messu 04.08.04, 16:50 Jaką macie stawke za podgrzanie wody za m3, czy płacicie za ogrzewanie latem? . Jestem we wspólnocie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olewin Re: podgrzanie wody 06.10.04, 22:54 ja płacę ok. 20 zł/m3 .. latem również Odpowiedz Link Zgłoś
terri15 Re: podgrzanie wody 07.10.04, 00:16 a ja place 10/m3 przez caly rok oczywiscie Odpowiedz Link Zgłoś
irena108 Re: podgrzanie wody 07.10.04, 07:53 A z jakich miast pochodza te stawki? Czy to jest koszt tylko podgrzania, czy razem z woda zimna i opłata stala? Ja place 12 zł/m3 za podgrzanie, 0,24 zł/m2 oplaty stalej, a cena zimnej wody to 4,86 zł/m3 - masto Krakow. Irena Odpowiedz Link Zgłoś
malta3 Re: podgrzanie wody 07.10.04, 08:53 węzeł cieplny funkcjonuje dla trzech budynków, jest jeden odczyt ciepła, my z tego odczytu płącimy 33 %, dlatego podgrzanie wody latem jest nawet droższe, bo liczone średnio, wyjśćiem z systacji jest własny węzeł cieplny, wtedy bęziemy płacić tylko za własne zużycie. Podgrzanie wody latem 8,30 + 6,27 = 14,57 . Mieszkamy w Zgorzelcu Odpowiedz Link Zgłoś
bohdan8080 Re: podgrzanie wody 07.10.04, 12:02 w Łodzi w nowych budynkach koszt ciepłej wody ( podgrzanie + zimna ) kształtuje sie w granicach 12 zł ( koszt - nie zaliczka ); w starszych bardzo różnie , również w zależności od klucza rozbioru GJ na C.O. i ciepłą wodę Odpowiedz Link Zgłoś
ada500 Re: podgrzanie wody 07.10.04, 17:57 W nowym budynku w Warszawie podgrzanie 7zł za m3, zimna woda 4,81 za m3. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Re: podgrzanie wody 08.10.04, 15:44 W mojej spółdzielni w warszawie koszt podgrzania m. sześć. to 6.69, do tego dochodzi opłata stala, idiotycznie, bo uzależniona od powierzchni mieszkania - 0,19 zł/m.kw. i oczywiście koszt zimnej wody - 4,81 zł/m.sześć. A czy ktoś z was mierzył temperaturę wody wypływającej z baterii - tu też można robić "kombinacje", bo temperatura może byc niska, ale wodomierz wskaże faktyczne zużycie tak, jakby przepłynęła przez niego woda o takiej temperaturze, jaka ma być. Zainteresujcie się tym i napiszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
irena108 Re: podgrzanie wody 08.10.04, 15:54 Dlaczego idiotycznie, ze oplata stala jest liczona od metra kw.? Przechodzilam przez to. Na poczatku ustalono, ze oplata stala bedzie od m3 zuzytej wody. To wypala jesli caly budynek jest zasiedlony. U mie nie byl, wiec ludzie mieszkajacy placicli za tych co nie mieli zuzycia, a przeciez zamowiona za moc cieplna tak bardzo sie nie rozni miedzylokalami. Dlateg moim zdaniem powino bbyc od metra wkadratowego mieszkania. Wieksze mieszkania maja np. 2 lazienki i automatycznie wiecej mocy zamowionej. Pozdr irana Odpowiedz Link Zgłoś
wladek.bacz Re: podgrzanie wody 08.10.04, 18:22 Witam. W mojej wspólnocie /koszalin/ koszt podgrzania wody wynosi 12,50 za m3. koszty stałe podgrzania wody wynoszą 9zł i są liczone zgodnie z uchwałą na lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 irena108 - dlaczego idiotyczne 08.10.04, 22:53 Opłata stala za podgrzanie wody liczona od powierzchni mieszkania jest idiotyczna przede wszystkim dlatego, że projektant określając tą moc wychodzi z ilości osób zamieszkałych w budynku i jakiegoś średniego zużycia wody. Można sobie wyobrazić duże mieszkanie z dwoma łazienkami i jedną zamieszkałą osobą i odwrotnie - małe mieszkanie z kilkoma. I dlatego moc stała dla cw winna być uzależniona od ilości osób, no może od ilości mieszkań w budynku ale na pewno nie od metrów kwadratowych mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
gosaaa Re: irena108 - dlaczego idiotyczne 09.10.04, 15:20 A co jeśli ktoś nie używa przez jakiś czas a w innym okresie zużywa wodę. Zamówienia nie zmienia się częściej niż raz w roku, a zatem powinno być tak, że opłata stała jest za gotowość do użycia cw, czyli wg udziałów lub pow. mieszkania. U nas jest to zapotrzebowanie na gaz które zależy od kotła. Opłata stała (jak sama nazwa wskazuje) nie zależy od zużycia w danym okresie. To opłata zmienna zależy od zużycia i powinna zależeć od ilości cw. Odpowiedz Link Zgłoś
mooj Re: irena108 - dlaczego idiotyczne 09.10.04, 21:13 a ilośc osób bedziesz oceniał na podstawie... a czy się myją i w jakiej ilości wody to chyba organoleptycznie jedynie... czy system deklaracji uzupełniony o donosy sąsiadów? Odpowiedz Link Zgłoś