy błyskowej
                    > 4. Jest klasyczny dekielek na obiektyw zamiast wbudowanej osłonki<
                    1.Spory minus
                    2.Duży minus
                    3.Bez znaczenia.
                    4.Znaczenie marginalne.
                    Ale to są moje subiektywne oceny i każdy po pewnym czasie sam dojdzie do tego
                    co by chciał mieć.Na pierwszej kamerze zdobywa się doświadczenia a drugą kupuje
                    się już wiedząc z grubsza o co w tym wszystkim chodzi.Podstawą jest maksymalnie
                    krytyczna ocena efektów własnej pracy i określenie jakie błędy są winą kamery a
                    jakie kamerzysty.Bardzo przy tym pomaga samodzielna praca przy kręceniu i
                    obróbce filmów.
                    • Gość: Ewa Re: kamera dvd a mini dv IP: 89.174.33.* 13.04.07, 11:02
                      Dzięki za zainteresowanie moim problemem.

Mam jeszcze dwie wątpliwości :
                      Po co mi wejście na mikrofon, przecież, gdy bedę nagrywać amatorsko na
                      wakacjach czy w domu nie będę podpinała do kamery mikrofonu ....

Jeśli chodzi o ostrość - autofokus nie wystarczy?
                      • Gość: Rycho Re: kamera dvd a mini dv IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 14:31
                        Mikrofon kamery jest wrażliwy na szumy wiatru oraz wyłapuje dźwięki mechanizmów
                        kamery.Jak chcesz mieć dobrej jakości oryginalną fonię to z tylko z mikrofonu
                        zewnętrznego.
                        Autofokus ma pewną wadę , a mianowicie "głupieje" gdy w kadrze znajdzie się
                        blisko centrum pola widzenia kilka planów w różnych odległościach.
                        • Gość: Ewa Re: kamera dvd a mini dv IP: 89.174.33.* 13.04.07, 21:35
                          Bylam dzis w markecie ogladac sprzet i okazalo sie ,że ta kamera ma jednak
                          manualne nastawienie ostrosci - taki przycisk jest na pokrywie kasety
                          (manual-autofokus).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka