Dodaj do ulubionych

Brahms - od czego zacząć?

18.03.07, 13:45
Tak jak w temacie - muzykę klasyczną poczułam dopiero niedawno, teraz mam
zamiar wypróbować coś Brahmsa. Co polecacie na dobry początek?
Obserwuj wątek
    • bwv1004 Re: Brahms - od czego zacząć? 18.03.07, 15:05
      A jakie masz doświadczenia dotychczas, co Ci się podoba?
    • tuhora Re: Brahms - od czego zacząć? 18.03.07, 20:55
      Jeśli lubisz kameralistykę,to jest piękne wykonanie sonat skrzypcowych przez
      panów Krzeszowca i Świtałę.A jesli jakieś przeboje, to oczywiście tańce węgierskie.
      • aldrei Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 00:51
        To może ja zacznę od kameralistyki.
        Co mi się w muzyce klasycznej podoba - podział na romantyków i nie-romantyków u
        mnie zupełnie nie działa. Rozlubowałam się w suitach Bacha (wyk.Pablo Casals),
        zresztą w całym Bachu, Chopinie (zwłaszcza walce), dalej Grieg, Czajkowski,
        Beethoven.
        Natomiast męczę się przy Mahlerze, niespecjalnie też jest z "Obrazkami z
        wystawy" Musorgskiego, ale do tego ostatniego powoli się przekonuję.
        • tuhora Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 15:55
          Jeśli słuchasz klasyki od niedawna i już jednym z twoich ulubionych jest Bach,to
          bardzo szybko przeszłaś daleką drogę:)Obrazków słuchasz w wersji fortepianowej
          czy orkiestrowej? Ta druga wydaje mi się łatwiejsza.
          • antekgrzymala Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 23:24
            > Jeśli słuchasz klasyki od niedawna i już jednym z twoich ulubionych jest Bach,t
            > o
            > bardzo szybko przeszłaś daleką drogę:)Obrazków słuchasz w wersji fortepianowej
            > czy orkiestrowej? Ta druga wydaje mi się łatwiejsza.

Nie zgodzę się. Obrazki to po prostu muzyka słaba
            • maro76 Re: Brahms - od czego zacząć? 23.03.07, 19:42
              antekgrzymala napisał:

> > Jeśli słuchasz klasyki od niedawna i już jednym z twoich ulubionych jest
              > Bach,t
              > > o
              > > bardzo szybko przeszłaś daleką drogę:)Obrazków słuchasz w wersji fortepia
              > nowej
              > > czy orkiestrowej? Ta druga wydaje mi się łatwiejsza.
              >
              > Nie zgodzę się. Obrazki to po prostu muzyka słaba
    • verdiprati Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 00:23
      Koncert d-moll z Zimermanem i Bernsteinem. Uczta dla uszu i oczu (na video).
      • aldrei Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 00:52
        Dziękuję, poszukam :)
    • marekkrukowski Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 11:12
      Koncert skrzypcowy.
    • marekplus Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 11:47
      moim zdaniem niegłupie jest zaczynanie od kameralistyki, albo od utworów na
      fortepian solo- sonaty, ballady; kwartet fortepianowy A-dur, piękny poetyczny,
      sam Brahms tym startował w kameralistyce, też Magelone Songs z Richterem- super
      fantazja i muzykalność

ludzi dziwnie czasem zniechęca symfonika Brahmsa, niby teutońsko pruskim stylem

w symfonice dobrym antidotum na powyższe anse jest Solti- gra Brahmsa wyjątkowo
      barwnie, nowocześnie, z wielką fantazją i jakby improwizacyjnie
    • antekgrzymala Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 18:49
      > Tak jak w temacie - muzykę klasyczną poczułam dopiero niedawno, teraz mam
      > zamiar wypróbować coś Brahmsa. Co polecacie na dobry początek?

No więc moje typy byłyby takie:

1) Obłędny kwintet fortepianowy f-moll. Najlepsze wykonanie, jakie znam to Maurizio Pollini i Quartetto Italiano. Energetyka taka, że światła w domu przygasają.

2) 4 Ballady Op. 10
      • aldrei Re: Brahms - od czego zacząć? 20.03.07, 15:26
        Ślicznie dziękuję. Niestety nie mogę się wypowiedzieć na temat żadnej
        propozycji, gdyż znalezienie ich zajmie mi zapewne trochę czasu, przesłuchanie
        tym bardziej. A słuchania i słyszenia mam na kilka tygodni. Dziękuję! :)
        • turangalila Tak, tak, Deutsches Requiem koniecznie! n/t 20.03.07, 23:10
          • kanarek2 Re: Tak, tak, Deutsches Requiem koniecznie! n/t 21.03.07, 00:31
            Koniecznie, ale nie na początek:)
            • turangalila Re: Tak, tak, Deutsches Requiem koniecznie! n/t 22.03.07, 17:38
              A jak nie wejdzie, to zawsze przecież można zacząć od "Tańców węgierskich"! ;-)
              Nie wydaje mi się, żeby sonaty skrzypcowe były łatwiejsze na początek...
              • bwv1004 Re: Tak, tak, Deutsches Requiem koniecznie! n/t 22.03.07, 22:33
                turangalila napisała:

> A jak nie wejdzie, to zawsze przecież można zacząć od "Tańców węgierskich"! ;-
                )
                > Nie wydaje mi się, żeby sonaty skrzypcowe były łatwiejsze na początek...

Trzecia jest tak rewelacyjna i wpadająca w ucho, że ją chyba mozna :-)
    • andrzejmakal Re: Brahms - od czego zacząć? 25.03.07, 16:39
      Koncerty fortepianowe, a także świtne nagranie sonat altówkowych Veronica Hagen
      + P. Gulda
      Pozdr
      • antekgrzymala Re: Brahms - od czego zacząć? 25.03.07, 21:52
        > Koncerty fortepianowe, a także świtne nagranie sonat altówkowych Veronica Hagen

A mi się sonaty altówkowe bardzo podobają te: Kim Kashkashian (vla), Robert Levin (pfte). Płytę wydało ECM (jak zwykle ładnie wygląda, z fonografią gorzej, ale nie o to chodzi, audiofilii u mnie nie zdiagnozowano :-)).

[a]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka