Dodaj do ulubionych

po co serwis

17.11.10, 20:32
do bieżącej obsługi kotłowni gazowej(regulacje pracy, dozór), która jest na gwarancji? Jakie przepisy to regulują?
Obserwuj wątek
    • j666 Re: po co serwis 17.11.10, 22:49
      Postanowienia gwarancji / rękojmi ?
    • czajnik5 Re: po co serwis 18.11.10, 10:30
      benek2004 napisał:

> do bieżącej obsługi kotłowni gazowej(regulacje pracy, dozór), która jest na gwa
      > rancji? Jakie przepisy to regulują?

Warunki gwarancji kotła i innych urządzeń kotłowni podaje producent w dokumencie "warunki gwarancji", a jeśli nie podaje konkretnych warunków, to mają zastosowanie "domyślne" przepisy o gwarancji z art. 577-582 KC.

Czy o to chodziło?

Pozdrawiam.
      • benek2004 Re: po co serwis 18.11.10, 20:16
        to wiem, ale chodzi o przyjazdy w nocy, np. brak co, czy cw, wymianę filtrów, regulację pracy. Interwencje indywidualne, np. nie grzeje w 1 lokalu z 50 ogólnie. To chyba nie jest gwarancja? A działanie mające na celu utrzymanie urządzeń w tzw. ruchu.
        Jeden z członków zarządu naszej WM zakwestionował potrzebę serwisu, ponieważ kotłownia jest na gwarancji.
        • abwehrstelle_breslau Re: po co serwis 19.11.10, 12:11
          >zakwestionował potrzebę serwisu, ponieważ kotłownia jest na gwarancji.

ciekawe czy jakby kupił sobie auto z salonu, to także nie pojechałby nim na przeglad techniczny (ustalony przez producenta)?
          • koziorozka Re: po co serwis 19.11.10, 14:11
            ja zrozumiałam to tak, że auto na gwarancji, więc właściciel nie chce płacić za wulkanizatora albo zbite lusterko
        • iziula1 Re: po co serwis 19.11.10, 17:32

benek2004 napisał:

> to wiem, ale chodzi o przyjazdy w nocy, np. brak co, czy cw, wymianę filtrów, r
          > egulację pracy. Interwencje indywidualne, np. nie grzeje w 1 lokalu z 50 ogólni
          > e. To chyba nie jest gwarancja? A działanie mające na celu utrzymanie urządzeń
          > w tzw. ruchu.
          > Jeden z członków zarządu naszej WM zakwestionował potrzebę serwisu, ponieważ k
          > otłownia jest na gwarancji.

To są zwykłe czynności związane z bieżącą eksploatacją. Tak samo jak zapowietrzony grzejnik.
          Jeśli zarząd chce spać spokojnie w nocy powinien podpisać umowę o konserwację kotłowni i w umowie uwzględnic sytuacje alarmowe nocne :). Natomiast zapowietrzony grzejnik to nie jest zadanie dla obsługi kotłowni a dla hydraulika, choć obecne grzejniki sa tak skonstruowane że każdy użytkownik może zrobić to we własnym zakresie.
    • xxxll Re: po co serwis 20.11.10, 14:29
      benek2004 napisał:

> do bieżącej obsługi kotłowni gazowej(regulacje pracy, dozór),
      > która jest na gwarancji? Jakie przepisy to regulują?

Takie sprawy są opisane w dokumentacji techniczni -ruchowej urządzeń, w które wyposażona jest kotłownia (DTR).
      Z praktyki wiem, że uprawniony serwisant musi być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka