martaa369 27.03.04, 13:46 Witam! Mam pytanie - czy wspólnota mieszkaniowa musi mieć osob ne konto bankowe dla funduszu remontowego ?? POZDRAWIAM - Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asam11 Re: FUNDUSZ REMONTOWY 27.03.04, 14:02 Marto. Nie , nie musi. I chociaż może, to nie róbcie tego - tylko koszty i skrępowane ręce zarządu - chyba, że chodzi właśnie o to, żeby zarządowi ręce związać bo nie mamy do niego zaufania. Tylko po co nam taki zarząd? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: FUNDUSZ REMONTOWY 27.03.04, 14:49 asam11 napisał: > Nie , nie musi. I chociaż może, to nie róbcie tego - tylko koszty i skrępowane > ręce zarządu - chyba, że chodzi właśnie o to, żeby zarządowi ręce związać bo > nie mamy do niego zaufania. Tylko po co nam taki zarząd? > Pozdrawiam Asam11 ma rację - dopóki mówimy o rachunku bankowym. Warto jednak - bezwzględnie warto - mieć odrębne konto funduszu remontowego w ewidencji finansowej wspólnoty. To także daje właścicielom dodatkową kontrolę nad wydatkami remontowymi, a wbrew opinii asama11 uważam, że im więcej kontroli właścicieli nad własnymi pieniędzmi, tym lepiej. Najważniejsze jest jednak to, że wpłaty na fundusz remontowy są wciąż jeszcze (do końca 2005r.) podstawą do odliczeń podatkowych (od podatku, 19% kwoty wpłaconej na FR). Dowód wpłaty można sobie zapewnić w ten sposób, że na blankiecie podaje się pełną wysokość wpłaty, a dalej: "w tym na fundusz remontowy wspólnoty (spółdzielni) mieszkaniowej ..... zł". Bank księguje jedynie kwotę główną, na resztę nie patrzy i nie bierze od tego prowizji. Wpłaty na FR - na podstawie odcinków bankowych - księguje sobie sama wspólnota w swojej ewidencji finansowej. Więcej na ten temat w numerze 3/2004 miesięcznika "Mieszkanie i Wspólnota", tel. 22 864 34 78, http.www.miwspolnota.waw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
martaa369 Re: FUNDUSZ REMONTOWY 27.03.04, 15:40 Dziękuję za szybką odpowiedź - Panowie wiedziałam że na Was moge liczyć :*) Mam jeszcze małe "ale" : czy urząd skarbowy nie przyczepi się do nas że nie mamy odrębnego konta bankowego ? POZDRAWIAM Marta Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: FUNDUSZ REMONTOWY 27.03.04, 19:42 martaa369 napisała: czy urząd skarbowy nie przyczepi się do nas że nie > mamy odrębnego konta bankowego ? NIE. Urząd Skarbowy w ogóle nie ma podstaw prawnych, by interesować się funduszem remontowym WSPóLNOTY. US może jedynie (i czasami to robi) sprawdzić, czy PODATNIK, który odliczył sobie część podatku z tytułu wpłat na FR swojej wspólnoty - rzeczywiście tych wpłat dokonał. Dowodem - przekonującym i ostatecznym - jest dokument kasowy (bankowy). Jeżeli na tym dokumencie poświadczono, że wpłaciłem np. 1200 zł na fundusz remontowy, to znaczy, że wpłaciłem - nawet jeśli ten fundusz w ogóle nie istnieje; a urząd skarbowy nie ma prawa pytać o nic więcej; musi się zadowolić dowodem wpłaty i uznać moje prawo do odliczenia z tego tytułu. Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: FUNDUSZ REMONTOWY 27.03.04, 15:47 mieszkanie.i.wspolnota napisał: a wbrew opinii asama11 uważam, że im więcej kontroli > > właścicieli nad własnymi pieniędzmi, tym lepiej. To zakrawa na pomówienie. Zawsze jestem za racjonalną kontrolą zarządu, zarządcy i własnych pieniędzy. Natomiast, sciśle biorąc, tego co raczył zadeklarować Ekspert nie podzielam do końca. Nie jest prawdą, moim zdaniem, że kontrole codziennie są lepsze niż co tydzień. Wszystko we własciwych proporcjach. I tak: fundusz remontowy w buchalterii wspólnoty wydzielony - owszem. Ale nic złego się nie dzieje jeśli w trakcie roku wydatki na remonty wspomagane sa innymi środkami a zaliczki wpływają później. Czasem też przepływy następują w drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja99 Re: FUNDUSZ REMONTOWY 27.03.04, 19:27 asam11 napisał: > Ale nic złego się nie dzieje jeśli w > > trakcie roku wydatki na remonty wspomagane sa innymi środkami a zaliczki > wpływają później. Czasem też przepływy następują w drugą stronę. A ja z tym się nie zgodzę. Takie rozwiązanie sprawdza się w niewielkiej wspólnocie lub przy stosunkowo małych zaliczkach na fundusz remontowy, które są w miarę na bieżąco wydawane. Przy dużej liczbie współwłaścicieli koszty prowadzenia drugiego rachunku bankowego są naprawdę groszowe w proporcji do udziału, za to takie rozwiązanie zmusza do pewnej dyscypliny zarządcę w egzekwowaniu należności od współwłaścicieli, szczególnie w sytuacji gdy środki gromadzone są na dalsze, generalne remonty ("pożyczyć" z remontowego prosto, tylko gdy przyjdzie oddać okazuje się, że nie zawsze jest z czego). Pozatem dla "zwykłego śmiertelnika" od razu widać jakimi faktycznie kwotami na remonty i bieżące utrzymanie dysponuje wspólnota. Tak więc uniwersalnej recepty nie ma; podobnie zresztą jak z częstotliwością kontroli. Chyba żaden zarządca nie wytrzyma grzebania mu w papierach i doszukiwania się dziury w całym np. co tydzień. Znam również wspólnotę, która popadła w drugą skrajność i na odrębny rachunek wpłacała wszystkie zaliczki na media, bo przy jednym rachunku i nieporadności ewidencyjnej zarządcy wychodziły właśnie niesamowite dziwolągi. Pozdrawiam, Kaja Odpowiedz Link Zgłoś