logan_85 01.07.10, 21:30 Wspólnota podjęła uchwałę o zabudowie balkonów na parterze a ja chciałbym mieć balkon taki jak dotychczas. Straszą mnie, że jak nie pozwolę na zabudowę to będę płacić za sprawy sądowe itd. Czy muszę się podporządkować. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gossart Re: balkony 02.07.10, 05:50 logan_85 napisał: >Straszą mnie, że jak nie pozwolę na zabudowę to > będę płacić za sprawy sądowe itd. Czy muszę się podporządkować. Skoro Szanowna wspólnota podjęła taką uchwałę i zmierza do jej realizacji, to sprawdź czy spełnione zostały wszystkie warunki związane z przepisami prawa budowlanego. Z uwagi na to, że zmieniają się warunki użytkowania, wykonanie robót związanych z zabudową balkonów, objęte jest obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę. Do wniosku o wydanie pozwolenia na budowę, powinno się dołączyć: - ostateczną decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu lub wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, - oświadczenie o prawie do dysponowania nieruchomością na cele budowlane, - projekt budowlany w 4 egz. Wykonany przez osobę uprawnioną, - ocenę stanu technicznego budynku, - obliczenia konstrukcyjno-wytrzymałościowe płyty balkonowej, - zgodę projektanta na dokonanie zmian, - zgodę właściciela gruntu. Jeżeli tego nie ma to będzie to samowolka budowlana (myślisz, że wspólnota wystąpiła do Wydziału Architektury o wydanie pozwolenia ?) W twojej sytuacji może potrzebny jest sprzeciw i poinformowanie o tym nadzóru budowlanego Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: balkony 02.07.10, 09:04 logan_85 napisał: > Czy muszę się podporządkować. Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: balkony 02.07.10, 11:37 Dodam to bys mógł spokojnie spać. "Balkon, jeśli mieszkanie jest odrębna nieruchomością, stanowi część składową tego lokum. Koszty koniecznego remontu obciążają więc właściciela, a nie wspólnotę mieszkaniową. On też jest odpowiedzialny wobec władz budowlanych za utrzymanie go w odpowiednim stanie i przeprowadzenie niezbędnych prac. ” (wyrok SN z 3 października 2002 r. - sygn. III RN 153/01)." - wyjaśnia w swoim ebooku Stanisław Starkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
czajnik5 Re: balkony 02.07.10, 12:16 No, to zmienia postać rzeczy. Wprowadzasz w błąd użytkowników i dlatego otrzymujesz błędne odpowiedzi. Nie ma tu absolutnie mowy o zabudowie balkonu, ale o wymianie balustrady z ażurowej na pełną, względnie o wypełnienie istniejącej ażurowej zabudowy (o ile prawidłowo zrozumiałem ten styropian). Ta zewnętrzna część balkonu jest elementem elewacji i to ma podstawowe znaczenie w sprawie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś