aldrei 18.03.07, 13:45 Tak jak w temacie - muzykę klasyczną poczułam dopiero niedawno, teraz mam zamiar wypróbować coś Brahmsa. Co polecacie na dobry początek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bwv1004 Re: Brahms - od czego zacząć? 18.03.07, 15:05 A jakie masz doświadczenia dotychczas, co Ci się podoba? Odpowiedz Link Zgłoś
tuhora Re: Brahms - od czego zacząć? 18.03.07, 20:55 Jeśli lubisz kameralistykę,to jest piękne wykonanie sonat skrzypcowych przez panów Krzeszowca i Świtałę.A jesli jakieś przeboje, to oczywiście tańce węgierskie. Odpowiedz Link Zgłoś
aldrei Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 00:51 To może ja zacznę od kameralistyki. Co mi się w muzyce klasycznej podoba - podział na romantyków i nie-romantyków u mnie zupełnie nie działa. Rozlubowałam się w suitach Bacha (wyk.Pablo Casals), zresztą w całym Bachu, Chopinie (zwłaszcza walce), dalej Grieg, Czajkowski, Beethoven. Natomiast męczę się przy Mahlerze, niespecjalnie też jest z "Obrazkami z wystawy" Musorgskiego, ale do tego ostatniego powoli się przekonuję. Odpowiedz Link Zgłoś
tuhora Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 15:55 Jeśli słuchasz klasyki od niedawna i już jednym z twoich ulubionych jest Bach,to bardzo szybko przeszłaś daleką drogę:)Obrazków słuchasz w wersji fortepianowej czy orkiestrowej? Ta druga wydaje mi się łatwiejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
antekgrzymala Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 23:24 > Jeśli słuchasz klasyki od niedawna i już jednym z twoich ulubionych jest Bach,t > o > bardzo szybko przeszłaś daleką drogę:)Obrazków słuchasz w wersji fortepianowej > czy orkiestrowej? Ta druga wydaje mi się łatwiejsza. Nie zgodzę się. Obrazki to po prostu muzyka słaba Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Brahms - od czego zacząć? 23.03.07, 19:42 antekgrzymala napisał: > > Jeśli słuchasz klasyki od niedawna i już jednym z twoich ulubionych jest > Bach,t > > o > > bardzo szybko przeszłaś daleką drogę:)Obrazków słuchasz w wersji fortepia > nowej > > czy orkiestrowej? Ta druga wydaje mi się łatwiejsza. > > Nie zgodzę się. Obrazki to po prostu muzyka słaba Odpowiedz Link Zgłoś
verdiprati Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 00:23 Koncert d-moll z Zimermanem i Bernsteinem. Uczta dla uszu i oczu (na video). Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 11:12 Koncert skrzypcowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marekplus Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 11:47 moim zdaniem niegłupie jest zaczynanie od kameralistyki, albo od utworów na fortepian solo- sonaty, ballady; kwartet fortepianowy A-dur, piękny poetyczny, sam Brahms tym startował w kameralistyce, też Magelone Songs z Richterem- super fantazja i muzykalność ludzi dziwnie czasem zniechęca symfonika Brahmsa, niby teutońsko pruskim stylem w symfonice dobrym antidotum na powyższe anse jest Solti- gra Brahmsa wyjątkowo barwnie, nowocześnie, z wielką fantazją i jakby improwizacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
antekgrzymala Re: Brahms - od czego zacząć? 19.03.07, 18:49 > Tak jak w temacie - muzykę klasyczną poczułam dopiero niedawno, teraz mam > zamiar wypróbować coś Brahmsa. Co polecacie na dobry początek? No więc moje typy byłyby takie: 1) Obłędny kwintet fortepianowy f-moll. Najlepsze wykonanie, jakie znam to Maurizio Pollini i Quartetto Italiano. Energetyka taka, że światła w domu przygasają. 2) 4 Ballady Op. 10 Odpowiedz Link Zgłoś
aldrei Re: Brahms - od czego zacząć? 20.03.07, 15:26 Ślicznie dziękuję. Niestety nie mogę się wypowiedzieć na temat żadnej propozycji, gdyż znalezienie ich zajmie mi zapewne trochę czasu, przesłuchanie tym bardziej. A słuchania i słyszenia mam na kilka tygodni. Dziękuję! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kanarek2 Re: Tak, tak, Deutsches Requiem koniecznie! n/t 21.03.07, 00:31 Koniecznie, ale nie na początek:) Odpowiedz Link Zgłoś
turangalila Re: Tak, tak, Deutsches Requiem koniecznie! n/t 22.03.07, 17:38 A jak nie wejdzie, to zawsze przecież można zacząć od "Tańców węgierskich"! ;-) Nie wydaje mi się, żeby sonaty skrzypcowe były łatwiejsze na początek... Odpowiedz Link Zgłoś
bwv1004 Re: Tak, tak, Deutsches Requiem koniecznie! n/t 22.03.07, 22:33 turangalila napisała: > A jak nie wejdzie, to zawsze przecież można zacząć od "Tańców węgierskich"! ;- ) > Nie wydaje mi się, żeby sonaty skrzypcowe były łatwiejsze na początek... Trzecia jest tak rewelacyjna i wpadająca w ucho, że ją chyba mozna :-) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzejmakal Re: Brahms - od czego zacząć? 25.03.07, 16:39 Koncerty fortepianowe, a także świtne nagranie sonat altówkowych Veronica Hagen + P. Gulda Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
antekgrzymala Re: Brahms - od czego zacząć? 25.03.07, 21:52 > Koncerty fortepianowe, a także świtne nagranie sonat altówkowych Veronica Hagen A mi się sonaty altówkowe bardzo podobają te: Kim Kashkashian (vla), Robert Levin (pfte). Płytę wydało ECM (jak zwykle ładnie wygląda, z fonografią gorzej, ale nie o to chodzi, audiofilii u mnie nie zdiagnozowano :-)). [a] Odpowiedz Link Zgłoś