eltob 20.01.05, 19:54 mam pytanie co dzieje się w przypadku kiedy my jako mieszkańcy nie udzielimy absolutorium dla zarządu za zeszły rok? czy to absolutorium jest wyrażeniem zgody na dalsze działania zarządu w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrozik.jarek Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 20.01.05, 20:31 eltob napisał: > mam pytanie co dzieje się w przypadku kiedy my jako mieszkańcy nie udzielimy > absolutorium dla zarządu za zeszły rok? NIC czy to absolutorium jest wyrażeniem > zgody na dalsze działania zarządu w tym roku? NIE Mrozik Odpowiedz Link Zgłoś
januszrom Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 19:45 Serafin ma całkowitą rację,absolutorium jest ściśle związane z wykonaniem budżetu.Jeśli "zatwierdzimy "wykonanie budżetu poprzez udzielenie absolutorium to jak chcemy zgłaszać roszczenia do tego na co się sami zgodziliśmy? Odpowiedz Link Zgłoś
witek601 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 20:23 Uważam ,że roszczenie wobec Zarządu Wspólnoty można zgłosić zawsze niezależnie od przyjęcia lub nie absolutorium (dotyczy rozliczenia roku kalendarzowego - wstecznie)i nie mam tutaj wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 20:37 januszrom napisał: > Serafin ma całkowitą rację,absolutorium jest ściśle związane z wykonaniem > budżetu. A gdzie to jest napisane? W ustawie o spółkach, o spółdzielniach, o budżecie państwa? Bo na pewno nie w uwl ani w kodeksie cywilnym. W ustawach dotyczących wspólnot nie ma nawet słowa "budżet". Wykonanie PLANU GOSPODARCZEGO kwituje się odrębną uchwałą, której zresztą w uwl też nie ma; zarząd ma obowiązek zwołać w I kwartale zebranie i przedstawić na nim sprawozdanie - nie wiadomo z czego - a właściciele mają prawo i obowiązek głosować w sprawie udzielenia zarządowi absolutorium, ale też nie wiadomo, z czego. Termin "absolutorium" może oznaczać to, o czym pisze serafin albo januszrom, ale równie dobrze to, co uzyskał w swojej edukacji miłościwie nam panujący prezydent Kwaśniewski. Może też oznaczać rozgrzeszenie (ego te absolvo, in nomine Patris ...). A gdy może oznaczać wszystkie te rzeczy, to w istocie nie znaczy nic. Odpowiedz Link Zgłoś
januszrom Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 23.01.05, 00:38 Posyłam link do strony która mówi o absolutorium(zaznaczam że nie dotyczy to wspólnot,a pokazuje zasady stosowane gdzieś indziej),samo stwierdzanie faktu że w UOWL tego czy tamtego brak nie rozwiązuje sprawy.Myślę że należałoby coś zrobić aby i dla wspólnot zasady były jasne i jednoznaczne. www.katowice.rio.gov.pl/biuletyn3_01/ABSOLUT.htm Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 20.01.05, 23:26 brak absolutorium to nie jest NIC ; otwiera to drogę do występowania z roszczeniami wobec zarządu - jeżeli zasadniczym powodem braku absolutorium są nieprawidłowości w zakresie rozliczeń finansowych ; istnieja odpowiednie przepisy zarówno w kodeksie cywilnym jak i karnym Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota Brak absolutorium nie ma znaczenia 21.01.05, 00:34 eltob napisał: > mam pytanie co dzieje się w przypadku kiedy my jako mieszkańcy nie udzielimy > absolutorium dla zarządu za zeszły rok? czy to absolutorium jest wyrażeniem > zgody na dalsze działania zarządu w tym roku? Nieudzielenie absolutorium we wspólnocie nie pociąga za sobą żadnych bezpośrednich skutków. Zarząd, któremu absolutorium nie udzielono, nie musi ani ustąpić, ani naprawić błędów, które były przyczyną nieudzielenia absolutorium. ps. Sugestie Serafina, jakoby zastosowanie do sprawy absolutorium we wspólnocie miał Kodeks cywilny albo Kodeks karny, są błędne. Prędzej już można by szukać analogii w prawie spółdzielczym albo w kodeksie spółek prawa handlowego (tam nieudzielenie absolutorium pociąga za sobą automatycznie odwołanie Zarządu) - ale zastosowanie i wyegzekwowanie tej analogii jest możliwe wyłącznie na drodze sądowej, jeżeli sąd w łaskawości swojej taką analogię uzna. Odpowiedz Link Zgłoś
witek601 Re: Brak absolutorium nie ma znaczenia 22.01.05, 01:27 Wnioskuję ,iż głosowanie nad udzieleniem lub nie absolutorium nie ma żadnej mocy prawnej ,ani nie powoduje żadnych skutków z tytułu jego nieudzielenia.Wobec tego powinno być poważnym sygnałem dla wszystkich właścicieli albo do zmiany Zarządu,albo sprawdzenia choćby nawet nieuzasadnionych wątpliwości vel podejrzeń rzucających cień na następną kadencję Zarządu,bądź za jego pośrednictwem Zarządcę. Odpowiedz Link Zgłoś
dozorca1 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 09:35 NIC (śmieszne ale prawdziwe) Odpowiedz Link Zgłoś
basia56 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 10:39 W znajomej wspólnocie tak były sformułowane uchwały, że nieudzielenie absolutorium zarządowi powodowało nieprzedłużanie umowy z administratorem- zarzadcą(umowy podpisywano na 1 rok). W tej wspólnocie całością spraw zajmował się zarzadca, a zarząd włąscicielski własciwie oprócz uwag w skrajnym przypadku mógł zablokować konto. Taki system tam sprawdzał się. Odpowiedz Link Zgłoś
dozorca1 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 11:33 Tak, jeśli to jest inaczej niż w UoWL uregulowane w statucie wspólnoty - to tak. W statucie można sobie to niemal dowolnie uregulować. Ale dyskusja dotyczy zdaje się ogólnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
witek601 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 11:30 W moim odczuciu taki Zarząd nie ma moralnego prawa (brak votum zaufania)do kontynuowania swojej działalności i powinien podać się do dymisji,a w związku z tym właściele powinni ustalić przyczynę i poddać kontroli działanie tego Zarządu ,a w szczególności prowadzenie finansów Wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 17:22 myli się wspólnotaimieszkanie - brak absolutorium otwiera drogę do roszczeń Odpowiedz Link Zgłoś
ptt Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 22:39 a w jaki sposób (podstawa prawna)? jesli są stwierdzone lub podejrzewane nieprawidłowości to brak lub uzyskanie absolutorium niczego nie zmienia - brak a. niczego automatycznie nie otwiera jak jego uzyskanie automatycznie żadnej drogi nie zamyka moim zdaniem ustawodawca wprowadził powszechnie znane pojęcie, ale nie nadał mu żadnego praktycznego znaczenia (trybu postepowania) reasumując przychylam się do opinii, że absolutorium jest martwym i jałowym pojęciem, ma jedynie wymiar moralny (a kogo to interesuje) Odpowiedz Link Zgłoś
madlaine Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 22:40 nie ma to znaczenia kiedy nie ma absolutorium w momencie dalszych sporów można wystapić do sadu o komisaryczne sprawowanie zarządu nieruchomościa, moze to byc ktos z wlascicieli wyznaczony lub inna osoba wskazana przez sąd poza oczywiście osobami z zarzadu Odpowiedz Link Zgłoś
witek601 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 23:00 Myślę,że nieudzielenie absolutorium wiązałoby się z uchwałą w sprawie odwołania i powołania nowego Zarządu przez właścicieli,a nowy Zarząd wielce prawdopodobne by niczego nie odpuścił ,włącznie z kontrolą dokumentacji i sprawdzeniem rzetelności działań "starego" Zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkanie.i.wspolnota absolutorium niczego nie "otwiera" 22.01.05, 00:40 serafin666 napisał: > myli się wspólnotaimieszkanie - brak absolutorium otwiera drogę do roszczeń Nic nie otwiera, bo wszystko jest otwarte już wcześniej. Każdy właściciel może "w każdej chwili" zgłosić wniosek o odwołanie zarządu lub poszczególnych jego członków, i jeśli wniosek ten będzie przyjęty uchwałą - będzie skuteczny (art. 20 ust.2 uwl). W każdej chwili każdy właściciel może także zwrócić się do sądu i/lub do prokuratora, i tym sposobem dochodzić swoich roszczeń - zarówno wobec wspólnoty, jak poszczególnych członków zarządu. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 10:50 czegoś nie rozumiecie : jeżeli jest podjęta uchwała o udzieleniu absolutorium i nie zostanie przez sąd uchylona - to nie można skutecznie występować z roszczeniami wobec zarządu ; to jest abecadło prawne Odpowiedz Link Zgłoś
witek601 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 15:26 SERAFINIE!Wydaje mi się,że zdania EKSPERTA i Twoje są rozbieżne. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 22:03 ja jestem jedynym expertem na tyn forum - niestety Odpowiedz Link Zgłoś
wkalinowski ja się wcale nie chwalę 22.01.05, 23:07 serafin666 napisał: > ja jestem jedynym expertem na tyn forum - niestety ja się wcale nie chwalę, ja niestety po prostu mam talent Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: ja się wcale nie chwalę 22.01.05, 23:32 Panowie, z całym szacunkiem dla Was, proszę zostawcie bluzganie dla mnie a Wy pomagajcie zbłądzonym. Dla naszego dobra. Panie serafin666, czy dotarła ma wiadomośc, mowa o nagraniu. Pozrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: coś dla Babczyka 23.01.05, 08:45 dotarła ; wysłucham jej w poniedziałek ; bardzo marna jakość nagrania Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: do Witek601 23.01.05, 09:43 i dlatego namawiam wszystkich zarzadzających , żeby zaliczką na koszty zarządu objąć również całość mediów - wtedy , po udzieleniu absolutorium , właściciel może skutecznie zgłaszać roszczenia tylko w sytuacji , jeżeli wykaże nieprawidłowości w rozliczeniach ( np. fałsz w dokumentacji albo niesprawiedliwy podział kosztów ) ; przypominam , iż w Łodzi 3-krotnie Sąd Apelacyjny stwierdził , iż tak skonstruowana uchwała o planie gospodarczym jest najwłasciwszą formą ustanawiania zobowiązań właściciela wobec wspólnoty mieszkaniowej Odpowiedz Link Zgłoś
witek601 Re: do serafin666 23.01.05, 13:05 Moim zdaniem ,skoro nie ma precyzyjnego określenia co oznacza termin Absolutorium w przypadku UWL i Wspólnot Mieszk. , przywiązywanie jakiegokolwiek znaczenia i interpretacji ,może być "radosną twórczością" ,a w Twoim komentarzu cytuję (:-wtedy po udzieleniu absolutorium....... ).W moim odczuciu, tak jak to wyrażono wcześniej można napisać esej i nie zmieni to faktu,że UWL należy w tej materii poprawić (zresztą nie tylko tej,czego przykładem jest to forum). Wyrazy szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
ryjewski Re: do serafin666 23.01.05, 16:48 Witek ma rację.UWL w tej jak i w wielu innych sprawach jest mało precyzyjna i wywołuje niepotrzebne spory. Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 23.01.05, 18:16 SZANOWNI PANOWIE ! w ramach prowadzonej samowolnie działalności edukacyjnej ( na tym forum ) uprzejmie wyjaśniam : wielokrotnie Sąd Najwyższy wskazywał , iż przepisy prawa nalezy wykładać gramatycznie - cytuję słownik jezyka polskiego : " absolutorium - akt organu naczelnego uznający na podstawie złożonego sprawozdania rachunkowego działalność finansową organu wykonanwczego za prawidłową " ; nie mam do Was pretensji - mam pretensje do pseudoekspertów na tym forum ; pozostaję z szacunkiem - za działania samokształceniowe Odpowiedz Link Zgłoś
witek601 Re: Serafin666 23.01.05, 19:57 Witam. po pierwsze:dlaczego słownika polskiego patrz:www.katowice.rio.gov.pl/b iuletyn3_01/ABSOLUT.htm po drugie:w UWL Art.30 powinno ,ale nie musi być w porządku zebrania uchwały o udzieleniu lub nie absolutorium po trzecie:gdzie są jakiekolwiek przepisy wykonawcze?Co dokładnie ma zawierać takie sprawozdanie?Czego ma dotyczyć?Jeżeli nie musi być w porządku zebrania to po co taką uchwałę poddawać głosowaniu? etc. po czwarte:jeżeli jednak głosowanie nad absolutorium by się odbyło ,to jasne jest ,że muszą być określone w ustawie kosekwencje jego nieudzielenia.Czy można przejść do porządku dziennego tak jakby nic ważnego się nie stało przy nieudzieleniu ? po piąte:działalność finansowa prawidłowa (Przychody - Koszty = 0 ?) po szóste:która definicja (inna jest w słowniku wyrazów j.polskiego,inna w słowniku wyrazów obcych )Absolutorium jest obowiązujaca i do zastosowania we Wspólnocie Mieszkaniowej ta z ustawy o finansach publicznych,czy ze Spółdzielni Mieszkaniowych itp. Odpowiedz Link Zgłoś