Dodaj do ulubionych

zaliczki na nieruchomość

09.02.05, 09:47
Witam.
W jakim terminie administrator powinien przesłac rachunkina zaliczki (nie
mamy jeszcze książek opłat- podobno od półtora miesiąca się drukują). Ostatni
rachunek zapłaciłem za grudzień i do teraz nie otrzymałem nowych. Inni
sasiedzi nie płacą juz od trzech miesięcy.Zaznaczam że są środki na koncie
wspólnoty na pokrycie bięzacej działalności ale co miesiąc ubywa.
Obserwuj wątek
    • annb Re: zaliczki na nieruchomość 09.02.05, 11:14
      libraa a nie można zrobić tego przelewem?
      bo konto się chyba nei zmieniło?
    • libraa Re: zaliczki na nieruchomość 09.02.05, 15:18
      Oczywiście że istnieje podana przez Ciebie mozliwość. Od nowego roku mieliśmy
      płacić więcej za niektóre składowe opłat oraz na fundusz remontowy, który miał
      być wpłacany na wyodrębnione konto.
      • annb Re: zaliczki na nieruchomość 09.02.05, 15:33
        libraa a to o to chodzi
        no cóz
        a przegłosowaliście nowy plan gospodarczy?
        bo jesli nie to płacicie po staremu :)
        • libraa Re: zaliczki na nieruchomość 10.02.05, 12:28
          Jest to nowa wspólnota, powstała 4 mc-e przed końcem ubiegłego roku. Plan nie
          byl uchwalany, bo nie było jeszcze walego zgromadzenia.Tylko na pierwszym
          zebraniu założycielskim było postanowione o wielkości opłat i o powinnościch.
          Od 1 stycznia mielismy płacic na fund. remontowy. A jak wiesz nic nie znalazłem
          w swojej skrzynce pocztowej od administratora. Tak ogólnie to nie podpisał z
          nami jeszcze umowy. Najpierw predstawił swoją, a my po zapoznaniu sie z
          przykładowymi (podpatrzonymi z internetu) swoją. I taki impas trwa
          • ola19801 Re: zaliczki na nieruchomość 10.02.05, 15:20
            Witam.
            Wydaje mi się że istnieją przepisy prawa,które mówią o obowiązku zawarcia
            pisemnej umowy pomiędzy wspólnotą a zarządcą pod rygorem jej nieważności.W
            przypadku braku takowej umowy pobieranie wynagrodzenia przez zarządce może być
            podciągnięte pod bezpodstawne wzbogacanie się.
            • greta06 Re: zaliczki na nieruchomość 10.02.05, 17:11
              skoro nie podpisaliście jeszcze umowy to on nie ma jeszcze żadnych podstaw do przesyłania czegokolwiek;
              a jeśli już na tym etapie nie możecie się dogadać to na waszym miejscu rozejrzałabym się za innym kandydatem, napewno nie tylko on jeden jest w waszym zasięgu
              pozdrawiam
              • babczyk Re: zaliczki na nieruchomość 10.02.05, 17:39
                Na dzień dobry, pogoniłbym takiego pracusie na cztery wiatry bez chwili
                zastanowienia.

Weźcie los w wasze ręce lub też dobrze musicie sie zabezpieczyć na przyszłość
                przed takimi administratorami w miarę dokładną i szczegółowo dopracowaną umową
                o administrowanie.
                A zarządców znajdziecie sobie pod tym adresem,

rejestr.mi.gov.pl/result1.asp
                Pozdrawiam.
                • dozorca1 Re: zaliczki na nieruchomość 10.02.05, 18:07

> A zarządców znajdziecie sobie pod tym adresem,
                  >
                  > rejestr.mi.gov.pl/result1.asp

Mam lekko mieszane uczucia do tej listy: czy ktoś się pytał wymienione tam
                  osoby o zgodę na umieszczenie na tej liście ich nazwiska bez ich zgody ? Na
                  klatkach na listach lokatorów/właścicieli nie wolno bez ich zgody podawać
                  nazwisk, a dlaczego tu wolno ? I nie robi to jakiś anonimowy Józek czy jakiś
                  inny Wildstein, tylko prawdopodobnie Urząd Mieszkalnictwa olewa obowiązujące
                  prawo.
                  Pytanie do prawników: jeśli na tej liście jest moje nazwisko: kogo i jak można
                  ukarać za umieszczenie mojego nazwiska bez pytania mnie o zgodę ? Jakie są
                  kary ? (Oczywiście jest to pytanie retoryczne, przypuszczam, że nikt za to nie
                  zostanie pociągnięty do odpowiedzialności.)
                  • babczyk Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 15:43
                    Wybacz dozorca1, ale gybys popatrzył na adres ten, to nie miałbyś wątpliwości.

A mowa o danych osobowych, to juz przesada. Ale to tylko Polska.

Swego czasu szukałem kolegi na zachodzie jak i w Stanach, i znalazłem ich
                    łącznie z adresem mail - owym.

Zobacz Polskie książki telefoniczne. Paranoja.

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH SIĘ KŁANIA.

W mej wspólnocie, ci dbający o dane osobowe mają na domofonie zamiast
                    nazwiska ...kolejny numer porządkowy.
                    A jak przyjdzie nowy listonosz, znajomy czy ktoś z rodziny znający ogólny
                    adres, i co w tej chwili zrobi.
                    Chodzi po całym osiedlu i szuka owego nazwiska, które jest tylko numerem.

Paranoja z tymi danymi osobowymi. To jest chora ustawa której znakomita
                    większość nie rozumie.

Pozdrawiam.
                    • dozorca1 Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 16:16
                      <Wybacz dozorca1, ale Gdybyś popatrzył na adres ten, to nie miałbyś wątpliwości.

Oczywiście, że „mi” mówi wszystko. Ale ktoś to wyniósł, tak jak Wildstein od
                      Keresa.
                      A ja sobie nie życzę, żeby mój prywatny adres tam figurował i żeby ktoś z nim
                      robił co chce, nie pytając mnie o zgodę. Na razie zalewany jestem reklamami dla
                      zarządców, ale mogą być i mniej przyjemne konsekwencje upubliczniania
                      prywatnego adresu. Czy nie mam prawa nie chcieć ? A czy MI ma prawo zrobić mi
                      taką przykrość nie pytając mnie o zgodę ? I czy Ci się podoba ustawa o ochronie
                      danych osobowych, czy nie – to ja sobie po prostu tego nie życzę !

PS’ A może ktoś jest zainteresowany prywatnym adresem Kiszczaka ? Znam i mogę
                      udostępnić. A paru wrogów to on ma ...
                      • babczyk Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 16:53
                        dozorca1 napisał:
                        > A ja sobie nie życzę, żeby mój prywatny adres tam figurował i żeby ktoś z nim
                        > robił co chce, nie pytając mnie o zgodę.

Na tej liscie nie ma adresów. To raz.
                        Me nazwisko jest pokazane w 3 pozycjach. Jak chcesz to mogę tu na tym forum
                        udostępnić. SMAGIEŁ.

Ale przy nim nie widziałem adresów chociaż są inne imiona.

>Na razie zalewany jestem reklamami dla zarządców, ale mogą być i mniej
                        >przyjemne konsekwencje upubliczniania prywatnego adresu.

Jesli jesteś Ok. to o co sie martwisz.

Jak ktoś ma coś na sumieniu to niech sie martwi.

Jest takie powiedzenie, ... że na złodzieju czapka gore...

Ale sądzę że jesteś OK.

Pozdrawiam.
                        • dozorca1 Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 17:13
                          babczyk napisał:

> dozorca1 napisał:
                          > > A ja sobie nie życzę, żeby mój prywatny adres tam figurował i żeby ktoś z
                          > nim
                          > > robił co chce, nie pytając mnie o zgodę.
                          >
                          > Na tej liscie nie ma adresów. To raz.

Nie wiem o której liście mówisz. Na tej, której adres podałeś znalazłem swój
                          kompletny adres.

> Me nazwisko jest pokazane w 3 pozycjach. Jak chcesz to mogę tu na tym forum
                          > udostępnić. SMAGIEŁ.

co to ma do rzeczy. Tobie to nie przeszkadza, ja się dziwię, że bez mojej zgody
                          można moje dane tam umieścić. Mnie przeszkadza. I jak może urząd państwowy nie
                          przestrzegać prawa ?

>
                          > Ale przy nim nie widziałem adresów chociaż są inne imiona.

ja jestem kompletnie opisany.

>
                          > >Na razie zalewany jestem reklamami dla zarządców, ale mogą być i mniej
                          > >przyjemne konsekwencje upubliczniania prywatnego adresu.
                          >
                          > Jesli jesteś Ok. to o co sie martwisz.

to nie o to chodzi czy jestem OK. Nie chcę i już. A ktoś inny może nie być OK.

>
                          > Jak ktoś ma coś na sumieniu to niech sie martwi.
                          >
                          > Jest takie powiedzenie, ... że na złodzieju czapka gore...
                          >
                          > Ale sądzę że jesteś OK.

Dobrze sądzisz, ale nie zmienia to sytuacji.

>
                          > Pozdrawiam.
                        • dozorca1 Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 17:22
                          Drogi Babczyku,

Bardzo Cię lubię i cenię, ale dlaczego idziesz tak w zaparte ? Przecież to
                          oczywiste, że:
                          - jest tu nadużycie prawa i to w wykonaniu centralnego urzędu,
                          - bez względu na Twoje indywidualne zapatrywania na temat obecności na tej
                          liście ktoś – słusznie lub nie – może sobie nie życzyć, żeby bez jego zgody
                          taka lista z jego nazwiskiem pojawiała się w publicznym obiegu.

Nie „rzeźb” więcej, bo to oczywiste.
                          • babczyk Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 17:30
                            Wybacz dozorco, ale zamykam temat, bo mamy inne podejscia do tego tematu a zbyt
                            Cię szanuję,aby w tym drażliwym temacie dla Ciebie, polemizować z Tobą.

To nie te forum a i temat nie dla mnie.

Pozdrawiam.

• dozorca1 Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 17:33
                              babczyk napisał:

> Wybacz dozorco, ale zamykam temat, bo mamy inne podejscia do tego tematu a
                              zbyt
                              >
                              > Cię szanuję,aby w tym drażliwym temacie dla Ciebie, polemizować z Tobą.
                              >
                              > To nie te forum a i temat nie dla mnie.
                              >
                              > Pozdrawiam.
                              >

To nie jest drażliwy temat dla mnie, ale ta "walka bratobójcza" też mi nie
                              odpowiada.
                              • babczyk Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 17:37
                                No, więc mamy ten sam poglad. Powodzenia.

Pozdrawiam.
            • libraa Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 09:39
              Dzieki za opinię. Sprawa jest jasna, wiem ze naginam prawo bo nie powinienem a
              tak zastrzeglem podpisywac kazego rachunku, faktury przez niego wystawionej.
              Głównie faktury na oplaty zwiazane z utrzymaniem. Jak narazie nie przedstawił
              rachuku za administracje wiec nic nie otrzymał.Nie mieliśmy nip -u tzn zalożony
              został od 1 stycznia. Wracajac do poczatku wspólpracy z nim to miał przedstawić
              umowe, zrobił to po 2 miesiącach i taką prostą, ze "napisalismy"
              (skopiowalismy) niektóre fragmenty z przykładowej.Dalismy mu taka do podpisania
              wraz ze zwrotem jego wersji. I w takim stanie trwamy do teraz. Niedlugo pewnie
              zgodnie z ustwa odbedzie sie walne. Terminu nie znam i tam zobaczymy co sie da
              uchawilić, zmienić. Pozdrawiam
          • madlaine Re: zaliczki na nieruchomość 11.02.05, 20:47
            mam nadzieję, że nie daliscie żadnych upowaznienń temu zarządcy do rachunku
            bankowego, skoro dział on bez umowy tak teraz skoro nie ma umowy podpoisanej pod
            rygorem nieważności, to Zarząd wspólnoty o ile taki istnieje jest organem
            zarządzającym nieruchomością. Zwołajcie zebranie i ustalcie nowe zaliczki i
            wybierzcie spósród zebranych wcześniej ofert nowego zarząadce i podpiszcie z nim
            umoe.
            Sami musicie zadbać o własny budynek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka