Dodaj do ulubionych

Schemat organizacyjny WM

30.06.12, 05:41
Schemat organizacyjny WM
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3153031,2,1,Struktura-WM-bis1.html
Obserwuj wątek
    • koziorozka Re: Schemat organizacyjny WM 30.06.12, 14:25
      fajny schemat, ale nie bardzo rozumiem dwu wektorów, które (chyba) pokazują, że zebranie wpływa na właścicieli z pominięciem zarządu (administratora)
      Zaproponuj ten obrazek na
      www.zarzadca.eu/discussion/4200/mala-wspolnota-mieszkaniowa-uproszczony-schemat-funkcjonowania/#Item_0
      • goscdw Re: Schemat organizacyjny WM 30.06.12, 20:14
        koziorozka napisała:

> nie bardzo rozumiem dwu wektorów, które (chyba) pokazują, że
        > zebranie wpływa na właścicieli z pominięciem zarządu (administratora)

Nie bardzo wiem o czym piszesz...

Ten schemat jest podstawowym schematem (choć wariantów może być wiele np. z art. 18.1)
        w normalnie działającej wspólnocie tzw. pętla uzależnienia

Najpierw byli właściciele lokali w danej nieruchomości ....

Oni "tworzą" / organizują / Zbierają się na zebraniu wspólnoty ...

Na tym zebraniu uchwalają wewnętrzne prawo wspólnoty ... które skutkuje na wszystkich właścicieli lokali i ich reprezentantów / przedstawicieli

Organem wykonawczym jest zarząd , ewentualnie administrator i ... właściciele lokali.

I tak się to "kółko zamyka/kręci" i nikt nie ma mandatu na wywyższanie się tak jak to proponuje zespól portalu www.zarzadca.eu schemat odgórny.

To co oni prezentują, jako specjaliści, :) to wielkie nieporozumienie...
        Przyznam się, że ten schemat powstał w 1996 roku choć ewaluował jak ewaluowała ustawa o własności lokali.
        • highrise www.zarzadca.eu 01.07.12, 07:52
          Nie jestem uczestnikiem tego forum. Poziom tego forum (www.zarzadca.eu) jest wysoki - wiele ciekawych i trafnych wypowiedzi. Warto tam często zaglądać. Pzdr SJ
          • goscdw Re: Schemat organizacyjny WM 01.07.12, 09:35
            Stanisław trzymaj się tematu, a nie uprawiaj kryptoreklamy.
            Twój wpis Admin powien usunąc.

Koziorozka - ten portal zarzadca eu nie działa poprawnie nie można niczego wpisać

Strony serwisu zarzadca.eu są chwilowo niedostępne. Przepraszamy za niedogodności i prosimy spróbować później.

Informacja techniczna (przeklej w e-mailu do nas):

Komunikat błedu:
            An error occurred while updating the discussion's whisper summary.
            Problem dotyczy:
            CommentManager.SaveComment();
            Błąd wystąpił w okolicy: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '2700-4057' for key 'PRIMARY' Skontaktuj sie z nami pisząc na adres forum@za' at line 1
            • koziorozka Re: Schemat organizacyjny WM 01.07.12, 12:24
              goscdw napisał:
              > portal zarzadca eu nie działa poprawnie nie można niczego wpisać

ktoś już wczoraj ten schemat wstawił
              www.zarzadca.eu/discussion/4243/mala-i-duza-wspolnota-mieszkaniowa-porownanie/#Item_8
            • highrise Re: Schemat organizacyjny WM 01.07.12, 13:00
              goscdw napisał:

> Stanisław trzymaj się tematu, a nie uprawiaj kryptoreklamy.
              > Twój wpis Admin powien usunąc.

Trzeba było nie podawać strony www.zarzadca.eu, to nie byłoby "kryptoreklamy" z mojej strony.
              Przeczytałem na tej stronie tylko kilka wątków i uważam, że należy to polecić innym osobom, które szukają dobrych rozwiązań. Jeżeli na tym forum w jednym z wątków w tytule widnieje nazwa firmy zarządzającej, co mi nie przeszkadza, a nawet wprawia mnie w pewną wesołość, to dlaczego nie mogę w tytule swojej krótkiej odpowiedzi podać adresu innej dobrej strony, która zawiera dużo wiedzy z zakresu zarządzania nieruchomościami.

A schemat organizacyjny dużej wspólnoty mnie nie interesuje.

Interesuje mnie ostatnio służebność przesyłu. I jestem tym tematem trochę rozdarty, bo nie wiem, czy do ustanowienia służebności przesyłu jest potrzebna zgoda wszystkich właścicieli lokali, czy wystarczy poparcie właścicieli lokali posiadających większość udziałów w nieruchomości wspólnej. To jest dobry temat do poruszenia na www.zarzadca.eu. Pzdr SJ
              • asam11 Re: Schemat organizacyjny WM 05.07.12, 16:54
                highrise napisał:

>
                > Interesuje mnie ostatnio służebność przesyłu. I jestem tym tematem trochę rozda
                > rty, bo nie wiem, czy do ustanowienia służebności przesyłu jest potrzebn
                > a zgoda wszystkich właścicieli lokali, czy wystarczy poparcie właścicieli lokal
                > i posiadających większość udziałów w nieruchomości wspólnej. To jest dobry tema
                > t do poruszenia na www.zarzadca.eu. Pzdr SJ

Wspólnota nie może być stroną służebności przesyłu zatem to nie jest temat na tę stronę.
                >
                • xxxll Re: Schemat organizacyjny WM 27.07.12, 13:15
                  ;pp
        • asam11 Re: Schemat organizacyjny WM 05.07.12, 16:51
          Czy ty wiesz co znaczy ewaluować? Sprawdź choćby na wikipedii:
          pl.wikipedia.org/wiki/Ewaluacja

Schemat jest kiepski. Zebranie nie jest żadnym organem. W ogóle moze go nie być i wspólnota moze dobrze funkcjonować. Administrator w zadnym razie nie jest ponad właścicielami. Lokatorzy, chociaż nie stanowią wspólnoty to w schemacie działania też powinni mieć swoje bierne miejsce.
          • xxxll Re: Schemat organizacyjny WM 05.07.12, 18:17
            asam11 napisał:

> Schemat jest kiepski. Zebranie nie jest żadnym organem. W ogóle moze go nie być
            > i wspólnota moze dobrze funkcjonować. Administrator w zadnym razie nie jest
            > ponad właścicielami.
            > Lokatorzy, chociaż nie stanowią wspólnoty to w schemacie działania też powinni
            > mieć swoje bierne miejsce.

Przedstaw swój schemat , a my go ocenimy ...

Dla mnie jest jasny i czytelny .
            Wielu osobom niezaangażowanym w sprawy wspólnotowe pomoże zrozumieć jak ona działa ,
            kto od kogo jest zależny , i co z czego wynika ... a jak wezmą i przeczytają tekst ustawy o własności lokali to będzie wszytko dla nich jasne

We wspólnocie pojęcia LOKATOR nie ma, więc i na schemacie tej instytucji nie ma .
            Lokator to taka osoba, która nie łozy na utrzymanie nieruchomości , płaci czynsz właścicielowi lokalu.
            • asam11 Re: Schemat organizacyjny WM 05.07.12, 19:22
              > We wspólnocie pojęcia LOKATOR nie ma, więc i na schemacie tej instytucji
              > nie ma .
              > Lokator to taka osoba, która nie łozy na utrzymanie nieruchomości , płaci czyn
              > sz właścicielowi lokalu.
              Otóż lokator to kazdy użytkownik lokalu z wyjatkiem włascicieli. (Są inne ustawy niz tylko uowl). Oczywiscie we wspólnocie lokator nie ma roli czynnej ale tylko bierną. Lokator niewątpliwie mieszka czy w inny sposób użytkuje lokal a właściciel niekoniecznie. Ale nie będę się upierał -lto prawda, że lokatorzy nie stanowia wspólnoty (ale mogą być ofiarami jej uchwał).
              • xxxll Re: Schemat organizacyjny WM 06.07.12, 19:36
                asam11 napisał:

> Otóż lokator to kazdy użytkownik lokalu z wyjatkiem włascicieli.
                > (Są inne ustawy niz tylko uowl). Oczywiscie we wspólnocie lokator
                > nie ma roli czynnej ale tylko bierną. Lokator niewątpliwie mieszka
                > czy w inny sposób użytkuje lokal a właściciel niekoniecznie.
                >
                > Ale nie będę się upierał -lto prawda, że lokatorzy nie stanowia
                > wspólnoty (ale mogą być ofiarami jej uchwał).

Dla mnie lokator to osoba zamieszkująca w lokalu i tylko tyle.

Hmmm... gdybyśmy pisali powieść o zarządzaniu i nie byli na forum wspólnot mieszkaniowych to można by przyjąć, że lokatorzy mają wpływ na to co się dzieje we wspólnocie i mieli swoje miejsce w jej strukturach.

Jak na razie wspólnoty zrzeszają tylko właścicieli lokali.

Idąc Twoim tokiem rozumowania , po lokatorach trzeba by dopuścić też użytkowników lokali . To takie osoby które użytkują lokal, a nie mają unormowanych spraw własnościowych np. zmarł właściciel a spadkobiercy nie spieszą się z ustaleniem kto będzie następnym właścicielem takiego lokalu.

W ten sposób doszliśmy do nonsensów i absurdu , ale czego nie robi się
                by być popularnym na forum i nie tylko... :)

Dlatego więc, ten schemat oddaje sytuację prawną, która obowiązuje na dzień dzisiejszy i niech tak pozostanie.
          • goscdw Re: Schemat organizacyjny WM 05.07.12, 18:27
            asam11 napisał:

> Czy ty wiesz co znaczy ewaluować? Sprawdź choćby na wikipedii:
            > pl.wikipedia.org/wiki/Ewaluacja
            >

Trafiła mi się literówka i tyle zamieszania zrobiła,..... winno być ewoluował
            www.sjp.pl/ewoluowa%E6
    • haneczka_wm Schemat... 05.07.12, 21:40

A mnie najbardziej w tym schemacie podobają się właściciele lokali:
      lewi, środkowi i prawi :-))))

Ale... jeśli właściciele będą nieustannie ewoluować to doznają iluminacji w sądzie powszechnym, bądź co bądź należącym do struktury organizacyjnej wspólnoty mieszkaniowej (dużej) - co zresztą wyraźnie widać na schemacie. :)

• xxxll Re: Schemat... 27.07.12, 13:13
        :[
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka