Dodaj do ulubionych

OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA.

09.07.05, 07:56
W naszej wspólnocie trwa spór o kolejność prac modernizacyjnych dotyczących
obniżki cen ciepła.

Jak wiadomo na obniżenie kosztów energii cieplnej składają się następujące
czynniki:

·Ocieplenie budynku
·Wymiana okien
·Zamontowanie zaworów termoregulacyjnych na kaloryferach
·Zamontowanie podzielników ciepła na kaloryferach
·Zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło w MPEC-u

Ponieważ zastosowanie powyższych elementów wszystkich naraz wymaga długiego
okresu czasu ze względu na konieczność nagromadzenia środków z funduszu
remontowego proszę o poradę w następujących sprawach.

·Czy nastąpi zmniejszenie zużycia ciepła jeśli zmienimy kolejność wykonania
powyższych prac np. najpierw zawory na kaloryferach i podzielniki a w dalszej
kolejności wymiana okien i ocieplenie budynku.
·Ponadto co sądzicie na bazie własnych doświadczeń o podzielnikach ciepła na
kaloryferach bo są różne zdania na ten temat.
·Niektórzy np. twierdzą że oszczędności uzyskają tylko mieszkania środkowe zaś
właściciele mieszkań parterowych ostatnich pięter narożnych będą płacić
jeszcze więcej niż przed zamontowaniem podzielników.
·Czy na te tematy są jakieś pisemne opracowania fachowe (artykuły prasowe
podręczniki itp.)
Obserwuj wątek
    • wprost5 Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.07.05, 08:53
      Zapomnijcie o podzielnikach!!!!!!!!!!
      Na ten temat szukaj postóww podforum dom autorstwa a_za, ula itp!
    • asam11 Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.07.05, 09:53
      wube3 napisał:

> ·Ocieplenie budynku

Samo ocieplenie ma kilka wariantów, np. tylko ściany szczytowe, wszystkie
      sciany, strop piwnicy, strop poddasza albo stropodach. Mozna podjąć wszystkie
      albo tylko niektóre z nich. Maja one różną efektywnośc ekonomiczną. Trzeba
      sobie jasno powiedzieć co chcemy oszczedzać - ciepło czy pieniądze. Jeśli
      pieniądze, to niektóre usprawnienia moga sie po prostu nie opłacać, wiecej
      włożycie pieniedzy niż zarobicie na oszczędnościach.

> ·Wymiana okien

Pamietaj o różnym statusie własnosciowym okien. W mieszkaniach własność
      indywidualna, w części wspólnej wspólna.

> ·Zamontowanie zaworów termoregulacyjnych na kaloryferach
      > ·Zamontowanie podzielników ciepła na kaloryferach

Rzeczywiscie, zawory termostatyczne bez systemu indywidualnego rozliczania
      ciepła, np z wykorzystaniem podzielników kosztów, daja niewiele. Z drugiej
      strony system rozliczania indywidualnego jest bardzo konfliktogenny. Jak jedni
      placą mniej to inni zapłacą wiecej za m2.

> ·Zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło w MPEC-u

Ściśle mówiąc - mocy zamówionej.

> Ponieważ zastosowanie powyższych elementów wszystkich naraz wymaga długiego
      > okresu czasu ze względu na konieczność nagromadzenia środków z funduszu
      > remontowego proszę o poradę w następujących sprawach.

Radzę zatrudnić audytora energetycznego. On uszereguje usprawnienia
      termomodernizacyjne w kolejności odpowiadajacej ich efektywności a jeśli sobie
      zażyczycie to powinien również wyliczyć czy to sie opłaca. Sprawdzi również czy
      wybrane przez was przedsięwzięcie kwalifikuje się do otrzymania premii
      termomoderjizacyjnej z budżetu państwa. Niech tylko nie bedzie to audytor z
      firmy, która wykonuje termomodernizacje, bo wtedy wychodzi, że wszystko sie
      opłaca (tylko nie wiadomo komu).
      >
      > ·Czy nastąpi zmniejszenie zużycia ciepła jeśli zmienimy kolejność wykonani
      > a
      > powyższych prac np. najpierw zawory na kaloryferach i podzielniki a w dalszej
      > kolejności wymiana okien i ocieplenie budynku.
      Wystapi, tylko skutki będą się inaczej rozkładały w czasie.

> ·Ponadto co sądzicie na bazie własnych doświadczeń o podzielnikach ciepła
      > na
      > kaloryferach bo są różne zdania na ten temat.
      > ·Niektórzy np. twierdzą że oszczędności uzyskają tylko mieszkania środkowe
      > zaś
      > właściciele mieszkań parterowych ostatnich pięter narożnych będą płacić
      > jeszcze więcej niż przed zamontowaniem podzielników.

Bierze sie to stąd, że mieszkania "zewnętrzne" są miejscem, gdzie powstaje
      większaość strat ciepła. Przeciwdziałaniu wiekszym obciążeniom włascicieli tych
      mieszkań mają służyć w rozliczeniach odpowiednie współczynniki stosowane do
      odczytów podzielników z różnych pomieszczeń. Przed tym jednak powstaje pytanie
      czy należy temu przeciwdziałać. I tu pierwsza okazja do sporu miedzy
      włascicielami różnych lokali. Nastepna będzie przy ewentualnym ustalaniu
      współczynników.

> ·Czy na te tematy są jakieś pisemne opracowania fachowe (artykuły prasowe
      > podręczniki itp.)
      Są, na artykuły prasowe bym nie liczył jako na źródło prawdy w tym wzgledzie,
      łatwo popełnić błąd przenosząc doswiadczenia z jednego budynku na drugi.

pozdr.
    • alladyn-solar-batt Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 01:31
      Z cała pewnością wszelkie prace zmierzające do ocieplenia powinny być wykonane
      w pierwszej kolejności. Powiem tylko, że w niektórych budynkach kompletne
      uszczelnienie budynku na bazie danych pozyskanych z wykonaniem audytu
      energetycznego dało zmniejszenie poboru ciepła z węzła o 41%....Podnoszę, że na
      tym ZARABIA KAŻDY - gdzie by nie miał mieszkania w bryle budynku !! Więc przede
      wszystkim pierwsze dwie pozycje do realizacji- nawet jesli bedzie to wykonane
      etapami z uwagi na niedobór kasy.
    • serafin666 Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 01:47
      dodam jeszcze , iż w przypadku zaliczenia całych kosztów dostaw energii c.o. do
      budynku do kosztów zarządu nieruchomością wspólną otwiera się możliwość
      uregulowania uchwałą wspólnoty zasad rozliczeń uwzględniających "zewnętrzność"
      niektórych mieszkań
      • serafin666 Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 02:38
        jeżeli podacie adresy mailowe - prześlę Wam arkusz kalkulacyjny , którym
        porównuję zużycie energii c.o. w różnych budynkach ( podobnego typu ) ; wyniki
        tych porównań dają asumpt do podejmowania decyzji o sposobach oszczędzania ;
        przekazałem ten arkusz też prezydentowi Łodzi z zaleceniem , by nakazał
        podległym AN-om przeprowadzenie podobnych analiz na terenie ich właściwości
        • pbabraj Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 09:24
          Trochę moich doświadczeń z termomodernizacji. Po roku od założenia wspólnoty i
          niewielkiego zwiększenia zaliczek na fundusz remontowy, przeprowadziłem audyt
          energetyczny. Wyszło z niego, że finansowanie z premią termomodernizacyjną
          obejmie inwestycje w ocieplenie ścian wzdłużnych - styropian 15 cm (krótsze
          były już lekko ocieplone - styropian 6 cm, choć je również chciałem docieplić,
          ale nie starczyło środków), dachu - styropian wzmacniany 10 cm, wymiana
          grzejników c.o. z montażem termozaworów (nie chciałem podzielników ciepła, choć
          widząc jak ludzie w zimie wietrzą chałupy to czasem żałuję, że ich nie
          zamontowałem, generalnie uważam podzielniki za nieprzydatne do obniżenia
          kosztów). Aha, zaznaczę, że musiałem mieć trochę środków własnych WM na
          sfinansowanie audytu i projektu ocieplenia. Premia termo wyniosła ok. 13 tys. i
          tyle musiałem mieć środków własnych. Kredyt wzięłem w BOŚ na 7 lat, raty
          spłacam z oszczędności na cieple (zresztą taki jest warunek ustawowy), które
          spadły o 1/3.
          Gdybym dzisiaj miał to powtórzyć, to bym się grubo zastanawiał z dwóch powodów:
          bezsensowne procedury w BOŚ dla wspólnot, no i ogrom pracy dla inwestora.
          Pozdrawiam wszystkich zarządców wspólnot.
          • dobud Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 10:53
            Skoro jesteś zarzadcą, to kto miał to za Ciebie zrobić ???
            Może potrzebna zmiana zawodu, skro te czynności Ci nie odpowiadaja?
            • pbabraj Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 14:38
              To nie jest mój zawód. Pracę w Zarządzie wykonuję społecznie, więc mógłbym nic
              nie robić, ale termomodernizację wykonałem i jestem z tego zadowolony.
              Do dobud: chyba jesteś jakiś sfrustrowany albo zakompleksiony!
              • dobud Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 18:55
                Z wysokości premii termomodernizacyjnej wynika, że kredyt wynosił ok. 50 tys.
                zł, a koszt robót - wziąwszy 20% udziału własnego - ok. 60 tys. zł.
                Nie jestem sfrustrowany, a tym bardziej zakompleksiony: właśnie kończymy we
                wspólnocie, w której jestem członkiem zarządu, a jednocześnie byłem inspektorem
                nadzoru, termomodernizację i remont za prawie 400 tys zł i też czuję się
                zmęczony, ale zrobiłbym to jeszcze raz i zapewne dużo lepiej, bo jak to mówią:
                "piersze koty za płoty"
                "uczymy się na własnych błędach".
                • pbabraj Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 10.08.05, 09:52
                  Jednak różnica między nami jest taka, że Ty pracujesz w Zarządzie i bierzesz za
                  to wynagrodzenie, a zaś pracuję dla WM "po godzinach" i nie biorę za to kasy,
                  bo bo moja WM jest mała i nie stać mieszkańców na wynagrodzenie Zarządu. A że
                  sam jestem mieszkańcem WM, to interesowały mnie oszczędności.
                  Swoją drogą gratuluję realizacji poważnej inwestycji! Napisz w takim razie co
                  zrobiliście i jakie planujecie mieć oszczędności.
                  • dobud Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 10.08.05, 14:14
                    Za pełnienie funkcji członka zarządu nie biorę wynagrodzenia. Wziąłem jako
                    inspektor na czas remontu, bo to w końcu nie mieści sie ww obowiązkach zarządu.
                    Wg audytu ma być około 35 % oszczędności. W praktyce to się okaże coś po
                    pierwszej zimie, a zależeć będzie w dużym stopniu o P. Boga, znaczy pogody :-)
                    Zakres: ocieplenie ścian z nową wyprawą elewacyjną i stropodachu z nowym
                    pokryciem i obróbkami oraz rynnami i rurami spustowymi, wymiana ślusarki (okien
                    i drzwi na częściach wspólnych), instalacja TV zbiorcza (likwidacja
                    indywidaulnych anten na dachu). Wcześniej - jakieś 2 lata temu - była
                    modernizacja c.o. (odpowetrzniki, zawory, podzielniki.wrrr.ech te podzielniki:
                    źródło stałych konfliktow :-(. To budynek 40 mieszkań + 3 slkepy: pow. uż. 3
                    300 m2.
        • dobud Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 10:50
          Prezydenta to Ty możesz tylko prosić, a nie zalecać :-) :-)
        • nk45 Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 11:45
          Proszę o arkusz kalkulacyjny.Pozdrawiam - nk45@poczta.onet.pl
        • wube3 Re: OBNIŻKA KOSZTÓW ZUŻYCIA CIEPŁA. 09.08.05, 14:26
          Do Serafina 666: Bardzo byłbym wdzięczny za przesłanie wspomnianego arkusza
          kalkulacyjneho na adres wube3@poczta.onet.pl za co z góry serdecznie dziękuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka