Dodaj do ulubionych

licencja zarządcy

12.10.10, 23:42
Proszę o uświadomienie mnie: kto powinien posiadać licencję zarządcy w przypadku firmy pełniącej rolę zarządcy ? Prezes firmy , czy wystarczy , że posiada ją , któryś z pracowników owej firmy ? Czy też powinno mieć ją kilku pracowników ? ( jeżeli tak to kto ? ) etc..
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: licencja zarządcy 13.10.10, 20:28
      wystarczy pracownik z licencją; a po jaką cholerę braliście firmę - zamiast zatrudnić wprost administratora ( nie musi mieć licencji )...
      • go4 Re: licencja zarządcy 20.10.10, 12:10
        A jeśli mają powierzony serafi?
      • zawaszczak Re: licencja zarządcy 20.10.10, 22:09
        mówisz wziąć administratora? ale jednego czy dwóch? a jeśli jeden będzie chciał np urlop albo zachoruje? Wspólnota zostanie bez opieki. Kto dopilnuje żeby śmieciarka przyjechała itp?
        Poza tym od firmy możesz dochodzić roszczeń także finansowych jeśli coś zawali a administratora najwyżej zwolnisz... ja jestem za tym by zatrudniać firmy i raczej większe z doświadczeniem zamiast pakować się w "prywatnych" administratorów.
        • serafin666 Re: licencja zarządcy 21.10.10, 05:32
          ja jestem przeciwny zatrudnianiu kogokolwiek ! to są proste rzeczy - do sprawnego zarządznia ( administrowania ) wystarcza z reguły 1 osoba + mądre uchwały ( rozliczenia, zebrania ); każdego właściciela ( no, powiedzmy, po maturze ) mogę wyszkolić w 1 dzień... potrzebny komputer z internetem + 10 godzin ( średnio ) pracy na miesiąc... ech...
          • atezag56 Re: licencja zarządcy 21.10.10, 08:49
            Dzięki za informację. Nie zgodzę się jednak, że zarządzanie jest proste. Samo prowadzenie administracji może tak ale zarządzanie !! Trzeba mieć jednak "trochę" wiadomości z innych dziedzin (np. prawo budowlane , prawo cywilne etc..). Trudno też jest przekonać osoby starsze (właścicieli) do tego, że teraz jest inaczej. Kto z młodszych właścicieli ma "lepsze" gadane ten ich "uświadamia" na swoją korzyść. Natomiast u naszego zarządcy licencjonowana administratorka na większość pytań odpowiada : tak można ! Ale dlaczego tak można, to już nie potrafi odpowiedzieć. Zarządca ma jednak poparcie większości i samotna walka to jak walka z wiatrakami. Doszłam do wniosku, że jesteś cwany masz poparcie , jesteś uczciwy ....... nie masz prawa bytu we wspólnocie.
          • zawaszczak Re: licencja zarządcy 28.10.10, 00:44
            oj nie jestem pewien, weźmy tak wspólnotę mieszkaniowa która ma 500kilka mieszkań, około 2 tys mieszkańców. Czy jedna osoba poradzi sobie z każdą sprawą? Czy jednak osoba posiada na tyle dużą wiedzę by potrafić rozwiązać wszystkie problemy?

Zgodzę się że nie ma sensu zatrudniania firmy do wspólnoty 10 lokali, ale duże wspólnoty wg mnie są skazane na kogoś kto ogranie tematy. Oczywiście można szukać ludzi, niech wspólnota bezpośrednio zatrudnia ale to odwieczny problemy kupić czy wynająć. Moje zdanie jest takie, że firma i to nie byle jaka, ale taka, która ma myślących pracowników, bo firma zarządzająca to ludzie i to jest wg mnie podstawowe kryterium wyboru.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka