Dodaj do ulubionych

przerwa w braniu tabletek?

IP: *.bialap.cvx.ppp.tpnet.pl 30.08.03, 17:00
tak mi sie kiedys obilo o uszy podczas kobiecych rozmow o braniu tabletek, ze
trzeba po roku na jakis czas przestac brac [kilka miesiecy].. szczerze mowiac
nie wiem dokladnie o co chodzilo, byc moze o starsze hormony z wieksza dawka?
mi ginekolog nic nie mowil na ten temat, nie pisze nic o tym w ulotce - biore
harmonet. czy to prawda czy kolejny jakis z krazacych mitow?
Obserwuj wątek
    • Gość: dorota Re: przerwa w braniu tabletek? IP: *.btk.net.pl 31.08.03, 11:44
      ja biore mercilon i moja ginekolog powiedziala mi ze nie trzeba robic przerwy
      bo zawieraja mala dawke hormonow.tez zaztanawiam sie czy powinnam zrobic
      przerwe.pa
      • Gość: .. Re: przerwa w braniu tabletek? IP: *.acn.pl 01.09.03, 10:40
        to zalezy od dawki hormonow w tabletce. najlepiej spytaj sie lekarza jak to
        jest, bo slyszalas to i to i czy to prawda...
        • Gość: mimi Re: przerwa w braniu tabletek? IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.03, 16:24
          Tez mialam ten problem!Biore LOGEST czyli tabl. o najmniejszej ilosci hormonow.
          Zapytalam lekarke o przerwe i ona powiedziala ze jest raczej za robieniem
          przerwy choc wielu ginekologow twierdzi ze nie trzeba jej robic poniewaz
          nowoczesne pigulki nie maja konskiej dawki hormonow. Powiedziala mi tez ze przy
          braniu tabl. wysycha sluzowka (stad czasami trudnosci z nawilzeniem w czasie
          stosunku)i wyglada ona (sluzowka)po ok. roku brania tabl. jak u kobiety w
          czasie przekwitania.
          Dlatego moja rada zrob jednak ta przerwe.Ja robie sobie miesieczna przerwe co 1-
          1.5 roku.
          • Gość: Imanca Re: przerwa w braniu tabletek? IP: *.chello.pl 02.09.03, 00:17
            Ja też biorę Harmonet. Po roku każdy normalny lekarz powinien nakazać zrobienie
            okresowych badań krwi - poziom hormonów, krzepliwość itd. Od tego zależy dalsze
            przepisywanie tabletki. Nieważne jaki jest skład tabletki, ważne jak organizm
            ją przyswaja.
            Czułam się świetnie, tylko coś krew miałam za gęstą jak się przecięłam.
            Zrobiłam te badania i okazało się, że krew mam za gęstą i za szybko krzepnie.
            Harmonet to też lek o najniższej dawce hormonów, ja piję bardzo duża ilość
            płynów dziennie, a jednak nie wszystko było super.
            Zrobiłam miesięczną przerwę - lekarka powiedziała, że to wystarczy. Zresztą
            tabletki muszę brać, czy chcę, czy nie - w czasie przerwy wylądowałam w
            szpitalu, bo kłopoty z miesiączką wróciły, a ordynator stwierdził, że leiej
            żebym jednak zażywała te tabletki:-)
            Teraz biorę je już kilka miesięcy, ale zdecydowanie jestem za robieniem badań
            okresowych, od których wszystko zależy. Nie sugeruj się tym co ktoś mówi, czy
            wygodą.
            Porozmawiaj o tym z lekarzem. Zresztą, jeśli to naprawdę dobry lekarz, to sam
            powie Ci, że trzeba zrobić badania. Inaczej radzę zmienić lekarza:)
            Papa
            • Gość: cinka Re: przerwa w braniu tabletek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 09:16
              wlasciwie to bylam u ginekologa za pierwszym razem, rok temu, prywatnie, a o
              nastepne recepty prosze interniste. szkoda mi kasy chodzic prywatnie, a
              studencka ginekolog umoralnia studentki i odprawia z kwitkiem.. gdyby dzialo
              sie cos zlego to oczywiscie poszlabym do lekarza, ale na razie jest ok. tak na
              wszelki wypadek zrobilam sobie niedawno dwumiesieczna przerwe.
              dzieki za wszystkie odpowiedzi.
              • Gość: Imanca Re: przerwa w braniu tabletek? IP: *.chello.pl 02.09.03, 10:37
                Gość portalu: cinka napisał(a):

> wlasciwie to bylam u ginekologa za pierwszym razem, rok temu, prywatnie, a o
                > nastepne recepty prosze interniste. szkoda mi kasy chodzic prywatnie, a
                > studencka ginekolog umoralnia studentki i odprawia z kwitkiem.. gdyby dzialo
                > sie cos zlego to oczywiscie poszlabym do lekarza, ale na razie jest ok. tak
                na
                > wszelki wypadek zrobilam sobie niedawno dwumiesieczna przerwe.
                > dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Możesz poprosić internistę o skierowanie na badania. On też Ci je może wypisać.
                Niektórych zmian sie nie czuje, niestety.
                Poza tym może jednak kontrolne badania u ginekologa chociaż raz w roku by się
                przydały? Możesz przecież iść do niego z wynikami badań, żeby nie płacić za
                dwie wizyty. A oprócz tego możesz iść do jakiego tylko chcesz ginekologa w
                mieście, w ktorym studiujesz - wystarczy mieć przy sobie legitymację studencką
                jeśli studiujesz dziennie, lub dowód ubezpieczenia.
                A że jednak zrobiłaś tę przerwę to raczej dobrze, nie wiedząc co się dzieje w
                organizmie:)
                Pozdrawiam!
    • Gość: mala Re: przerwa w braniu tabletek? IP: *.pl / 192.168.0.* 08.09.03, 12:02
      jasne ze powinno sie robic przerwy,ja sama jestem na to dowodem po 2 latach
      zrobilam sobie przerwe i przez 3 miesiące nie mialam okresu,wiec jednak trzeba
      przypomniec organizmowi ze jestesmy jeszcze plodne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka