schaetzchen 31.03.06, 20:17 muzyka.onet.pl/kl,1299007,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdiprati Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 31.03.06, 22:12 A ja już postanowiłem, że bojkotuję Wrocław za zamknięcie opery i przesunięcie premiery Cosi. Cóz, będę musiał odszczekać...i pojechać posłuchać tej "niezłej, prowincjonalnej orkiestry"* pod Kasprzykiem. * za the New York Times Odpowiedz Link Zgłoś
zamek Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 31.03.06, 22:54 Ja sie za to poważnie zastanawiam, co zrobił Kosendiak, że udało mu się ściągnąć Kasprzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 01.04.06, 23:19 Hm. Zapewni to zapewne parę dobrych koncertów we Wrocławiu. Szanująca się filharmonia powinna być może jednak wybierać dyrygenta urządzając konkurs, po czym podpisać z nim kontrakt paroletni, który umożliwiłby mu zbudowanie orkiestry itd. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 01.04.06, 23:39 kanarek2 napisała: > Hm. > Zapewni to zapewne parę dobrych koncertów we Wrocławiu. > Szanująca się filharmonia powinna być może jednak wybierać dyrygenta urządzając > > konkurs, po czym podpisać z nim kontrakt paroletni, który umożliwiłby mu > zbudowanie orkiestry itd. Marudzisz, Kanarku. Myślę, że to sukces dla Wrocławia, ściągnąć Kaspszyka. Bez konkursów itd. Chyba się w końcu kopnę do Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 03.04.06, 00:42 > Myślę, że to sukces dla Wrocławia, ściągnąć Kaspszyka. Nie. Idziesz na coś na festiwalu LvB? Pozdrawiam:) k. Odpowiedz Link Zgłoś
dobiasz Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 02.04.06, 10:19 > Szanująca się filharmonia powinna być może jednak wybierać dyrygenta urządzając > konkurs, po czym podpisać z nim kontrakt paroletni, który umożliwiłby mu > zbudowanie orkiestry itd. Jest w Polsce choć jedna filharmonia spełniająca to kryterium? Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 03.04.06, 00:05 > Jest w Polsce choć jedna filharmonia spełniająca to kryterium? Pewno nie ma, ale należę do osób wiążących poziom orkiestry (firmy, zespołu hokeistów na trawie) ze sposobem i kryteriami wyboru kierownika i ekipy. Odpowiedz Link Zgłoś
dwakretki Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 03.04.06, 01:06 dobiasz napisał: > Jest w Polsce choć jedna filharmonia spełniająca to kryterium? jest Łódź Odpowiedz Link Zgłoś
przemkowa.b Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 03.04.06, 09:40 Ja się nie wypowiadam na temat Filharmonii jakiejkolwiek ponieważ mogę być nieobiektywna:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mysza651 Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 03.04.06, 11:15 Znów lepije się dzieje we Wrocku niż w P-niu!!! Muszę pomyśleć poważnie o zmianie adresu zamieszkania... Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 02.04.06, 16:09 A jeśli chcieli mieć właśnie Kaspszyka? Konkurs nic by tu nie dał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 03.04.06, 00:22 Współpraca Kaspszyka z Wrocławiem rozwiązuje częściowo co najmniej trzy problemy: - sytuację Kaspszyka w Teatrze W., - frekwencję na koncertach filharmonii wrocławskiej, która wzrośnie o co najmniej 10 procent, - no i może problem Iwy_jej która nie wiedziała gdzie się kopnąć, i już wie. Ale na tym problemy się nie kończą. Można myśleć, że Kaspszyk ma ambicje wykraczające poza miłą dżemseszyn we Wrocku. Albo że filharmonia Wrocław chce przestać być "prowincjonalną orkiestrą". Ale to by wymagało nieco innych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś
x-man66 Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 03.04.06, 11:36 Widać Wrocław rozwija się nie tylko pod względem ekonomicznym, lecz również podejmuje pewne kroki w rozwoju muzycznym. Czy jest to podyktowane faktem, że "gdzie indziej" ludzie po tygodniu pracy, lubią spędzić czas nie tylko przy piwie lecz także przy dobrze wykonanej symfonii ? A taki "snobizm" popieram (znaczy się dobra symfonia i dobre piwo - w tej kolejności). Do Wrocławia daleko nie jest i będzie można się wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: Pozazdrościć Wrocławianom... 03.04.06, 20:42 x-man66 napisał: > Do Wrocławia daleko nie jest i będzie można się wybrać. Hmm... z W-wy kawałek. Ale może będzie to dla mnie dodatkowy bodziec do odwiedzenia starych przyjaciół :) To kiedy grają pierwszy koncert? Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Wilnu też 03.04.06, 23:17 Kaspszyk zostaje kierownikiem muzycznym opery w Wilnie, jak przeczytałem w dzisiejszej Rzepie. Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Jan Latham-Koenig 04.04.06, 07:11 Czy ktoś wie, czy zwolnili go, czy sam zrezygnował? Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Kaspszyk - Festiwal Beethovenowski 04.04.06, 22:03 Teatr Wielki - Opera Narodowa 8.04.2006 sobota godz. 19.30 Gustav Mahler, VIII Symfonia Es-dur Elizabeth Connell – sopran I Melanie Diener - sopran II Aleksandra Kurzak - sopran III Maria José Montiel - mezzosopran I Alicia Nafe - mezzosopran II Glenn Winslade - tenor Anthony Michaels-Moore - baryton Attila Jun - bas Jacek Kaspszyk - dyrygent Chór Kaunas Warszawski Chór Chłopięcy Chór Teatru Wielkiego Orkiestra Teatru Wielkiego Odpowiedz Link Zgłoś
gatta5 Kaspszyk + Opera Wrocławska 05.04.06, 10:07 pierwszy koncert Kaspszyka we Wrocku 11 września na Wratislavii Cantans. Natomiast jeśli chodzi o operę ( to do Verdiprati), to zamkniecie budynku i przesunięcie premiery "Cosi fan tutte" to przymus. Inwestor nie dał zgody na uzytkowanie budynku w czasie, kiedy robione bedą wszystkie odbiory po 9-letnim remoncie. Opera bardzo chciała grać, bo ile mozna ( przeciez pierwszy termin otwarcia po remoncie to był wrzesień ubiegłego roku). Jeśli nie byliście jeszcze w opery po remoncie to zapraszam do wrocka. Tak przepieknych wnętrz nie ma w żadnej operze w Polsce:-) Odpowiedz Link Zgłoś