Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie

28.10.05, 21:14
Witam.
Mam taki problem, ze wspólnotą mieszkaniową. Ale może zaczne od początku
Nasza wspólnota jest mała bo ma tylko 10 rodzin, ale strasznie skłocona z
trzema rodzinami i problem Nasz polega natym że wszystkie uchwały są
blokowane właśnie przez te trzy rodziny. Mieliśmy już problem gdyż wyżej
spomniane rodziny podały zarządce do Nadzoru Budowlanego. Ale może dojde do
sedna sprawy.
Chciał bym się odłączyć od wspólnego ogrzewania, ale wiem że trzy osoby w
bloku się na to niezgodzą, i gdy szukałem pomcy można powiedzieć wszędzie
(Nadzór Budowlany, prawnicy) i nikt nie umiał i dać jednoznacznej odpowiedzi.
Więc pozostał mi tylko internet.
Prosił bym o odpowieć kogoś kto miał ten sam proble. Bardzo prosze
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Ogrzewanie 28.10.05, 21:20
      Momencik. Trzeba coś wyjaśnić Wspólnota składa sie z 10 wyodrębnionych lokali
      czy w spólnocie zamieszkuje 10 rodzin.

Jezeli to pierwsze to jest "duża" wspólnota. I tu działa już ustawa owl anie
      k.c.. Uchwału zapadają zwykła wieszoscią głosów liczona udziałami.
      • dawidmarek Re: Ogrzewanie 28.10.05, 22:06
        Witam i dziękuje za zainteresownie moim temat.
        Więc uściślam mój problem, jest to 10 odrębnych mieszkań.
      • asam11 Re: Ogrzewanie 28.10.05, 23:34
        xxxll napisał:

> Momencik. Trzeba coś wyjaśnić Wspólnota składa sie z 10 wyodrębnionych lokali
        > czy w spólnocie zamieszkuje 10 rodzin.
        >
        > Jezeli to pierwsze to jest "duża" wspólnota.

Znowu ci się coś pozajączkowało. Dla uznania czy mamy do czynienia z dużą
        wspólnotą czy nie, nie ma znaczenia czy lokale są wyodrębnione.
        • xxxll Re: Ogrzewanie 28.10.05, 23:45
          asam11 napisał:

>Znowu ci się coś pozajączkowało. Dla uznania czy mamy do czynienia z dużą
          > wspólnotą czy nie, nie ma znaczenia czy lokale są wyodrębnione.

asam11 chyba ci się "obwody przegrzały" i nie wiesz co to znaczy wyodrębniony?

Jak lokal nie jest wyodrębniny nie może być sprzedany i nie ma przypisanego
          udziału.

Gminy robią tak jaky tu "smarujesz" i w tych wspólnotach jest taki bajzel, że
          przy ostanim lokalu muszą robić inwentaryzację.

Suma udziałów nie zgadza lub powierzchnia wyjsciowa na podstawie, której był
          ustalany pierwszy udział.

Dobrze ,że są tacy co tak myśla jak ty i robią, bo ja mam pracę zapewnioną.
          • asam11 Re: Ogrzewanie 29.10.05, 08:26
            xxxll napisał:

> asam11 napisał:
            >
            > >Znowu ci się coś pozajączkowało. Dla uznania czy mamy do czynienia z dużą
            > > wspólnotą czy nie, nie ma znaczenia czy lokale są wyodrębnione.
            >
            >
            > asam11 chyba ci się "obwody przegrzały" i nie wiesz co to znaczy wyodrębniony?
            >
            > Jak lokal nie jest wyodrębniny nie może być sprzedany i nie ma przypisanego
            > udziału.
            >
            > Gminy robią tak jaky tu "smarujesz" i w tych wspólnotach jest taki bajzel, że
            > przy ostanim lokalu muszą robić inwentaryzację.
            >
            > Suma udziałów nie zgadza lub powierzchnia wyjsciowa na podstawie, której był
            > ustalany pierwszy udział.

To wszystko prawda, tylko, ze to nie ma wpływu na uznanie, ze wspólnota jest
            duża czy mała. W budynku 8-mio lub wiecej lokalowym wystarczy by jeden tylko
            lokal został wyodrębniony i zmienił własciciela by powstała w ten sposób
            wspólnota uznana została za dużą wspólnotę. To czy suma udziałów się zgadza czy
            nie nie ma w tej sprawie żadnego znaczenia.
            >
            > Dobrze ,że są tacy co tak myśla jak ty i robią, bo ja mam pracę zapewnioną.

Naprawdę uważasz, że muszą być wszystkie lokale wyodrębnione a suma udziałów
            równa 1 żeby istniała duża wspólnota? Biedni ci twoi podopieczni ze wspólnot.
            Ale niech pozostaną w niewiedzy wraz z tobą. Amen.

• xxxll Re: Ogrzewanie 01.11.05, 20:34
              Ja sądzę że samodzielnosć lokali winna być ustalana przy pierwszym
              wyodrębnieniu lokalu. Nie byłoby kłopotów z zasadami prawnymi i rozbiezność z
              sumą udziałow w NW

Wracajas do nieruchomości budowlanej składajacy sie obecnbie z 8 lokali(czy
              samodzielnych tego nie wiemy) gdzie obecnie jest wyodrębniany jeden lokal.

Mamy doczynienia z dwoma włascicielami , jest wspólnota . Wegług jakiego prawa
              ta nieruchomośc winna być twoim zdanie zarządzana .

Czy wg uowl czy k.c. Brak jest ustalenia samodzielnosci dla pozostałych .
              Nastepne wyodrębnienie zostanie dokonane w taki sposów że trzy obecnie lokale
              otrzymają samodzielność lokalu jako jeden lokal.

To co wtedy? Zafudujemy włascicielom małe piekiełko, sądy , itd.?
              • dawidmarek Re: Ogrzewanie 02.11.05, 15:25
                Dobrze rozumiem tak na "chłopski rozum" do kogo należą te kominy do wspólnoty
                mieszkaniowej czy do najemcy lokalu?
    • majkowa Re: Ogrzewanie 28.10.05, 22:08
      Wspólnota jest mała w pojęciu niewielkiej ilości mieszkańców, ale w świetle UWL
      , to "duża" wspólnota.
      Pociesz się, że problem "skłócenia" występuje w większości wspólnot.

Prawda jest taka, że nie masz racji, bo nie można odłączyć się od wspólnego c.o.
      bez zgody wszystkich właścicieli.
      Jest wyrok SN w tej sprawie.

Rozwiązaniem problemu jest uchwała o zgodzie na odłączenie podjęta jednomyślnie
      i przeprojektowanie instalacji c.o. dla twoich potrzeb.
      Musiałbyś ponieść koszty tego przeprojektowania.
      • dobud Re: Ogrzewanie 28.10.05, 22:58
        Majeczko! A czemóz to jednomyślnie, skoro sama stwierdziłaś, że to duża
        wspolnota, a wiec uchwały większoscią głosów. Chyba, że te 3 rodziny mają ponad
        50% to powstaje problem.......
        Jeśli normalnie, to podjać uchwałę > 50%, resztę powiadomić i niech sobie
        skarzą ją do sądu.
        • niedociekliwy Re: Ogrzewanie 28.10.05, 23:48
          A kto bedzie oplacal twoja czesc wspolna - ogrzewana !
        • majkowa Re: Ogrzewanie 28.10.05, 23:57
          Właśnie te 3 rodziny dają dużo do myślenia.
          Gdyby nie miały dużych udziałów to nie byłoby sprawy.

Ja uważam, że instalacji co nie wolno dowolnie zmieniać. To nie jest np
          instalacja wodna,kanalizacyjna czy elektryczna. Ważne sa przepływy oraz ilość
          odbiorników i kazde odłączenie lokalu może poważnie zaburzyć pracę instalacji i
          narazić na poważne straty pozostałych właścicieli.

