Dodaj do ulubionych

kaloryfery-przepisy

26.09.14, 12:14
Podpowiedzcie proszę, gdzie znaleźć przepisy dotyczące ilości żeberek na metraż mieszkania. Wymieniałam niedawno grzejniki. Okazało się, że mam w łazience mniejszy grzejnik niż inni mieszkańcy w takich samych mieszkaniach. Postanowiłam więc dołożyć jedno żeberko w pokoju, bo w łazience jest dosyć ciepło. Hydraulik obliczył ilość żeberek na metraż mieszkania i stwierdził, że spokojnie można jeszcze dołożyć żeberek. Jednak prezes nie zgadza się. W łazience jest kaloryfer ,,drabinkowy'' i prezes twierdzi, że według jego wyliczeń mamy dosyć żeberek. Hydraulik i pracownicy sklepu twierdzą inaczej. Jak to udowodnić?
Obserwuj wątek
    • arlenaa Re: kaloryfery-przepisy 26.09.14, 12:15
      Jeszcze dodam, że mam bardzo zimne mieszkanie na parterze i każde żeberko jest dla mnie na wagę złota.
    • wp44 Re: kaloryfery-przepisy 27.09.14, 01:24
      > Podpowiedzcie proszę, gdzie znaleźć przepisy dotyczące ilości żeberek na metraż
      > mieszkania.

No takich przepisów to nie ma, ale są inne, wg których określa się zapotrzebowanie na moc grzewczą pomieszczeń ogrzewanych, a ściślej, to wg norm powołanych przez te przepisy.

Grzejniki żeliwne członowe (typ S) mają cztery wielkości: 1 - 383 mm, 2 - 583 mm, 3 - 883 mm, 4 - 1083 mm. Moc jednego członu (nazywanego ładnie przez Ciebie żeberkiem - chociaż żeberka to ja wolę takie do jedzenia z grilla) wielkości 2 (najczęściej występującego) - 120 W, grzejnika nr 4 (rzadziej występującego) - 220 W, przy założeniu parametrów instalacji 90/70 st. C.

Teraz wystarczy się dowiedzieć, jakie masz obliczeniowe zapotrzebowanie mocy w danym pomieszczeniu i wszystko jasne. Dzielisz to zapotrzebowanie przez moc członu i otrzymujesz wymaganą ilość członów w grzejniku. Dane o zapotrzebowaniu mocy możesz pozyskać z dokumentacji budynku. Może prezes ma u siebie. Prezesi miewają takie rzeczy.

> Jak to udowodnić?

Na drodze obliczeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka