Dodaj do ulubionych

Mała wspólnota-problem z przyłączem wody

30.11.11, 23:42
Witam,
przłącze wody w domku jednorodzinnym jest na moje nazwisko.W domku mieszka drugi współwlaściciel na strychu, który z tego przyłącza korzysta, ale nie płaci.
Twierdzi,że ma własną wodę /tyle że jego przyłącze jest w budynku pobudowanym obok który jest jego własnością/. Licznik i miejsce przyłącza jest w piwnicywspólnego domu, którą on zajmuje na własne potrzeby i zamknął ją na klucz, tak że ja nie mam do przyłącza i licznika wody dostepu.

Moje pytania:
czymogę zakręcić mu wodę skoro nie płaci ?
czy jest sposób by mieć dostep do tej piwnicy którą zamknąl na klucz ?
/budynek jest wspólny, ale przyłącze jest na moje nazwisko i ja opłacam coraz wyzsze rachunki, sama korzystając z wody oszczędnie /

Z uwagi na to,że jest on złosliwym człowiekiem mogę się spodziewać zemsty w postaci zakręcenia zaworu wody. Co wtedy mogę zrobić? wezwać policję?

Typ się śmieje w oczy ,że nic mu nie zrobię...
Poradzcie mi proszę.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • andrzej.sawa Re: Mała wspólnota-problem z przyłączem wody 01.12.11, 10:37
      Czasem tylko sąd pozostaje.Pomyśl może o przerobieniu instalacji.
    • verus_zarzadzanie Re: Mała wspólnota-problem z przyłączem wody 01.12.11, 13:36
      Za dużo niejasności w Twoim pytaniu.
      Czy sprawdziłaś w wodociągach osobne rozliczanie się sąsiada? 4) Z tekstu niezbyt jasno wynika gdzie jest przyłącz, w jakim pomieszczeniu? Wspólnym, odrębnym?
      Pozdrawiam
      • maxima12 Re: Mała wspólnota-problem z przyłączem wody 03.12.11, 03:09
        Witam,
        w wodociągach jest licznik na nazwisko współwlaściciela, ale to przyłącze jest w osobnym budynku przez niego dobudowanym.Nie ma mzliwości,zeby pociągnął sobie z niego instalację na strych w budynku wspólnie zamieszkiwanym, bo między budynkami jest spora odległość.
        Moje pytanie odnosiło się do przyłącza wody, ktore isnieje we wspólnym budynku, a które jest na moje nazwisko.Do niego na strych idą z mojej łazienki dwie rury z mojego przyłącza, z których czerpie wodę.
        • highrise Re: Mała wspólnota-problem z przyłączem wody 03.12.11, 08:29
          Sprawę Pani powinna skierować do sądu w postępowaniu upominawczym. Proponuję przygotować pozew dołączając do niego właściwe dowody. Wyrok może zapaść w ciągu jednego miesiąca. Jeżeli Pani sąsiad wniesie sprzeciw od wyroku, to sprawa może potrwać około jednego roku. Nie ma innych dobrych rozwiązań w tej sprawie. Pozdrawiam SJ
    • wiseman1 Re: Mała wspólnota-problem z przyłączem wody 03.12.11, 13:58
      maxima12 napisała:

> Twierdzi,że ma własną wodę (...)
      Jezeli tak twierdzi do znaczy ze nie pobiera od Pani wody.
      Nie bedzie mial wiec problemu z woda jesli Pani odetnie te rury idace do niego na strych.
      W naszej wspolnocie mielismy podobny problem.
      Z naszej instalaci wodnej zasilany byl budynek przedszkola obok.
      Kiedy sie zorietowalismy ze przedszkle pobiera od nas wode i za nia nam nie placi wystapilismy do wlasciciela przedszkola zaplate za 3 lata wstecz (wiecej sie podobno nie dalo). Wlasciciel przedszkola jednak twierdzil ze od nas wody nie pobiera bo za wode placi komus innemu.
      Wode zakrecilismy i wlasciciel przedszkola musia zmienic zdanie.
      Zaplacil za 3 lata wstecz i teraz nam placi za wode.

> Moje pytania:
      > czymogę zakręcić mu wodę skoro nie płaci ?
      Skoro twierdz ze nie pobiera od Pani wody to moze Pani zlikwidowac rury z ktorych Pani nie korzysta.
      Lepiej jednak wczesnie miec na pismie jego zapewnienie ze od Pani wody nie pobiera.

> czy jest sposób by mieć dostep do tej piwnicy którą zamknąl na klucz ?
      > budynek jest wspólny, ale przyłącze jest na moje nazwisko
      Najlepszym rozwiazaniem bylo by wykonanie sobie osobnego przylacza wody a z dotychczasowego zrezygnowac.

> Z uwagi na to,że jest on złosliwym człowiekiem mogę się spodziewać zemsty w po
      > staci zakręcenia zaworu wody. Co wtedy mogę zrobić? wezwać policję?
      W pierwszej kolejnosci nalezy wezwac dostawce wody aby przywrocil Pani dostawe.
      Sasiad nie jest strona w tej sprawie i jesli stwierdza ze to on wode zakrecil dostawca wody wtedy wezwie policje.
    • verus_zarzadzanie Re: Mała wspólnota-problem z przyłączem wody 04.12.11, 15:10
      Witam. Byłam na wyjeździe nie mogłam odpowiedzieć. Widzę, że odpowiedzi poprzedników są „ nic dodać ,nic ująć” Pozdrawiam
    • maxima12 Re: Mała wspólnota-problem z przyłączem wody 04.12.11, 17:34
      , ale może Witam,
      bardzo dziekuję wszytkim za wpisy - myslę właśnie o zakręceniu wody,ale może wczesniej wezwac go pisemnie do uregulowania oplat za wode, /u mnie tez to 3 lata wstecz/na podstawie rachunkow,bo nie wiem jak postapic w przypadku,gdy on w swojej piwnicy zakreci mi zawor całkowicie...
      Gdybym chciała tam wejść pod jego nieobecność,to będzie to - jeśli nie włamanie - to naruszenie posiadania...
      Sytuacja jest dośc trudna :(
      Co radzicie w takim przypadku?
      pozdr
    • verus_zarzadzanie Re: Mała wspólnota-problem z przyłączem wody 05.12.11, 10:14
      Witam
      Jeżeli sąsiad zakręci Pani wodę, prosze powiadomić o tym wodociągi. Pani ma z nimi umowę. Może Pani już zapobiegawczo z nimi porozmawiać i zasygnalizowac problem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka