katarzynka200 22.02.10, 10:51 czy fE jest zawsze zwracany po kazdym roku ta nadpłata? Bo wspolnota mowi ze biora te pieniedze na fundusz remontowy. Ale słyszałam ze powinni zwracac, nie pytali sie o zgodę robia sami co chcą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uowl Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 10:55 Ale kto bierze? Wspólnota uchwałą czy zarząd wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 11:07 słyszałam o uchwale w tej sprawie, więc robia co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
ag2697 Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 12:13 Tak to jest, że jedni (zarząd) robią co mogą, żeby zostało, a inni zamiast im za to podziękować twierdzą, że robią co chcą. Gdyby robili co by chcieli to musiałabyś jeszcze dopłacić. Jeśli jest uchwała, że nadwyżka przechodzi na otwarcie następnego roku to zwrotu nie będzie. Zwrot należy się po rozliczeniu mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
uowl Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 12:44 nie mogą. Pieniądze te przeznaczyłaś na coś innego. Nie zostało wydane więc podlega zwrotowi. To twoje pieniądze, a nie wspólnoty. Wspólnota nie ma prawa gospodarować cudzymi pieniędzmi. Nalicz sobie nadpłatę, powiadom zarząd i płac mniej dopóty nadpłata się nie wyrówna. Odpowiedz Link Zgłoś
ag2697 Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 14:06 Słuszne z punktu widzenia prawa i Zarządcy, który zrobi wszystko aby nic nie robić (jak nie będzie kasy na remonty to ma święty spokój). Z punktu widzenia Zarządu i części normalnie myślących członków wspólnoty - wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
uowl Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 14:31 Fundusz remontowy - a jakim cudem z niego wynikają remonty. Raczej forsa na dowolne wydawanie kasy. Każdy ograniczony pisze, ze należy do normalnych, a pozostali do ... pozostałych. Dziękuję za potwierdzenie mojej opini co do prawa wspólnoty do zaboru cudzych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
uowl Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 14:32 Jeżeli była uchwała to dlaczego piszesz, że niepytali o zgodę. Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 14:51 Kolejny wątek będący potwierdzeniem chorych stosunków w wielu wspólnotach i praktycznie braku wyjścia z takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 11:06 3 osoby zarzadzają całą wspolnotą, Odpowiedz Link Zgłoś
melelek Re: czy fundusz eksploatacujny 22.02.10, 22:40 katarzynka200 napisała: > czy fE jest zawsze zwracany po kazdym roku ta nadpłata? > Bo wspolnota mowi ze biora te pieniedze na fundusz remontowy. Ale > słyszałam ze powinni zwracac, nie pytali sie o zgodę robia sami co > chcą. W twojej rodzinie też mówią, że bierzesz czy dajesz katarzynka200.? Co za ONI? co za wspólnota , sąsiad? , najemca? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynka200 Re: czy fundusz eksploatacujny 23.02.10, 14:27 melelek chyba zona nie dała? czepiasz sie bzdur. G..no cie niech to obchodzi co jest w mojej rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
autumn12a Re: czy fundusz eksploatacujny 02.03.10, 19:31 Nie wiem jak to jest w przypadku podjetej uchwaly,ale... poniewaz ja mam nadplaty na koncie eksploatacyjnym (co wynika z corocznego rozliczenia naleznosci wplat) poinformowalam Zarzad, iz poprzez nie doplacenie okreslonej kwoty wyrownam saldo do "0". Nie ukrywam, ze nie chcialabym przeznaczac tych srodkow na FR poniewaz ja mam nadplaty a we WM sa osoby majace saldo ujemne - dlatego pobieranie srodkow z mojego konta a z ich nie uwazam za niesprawiedliwe - zwlaszcza, ze chodzi o cel wspolny jak FR; czyli wszyscy powinni byc obciazani po rowno (w nawiazaniu do rownosci skoro jestem zmuszana do placenia odsetek za kredyt obciazajacy FR, ktorego nie musialabym brac). Odpowiedz Link Zgłoś