Dodaj do ulubionych

Gwarancja, rękojmia

29.10.05, 13:42
Wiem, że te tematy były juz poruszane na forum, ale mimo to pomóżcie !
Ineteresuje mnie ile wynosi gwarancja na wykonany budynek mieszkalny
wielorodzinny, a ile rękojmia. Ponadto ile wynosi gwarancja (chyba tu nie ma
rękojmii ?) na instalacje (nie urządzenia) zamontowane przez inwestora - np.
wodno - kanalizacyjną, gazowa czy elektryczną. Rozumiem, że gwarancje na
urządzenia okresla sprzedawca.No i na koniec, gdzie to jest jasno opisane, w
ustawie prawo budowlane nie ma nic, a moze jestem slepy... Bardzo dziękuje.
pzodrawiam wszystkich forumowiczów.
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Gwarancja, rękojmia - może się przyda ? 29.10.05, 14:09
      KODEKS CYWILNY
      Art. 556. § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz
      sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w
      umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy,
      jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo
      jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady
      fizyczne).
      § 2. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz
      sprzedana stanowi własność osoby trzeciej albo jeżeli jest obciążona prawem
      osoby trzeciej; w razie sprzedaży praw sprzedawca jest odpowiedzialny także za
      istnienie praw (rękojmia za wady prawne).
      2003.04.15 wyrok SN V CKN 100/01
      Przepis art. 568 § 3 k.c. dozwala na podniesienie zarzutu z tytułu rękojmi po
      upływie terminów, w ciągu których mogą być wykonywane uprawnienia z tytułu
      rękojmi, jeżeli przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie.
      Według powszechnie przyjętego jego rozumienia odnosi się on do sytuacji, gdy
      sprzedawca dochodzi od kupującego przysługujących mu roszczeń (np. o zapłatę
      ceny). Przepis ten nie ma zaś zastosowania do wykonywania przez kupującego
      względem sprzedawcy uprawnień z tytułu rękojmi.
      2003.02.05 wyrok SN II CKN 1248/00
      Uregulowany w art. 579 k.c. kumulatywny zbieg uprawnień z rękojmi i gwarancji
      sprowadza się do możliwości dokonania przez kupującego wyboru jednego z dwóch
      reżimów odpowiedzialności sprzedawcy (gwaranta) z tytułu wystąpienia określonej
      wady fizycznej rzeczy. Dokonany wybór wiąże w odniesieniu do tej wady do końca
      jej istnienia i powoduje zawieszenie roszczeń wynikających z drugiej podstawy
      odpowiedzialności. Roszczenia te stają się bezprzedmiotowe z chwilą
      zaspokojenia roszczenia wybranego. Jeśli natomiast nie zostało ono zaspokojone,
      kupujący może pozostać przy roszczeniach wybranej podstawy odpowiedzialności
      albo sięgnąć po roszczenia wynikające z drugiego reżimu odpowiedzialności.
      Jeśli zatem kupujący w odniesieniu do stwierdzonej wady żąda naprawy rzeczy w
      oparciu o udzieloną gwarancję, to wybór ten wiąże w tym znaczeniu, że dopiero
      niezrealizowanie tego żądania przez sprzedawcę (gwaranta) w odpowiednim
      terminie, otwiera uprawnionemu drogę do skorzystania z rękojmi albo do
      dochodzenia dalszych uprawnień z gwarancji. Natomiast skuteczne zrealizowanie
      przez gwaranta zgłoszonego żądania naprawy rzeczy i usunięcie wady w stosownym
      terminie sprawia, że przywrócona zostaje konieczna ekwiwalentność świadczeń i
      inne roszczenia zarówno z gwarancji jak i rękojmi stają się, w odniesieniu do
      tej wady, bezprzedmiotowe.
      • marco_polo3 Re: Gwarancja, rękojmia - może się przyda ? 29.10.05, 21:53
        Wiedziałem, że mogę na Ciebie liczyć. Dziękuje. Serafin to instytucja, tyle,że
        dalej nie wiem co obejmuje gwarancja i rękojmia w budownictwie, a przede
        wszystkim jakie i na co sa, ustawowe terminy i czy ustawa prawo budowlane co w
        tym zakresie normuje. Serafin, troche więcej z Twojej bogatej praktyki,
        proszę ...!!!
        • dobud Re: Gwarancja, rękojmia - może się przyda ? 29.10.05, 23:18
          Nic nie normuje Prawo budowlane.

Tylko Kodeks cywilny. Weź go w internecie, np. www.sej.gov.pl i poczytaj
          rozdzial rekojmia i gwarancja.
          No i poczytaj umowe, czy tam jest coś na ten temat, bo to sprawy umowne w
          zasadzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka