Dodaj do ulubionych

co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium

20.01.05, 19:54
mam pytanie co dzieje się w przypadku kiedy my jako mieszkańcy nie udzielimy
absolutorium dla zarządu za zeszły rok? czy to absolutorium jest wyrażeniem
zgody na dalsze działania zarządu w tym roku?
Obserwuj wątek
    • mrozik.jarek Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 20.01.05, 20:31
      eltob napisał:

> mam pytanie co dzieje się w przypadku kiedy my jako mieszkańcy nie udzielimy
      > absolutorium dla zarządu za zeszły rok?

NIC

czy to absolutorium jest wyrażeniem
      > zgody na dalsze działania zarządu w tym roku?

NIE

Mrozik
      • januszrom Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 19:45
        Serafin ma całkowitą rację,absolutorium jest ściśle związane z wykonaniem
        budżetu.Jeśli "zatwierdzimy "wykonanie budżetu poprzez udzielenie absolutorium
        to jak chcemy zgłaszać roszczenia do tego na co się sami zgodziliśmy?
        • witek601 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 20:23
          Uważam ,że roszczenie wobec Zarządu Wspólnoty można zgłosić zawsze niezależnie
          od przyjęcia lub nie absolutorium (dotyczy rozliczenia roku kalendarzowego -
          wstecznie)i nie mam tutaj wątpliwości.
        • mieszkanie.i.wspolnota Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 20:37
          januszrom napisał:
          > Serafin ma całkowitą rację,absolutorium jest ściśle związane z wykonaniem
          > budżetu.

A gdzie to jest napisane?
          W ustawie o spółkach, o spółdzielniach, o budżecie państwa?
          Bo na pewno nie w uwl ani w kodeksie cywilnym.
          W ustawach dotyczących wspólnot nie ma nawet słowa "budżet".
          Wykonanie PLANU GOSPODARCZEGO kwituje się odrębną uchwałą, której zresztą w uwl
          też nie ma; zarząd ma obowiązek zwołać w I kwartale zebranie i przedstawić na
          nim sprawozdanie - nie wiadomo z czego - a właściciele mają prawo i obowiązek
          głosować w sprawie udzielenia zarządowi absolutorium, ale też nie wiadomo, z
          czego.
          Termin "absolutorium" może oznaczać to, o czym pisze serafin albo januszrom,
          ale równie dobrze to, co uzyskał w swojej edukacji miłościwie nam panujący
          prezydent Kwaśniewski. Może też oznaczać rozgrzeszenie (ego te absolvo, in
          nomine Patris ...).
          A gdy może oznaczać wszystkie te rzeczy, to w istocie nie znaczy nic.
          • januszrom Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 23.01.05, 00:38
            Posyłam link do strony która mówi o absolutorium(zaznaczam że nie dotyczy to
            wspólnot,a pokazuje zasady stosowane gdzieś indziej),samo stwierdzanie faktu że
            w UOWL tego czy tamtego brak nie rozwiązuje sprawy.Myślę że należałoby coś
            zrobić aby i dla wspólnot zasady były jasne i jednoznaczne.
            www.katowice.rio.gov.pl/biuletyn3_01/ABSOLUT.htm
    • serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 20.01.05, 23:26
      brak absolutorium to nie jest NIC ; otwiera to drogę do występowania z
      roszczeniami wobec zarządu - jeżeli zasadniczym powodem braku absolutorium są
      nieprawidłowości w zakresie rozliczeń finansowych ; istnieja odpowiednie
      przepisy zarówno w kodeksie cywilnym jak i karnym
    • mieszkanie.i.wspolnota Brak absolutorium nie ma znaczenia 21.01.05, 00:34
      eltob napisał:
      > mam pytanie co dzieje się w przypadku kiedy my jako mieszkańcy nie udzielimy
      > absolutorium dla zarządu za zeszły rok? czy to absolutorium jest wyrażeniem
      > zgody na dalsze działania zarządu w tym roku?

Nieudzielenie absolutorium we wspólnocie nie pociąga za sobą żadnych
      bezpośrednich skutków. Zarząd, któremu absolutorium nie udzielono, nie musi ani
      ustąpić, ani naprawić błędów, które były przyczyną nieudzielenia absolutorium.
      ps.
      Sugestie Serafina, jakoby zastosowanie do sprawy absolutorium we wspólnocie
      miał Kodeks cywilny albo Kodeks karny, są błędne.
      Prędzej już można by szukać analogii w prawie spółdzielczym albo w kodeksie
      spółek prawa handlowego (tam nieudzielenie absolutorium pociąga za sobą
      automatycznie odwołanie Zarządu) - ale zastosowanie i wyegzekwowanie tej
      analogii jest możliwe wyłącznie na drodze sądowej, jeżeli sąd w łaskawości
      swojej taką analogię uzna.
      • witek601 Re: Brak absolutorium nie ma znaczenia 22.01.05, 01:27
        Wnioskuję ,iż głosowanie nad udzieleniem lub nie absolutorium nie ma żadnej
        mocy prawnej ,ani nie powoduje żadnych skutków z tytułu jego
        nieudzielenia.Wobec tego powinno być poważnym sygnałem dla wszystkich
        właścicieli albo do zmiany Zarządu,albo sprawdzenia choćby nawet
        nieuzasadnionych wątpliwości vel podejrzeń rzucających cień na następną
        kadencję Zarządu,bądź za jego pośrednictwem Zarządcę.
    • dozorca1 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 09:35
      NIC (śmieszne ale prawdziwe)
      • basia56 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 10:39
        W znajomej wspólnocie tak były sformułowane uchwały, że nieudzielenie
        absolutorium zarządowi powodowało nieprzedłużanie umowy z administratorem-
        zarzadcą(umowy podpisywano na 1 rok). W tej wspólnocie całością spraw zajmował
        się zarzadca, a zarząd włąscicielski własciwie oprócz uwag w skrajnym przypadku
        mógł zablokować konto. Taki system tam sprawdzał się.
        • dozorca1 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 11:33
          Tak, jeśli to jest inaczej niż w UoWL uregulowane w statucie wspólnoty - to
          tak. W statucie można sobie to niemal dowolnie uregulować.
          Ale dyskusja dotyczy zdaje się ogólnej sytuacji.
    • witek601 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 11:30
      W moim odczuciu taki Zarząd nie ma moralnego prawa (brak votum zaufania)do
      kontynuowania swojej działalności i powinien podać się do dymisji,a w związku z
      tym właściele powinni ustalić przyczynę i poddać kontroli działanie tego
      Zarządu ,a w szczególności prowadzenie finansów Wspólnoty.
    • serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 17:22
      myli się wspólnotaimieszkanie - brak absolutorium otwiera drogę do roszczeń
      • ptt Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 22:39
        a w jaki sposób (podstawa prawna)?
        jesli są stwierdzone lub podejrzewane nieprawidłowości to brak lub uzyskanie
        absolutorium niczego nie zmienia - brak a. niczego automatycznie nie otwiera jak
        jego uzyskanie automatycznie żadnej drogi nie zamyka
        moim zdaniem ustawodawca wprowadził powszechnie znane pojęcie, ale nie nadał mu
        żadnego praktycznego znaczenia (trybu postepowania)
        reasumując przychylam się do opinii, że absolutorium jest martwym i jałowym
        pojęciem, ma jedynie wymiar moralny (a kogo to interesuje)
        • madlaine Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 22:40
          nie ma to znaczenia kiedy nie ma absolutorium w momencie dalszych sporów można
          wystapić do sadu o komisaryczne sprawowanie zarządu nieruchomościa, moze to byc
          ktos z wlascicieli wyznaczony lub inna osoba wskazana przez sąd poza oczywiście
          osobami z zarzadu
        • witek601 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 21.01.05, 23:00
          Myślę,że nieudzielenie absolutorium wiązałoby się z uchwałą w sprawie odwołania
          i powołania nowego Zarządu przez właścicieli,a nowy Zarząd wielce prawdopodobne
          by niczego nie odpuścił ,włącznie z kontrolą dokumentacji i sprawdzeniem
          rzetelności działań "starego" Zarządu.
      • mieszkanie.i.wspolnota absolutorium niczego nie "otwiera" 22.01.05, 00:40
        serafin666 napisał:
        > myli się wspólnotaimieszkanie - brak absolutorium otwiera drogę do roszczeń

Nic nie otwiera, bo wszystko jest otwarte już wcześniej.
        Każdy właściciel może "w każdej chwili" zgłosić wniosek o odwołanie zarządu lub
        poszczególnych jego członków, i jeśli wniosek ten będzie przyjęty uchwałą -
        będzie skuteczny (art. 20 ust.2 uwl).
        W każdej chwili każdy właściciel może także zwrócić się do sądu i/lub do
        prokuratora, i tym sposobem dochodzić swoich roszczeń - zarówno wobec
        wspólnoty, jak poszczególnych członków zarządu.
    • serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 10:50
      czegoś nie rozumiecie : jeżeli jest podjęta uchwała o udzieleniu absolutorium i
      nie zostanie przez sąd uchylona - to nie można skutecznie występować z
      roszczeniami wobec zarządu ; to jest abecadło prawne
      • witek601 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 15:26
        SERAFINIE!Wydaje mi się,że zdania EKSPERTA i Twoje są rozbieżne.
    • serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 22.01.05, 22:03
      ja jestem jedynym expertem na tyn forum - niestety
      • wkalinowski ja się wcale nie chwalę 22.01.05, 23:07
        serafin666 napisał:
        > ja jestem jedynym expertem na tyn forum - niestety

ja się wcale nie chwalę,
        ja niestety po prostu mam talent
        • babczyk Re: ja się wcale nie chwalę 22.01.05, 23:32
          Panowie, z całym szacunkiem dla Was, proszę zostawcie bluzganie dla mnie a Wy
          pomagajcie zbłądzonym.

Dla naszego dobra.
          Panie serafin666, czy dotarła ma wiadomośc, mowa o nagraniu.

Pozrawiam.
    • serafin666 Re: coś dla Babczyka 23.01.05, 08:45
      dotarła ; wysłucham jej w poniedziałek ; bardzo marna jakość nagrania
    • serafin666 Re: do Witek601 23.01.05, 09:43
      i dlatego namawiam wszystkich zarzadzających , żeby zaliczką na koszty zarządu
      objąć również całość mediów - wtedy , po udzieleniu absolutorium , właściciel
      może skutecznie zgłaszać roszczenia tylko w sytuacji , jeżeli wykaże
      nieprawidłowości w rozliczeniach ( np. fałsz w dokumentacji albo
      niesprawiedliwy podział kosztów ) ; przypominam , iż w Łodzi 3-krotnie Sąd
      Apelacyjny stwierdził , iż tak skonstruowana uchwała o planie gospodarczym jest
      najwłasciwszą formą ustanawiania zobowiązań właściciela wobec wspólnoty
      mieszkaniowej
      • witek601 Re: do serafin666 23.01.05, 13:05
        Moim zdaniem ,skoro nie ma precyzyjnego określenia co oznacza termin
        Absolutorium w przypadku UWL i Wspólnot Mieszk. , przywiązywanie jakiegokolwiek
        znaczenia i interpretacji ,może być "radosną twórczością" ,a w Twoim komentarzu
        cytuję (:-wtedy po udzieleniu absolutorium....... ).W moim odczuciu, tak jak to
        wyrażono wcześniej można napisać esej i nie zmieni to faktu,że UWL należy w tej
        materii poprawić (zresztą nie tylko tej,czego przykładem jest to forum).
        Wyrazy szacunku.
        • ryjewski Re: do serafin666 23.01.05, 16:48
          Witek ma rację.UWL w tej jak i w wielu innych sprawach jest mało precyzyjna i
          wywołuje niepotrzebne spory.
    • serafin666 Re: co kiedy zarząd nie dostanie absolutorium 23.01.05, 18:16
      SZANOWNI PANOWIE ! w ramach prowadzonej samowolnie działalności edukacyjnej (
      na tym forum ) uprzejmie wyjaśniam : wielokrotnie Sąd Najwyższy wskazywał , iż
      przepisy prawa nalezy wykładać gramatycznie - cytuję słownik jezyka polskiego :
      " absolutorium - akt organu naczelnego uznający na podstawie złożonego
      sprawozdania rachunkowego działalność finansową organu wykonanwczego za
      prawidłową " ; nie mam do Was pretensji - mam pretensje do pseudoekspertów na
      tym forum ; pozostaję z szacunkiem - za działania samokształceniowe
      • witek601 Re: Serafin666 23.01.05, 19:57
        Witam.
        po pierwsze:dlaczego słownika polskiego
        patrz:www.katowice.rio.gov.pl/b iuletyn3_01/ABSOLUT.htm
        po drugie:w UWL Art.30 powinno ,ale nie musi być w porządku zebrania uchwały o
        udzieleniu lub nie absolutorium
        po trzecie:gdzie są jakiekolwiek przepisy wykonawcze?Co dokładnie ma zawierać
        takie sprawozdanie?Czego ma dotyczyć?Jeżeli nie musi być w porządku zebrania to
        po co taką uchwałę poddawać głosowaniu? etc.
        po czwarte:jeżeli jednak głosowanie nad absolutorium by się odbyło ,to jasne
        jest ,że muszą być określone w ustawie kosekwencje jego nieudzielenia.Czy można
        przejść do porządku dziennego tak jakby nic ważnego się nie stało przy
        nieudzieleniu ?
        po piąte:działalność finansowa prawidłowa (Przychody - Koszty = 0 ?)
        po szóste:która definicja (inna jest w słowniku wyrazów j.polskiego,inna w
        słowniku wyrazów obcych )Absolutorium jest obowiązujaca i do zastosowania we
        Wspólnocie Mieszkaniowej ta z ustawy o finansach publicznych,czy ze Spółdzielni
        Mieszkaniowych itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka