akuku11 09.03.07, 10:33 prosze,napiszcia.jaki obecnie konkurs pianistyczny uwazany jest za najbardziej prestizowy?Pytam przede wszystkim o zdanie pianistow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ondine Re: konkurs pianistyczny 11.03.07, 21:18 rodacy zaraz pospiesza odpowiadac, ze Chopina, a ten swoje najwieksze lata ma za soba..choc jest baaardzo wazny. ale coraz wiecej na nim Polakow i mneij zagramanicznych, bo po swiecie chodzi fama, jaka tam jest mafia (jak na kazdym de facto haha) patrzac na programy, najtrudniejsze to Leeds,Bruksela (w tym roku) i Vin Cliburn. No i Czajkowski, ale z nim to podbnie jak z Chopinem, zla fama i duzo ludzi nie chce sie tam pchac. Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: konkurs pianistyczny 11.03.07, 23:06 Tak, tak, słuchaj Ondine - ona widzi to z szerszej, europejskiej perspektywy :) Z jednej strony warto mieć "w papierach" jakiś wygrany konkurs (hehe), albo kilka z miejscem finale ;) A z drugiej strony, patrząc na niektórych pianistów, nie jest to takie niezbędne. Okazuje się, że dużo ważniejszy jest dobry manager ;) P.S. Ondine, a jak tam Twój Prokofiew? Odpowiedz Link Zgłoś
akuku11 Re: konkurs pianistyczny 12.03.07, 13:26 a co myslicie o the World Piano Competition?Wiem wiem ze niemozna tak poruwnywac ale 35 000 za zajecie pierwszego miejsca.o tyle co wiem to chyba najwiecej ze wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
ondine Re: konkurs pianistyczny 14.03.07, 11:19 najwiecej kasy za pierwsza nagrode widzialam na beethovenie w bonn, 30 000 euro plus duzo dodatkow (maja deutsche telekom czy jak ich zwal za sponsora). nagroda to jedno, ale nagrody dodatkowe to inny interes. ja uwazam ze ponad kase najwazniejsza jest mozliwosc koncertowania i tak.. co do konkursow, to sie porobila juz masakra taka, ze nawet na mniejszych masz cale stado zabijakow..ludzie graja dla konkursow, wciaz miedla ten sam program. strasznie nie lubie klimatow konkursowych, daje slowo ze jest rasa muzykow ktorych to rajcuje i lubia sie scigac, plotkowac itd.. dla mnie okropnosc. latem spotkalam sie na warsztatach z takim panem, co wygral sydeny, i jest genialny w moim menimaniu (super koles, skromny , swietny muzyk) i dopytywal sie czemu nigdzie nie jezdze. a ja uwazam, ze jestem za cienka jeszcze i przede wszystkim strasznie chce sie uczyc nowych kawalkow, a nie maglowac ciagle to samo jak inni. poza tym uwielbiam kameralistyke i troche czasu tez zabiera. mysle ze poczuje moze kiedys taki przelom ze zachce mi sie konkursowania.. czas jeszcze mam;) ale gdyby udalo sie wyzyc bez tego, bede strasznie szczesliwa. konkursy to glupota, w obecnej nieludzkiej formie. za to przynajmniej podczas elzbiety spotkam troche znajomych i bede mogla na luzie wyjsc na kawe, a oni nie ;)) ale nie bedzie tak slodko, sama mam duze zadania na glowie..okropny jest ostatni rok studiow, musisz sie zdecydowac co i jak.. akuku cos widze, ze cieniutkie pojecie masz o rynku, skoro nie znasz konkursu w leeds! przeciez to czolowy konkurs. no ale moze w polsce zyje sie tylko szopenem, taaa..anderszewski zablysnal na leeds swoim pieknym wykonaniem wariacji nt diabellego i nietypowym zachowaniem, od tego konkursu zablysla jego gwiazda. jdrku, moze mejl? opowiem ci co u mnie slychac i jak sie miewa nasz pan prokofiew:) Odpowiedz Link Zgłoś
akuku11 Re: konkurs pianistyczny 13.03.07, 18:27 A co to ten leeds?mozna jakies szczegolowe informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
jdrk Re: konkurs pianistyczny 14.03.07, 00:12 akuku11 napisała: > A co to ten leeds?mozna jakies szczegolowe informacje? Najbliższy konkurs w Leeds za 2 lata: www.leedspiano.com/ A tu masz wszelkie info o pozostałych konkursach: www.alink-argerich.org/ Odpowiedz Link Zgłoś