Z tego powodu, dla zachowania dobrosąsiedzkich stosunków radzę jednomyślność a
          nie sąd.

Niezbyt przyjemne stosunki zapanują wśród sąsiadów, jeżeli po roku okaże się, że
          po odłączeniu się jednego z właścicieli, koszty ogrzewania pozostałych lokali
          wzrosły o 10-20%.
          • dawidmarek Re: Ogrzewanie 29.10.05, 09:32
            NO dobrze więc mam takie drugie pytanie nie dokońca związane z ogrzewaniem.
            Okazało się że oiny w budynku są nieszczelne i Nadzór Buowlany po uzgodnieni z
            kominiarzem nakazali włożyc wkłady kominowe. I tutaj mam pytanie czy każdy ma
            właściciel mieszkania ma włożyć ten że wkład za własne pieniądze? i drugie
            pytanie do kogo należą kominy - czy do wspólnoty mieszkaniowej czy do włściciea
            mieszkania
            • xxxll Re: Ogrzewanie 29.10.05, 09:58
              dawidmarek napisał:
              >>>do kogo należą kominy - czy do wspólnoty mieszkaniowej czy do włściciea
              >mieszkania

Mam ja pytanie do ciebie, co rozumiesz pod określeniem "należą do wspólnoty"

Nieruchomość(gruntowa i budowlana) dla mnie dzieli sie na:

własność osób lub podmiotów i

na część wspólną i

ci pierwsi mają w niej tyle własności ile posiadają % ucdziału.

• serafin666 Re: Ogrzewanie 29.10.05, 10:03
              Wyrok Sądu Najwyższego w sprawie o sygnaturze I CKN 903/97
              "Współwłasnością właścicieli wyodrębnionych lokali i dotychczasowego
              właściciela nieruchomości objęte są tylko te części budynku i inne urządzenia,
              które nie są odrębnymi lokalami, należącymi do właścicieli wyodrębnionych
              lokali i dotychczasowego właściciela nieruchomości i które nie służą wyłącznie
              do ich użytku."
    • dawidmarek Re: Ogrzewanie 01.11.05, 19:41
      Czyli mam rozumieć że kominy sa pzrypisane do każdego osobnego lokalau i każdy
      najemca tego że lokalu ma onie dbać i jak Nadzór Budowlany nakazał włożyć
      wkłady kominowe tp ma to zrobić w własnym zakrtesie.
    • dawidmarek Re: Ogrzewanie 03.11.05, 15:17
      Witam ponownie i dalej niewiem nic w sprawie kominów, gdyż dzisiaj byłem w
      Starostwie i przedłożyłem jedną z odpowiedzi to powiedziano mi że z tego pisma
      nie wynika jasno do kogo należą kominy.
      Więc bardzo prosiłbym o odpowiedz prostą że kominy należą do ........
      Jeszcze raz prosił bym o szybką odp. gdyż do końca listopada musimy usczelnić
      kominy gdyż jak tego nie uczynimy to zakręcą na kurek od gazu.
      Z góry dziękuję.
      • dobud Re: Ogrzewanie 03.11.05, 23:41
        Wg mnie (choć Serafin nazwie mnie za chwilę głupkiem) kominy jako zespół
        przewodów lub komin z pojedynczym przewodem, są częscią wspólna nieruchomosci.
        Pojedynczy przewód, to "dziura", pustka, powietrze, więc coś czego nie ma :-).
        Wspólnota może zunać uchwałą inaczej, tak jak np. z balkonami.
        Więc najproście to podjać uchwałe określającą co należy do części wspólnych lub
        zapisać to w regulaminie wspólnoty i to będzie dokument obowiązujacy dla
        Nadzory budowlanego.
        Nadzór powinien wydać postanowienie (decyzję) na wspólnotę, a kwestia podziału
        kosztów, to kwestia wewnętrzna wspólnoty. Bo jesli np. trzeba zakładać wkłady
        wszędzie to wygodiej to zapłacić z funduszu reontowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka